Gå til innhold

Råd og tips til jobbsøkende v.2


Gaea

Anbefalte innlegg

Forumets flinke bidragsyter @Neppe laget i 2007 tråden Råd og tips til jobbsøkere.  Deler av innholdet i denne tråden er basert på denne brukeren sitt innhold og han fortjener æren for mye av innholdet. Det er dog i 2021 på tide med oppdatering, så lager en ny versjon, med oppdaterte linker. @Myst har også bidratt med noen innspill i denne tråden. 

Hvordan går du frem?

Flere og flere arbeidsplasser krever nå at man sender søknader elektronisk, og bruker deres rekrutteringssystem for å i det hele tatt bli vurdert. Du kan benytte deg av ulike nettsteder hvor du kan finne stillingsannonser eller kontakte arbeidsplassen, eksempler på disse kan være: 

  • Finn.no - stillinger
  • NAV.no - stillinger
  • Den enkelte kommunes nettsider for jobb og karriere. 
  • Google bedriftens hjemmeside for å finne mail, kontaktskjema eller telefonnummer
  • Registrere på samtlige rekrutteringsbyråer og kontakte dem direkte
  • Bruke linkedin aktivt for å fremheve deg selv og søke stillinger (mange bedrifter bruker kun linkedin til stillingsutlysninger)

Andre måter å få tak i jobb: 

  • Ringe: Det viser at du interessert i en stilling, og hvis du ringer før du velger å sende inn en søknad, vet du mer om hva og hvem du kan møte ved eventuelt intervju. Når du tar kontakt, vær nysgjerrig og spørrende.
  • Oppsøke potensiell arbeidsgiver: Noen steder kan man også dukke opp hos arbeidsgiver med CV og en søknad (OBS: såfremt det ikke er pågående pandemi.. )
  • Sende mail til potensielle arbeidsgivere. 
  • Publisere CV offentlig og bli kontaktet, for eksempel på LinkedIn eller Finn.no - Din CV (krever innlogging for at linkene skal fungere). 
  • Bruk ditt profesjonelle og sosiale nettverk : Kontakt tidligere jobb, venner, bekjente og hør om de har behov for hjelp. 

Hva bør du huske på? 

Konkretisering og eksempler, unngå klisjeer

  •  Vær konkret og gi eksempler. For eksempel kan du unngå å skrive: Jeg er flink med data. Skriv heller hvilke dataprogrammer eller hvilke programmeringsspråk du behersker. Unngå å skrive klisjeer som at du er god til å samarbeide, kom med eksempel som viser til hvordan du samarbeider godt: “Jeg samarbeider godt ved å være lyttende til mine kollegaer og kunder, og si ifra tydelig hva jeg mener når det behøves”. 
  • Apropos klisjeer: Pass spesielt på å unngå ukonkrete, motstridende klisjeer: "Jeg er flink til å arbeide selvstendig og samarbeide". Man kan både være selvstendig og jobbe med andre, det er ikke noe motstridende ved det. Man må passe på formulering og ordlegging når man skriver søknaden. De fleste bedrifter krever faktisk at man er til viss grad er selvstendig, men også kan jobbe bra i team

Vær kortfattet og unngå gjentakelser

  • Unngå lange setninger, da slike setninger er tyngre å lese. 
  • Helst ikke skriv mer enn 2 sider (attester kan komme utenom). Men Myst tilføyer at det avhenger helt av yrke, bedrift og stilling og selv egens kompetanse og erfaring. Iblant er det lov med 2 sider hvis det er nødvendig. 
  • Både CV og søknad skal være kortfattet. 
  • Kutt ut det som er unødvendig eller gjentakende. Du trenger for eksempel ikke å gjenta informasjon som står i CV. Søknaden skal utfylle CV, og vice versa. 

Ikke overdriv i søknader og CV

Ikke skryt på deg noe du egentlig ikke er i stand til, og ikke lov noe du ikke kommer til å holde. 

Innhold i CV og søknad: 

  • CV og søknad skal inneholde arbeidserfaringer, utdanning, samt personlige og faglige egenskaper.
  • Hvis du legger ved et bilde av seg, er det viktig at du ser presentabel ut. 
  • Husk relevant informasjon. Tilpass søknad og CV til det enkelte stillingen du søker på. Selv om du har erfaring fra en helt annen type jobb(er), så kan andre erfaringene du har med å for eksempel jobbe selvstendig eller i samarbeid med andre være likeså verdifulle. 
  • Det er vanlig å ha med en setning nederst på søknaden der du sier at du gjerne kan stille til intervju, hvor du legger ved telefonnummer og e-post-adresse. Her bør du være lett tilgjengelig til enhver tid.
  • Henvis til stillingsannonse eller hyggelig telefonsamtale. Bedriften vil gjerne vite hvor og hvordan du fikk kjennskap om en utlyst stilling. 
  • Hvis du har lite erfaring og/eller vil skille deg ut, kan du gjerne ta med erfaring fra frivillig arbeid. 

Gjør grundig research 

Den tiden du legger inn for å gjøre research på bedriften du ønsker å jobbe for,  gjør at du kan stille gode og relevante spørsmål på intervju, og du kan skrive en enda bedre søknad og rett og slett for å sjekke ut om stillingen passer for deg, og er verdt å bruke tiden på å søke på. Du gir bedriften inntrykk av de(n) ikke er en i mengden ved å ha gjort grundig research, og det gir inntrykk av at du er motivert for stillingen. Du kan gjøre research ved å google bedriften, sjekke ut Instagram, Facebook, ringe eller snakke med noen som jobber der fra før. 

Svar på det stillingannonsen etterspør (hvis du søker på utlyst stilling)

Når du skriver søknaden, se om du svarer på alt eller mesteparten av det stillingsannonsen etterspør. Bak punktene inn i søknaden på en naturlig måte. 

Husk referanser 

  • Noen bedrifter/rekrutterere forventer at de 2-3 siste lederene skal oppgis som referanser, andre bedrifter og rekrutterere ønsker referanser fra de aktuelle jobbene, eller kollegareferanser. Sørg derfor for å skaffe deg forskjellige typer referanser. 
  • Oppgi gjerne stillingstittel til referanse, relasjonen du har til referansen (for eksempel “nærmeste leder” eller “kollega”) og telefonnummer og e-post-adresse. 
  • Viktig at de du har som referanser er orientert om at det kan komme en telefon/mail, og at de har samtykket til å være din referanse. Ved forespørsel om referanser, skal man ALLTID ta kontakt med dem på forhånd og enten spørre eller opplyse at man gjerne vil ha dem som referanse og da opplyse alt om kontaktpersonen, stilling og arbeidsoppgaver og når det kan forventes å bli kontakt. Hvis det er i forbindelse med et intervju, skal man også opplyse når intervjuet er og gi omgående beskjed etter intervjuet er avsluttet.

Grammatikk og språk: 

  • Få noen andre til å lese CV-en din grundig. Du kan eventuelt printe ut CV og søknad, lettere å lese korrektur da. 
  • Unngå fremmedord, avanserte ord eller forkortelser. Din søknad skal kunne bli forstått av alle, selv de uten din erfaring. Bruk et enkelt språk. Her kan du sjekke ut din egen lesbarhetsindeks (LIKS). 
  • Bruk riktig tegnsetting og ikke overdriv bruken av utropstegn. 
  • Unngå å blande sammen ting som ikke hører sammen i samme avsnitt. Personlige egenskaper og utdanning bør for eksempel stå i egne avsnitt. 
  • Bruk fullstendige setninger. 
  • Unngå unødvendige fyllord. Les mer om dette for eksempel her eller her 
  • Variert språk er positivt. Unngå for eksempel å starte hver eneste setning med “Jeg”. 
  • Er du usikker på hvordan ord skrives eller hvordan du kan formulere en setning bedre? På diskusjon.no har vi en egen kategori hvor man kan diskutere språk og grammatikk, sjekk ut Språk. Her kan du enten opprette innlegg eller sjekke ut eksisterende tråder som for eksempel Språk for fjols - Lær å skrive rett!

------------------------------------

Har du innspill til tråden?

Kommenter under, eller send meg en PM.  Hvis linker etterhvert ikke fungerer da enkelte nettsteder kan oppdatere seg i fremtiden, gi meg beskjed. Tråden blir oppdatert når/ved behov. 

Endret av GiaMahan
Lagt til innspill fra Myst
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
  • 7 måneder senere...
Videoannonse
Annonse
  • 2 måneder senere...
William_S skrev (På 9.9.2021 den 12.03):

Hva om man har en litt brokete CV med mye forskjellig erfaring? Kanskje man starta på en utdanning man kun fullførte deler av. Evt hatt en arbeidskarriere full av midlertidige kontrakter/vikariater? 

Jeg har ikke noe godt svar her selv, men kanskje noen andre har?

Lenke til kommentar

Hva hvis det finnes kun jobber man har null erfaringer med, så hjelper det ofte lite linke til det som er lite relevant?

Mange har mye forskjellig erfaringer eller utdannelse.

hvor ofte brukes webcruiter, nav sin egen løsning om det er posititivt eller negativt?

Hva med Karriereverktøy https://karriereverktoy.no/ eller typisk nav eller rekuteringsbirå.

Er det å jobbe i rekuteringsbirå mindre populært hvis man skal senere jobbe i store bedrifter?

Lenke til kommentar
  • 5 måneder senere...

Innspill til HI:

Hvordan gå frem

Registrere på samtlige rekrutteringsbyråer og kontakte dem direkte

Bruke linkedin aktivt for å fremheve deg selv og søke stillinger (mange bedrifter bruker kun linkedin til stillingsutlysninger)

Konkretisering

Man kan både være selvstendig og jobbe med andre, det er ikke noe motstridende ved det. Man må passe på formulering og ordlegging når man skriver søknaden. De fleste bedrifter krever faktisk at man er til viss grad er selvstendig, men også kan jobbe bra i team.

Kortfatting

Litt vel overkant generalisert. Avhenger helt av yrke, bedrift og stilling og selv egens kompetanse og erfaring. Iblant er det lov med 2 sider hvis det er nødvendig.

Referanser

Ved forespørsel om referanser, skal man ALLTID ta kontakt med dem på forhånd og enten spørre eller opplyse at man gjerne vil ha dem som referanse og da opplyse alt om kontaktpersonen, stilling og arbeidsoppgaver og når det kan forventes å bli kontakt. Hvis det er i forbindelse med et intervju, skal man også opplyse når intervjuet er og gi omgående beskjed etter intervjuet er avsluttet.

William_S skrev (På 9.9.2021 den 12.03):

Hva om man har en litt brokete CV med mye forskjellig erfaring? Kanskje man starta på en utdanning man kun fullførte deler av. Evt hatt en arbeidskarriere full av midlertidige kontrakter/vikariater? 

Står jo under pkt 3 under CV og søknad. Her på karrieretiltaket lærer de bort at man alltid skal tilpasse CV og søknad etter hva man søker på (sannhet med modifikasjoner, ikke helt enig personlig). CVen skal inneholde det som er relevant for stillingen og bedriften. I.o.m de bruker knapt 5 sekunder på å se over CVen, er det viktig å få fram det aller viktigste som kan øke sjansene for å bli vurdert som potensiell kandidat.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Tusen takk til innspill, @Myst. La de til i HI!

Angående: 

Sitat

Man kan både være selvstendig og jobbe med andre, det er ikke noe motstridende ved det. Man må passe på formulering og ordlegging når man skriver søknaden. De fleste bedrifter krever faktisk at man er til viss grad er selvstendig, men også kan jobbe bra i team.

Jeg ser absolutt poenget ditt. De fleste bedrifter krever begge kvaliteter, men samtidig synes jeg at det høres det litt motstridende ut i en og samme setning. Men som du sier, med formulering og ordlegging kan man få frem begge deler, jeg skriver begge deler selv, men passer på formuleringen :) 

Lenke til kommentar
  • Uderzo avklistret denne emne

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...