Gå til innhold

Breivik søker løslatelse


Dirigo

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Problemet med forvaring er at man legger alle chipsene hos en gjeng yrkessynsere. Tar synserne feil - som de godt kan gjøre - har man plutselig en galning som ABB gående på norske gater. 

Hvem som helst med et snev av sunn fornuft vet at ABB er for farlig, og kommer alltid til å være for farlig for det norske samfunnet. 
Derfor er det i samfunnssikkerhetens interesse å dømme ham til livsvarig opphold uten mulighet for løslatelse. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Alle kan ta feil, inkludert deg. Jeg stoler heller på de fagkyndige enn det du kaller sunt fornuft, spesielt når det kommer til sånne ting. Det er heller ikke sånn at man plutselig slipper farlige kriminelle tilbake i samfunnet. Det er en prosess rundt det hele. 

Du forestiller deg en hel del hypotetiske situasjoner og drar slutttinger på bakgrunn av dine forestillinger. Problemet er bare at disse idene ikke nødvendigvis stemmer. Hvor ofte slippes fanger løs fra forvaring? Hvordan er prosessen rundt det? Hvor ofte begår de løslatte nye lovbrudd? Er det i det hele tatt mulig å sammenligne Brevik med andre? Han er unik på mange måter.

 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Det er nettopp slik at man slipper farlige kriminelle tilbake i samfunnet.
Schumann fikk for eksempel 16 års forvaring etter å ha drept en politimann ved skyting under et grovt ran. 
Han slapp ut etter 10 år. 

Skal vi liksom late som at 40-årige yrkeskriminelle er rehabilitert etter 10 år bak murene?`
Hvor mange personer er det dere kjenner som har forandret seg drastisk på 10 år?
Jeg kjenner ikke mange slike personer... 
 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Har han drept noen politimenn i det siste? Har han brutt noen lover i det heletatt? I Norge er andelen som begår nye kriminelle handlinger etter at de slipper ut veldig lav. Jeg foreslår at vi ikke later som noe helst og holder oss til fakta. At du ikke kjenner mange som har forandret seg er vel ikke så relevant, ved mindre du kjenner mange tidligere kriminelle som har gjennomgått en rehabiliterings prosess bak murene. Du er skeptisk til et system som statistisk sett fungerer bra. Hva baserer du egentlig det på? Dine egnene følelser og ider om saken?

Hvis du mener 10 år er for lite, at straffene er for snille, så er det en annen diskusjon.

Endret av Flin
  • Liker 3
Lenke til kommentar
9 hours ago, Flin said:

Har han drept noen politimenn i det siste? Har han brutt noen lover i det heletatt? I Norge er andelen som begår nye kriminelle handlinger etter at de slipper ut veldig lav. Jeg foreslår at vi ikke later som noe helst og holder oss til fakta.

Så vidt jeg husker har nesten alle av nokas-ranerne begått nye kriminelle handlinger etter de kom ut.  Den der myten med at i Norge oppfører de kriminelle seg så mye bedre etter soning er, ja, en myte. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
2 hours ago, tigerdyr said:

Så vidt jeg husker har nesten alle av nokas-ranerne begått nye kriminelle handlinger etter de kom ut.  Den der myten med at i Norge oppfører de kriminelle seg så mye bedre etter soning er, ja, en myte. 

Nei det er nok ikke en myte. I Norge er tilbakefallstatistikken relativt lav når vi sammenligner oss med andre vestlige land. Det betyr derimot ikke at vårt system er verken feilfritt eller så bra som det kan være.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Flin skrev (På 25.9.2020 den 18.19):

 Er det i det hele tatt mulig å sammenligne Brevik med andre? Han er unik på mange måter.

Ja, alle er unik. Det finnes likevel relevant sammenligningsgrunnlag, er ganske mye forskjellig en kan bruke.

Endret av Gjest
Lenke til kommentar

Brevik sprengte en bombe midt i Oslo, der tok han livet av åtte mennesker. Han dro videre til Utøya og skøyt 69 personer, hvorav mange var barn. Hans er unik på en måte som har litt mer tyngde enn sånn alle mennesker er unike blomster. Det er ingen i vårt lands historie du kan sammenlignede han med. Alt med den saken er unikt og uten sammenligning. 

Lenke til kommentar
debattklovn skrev (3 minutter siden):

Breivik har til felles med andre mordere at han har drept andre med overlegg. 
Slike personer er for farlige for samfunnet - og bør få livstid uten mulighet for løslatelse. 

 

Men det er noe du mener uten at det har noen sammenheng med hvor mange mordere som dreper etter at de har blitt sluppet fri igjen. Det har heller ingen ting å gjøre med hvorvidt hva som skjer med de Nokas dømte er relevant for hva som kommer til å skje med Brevik.

Lenke til kommentar
8 minutes ago, Flin said:

Men det er noe du mener uten at det har noen sammenheng med hvor mange mordere som dreper etter at de har blitt sluppet fri igjen. 

Slik statistikk finnes ikke. 
Disse folkene har blitt bevist at de er for farlige for samfunnet - på bakgrunn av fakta. 

Norge har ikke noe 2nd amendmend som amerikanerne har - vi er derfor avhengig av at samfunnet tar hånd om iallefall de farlige kriminelle man kjenner til. 

Lenke til kommentar
Flin skrev (37 minutter siden):

1.Brevik sprengte en bombe midt i Oslo, der tok han livet av åtte mennesker. Han dro videre til Utøya og skøyt 69 personer, hvorav mange var barn. Hans er unik på en måte som har litt mer tyngde enn sånn alle mennesker er unike blomster. 2.Det er ingen i vårt lands historie du kan sammenlignede han med. Alt med den saken er unikt og uten sammenligning. 

1. Ja, det er forferdelig. 
2. Det handler ikke bare om hva som skjer I Norge heller. Ikke når det kommer til selve analysen - en kan ikke finne noe eksakt det samme, men en kan dele det opp i biter - da finner en likheter som kan brukes.

 

 

Endret av Gjest
Lenke til kommentar
FrihetensRegn skrev (1 minutt siden):

Jeg både tror og håper at han aldri kommer ut, både som en trygghet for samfunnet og som straff. Men forvaring virker som en tullete ordning der man istedenfor å gi noen en fast dom, som livstid, istedenfor bare "ser det an".

Enig. Han må bare sitte der, til det beste for alle. Til og med, til det beste for han selv. Vi kan ikke ha gærninger løpende fritt i Norge. De må i fengsel. Livstidsdom burde være aktielt.

Lenke til kommentar
FrihetensRegn skrev (11 timer siden):

Men forvaring virker som en tullete ordning der man istedenfor å gi noen en fast dom, som livstid, istedenfor bare "ser det an".

Hensikta med forvaring er at systemet ikkje skal gi opp å prøve med rehabilitering, ein skal fortsette å prøve rehabiliteringa uansett kva vedkommande har gjort.
Det andre aspektet er at ein ikkje tek vekk håpet frå den straffedømte til at det er mulig å bli rehabilitert og sleppe ut. På denne måten vil kriminalomsorgen fortsatt ha effektive virkemiddel for å få den straffedømte til å oppføre seg i fengselet. Dersom einaste sluttresultatet for fangen er døden, enten i form av dødsstraff eller at ein aldri får sleppe ut i live, så har heller ikkje fangen nokon grunn til å samarbeide.

Systemet er på ingen måte perfekt. Ekspertane som skal vurdere den straffedømte kan ta feil eller bli lurte. Dette kan føre til at vedkommande blir sluppet fri for tidleg, men det kan også føre til at rehabiliterte straffedømte ikkje får den nye sjangsen som dei har gjort seg fortent til fordi ekspertane ikkje er enige.

Lenke til kommentar

Om rehabiliterte staffedømte drapsmenn eller terrorister ikke får en sjanse nummer 2, så er det helt greit. 
Samfunnssikkerheten er viktigere.
De har med sine egne handlinger rett og slett bevist at de er for farlige til å få en ny sjanse. 

Det er langt, langt, langt bedre at en rehabilitert kriminell sitter i fengsel for lenge enn at en urehabilitert kriminell slipper ut på gata for tidlig og forårsaker stor skade i samfunnet. 

 

Endret av debattklovn
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...