Gå til innhold

Ekspert om eksplosjonen i Beirut: – Ammoniumnitrat detonerer ikke spontant


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Kjenner igjen dette med at ammoniumnitrat må ha "hjelp" for å "komme i gang" fra veianlegg. Fryktelig tilldragelse dette, noe så himmelropende idiotisk, å ha et slikt lager inne i en by, en kan bli kvalm av mindre... Hvor mange flere slike ukjente dødsfeller finnes det rundt om...? Hvor ligger f.eks. Felleskjøpene?

 

 

Endret av KjeRogJør
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Brannen med grå røyk og tidvis røde flammer i sentrum samt hvite blink pågår jo en stund. Men når det først smeller er det rød røyk som stiger opp fra et stort område samtidig. Det kan ha vært en gasseksplosjon eller støveksplosjon over en stor flate som klarte å sette i gang detonasjon av alt gjenværende ammoniumnitrat samtidig?

En kjemiker kan vel si hvilke prosesser det er som gir opphav til de forskjellige reaksjonsproduktene grå røyk vs rød røyk.  Med min ringe kunnskap vil jeg tro det er nitrogenoksider som gir den røde fargen, kanskje via salpetersyre.

Var det virkelig lagret fyrverkeri på et område der man allerede har en kornsilo og et lager med høyeksplosivt materiell eller kan det tenkes at det er noe annet?

https://en.wikipedia.org/wiki/Dust_explosion

Endret av 0QE8JCM8
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Burde ikke brannvesenet i alle land ha et slags register over hvor ammoniumnitrat oppbevares og fraktes til en hver tid, mengde osv? Skal man f.eks kjøpe 100 kg til bondegårdens sin så bør vel felleskjøpet taste inn mengde, hvor det skal fra og til, når og registrere ansvarlig person i et online-register slik at man holder styr på mengdene og stedene til en hver tid. Da kan også brannvesenet foreta vurderinger av mengde vs plassering og sånt. Hvert land sitt register bør utveksle data om import og eksport, men ikke ha tilgang til hverandres registre ut over det pga terrorfare.

Lenke til kommentar

Ulike nyhetsmedia nevner sveising som mulig årsak:

https://www.haaretz.com/middle-east-news/.premium-in-wake-of-beirut-blast-lebanon-is-bound-to-implode-1.9048099

"One explanation is that dockworkers welding shut a hole in the storage facility set off a chain reaction resulting in the massive explosion. Contradictory reports seem to indicate that the welding operation set off a cache of massive fireworks, resulting in an initial, smaller, explosion, which then set off the ammonium nitrate – accounting for several eyewitnesses reporting hearing two explosions minutes apart. "

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...