Gå til innhold

Erna Solberg om oljekrisen: Jeg er sikker på at vi vil ha en oljebransje i Norge i lang tid


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Et nød-tiltak man kan gjennomføre i oljebransjen i disse tider er å plugge gamle oljebrønner som ikke lenger er i bruk og som uansett må plugges. Dette vil være et nyttig tiltak på flere måter. Det er trolig viktig at det gjennomføres investeringer i oljebransjen selv om forbruket av olje skulle falle på sikt. Flere av de store oljefeltene i verden er i ferd med å tømmes ut og det kan bli mangel på olje og energi om noen få år frem i tid.

Lenke til kommentar

Det kunne kanskje hjulpet litt på riggselskapene, men ikke resten av oljebransjen. Det er heller ikke veldig mange brønner som er klar for å plugges permanent. I tillegg er teknologien for plugging i rivende utvikling og det forventes vesentlige enklere og billigere måter å gjøre det på om relativt få år.

Lenke til kommentar

"Vi er opptatt av å holde aktiviteten oppe og se på tiltak som kan bidra til det grønne skiftet."

Holde aktiviteten i gang i oljesektoren, og se på og snakke om det grønne skiftet, er ganske dekkende for situasjonen, slik den har vært siden "Utsiraprosjektet" ble stanset i 2007.

Realitetene er at fornybar energi er i konkurranse med fossil energi, et faktum oljenasjoner som Norge vet men helst ikke vil snakke om. Satser vi massivt på fornybar energi bidrar det til en negativ utvikling for oljeprisen, og Norge skal holde på med olje og gass lenge, lenge, lenge, lenge. Freibrg gjentok det minst 4 ganger på TV, for å understreke poenget.

Det som skjer nå kunne ikke noen forutse, men at elektriske biler og kampen for mindre CO2 får følger for oljesektoren må en ha skylapper for ikke å se. Kanskje regjeringen faktisk satser på det grønne skiftet, og ikke bare prater, når oljeprisen kommer under 20 $ pr. fat.

Egentlig ganske enkelt å gjøre noe aktivt, dersom viljen er der. Tving Statkraft hjem igjen med pengene sine og kjøp vindturbiner som settes på havmerder av typen Nordlaks bygger. Med et dekksareal på 24000 kvm blir kombinasjonen oppdrett og vind ingen stor teknisk utfordring, og vi er for alvor i gang med flytende vindkraft på havet.

Vi har pengene, verden trenger både mat og fornybar energi og Norge får industriarbeidsplasser, så hvorfor prater vi bare?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Vindkraft er en flopp.

"Unreliable Nature Of Solar And Wind Makes Electricity More Expensive, New Study Finds"

https://www.forbes.com/sites/michaelshellenberger/2019/04/22/unreliable-nature-of-solar-and-wind-makes-electricity-much-more-expensive-major-new-study-finds/?fbclid=IwAR33StVavCFc3Jf5b82u36NZ-bSd_TX6P7XaxtMQzEk9xYOOCrICrL6l37c#6c7019224f59

Dessuten trengs det en masse olje for å bygge vindturbiner.

"Offshore wind turbines may generate green energy, but they use a lot more oil than proponents like to admit.

Just installing the foundation of a single offshore turbine can consume 18,857 barrels of marine fuel during construction, according to calculations published by Forbes Wednesday. Offshore wind farms often have over 100 wind turbines, meaning that building them requires almost 2 million barrels of fuel just to power the ships involved in construction.

“You can’t even construct or operate offshore wind turbines without oil,” Chris Warren, a spokesman for the free-market Institute for Energy Research, told The Daily Caller News Foundation. “For decades, we have been told that wind, solar, and other so-called ‘green’ sources are the future, and yet these sources remain expensive, intermittent, and unreliable despite government mandates and subsidies. Offshore wind in particular remains one of the most expensive sources of electricity that exists.”

https://dailycaller.com/2017/03/03/dirty-secret-behind-wind-turbines-they-need-lots-of-oil/

Lenke til kommentar
36 minutes ago, Pirkko Rygh said:

"The study, which has yet to go through peer-review,"...  Øyer som baserer seg på berre fossil energiproduksjon har prisnivå langt over prisen på ny fornybar energi, so eg har lite tru på det.  Det verkar som studien baserer seg på historiske data frå ei tid då både solcellepanel og vindturbinar var mykje dyrare enn i dag.

36 minutes ago, Pirkko Rygh said:

Just installing the foundation of a single offshore turbine can consume 18,857 barrels of marine fuel during construction,

18857, faktisk.  Sikker på at det ikkje er nærare 18853?  So presise tal gjer meg ein liten smule skeptisk til kjelda.  Han har dessutan brukt maksverdien.  Difor "can".

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Og dette?

"Många nystartade vindkraftsbolag står vid ruinens brant. En del har redan gått i konkurs, och flera kommer att bli beroende av statligt stöd för att överleva.

Orsaken till det är flera, men en av de viktigaste är skenande drifts- och underhållskostnader. Investerare som satsat stora pengar i vindkraft har räknat tidigare med minimala underhållskostnader – vindkraftsverken skulle snurra i princip underhållsfritt under många år, trodde man. Men så har det inte blivit.

Inte minst har turbinernas livslängd överskattats. Den uppskattas idag till bara 10-15 år, enligt Svensk Vindkraftsförening. Och att byta ut turbin är nästan lika dyrt som att bygga ett nytt vindkraftverk, enligt branschföreningen. "https://www.energinyheter.se/20200226/21532/vindkraftverkens-livslangd-har-overskattats?fbclid=IwAR1X6PSX6v5EBS7MDVquQCB_-aFzzPH1rfJPoxXvMFvoNnVOR1m8eaZZi8A

Og hvorfor trengs det elsertifikater om det er så lønnsomt.

"Elsertifikater, tidligere kalt grønne sertifikater, er den støtteordningen for å øke ny fornybar elektrisitetsproduksjon. Støttesystemet er slik at forbruker blir pålagt å kjøpe en gitt andel elsertifikater basert på det elektriske forbruket. Elsertifikatene skapes ved at produsenter av ny fornybar kraft får ett elsertifikat av staten for hver MWh produsert i en tildelingsperiode på 15 år.

Ved salg av disse elsertifikatene til forbruker, får produsentene en ekstrainntekt utover kraftsalget. Man skaper derfor en lovbestemt etterspørsel etter sertifikater ved å pålegge strømforbrukere å kjøpe sertifikater tilsvarende en viss prosentandel av deres strømforbruk. Myndighetene bestemmer altså indirekte hvor mye energi som skal bygges ut.

Totalinntekten for produsenten av fornybar energi blir da strømprisen pluss sertifikatprisen. I et velfungerende marked skal ekstrainntekten være tilstrekkelig til å gjøre produksjon av fornybar energi lønnsom. "

http://www.vindportalen.no/Vindportalen-informasjonssiden-om-vindkraft/OEkonomi/Stoetteordninger-for-vindkraft/Elsertifikater

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Pirkko Rygh skrev (6 timer siden):

Video som forherliger drap, falske anklager om prostitusjon, satt FBI operatører i fare ved å avsløre navn, konspirasjonsteorier fra ytre høyre. Det er bare noe av det kilden din har drevet med de siste årene.  

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Daily_Caller

Klimaendring-fornektelse og motstand mot fornybar energi er en vanlig strategi blant høyreekstreme for å lokke til seg lesere og tilhengere. Det lønner seg å sjekke hva slags sider man er inne på.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...