Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Er firmabilen godt nok "pauserom" for lunsj/pause?


John-B

Anbefalte innlegg

Quote

§ 10-9. Pauser
[...] Dersom arbeidstaker ikke fritt kan forlate arbeidsplassen under pausen eller der det ikke finnes tilfredsstillende pauserom, skal pausen regnes som en del av arbeidstiden. [...]

Klarer overaskende nok ikke å finne noe særlig relevant om dette på Google - jeg vil tro det er svært vanlig at arbeidstakere i små anleggsfirmaer etc. spiser lunsjen sin i firmabilen. Er dette "tilfredsstillende pauserom"?

Og hva mener med å "fritt kunne forlate arbeidsplassen" - og er det sånn å se at så lenge de har én av de to mulighetene, så er det godt nok?

I dette konkrete tilfellet er det snakk om et firma hvor de ansatte disponerer egne firmabiler. De kan altså sette seg inn i egen firmabil og skru på varme/radio og spise, og de kan om ønskelig også kjøre hvor de vil i pausen (f.eks. på butikken). Har de i så fall krav på betalt pause?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er noen som har laget en lignende tråd her:

Det ser ut som at de fleste mener at firmabil ikke regnes som et pauserom. 

Det står litt her om hva som er egnet som pauserom:

Quote

Så hva er egentlig et «tilfredsstillende pauserom»? Dette finnes det ikke et entydig svar på, men et utgangspunkt er følgende: et vaktrom er ikke et tilfredsstillende spise- eller hvilerom. Rommet må være adskilt fra brukere, pasienter, elever, kunder etc., slik at det faktisk fungerer som et hvilested. Dersom det er tenkt brukt til spisepauser, er grunnleggende kjøkkenfunksjoner som vann, kjøleskap og komfyr/mikrobølgeovn også nærliggende å forvente. Samlet sett er det snakk om en skjønnsmessig vurdering.

Jeg tenker at firmabil ikke kvalifiserer til kravene til pauserom. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Som tillitsvalgt i et firma hvor størstedelen av mine medarbeidere kjører større eller mindre biler er svaret et ringene nei. Vi får lønn i pauser om vi ikke kan dra innom spiserommet på jobb. De som fast jobber slik at det blir vanskelig (dvs tar lang tid) å kjøre inn har 7,5t dag. 

Dvs de tar pausen i bilen (eller på spisested/hvor som helst som ligger i nærheten av der de er) og går hjem en halv time før oss andre med samme lønn. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Arbeidsplassforskriften § 3-2 seier at personalrommet skal utstyrast med eit antall bord og stolar med rygg som er tilpassa tallet på arbeidstakarar, og § 3-5 seier at spiserommet skal være tilfredsstillande innreda og om nødvendig med muligheit til å lage mat.

Eit køyretøy vil vanskeleg kunne oppfylle krava til forsvarleg personal og pauserom.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
John-B skrev (6 timer siden):

er det sånn å se at så lenge de har én av de to mulighetene, så er det godt nok?

Nei, hvis 1 av de 2 kravene ikke er oppfylt så skal pausen regnes som arbeidstid. Dermed må begge være oppfylt for at pausen ikke skal regnes som arbeidstid.

Det følger direkte av § 10-9 som du siterer fra (med noen ekstra linjeskift er det kanskje tydeligere):

"Dersom arbeidstaker ikke fritt kan forlate arbeidsplassen under pausen
eller
der det ikke finnes tilfredsstillende pauserom,
skal pausen regnes som en del av arbeidstiden."

Alternativt skrevet om til to setninger:

  • Dersom arbeidstaker ikke fritt kan forlate arbeidsplassen under pausen, skal pausen regnes som en del av arbeidstiden.
  • Der det ikke finnes tilfredsstillende pauserom, skal pausen regnes som en del av arbeidstiden.
John-B skrev (6 timer siden):

hva mener med å "fritt kunne forlate arbeidsplassen"

At du fritt kan forlate arbeidsplassen din i pausen uten å på forhånd be om lov eller informere noen om at du gjør det.

Hvis en butikkmedarbeider f.eks får beskjed om at han gå å spise nå "men jeg plinger på deg hvis det blir kø i kassa", så kan han ikke fritt forlate arbeidsplassen.

 

Se denne linken fra Virke for flere detaljer: https://www.virke.no/lovverk-radgiving/jus-arbeidsliv/fagartikler/har-arbeidstaker-rett-til-betalt-spisepause/

Endret av what_no2000
  • Liker 1
Lenke til kommentar
15 hours ago, John-B said:

I dette konkrete tilfellet er det snakk om et firma hvor de ansatte disponerer egne firmabiler. De kan altså sette seg inn i egen firmabil og skru på varme/radio og spise, og de kan om ønskelig også kjøre hvor de vil i pausen (f.eks. på butikken). Har de i så fall krav på betalt pause?

"tilfredsstillende pauserom" vil si et rom som tilfredsstiller formålet med å ha en pause, altså avkopling, hvile, spise. Rommet må være av en viss standard. Jeg vil anta rommet må ha bord og sitteplass, rett og slett være egnet til å spise i. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...