Gå til innhold

Oppdaget forbruksgjeld hos ektefelle


Anbefalte innlegg

Jeg er i en prosess hvor jeg oppdager en del nye ting om min ektefelle. Vi har felles hus med mye gjeld, to biler med relativt lite gjeld og en blanding av mine/dine/våre barn.

 

Jeg er i full jobb, men ektefelle har over lengre tid slitt en del med sykdom, går på arbeidsavklaringspenger, og ser ut til å være på vei mot ufør. I forbindelse med en nylig innleggelse så har jeg oppdaget en del ting som min ektefelle har holdt på med, og finansiert med en stadig økende kreditt. Jeg har ikke 100% oversikt for øyeblikket, men så vidt jeg kan se dreier det seg om rundt 500000,- til 16% eff rente. Heldigvis samlet på ett sted, men det er likevel mye penger. Ut fra papirsporet jeg jobber med har det vært snakk om forskjellige opplåninger, flyttinger og refinansieringer av denne gjelden over flere år. Noe av opplåningen er nylig.

 

Jeg sitter selvfølgelig med mye spørsmål rundt dette, og tar mot alle råd jeg kan få. Jeg vet heller ikke hvorvidt jeg kommer til å bli i forholdet i lys av dette, men det er en rekke hensyn som må tas, ikke minst til barna.

 

Men noe av det jeg konkret lurer på er dette:

 

1) Hvordan kan en langtidssykmeldt enkeltperson som allerede har en del gjeld på seg få ut så mye i forbrukslån? Er selskapene pålagt noen grenser for hvor mye og til hvem de kan låne ut? Og om de har overtrått disse grensene, er det noe å hente på å klage på at de har betalt ut for mye?

 

2) Om jeg velger å bli for å hjelpe til med å rydde opp i dette, hva er beste fremgangsmåte for å gjøre dette mest mulig håndterlig?

 

3) Om jeg velger å gå, i hvilken grad vil jeg kunne bli holdt ansvarlig for hennes lån?

 



Anonymous poster hash: b2444...d55
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg er i en prosess hvor jeg oppdager en del nye ting om min ektefelle. Vi har felles hus med mye gjeld, to biler med relativt lite gjeld

 

1) Hvordan kan en langtidssykmeldt enkeltperson som allerede har en del gjeld på seg få ut så mye i forbrukslån? Er selskapene pålagt noen grenser for hvor mye og til hvem de kan låne ut? Og om de har overtrått disse grensene, er det noe å hente på å klage på at de har betalt ut for mye?

 

3) Om jeg velger å gå, i hvilken grad vil jeg kunne bli holdt ansvarlig for hennes lån?

 

Anonymous poster hash: b2444...d55

 

1. Mange som ikke undersøker kundens betalingsevne eller som gir blaffen. Men noe av problemet er også manglende gjeldsregister (som nå er på trappene). Å klage tror jeg ikke du kommer noen veg med så lenge ektefellen din ikke har vært mentalt svekket o.s.v.

 

3. Det kommer an på hvem av dere som eier hva. Om det er ektefellen din som hovedsaklig eier ting (hus, biler, o.s.v.) vil kreditorer søke dekning her og med tiden få alt sammen tvangssolgt hvis gjelden ikke betales tilbake slik som avtalt. EDIT: Riktignok kan bedre stilte kreditorer hindre salg, og tvangssalg har ulemper i seg selv, så ingenting er sikkert .. Hva som vil bli greia her kommer an på så mye.

Endret av nightowl
Lenke til kommentar

1: Dette er nok en lost case, du kommer neppe til å oppnå noe her.

2: Start med å kontakte NAV, alle kommuner har en gjeldsrådgiver. Be om en time, forklart status, og be om råd.

 

For at punkt 2 kan være aktuelt må enten ektefelle være med til møtet, eller du må få en fullmakt til å stille på hennes vegne. Dette forutsetter at ektefelle er åpen om dette, og ønsker å bidra til å løse situasjonen. Dersom dette ikke er mulig, ville nok jeg vært veldig nær å vurdere avslutning av forholdet, og forsøkt å få dette gjennomført så rettferdig og rimelig som mulig. Den gjelden hun har tatt opp faller kun på henne (med mindre den er brukt til alles fordel), resten fordeles etter lovverket og/eller beste evne.

Lenke til kommentar

1) Det er alt for lett å få lån, selv uten sikkerhet, tror at banken selv bestemmer hvor mye de risikere å låne ut. 

 

https://www.komplettbank.no/lan/?gclid=EAIaIQobChMIsNifufXr4gIVBqWaCh3McAHPEAAYAiAAEgLlzfD_BwEr

 

 

2) For å få ned løpende utgifter, renter, kan en søke om å utøke eksisterende boliglån, om det blir innvilget eller ikke vil jeg tro er er avhengig av eksisterende belåningsgrad gjeldsgtad      og likviditet

 

https://www.dnb.no/privat/laan/boliglaan/refinansiering.html

https://www.sambla.no/sambla-forklarer/belaningsgrad/

 

3) I hvilken grad du evt. vil bli berørt er avhengig hvilken avtale som gjelder dere i mellom, om dere har felleseie, særeie eller innholdet i en evt en ekteskapskontrakt om dere har det.

 

https://www.vi.no/okonomi/hva-har-du-krav-pa-som-skilt/70397639

Lenke til kommentar

Alt for lett å få store forbrukslån i Norge

Det starter med et lite lån, så når man begynner å bruke kreditten så kommer det brev i posten med tilbud om å øke kreditten, så bruker man det, så kommer det nye brev og sånn fortsetter det og plutselig har man 500k i gjeld

Er nok dette som har skjedd, med mindre det er tatt ut sikkerhet i huset

Lenke til kommentar

Mener det var snakk om et felles register som alle forbrukslån en person tok opp skulle registreres i for flere år siden, og trodde dette var velregulert nå. Med 500.000 kr i forbrukslån i tillegg til annen gjeld virker det ikke som det er flittig i bruk i alle fall. Virker mest som bankene kaster penger etter folk.

 

Det smarteste er vel å forsøke og få forbruksgjelden baket inn i huslån til en mer fornuftig rente. Å finansiere forbruksgjeld med større forbruksgjeld er bare en ond spiral som ender veldig galt til slutt. Å tillate så stor forbruksgjeld er jo predatorisk og opportunistisk bankvirksomhet som er importert fra internasjoale mørke avkroker.

Endret av vidor
Lenke til kommentar

Å bake det inn i huslånet er vel ikke spesielt lurt på nåværende tidspunkt. Gjøres det nullstilles de gamle lånene som kanskje ikke skulle vært gitt i utgangspunktet, og alle muligheter for å stille kreditor til ansvar forsvinner. 

En liten alvorsprat med ektefelle er på tide, for å få klarhet i hva som faktisk har skjedd. Etter det bør man kanskje prøve å isolere egne verdier, slik at ikke kreditor kan gå på ektefelle for innkreving. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...