Jump to content
Guest Slettet-8OkEXm

Ekstern harddisk anbefalinger

Recommended Posts

Guest Slettet-8OkEXm

Daglig hjemmebruk, 4-6tb, budsjett på 4000kr. Når bør man skifte ut en gammel harddisk? Har harddisker noe holdbarhetsdato? 

Edited by Slettet-8OkEXm

Share this post


Link to post

WD My Book Duo V2.

 

Da har du to disker du kan sette i raid/speiling i tilfelle en feiler. Diskene er WD Red, NAS disker som er laget for å vare en stund. For 3600 får du 2x4TB evt 2x6TB for 4500.

Share this post


Link to post

Raid er en rekke oppsett man kan kjøre når man har flere disker. Kan bla brukes til å øke ytelsen/hastigheten og til sikkerhetskopiering.

Share this post


Link to post

Generell anbefaling: viktige filer bør være sikkerhetskopiert til minst tre forskjellige fysiske medier, som ideelt sett bør oppbevares på tre forskjellige fysiske steder (hjemme, hos en kamerat et annet sted, i bankboks?) med tanke på brann og andre katastrofer.

Ja, det er en kjedelig jobb, enten du gjør det manuelt eller setter opp speiling av data over internett.

Share this post


Link to post

Jo det kan det, så lenge det ikke er eneste tiltak.

Nei, raid skal ikke brukes til sikkerhetskopiering. Raid kan brukes i tillegg til sikkerhetskopiering.

 

Mitt forslag som dekker mange av de risikoene for datatap man kan oppleve hjemme: Ha filene lagret på PCen og ha en sikkerhetskopi på en ekstern disk (via USB eller kabler nettverk). Ikke ha automatisk sikkerhetskopiering. Bruk heller manuell kopiering, kun når du er helt sikker på at PCen ikke er angrepet. Når sikkerhetskopien ikke er i bruk bør den ikke være oppkoblet pga fare for at lynnedslag slår ut både primærlagringen og backupen samtidig. Lagre den et trygt sted ikke i samme bygg som originalfilene for å unngå at en brann, oversvømmelse etc slår ut begge deler samtidig. Kjedelig og arbeidskrevende, men det er dette som er sikkerhetskopi. Ikke Raid0.

 

Lagring på nett kan i beste fall brukes som tredje kopi. Du risikerer at tjenesten går konkurs, legger ned, mister dataene dine, starter pengeutpressing, utsettes for politiske sperrer etc etc. Derfor har det liten verdi etter min mening. Hvis du likevel velger en slik tredje kopi så velg et sted som lagrer det på norske servere, har ende til ende kryptering og dobbel autentisering.

Edited by Simen1

Share this post


Link to post

Raid er oversatt Redundant Array of Inexpensive Disk .

Et array er en samling fysiske disker som utgjør et datavolum.

Enkelt forklart - man får redundans på datavolumet . La si at en eller flere disker i arrayet dør så mister man ikke data.

 

Backup har en annen definisjon/mening.

Edited by syar2003

Share this post


Link to post

Ytterligere forklaring: Dersom du overskriver viktige filer i et Raid så overskrives automatisk og samtidig "kopien". Utsettes du for f.eks løsepengevirus som krypterer dataene dine så hjelper ikke Raid i det hele tatt. Backup hjelper i slike situasjoner fordi kaprede eller feilskrevne filer ikke overføres til "kopien" automatisk eller øyeblikkelig.

 

Jeg skriver kopi i hermetegn fordi Raid egentlig ikke har noen kopi, men kun mulighet for å rekonstruere en kopi. Slik rekonstruksjon tar tid og det kan potensielt skje flere og uopprettelige feil innen man har rekonstruert noen kopi. En risiko man ikke har når man har en ekte kopi.

Share this post


Link to post

RAID er ikke backup, punktum. Les gjerne denne artikkelen.

 

Diskfeil inntreffer gjerne når det minst passer og SMART data er etter hard læring, ikke pålitelig. Ingen tommelregel jeg har hørt om, men hvert 5. år er ikke så gærent, husk å lagre viktig data med en gang på en trygg plass(sky/NAS/ekstern disk).

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...