Gå til innhold
Spørsmål om bil og motor? Still spørsmål her ×

Lånte vekk bilen. Sentrallås fungerer ikke lengre.


Valkyria

Anbefalte innlegg

Jeg lånte vekk min Mitsubishi Galant 2002 modell til en bekjent som trengte bil i noen dager mens hans var på verksted. Som takk for lånet bestemte vedkommende seg for å være generøs å bytte ut den eldgamle standard-radioen med en Biltema radio som hadde minijack og USB avspillingsmulighet.

 

Tidligere har jeg hatt problemer med at med trådløs nøkkel fungerte på alle dørene utenom sjåførdøren, men med nøkkel har den fungert på alle 4. Ref:

https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1774728

(kom ikke fram til noen løsning her så har bare levd med det)

 

Så nå når han har montert denne nye spilleren så har det oppstått noen problemer.

Det største problemet er at nå vil ikke sentrallåsen fungere i det hele tatt. Jeg har sjekket sikringene og de ser fine ut så det er ikke problemet. Det andre er at nå går det bare strøm i radioen mens strømmen er på i bilen, som medfører da at f eks klokken nullstiller seg hver gang motoren går av. Siden det er en eldre bil har jeg bare klokke i dette displayet.

Han bekjente unnskylder med at "Det så helt jævlig ut bak spilleren!"

og

"Forrige eier har gjort en ræv jobb med kabeltrekkingen!" osv.

Det stemmer sikkert at forrige eier ikke hadde gjort en god jobb, men jeg skjønner ikke hva i all verden han bekjente har gjort som kan ha ført til at sentrallåsen ikke lengre fungerer. Han har ikke teknisk kompetanse til å gjøre dette arbeidet i utgangspunktet og gjorde det uten min velsignelse, og han vet ikke hvordan han skal ordne opp i det selv. Jeg har lyst å finne ut av dette selv men jeg har heller ikke kompetanse på det elektriske i biler. Alternativet er selvsagt å levere den inn på service, men det vil koste mange tusen kroner som jeg ikke vil bruke på en gammel bil, og jeg vet at han bekjente ikke har penger til å betale evt regning jeg måtte sende ham.

Er det noen som vet hva i all verden forrige eier og bekjente har gjort med den elektriske koblingen?

Jeg mistenker jo også at den trådløse nøkkelen ikke har fungert pga hva en forrige eier har gjort med kursene bak radioen dersom sentrallåsen ikke fungerer i det hele tatt etter radiobyttet. Jeg tenker å spørre min far som er litt mer elektrisk kompetent enn meg om hjelp til å se på dette, men det hadde vært kjekt om noen hadde noen pekepinner på hva jeg burde sjekke ut først.

 

 

En annen ting jeg har ikke vet om jeg innbiller meg eller om det er fakta er at jeg føler automatgirkassen må opp i høyere turtall enn tidligere før den girer opp. Hvis han jeg lånte den til har rånet og grisekjørt med bilen, kan det påvirke hvordan den girer?

 

Håper på svar.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Er det original sentrallås på bilen, eller ettermontert?

 

Er det original sentrallås er det lite sannsynlig at styringen eller strømtilførselen til den ligger bak radioen.

Er det uoriginal sentrallås kan det være at den som monterte den la styringen bak radioen for enklest montering, eller hentet 12v strøm derifra.

 

Og når "kameraten din" koblet om bak så mistet sentrallåsen strømmen. Verdt å ta en kikk bak.

 

Når det gjelder dette med klokke og minne så skyldes det at radioen skal ha både fast strøm(fra batteriet) og styrestrøm(fra tenningen). Fast strøm er den som sørger for at radioen husker alle innstillinger og kan slås på selv om strømmen er koblet av, og styrestrømmen er den som sørger for at radioen slår seg av/på automatisk når du starter bilen.

 

Sannsynligvis er det en feilkobling bak som gjør at radioen kun har styrestrøm og at denne da er koblet inn på både kobling for styrestrøm og for fast strøm. Her må du sjekke koblingsskjema som fulgte med radioen.

 

Og dette vet du nok til neste gang men ikke lån bort noe til denne personen igjen.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Er ikke sikker på om det er originallås eller ettermontert. Nøklene jeg har er hvertfall markert med Mitsubishi-logo så det er trolig originalt. Jeg aner derimot ikke hva forrige eier har gjort med systemet, og hvorfor det skal være påvirket av at man flytter på radioen.

 

Planen er uansett å sjekke bak der for å se om jeg finner noe feil, men som sagt er ikke det elektriske det jeg kan best.

Håper min far har litt peiling på dette. Hadde vært kjekt å få strøm på den fra batteriet slik at klokkeinnstillingene er bevart.

 

Bilen skal naturligvis aldri lånes ut igjen til vedkommende.

Lenke til kommentar

Det kan også være tilfeldig og ingen sammenheng mellom radio og sentrallås. Spesielt siden den allerede hadde begynt å fjuske.

 

Sist jeg sjekket hadde de fleste radioer samme tilkobling bak. Noen ganger trengte man en overgang når man byttet til noe uorginalt. Ta ut spilleren å sjekk hvordan det ser ut bak der.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...