Gå til innhold

Blir mer og mer forvirret og usikker rundt backup og NAS


Chivas

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Så, det hele startet med at madamen i huset fikk det hersens cryptolocker ransomware skiten på maskinen sin. Aldri hatt noen større problemer med å fjerne alskens skit fra maskiner tidligere, men dette var virkelig det verste jeg har vært borte i :(

 

 

- Deretter begynner man å tenke på at det er på tide å anskaffe seg backupmuligheter og systematisere dette med stadig flere maskiner i husstanden.

 

- Sjekker litt rundt og ser at NAS må jo være tingen.

 

- Sjekker enda mer, og ser at det er ett vell av muligheter innenfor NAS med dertil tilhørende kostnader.

 

Tanken først var å sette opp en enkel 2-bay med RAID 1 som tar seg av alle dokumenter og bilder - og that's it.

Så ser jeg at NAS ofte brukes som en form for mediesenter hvor man kan se bl.a. filmer direkte fra. Hmmm, dette er jo interessant siden jeg i dag bruker en laptop og overfører film direkte til TV vha HDMI. Kanskje man heller kan kjøre disse filmene direkte fra NAS til TV uten og slippe noe mer oppkobling tenker man da.

 

Dette ser da ut til at det krever en kraftig og dyr NAS, og jeg sjekker en del rundt dette - og tanken har nå havnet på 4-bay med RAID 5. Samtidig med all sjekkingen ser jeg tester hvor disse kraftige og dyre NAS'ene (tenker mest på Synologi play serien og QNAP 451 serien) kanskje ikke egner seg til dette med streaming til TV allikevel siden det ikke er kraftig nok, og skal man ha det bør man helst bygge en egen server med f.eks FreeNAS kjørendes.

 

Dette begynner da og bli såpass utfordrende å bli klok på slik at jeg nå er litt tilbake til en enkel 2-bay evt 4-bay NAS som mer eller mindre blir kun for backup i heimen :D

 

 

For å oppsummere hele denne lange storyen, tror jeg at det er dette jeg mener å ha "bruk for":

 

- Backup av dokumenter, bilder ol av de forskjellige maskinene i husstanden med hver sin adskilte "konto".

- Deretter videre backup av de viktigste tingene til f.eks Google Drive, OneDrive, Dropbox, Jottabox (husstanden bruker forskjellige skyer).

- Et sted hvor filmer med undertekster legges ved bruk av f.eks utorrent slik at de kan vises direkte på SmartTV (med tekst) uten alt for mye hassle.

 

Jeg antar at QNAP og Synologi sine NAS'er fikser mye/alt av dette, men MÅ man ha de kraftigere eller klarer man seg med f.eks 431-serien til QNAP?

 

 

Ok, håper flere orket å lese hele posten, og takker for alle svar :)

 

 

 

 

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vurder;

- NAS med lagringsplass

- NUC (HTPC) som er koblet til TV og henter data fra NAS, enten over nettverk eller med direkte tilkobling (ESATA) eller annen egnet kobbling.

 

Installer PLEX på NUC (HTPC) og kjør PLEX Server enten på NUC eller NAS.

 

Selv har jeg en 4-BAY Synology NAS og en HTPC hjemme. Kjører PLEX Server på HTPC som bruker data jeg har lagret på NASet. Funkr fint for meg.

Lenke til kommentar

Ser at du i første omgang skriver backup.

 

Husk at NAS i seg selv ikke er en backup-løsning. Det er hvordan du bruker det som avgjør om det er backup. Skal man ha backup må du lagre filene minst to fysisk adskilte steder. At filene bare ligger på NAS hjelper ikke.

 

Samtidig kan det være greit å huske på at nettverksdisker og andre filområder som er tilgjengelig for programmer på en PC også er tilgjengelig for virus/cryptovirus. Dvs at om du lagrer filene på en NAS som er mappet opp på PC'en din så vil viruset også kunne spre seg til disse filene.

 

Eg bruker en skytjeneste til lagring av filene mine, uten å bruke tilhørende app på PC'en. Viktige filer lagrer eg en kopi av ett annet sted. Random bilder og videoer autolastes opp til en skytjeneste. Bilder/videoer eg vil beholde lagres i to skytjenester.

 

Lagring av musikk og filmer har eg sluttet med så vet ikke noen gode løsninger for det, men en NAS som og fungerer som ett mediebibliotek er nok ikke så dumt. Ryker den er det jo strengt tatt ikke så stor krise :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Når du først begynner å se på en NAS, og så kommer tanken om fler og fler bruksområder, så ender du kanskje opp der jeg gjorde i 2015, da jeg heller bygde meg en stasjonær pc, med plass til mange harddisker, og som jeg kjører Windows på, og som tar seg av all sentral lagring for de andre pcene og serverene mine, inkludert enormt mange TB som DVD og BluRay samlingen min bruker, som jeg henter fra mine to Intel NUC koblet til TVene mine.

Den sentraliserer også backup fra både interne servere og servere jeg har i utlandet.

 

Men Windows kommer mange muligheter, sikkert mange av de samme som du kan få med Linux, men likevel, jeg foretrekker Windows til slikt.

Da kan man også sette rettigheter på mapper (det kan man garantert i Linux også) https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1761453 som gjør at du kan sikkert kopiere over backup til NASen fra de andre pcene, men du har ikke rettighet til å slette noe. Da kan ikke crypto virus ødelegge og fjerne filene fra backupen.

 

En slik pc, trenger ikke å være noe voldsomt. Den trenger ikke å stå tilkoblet skjerm, tastatur og mus, du styrer den via Remote Desktop.

Fordelene er jo at det er meget lett å utvide en slik pc, kontra en NAS boks. Du kan øke disk antallet, du kan legge til mer RAM, kraftigere CPU osv osv.

Lenke til kommentar

Jeg skal sjekke ut nærmere de forskjellige forslagene :)

 

- Jottacloud har jeg gratis gjennom Get, så den er i boks.

 

Noen som vet noe rundt dette spørsmålet mitt:

"Jeg antar at QNAP og Synologi sine NAS'er fikser mye/alt av dette, men MÅ man ha de kraftigere eller klarer man seg med f.eks 431-serien til QNAP?"

Lenke til kommentar
Noen som vet noe rundt dette spørsmålet mitt:

"Jeg antar at QNAP og Synologi sine NAS'er fikser mye/alt av dette, men MÅ man ha de kraftigere eller klarer man seg med f.eks 431-serien til QNAP?"

 

Generelt sett er forskjellen på de bare antall disker, utvidelsesmuligheter samt cpu-hastighet (som da er direkte relatert til overførinngshastigheten den klarer) - Sjekk hvilken skrivehastighet du kan leve med og sjekk specs - noen av de billigste er veldig trege,

Lenke til kommentar

Gjorde impulskjøp igår av 4 stk 3TB NAS disker (dagstilbud på Komplett), slik at nå er diskene i boks. Gjenstår kun å finne løsning på resten :D 

 

En ting jeg ikke helt forstår; hvis jeg har f.eks filmer på NAS og ønsker å se disse på TV som er koblet til nettverk. Hvorfor er dette problematisk så lenge man kan gjøre det samme med f.eks en minnepenn koblet til TV? (løsningen jeg nå bruker er laptop koblet med HDMI til TV)

Lenke til kommentar

TV kan ha innebygget funksjon for å spille av media filer fra USB. USB er konstruert slik at dette skal være enkelt å implementere. 

Men det er ganske forskjellig fra å lese den samme filen fra en nettverksdisk, et nettverk er mye mer komplisert å forholde seg til.

 

En mediaspiller kan lese fra nettverket, men tror ikke mange TVer har full mediaspiller funksjonalitet.

F.eks AppleTV kan installere en app (VLC) som kan navigere til en nettverksdisk og spille filen. Eller kobles opp mot en mediaserver.

Lenke til kommentar

Om man har en moderne smart tv kan den og fint spille av video direkte fra nettverk.

På min 2014 og 2016 Samsung tv dukker NAS opp som en egen input. Velg den kanalen og man kan browse å spille av alt som ligger public på NAS.

 

 

NAS må kansje støtte UPnP/DLNA for at dette skal fungere.

 

Den gamle tven slet litt med noen filtyper og ble bitraten for høy så ble det delay på lyden.

Men 2016 modellen har tygget i seg alt jeg har matet den med hittil. Selv 4k HDR video spilles av fra NAS uten å hikke engang.

Endret av Complexity
Lenke til kommentar

Om man har en moderne smart tv kan den og fint spille av video direkte fra nettverk.

På min 2014 og 2016 Samsung tv dukker NAS opp som en egen input. Velg den kanalen og man kan browse å spille av alt som ligger public på NAS.

 

 

NAS må kansje støtte UPnP/DLNA for at dette skal fungere.

 

Den gamle tven slet litt med noen filtyper og ble bitraten for høy så ble det delay på lyden.

Men 2016 modellen har tygget i seg alt jeg har matet den med hittil. Selv 4k HDR video spilles av fra NAS uten å hikke engang.

Akkurat hva jeg ønsker å høre :)

 

Har en Samsung KS7005 -16 modell så den bør ha alt jeg skulle trenge.

 

Kan jeg spørre hvilken NAS du har? Jeg vurderer kun QNAP eller Synologi, men valgets kvaler er om jeg skal gå for/må ha en av dise "multimedia"-modellene. Synologi sin 4-bay heter vel 416Play, og QNAP er 451-serien og oppover.

Standard Qnap jeg har sett på er 431-serien, og "biilig"-varianten til Synologi heter 416j.

Lenke til kommentar

I utgangspunktet var jeg ute etter noe enkelt som fungere, men når man begynner å sjekke litt nøyere dukker det jo opp "behov" :D

 

Jeg endte opp med en QNAP TS-431P som jeg håper er mer enn bra nok for min tiltenkte bruk. I denne slenger jeg inn 4 x 3 TB Ironwolf NAS-disker hvor planen er RAID 5 oppsett.

Lenke til kommentar

Er ks7005 jeg og har, så du er godt berget der.

Jeg har bare en "ferdignas" i form av seagate personalcloud 2.

Fungert utmerket i mitt bruk, men du er vel ute etter noe mere avansert.

Har satt igang mn Qnap 431P NAS, innstallert Plex på NAS, den kommer opp på KS7005, men når jeg skal spille av en testfilm får jeg opp "This server is not powerful enough to convert the video" :(

 

Kobler du til med HDMI? Jeg har kablet nettverk og kobler på den måten (NAS'en har ikke hdmi). Har skjønt at det skal funke med DLNA slik at NAS'en slipper å transcode, men MÅ man ha hdmi mon tro?

Lenke til kommentar

Dukker opp som en egen input hos meg. Hdmi 1-

Canal Digital - xbox - Personalcloud (nas) - hdmi 4. (F.eks)

 

Så får jeg browse den, som om det var en minnepinne eller ekstern hdd.

 

Mulig du må aktivere noe på din nas. Som sakt jeg en simplere nas enn deg.

 

Jeg får bare tilgang til det som ligger åpent på nas. Mapper som er beskyttet med brukernavn og passord har ikke tv tilgang til

Endret av Complexity
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...