Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Mister dagpenger pga. sagt opp selv?


IHaveADream

Anbefalte innlegg

Hei,

 

Jeg trenger hjelp til å tolke reglene om dagpenger. På NAVs side står følgende:

 

Du må vanligvis vente i 12 uker før du får utbetalt dagpenger, når du selv har ansvaret for at du er blitt arbeidsledig. Dette gjelder hvis du har sluttet eller sagt opp arbeidet uten rimelig grunn, eller er avskjediget eller oppsagt fra stillingen din på grunn av forhold som du selv er skyld i. Det er viktig å være klar over at den forlengede ventetiden først begynner å løpe når du søker om dagpenger. Hvis du får arbeid, er syk eller har annen aktivitet som ellers ville ført til at du ikke fikk dagpenger i en gitt periode, blir ventetiden tilsvarende forlenget.

 

 

Jeg sa opp min stilling pga. dårlig samhandling med ledelse og en veldig vanskelig og trakasserende sjef. Jeg får sluttattest, hvor dette selvfølgelig ikke fremgår. Og på oppsigelsen så står det jo at jeg selv har levert inn oppsigelse etter eget ønske. Og det er vel denne bekreftelsen på oppsigelse som NAV skal ha.

Men jeg lurer på; hvordan dokumenterer jeg at selv det var jeg selv som sa opp, så er et ikke min "skyld"? Altså; Blir man intervjuet av NAV i slike tilfeller? For sjefen kommer neppe til å si at jeg gikk av pga. vedkommende. Så hva skal jeg gjøre? Er det slik at man automatisk har "skyld" i egen arbeidsledighet dersom an sier opp selv?

 

Takk for hjelpen!

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det spiller ingen rolle. Har du sagt opp så har du sagt opp og da får du to mnd karantene.

 

Alternativet var om firma hadde skrevet at de gav deg sparken og det hadde vært mye verre for deg mtp nyansettelse. Det hadde desutten kunne gjort arbeidsgiver sårbar for sak fra din side.

Endret av Invader Zim
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Tipper du kanskje bør rådspørre en advokat som kan arbeidsrett.

 

Det viktige her er om du kan peke på at det er en "rimelig grunn" til at du har sagt opp stillingen.

Utifra det du skriver om sluttattest osv så har du ikke noe skriftlig på dette - men objektivt virker din versjon som en "rimelig grunn".

 

MEN det spørs helt hvilke (bevis)krav NAV setter for å akseptere en "rimelig grunn".  Det har jeg ingen erfaring med...

 

Hensikten med loven er vel at den som selv gjør seg arbeidsledig skal "straffes" litt for det.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg fant jeg fant... https://www.nav.no/rettskildene/Rundskriv/4-10-forlenget-ventetid

Her står det mer om at det er NAV som vurderer dette og mye (slik jeg leser det) kommer an på hva du kan sannsynliggjøre.

 

F.eks. hvis dette er noe som lege eller tidligere kolleger kan bekrefte skriftlig så vil det være svært nyttig

 

1.2.  Unntak

 

Det skal ikke ilegges forlenget ventetid når

...

eller når arbeidssøkeren selv sier opp

...

 

  • på grunn av mobbing eller trakassering når dette kan sannsynliggjøres, eventuelt dokumenteres

 

 

Lenke til kommentar

Invader Zim har ikke lest de aktuelle bestemmelsene i folketrygdloven.

 

Forlenget ventetid ("karantene") ilegges i tolv uker for følgende forhold:

 

§ 4-10.Forlenget ventetid

Det ytes dagpenger først etter en forlenget ventetid når medlemmet

 

a) har sagt opp sin stilling uten rimelig grunn,

b) har sluttet uten rimelig grunn, eller

c) er avskjediget eller oppsagt på grunn av forhold som kan bebreides vedkommende, eller

d) handler som beskrevet i § 4-20 første ledd bokstav a til c [uten rimelig grunn nekter å ta arbeid].

Din arbeidsgiver vil bli bedt om å fylle ut et skjema fra NAV; "Bekreftelse på sluttårsak". Der skal arbeidsgiver redegjøre for årsaken til at arbeidsforholdet opphørte.

 

Du må skrive til NAV og begrunne hvorfor du hadde "rimelig grunn" til å si opp. Du bør kunne dokumentere eventuelle påstander. Bevisbyrden ligger på deg, det vil si at du får karantene med mindre du kan overbevise NAV om det motsatte.

 

Etter NAVs rundskriv til § 4-10 anses det som rimelig grunn å slutte som følge av (dokumentert) mobbing eller trakassering, eller som følge av brudd på arbeidsmiljøloven som ikke er uvesentlige.

 

Slike saker er eksempler på at det får betydning om man sier opp selv eller blir sagt opp. Hadde sjefen gått til (ubestridt) oppsigelse og gitt deg en "ren" sluttårsaksbekreftelse hadde du ikke fått forlenget ventetid, men slik det ligger an nå vil du antagelig få forlenget ventetid fordi det vil være vanskelig for deg å sannsynliggjøre årsaken til at du sluttet.

Endret av krikkert
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Du har nok rett og slett gjort ein dårlig avtale. Det som kan redde deg i forhold til karantenetid er dersom du kan begrunne at arbeidsgiver trakasserte deg.

Dårlig samhandling og vanskelig sjef er nok vanskelige grunnar å vise til då dette også lett kan skyldast at det er du som er vanskelig, og dermed er du tilbake på 12 vekers karantenetid.

 

For NAV er det ikkje lett å sjå forskjell på om du har ein vanskelig sjef, eller om sjefen din hadde ein vanskelig ansatt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Takk for svar, alle sammen!

Nå har det oppstått enda en vanskeligere situasjon, gitt...

 

NAVs informasjonsside er litt forvirrende. Forstod jeg det riktig at karantenetiden på 3 mnd. tilkommer uansett når jeg søker dagpenger? Altså, mars måned er første måned jeg er arbeidsledig. Hvis jeg venter med å søke dagpenger til juni måned, så må jeg likeel vente i tre måneder?

 

Takk igjen!

Lenke til kommentar

NAVs informasjonsside er litt forvirrende. Forstod jeg det riktig at karantenetiden på 3 mnd. tilkommer uansett når jeg søker dagpenger? Altså, mars måned er første måned jeg er arbeidsledig. Hvis jeg venter med å søke dagpenger til juni måned, så må jeg likeel vente i tre måneder?

Forlenget ventetid avtjenes bare i perioder du fyller vilkårene for dagpenger. Utsetter du å søke til juni vil du dermed avtjene forlenget ventetid fra juni til august.

 

Det finnes en begrensning her, og det er at forlenget ventetid kun kan ilegges for forhold som ligger seks måneder bakover i tid. Dersom du er arbeidsløs fra 1. mars vil forholdet være foreldet hvis du søker 1. september.

 

 

Når gikk de fra 8 til 12 uker? Er det i forbindelse med oljekrisen? Og da de forandra permisjonstiden?

Fra 1. januar 2016.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...