Gå til innhold

Lønn og skattetrekk.


Anbefalte innlegg

Hei

 

Jobben min trekker halv skatt i utbetalingen i desember, så fram til dette har jeg sagt på meg alt av arbeid, heldag osvosv. Endte opp med 179 timer i november, som skulle trekkes halv skatt av.

Jeg fikk lønn og regnet ut at jeg ble trukket 28% skatt, når jeg tidligere har blitt trukket 33%, hvorfor ble jeg ikke trukket "halv" skatt?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kan ikke svare direkte på spørsmålet ditt, men det er viktig å skjønne at "halv skatt" i desember ikke betyr at du faktisk betaler halv skatt. Det resterende tas igjen i resten av året, og ditt totale skattetrekk i løpet av året vil aldri kunne påvirkes av hvor mye du har utbetalt på desemberlønna. Resulterer det i at du betaler for lite skatt totalt, så får du baksmell året etter, enkelt og greit.

 

Edit: PerAndre123 var for kjapp :p

Endret av Sokkalf™
Lenke til kommentar

Det er nok halv skatt på vanlig lønn og full skatt på alt ekstra ja. Om ikke hadde det blitt for lite skatt totalt i år og dermed baksmell neste år.

 

Halv skatt er ingen gave fra staten, du har allerede betalt inn skatt som skal dekke halv skatt i desember :)

Skatt og inntekt regnes også ut fra hele året, uavhengig av når, så man kan ikke være lur og jobbe mye i november slik at man får mye utbetalt i desember uten at staten får sitt ;)

Endret av aklla
Lenke til kommentar

Skattebetalingsforskriften § 5-7-2:

 

§ 5-7-2. Ytelser før jul

(1) Skattepliktige med månedsbetaling av lønn og annen ytelse som skattlegges som lønn er fritatt for forskuddstrekk for siste halvdel av november eller første halvdel av desember.

 

(2) Skattepliktige med betaling per time, dag eller uke av lønn og annen ytelse som skattlegges som lønn er fritatt for forskuddstrekk for to uker i siste halvdel av november eller siste uke i november og første uke i desember.

 

(3) Skattepliktige med utbetaling hver 14. dag av lønn og annen ytelse som skattlegges som lønn er fritatt for forskuddstrekk for siste utbetaling i november eller første utbetaling i desember.

 

(4) Fritaket for forskuddstrekk for tidsrom i november og desember skal også omfatte tilleggsytelser som skattlegges som lønn og som blir utbetalt sammen med annen lønn for tidsrommet, selv om tilleggsytelsene helt eller delvis er opptjent i et annet tidsrom. Dette gjelder likevel bare så langt den samlede ytelsen ikke overstiger arbeidstakerens gjennomsnittsfortjeneste hos arbeidsgiveren i denne del av inntektsåret.

Det er altså "vanlig" lønn som det skal trekkes halv skatt i. Det inkluderer i utgangspunktet overtid, og også overtid som utbetales etter å ha vært opptjent tidligere enn oktober/november. Det følger imidlertid av fjerde ledd at halv skatt ikke skal trekkes hvis samlet lønnsutbetaling er høyere enn gjennomsnittslønnen i annet halvår 2016.

 

De fleste bedrifter praktiserer dette slik at det gis halvt skattetrekk i grunnlønn, men "del 2"-trekk i overtidsgodtgjørelse.

 

Dette handler ikke om at du skal unngå skattesmell, men om at bedriften skal unngå å bli ansvarlig for ikke å ha trukket nok skatt. Skatteetaten kan nemlig gå på arbeidsgiver.

Lenke til kommentar

normalt betaler du 50% skatt på overtid , mange arbeidsgivere bruker gjerne skattetrekk for sekunder-arbeidsgiver på overtid , dette er så du ikke skal få baksmell på skatten. 

 

du burde få en lønnslipp som viser hvor mange time du har jobbet , timelønn for disse timene , hvor mye som har blitt trukket i skatt , om du trekkes skatt i forskjellige trekk bruker gjerne dette og komme fram.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...