Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Elektriske arbeider


Anbefalte innlegg

I forbindelse med oppussing så er det forståelig nok mange som vil spare penger her og der. Men i forbindelse med elektrobiten av dette så tenkte jeg å lage denne informasjonstråden da det er det faget jeg har mest peiling på selv. Som ufaglært er det enkelte ting man kan gjøre lovlig i eget hjem. Dette er hovedsaklig det som ikke omfatter den faste installasjonen. Her er en liste over ting man kan gjøre lovlig som ufaglært


 


- Skifte deksler på stikkontakter, brytere, bokser. (Kun det utvendige dekselet, gjelder ikke bytte av hele komponenten.)


- Montering/skifting av varmeovner hvis de har bevegelig ledning og støpsel. (Altså ikke ovner som er fast tilkoblet.)


- Tilkobling/skifting av to-polede støpsler merket til og med 25A, både med og uten jord.


- Tilkobling/skifting av to-polede skjøtekontakter og apparatkontakter til og med 16A, både med og uten jord.


- Tilkobling/reparering av bordlamper, lampetter og lignende med bevegelig ledning og støpsel. Ledningsbrytere telles også herunder.


- Tilkobling/skifting av taklamper som henger i takkrok med tilkobling i klemme eller stikkontakt. Lampene skal ikke være en del av den faste installasjonen.


 


En annen viktig ting som nevnes i linken ovenfor er dette med varmekabler. Disse har man ikke lov til å legge selv, selv om man godt kan tro det. I tillegg er det meget fordelaktig å ta det gjennom installatør på lovlig vis. Anerkjente kabelleverandører utsteder en garanti for sitt produkt, som gjelder normalt i 10-20 år. Denne garantien dekker kostnader knyttet til eventuelle feil og defekter på kabelen. På godt norsk; hvis kabelen ryker så betaler de pigging, ny kabel, og nytt gulv. Forutsetningen for denne garantien er at kabelen er lagt i henhold til montasjeanvisningen som fulgte med kabelen av en autorisert elektroinstallatør, og at dette er dokumentert skikkelig. Ergo, gjør man dette selv og følgelig ikke har papirene i orden så må man betale alt selv i et slikt scenario.


 


Det er verdt å nevne at selv om man har lov til å utføre disse tingene så er det viktig at man er sikker på det man gjør, både teoretisk og praktisk. Konsekvensene av dårlig utført arbeid kan være skade på mennesker, dyr og eiendom, og i ytterste konsekvens med døden til følge. Det er oftest branntilløp med årsak i det elektriske anlegget som nevnes som en av hovedfarene. Og det med rette; omkring halvparten av alle boligbranner skyldes feil på det elektriske anlegget eller feil bruk av det elektriske anlegget, og det utgjør derfor hovedårsaken til brann i bolig.


 


Dersom man føler seg usikker på hva man kan gjøre eller ikke, eller usikker på utførelsen av noe man har lov til, er det best å kontakte en fagperson. Jeg svarer gladelig på de spørsmål jeg eventuelt måtte få. Vi vil oppfordre til å ikkeopprette tråder der man spør om hvordan man skal utføre ting man ikke har lov til å utføre som privatperson, med mindre man tydeliggjør at man er faglært. Dette på grunn av at vi på generell basis ikke ønsker å oppfordre (eller være en arena for oppfordring) til ulovlig aktivitet.


 


OPPDATERING:


Da har jeg flyttet over noen innlegg fra en annen tråd (grunnet off topic), med tanken om at denne tråden kan være en generell diskusjon rundt akkurat dette tema med elektriske arbeider i hjemmet.


Endret av Larzen_91
  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 9 måneder senere...
Videoannonse
Annonse
  • 2 uker senere...

Jeg la opp ledning til varmepumpen selv, enkelt og "lovlig" å gjøre selv når det er eksisterende kurs

 

Du har vel ikke skjøteledning til noe utendørs da?

Eneste forskjellen blir at ledningen er festet til vegg

 

Man kan jo ikke forsvare alt bak det at noe står i støpsel. I så fall kunne man bare fått elektrikeren til å montere opp en boks utenfor huset med 63A stikk, og så kan man liksom ta alt selv derfra? Det å legge opp skjøteledning til fast utstyr er i beste fall uoptimalt, i verste fall brannfarlig. Spesielt om det er snakk om høye laster over tid. Vet ikke hvor streng det ville blitt påpekt ved El-tilsyn, men det hadde garantert blitt påpekt.

 

Så nei, skjøteledning gir ikke det ultimate selvmekker-frikort.

Lenke til kommentar

Nek 400 er en norm som beskriver godkjente løsninger for å oppfylle forskriften og den kan fravikes men da skal det dokumenteres at din løsning er like god eller bedre en det Nek beskriver og lykke til med det.

Uansett må du oppfylle forskrift om fagkyndig personell som Nek400 134.1.1 henviser til.

Endret av perpyro
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...