Jump to content
Larzen_91

Elektriske arbeider

Recommended Posts

I forbindelse med oppussing så er det forståelig nok mange som vil spare penger her og der. Men i forbindelse med elektrobiten av dette så tenkte jeg å lage denne informasjonstråden da det er det faget jeg har mest peiling på selv. Som ufaglært er det enkelte ting man kan gjøre lovlig i eget hjem. Dette er hovedsaklig det som ikke omfatter den faste installasjonen. Her er en liste over ting man kan gjøre lovlig som ufaglært


 


- Skifte deksler på stikkontakter, brytere, bokser. (Kun det utvendige dekselet, gjelder ikke bytte av hele komponenten.)


- Montering/skifting av varmeovner hvis de har bevegelig ledning og støpsel. (Altså ikke ovner som er fast tilkoblet.)


- Tilkobling/skifting av to-polede støpsler merket til og med 25A, både med og uten jord.


- Tilkobling/skifting av to-polede skjøtekontakter og apparatkontakter til og med 16A, både med og uten jord.


- Tilkobling/reparering av bordlamper, lampetter og lignende med bevegelig ledning og støpsel. Ledningsbrytere telles også herunder.


- Tilkobling/skifting av taklamper som henger i takkrok med tilkobling i klemme eller stikkontakt. Lampene skal ikke være en del av den faste installasjonen.


 


En annen viktig ting som nevnes i linken ovenfor er dette med varmekabler. Disse har man ikke lov til å legge selv, selv om man godt kan tro det. I tillegg er det meget fordelaktig å ta det gjennom installatør på lovlig vis. Anerkjente kabelleverandører utsteder en garanti for sitt produkt, som gjelder normalt i 10-20 år. Denne garantien dekker kostnader knyttet til eventuelle feil og defekter på kabelen. På godt norsk; hvis kabelen ryker så betaler de pigging, ny kabel, og nytt gulv. Forutsetningen for denne garantien er at kabelen er lagt i henhold til montasjeanvisningen som fulgte med kabelen av en autorisert elektroinstallatør, og at dette er dokumentert skikkelig. Ergo, gjør man dette selv og følgelig ikke har papirene i orden så må man betale alt selv i et slikt scenario.


 


Det er verdt å nevne at selv om man har lov til å utføre disse tingene så er det viktig at man er sikker på det man gjør, både teoretisk og praktisk. Konsekvensene av dårlig utført arbeid kan være skade på mennesker, dyr og eiendom, og i ytterste konsekvens med døden til følge. Det er oftest branntilløp med årsak i det elektriske anlegget som nevnes som en av hovedfarene. Og det med rette; omkring halvparten av alle boligbranner skyldes feil på det elektriske anlegget eller feil bruk av det elektriske anlegget, og det utgjør derfor hovedårsaken til brann i bolig.


 


Dersom man føler seg usikker på hva man kan gjøre eller ikke, eller usikker på utførelsen av noe man har lov til, er det best å kontakte en fagperson. Jeg svarer gladelig på de spørsmål jeg eventuelt måtte få. Vi vil oppfordre til å ikkeopprette tråder der man spør om hvordan man skal utføre ting man ikke har lov til å utføre som privatperson, med mindre man tydeliggjør at man er faglært. Dette på grunn av at vi på generell basis ikke ønsker å oppfordre (eller være en arena for oppfordring) til ulovlig aktivitet.


 


OPPDATERING:


Da har jeg flyttet over noen innlegg fra en annen tråd (grunnet off topic), med tanken om at denne tråden kan være en generell diskusjon rundt akkurat dette tema med elektriske arbeider i hjemmet.


Edited by Larzen_91

Share this post


Link to post

Jeg bruker kun skjøteledning om det er noe midligtidig utendørs ja...

Det gjelder forrøvrig innendørs også

Share this post


Link to post

Jeg la opp ledning til varmepumpen selv, enkelt og "lovlig" å gjøre selv når det er eksisterende kurs

 

Du har vel ikke skjøteledning til noe utendørs da?

Eneste forskjellen blir at ledningen er festet til vegg

 

Man kan jo ikke forsvare alt bak det at noe står i støpsel. I så fall kunne man bare fått elektrikeren til å montere opp en boks utenfor huset med 63A stikk, og så kan man liksom ta alt selv derfra? Det å legge opp skjøteledning til fast utstyr er i beste fall uoptimalt, i verste fall brannfarlig. Spesielt om det er snakk om høye laster over tid. Vet ikke hvor streng det ville blitt påpekt ved El-tilsyn, men det hadde garantert blitt påpekt.

 

Så nei, skjøteledning gir ikke det ultimate selvmekker-frikort.

Share this post


Link to post

Det kan lett forstås slik i hvert fall. Uansett, nei du har ikke lov til å legge opp noe av det faste anlegget selv, uavhengig om det er eksisterende kurs. Da må du eventuelt få en installatør til a ta på seg ansvaret for jobben etter inspeksjon.

Share this post


Link to post

Hvis en installatør går god for jobben og jobben er dokumentert gjennom denne installatøren så er det vel teknisk sett lov.

 

Men i utgangspunktet nei, ikke lov.

Share this post


Link to post

Da vel jeg anbefale deg å lese hva som står i NEK400 134.1.1.

Der fremgår det klart og tydelig hvilken kvilifikasjoner som skal til for å installere elektrisk anlegg.

Før NEK trådte i kraft i 1998 skulle anleggene meldes inn til myndighetene.

Share this post


Link to post

Joda, men det er det jeg mener med teknisk sett. NEK400 er en norm, og ikke en forskrift. Men jo, skal godt gjøres å risikovurdere ihht. forskrift hvis man unnviker NEK.

 

Samtidig så er det vel heller ikke ulovlig med utførende uten fagbrev, så lenge disse har tilsyn.

Share this post


Link to post

Nek 400 er en norm som beskriver godkjente løsninger for å oppfylle forskriften og den kan fravikes men da skal det dokumenteres at din løsning er like god eller bedre en det Nek beskriver og lykke til med det.

Uansett må du oppfylle forskrift om fagkyndig personell som Nek400 134.1.1 henviser til.

Edited by perpyro

Share this post


Link to post

Har montert flere tusen meter med kabler og hundrevis av lys og stikkontakter, uten fagbrev

Har vært godkjent av elektriker (han tok sikringsskapet, jeg tok det meste annet)

Share this post


Link to post

Å ha en elektriker ansatt i en registrert installatørbedrift til å installere og dokumentere er lovlig.

 

Edit: eventuelt en elektriker i egen privatbolig under visse forutsetninger.

Edited by Larzen_91

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...