Gå til innhold

Romfart og astronomi - diskusjon, nyheter og annet som opptar deg


Enceladus

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
2 hours ago, Espen Hugaas Andersen said:

Jeg tror de ikke vil ha last på tredje flygning, men jeg tror fjerde flygning vil ha last, i form av Starlink satellitter. Og tidsmessig ville jeg gjette på tredje flygning i januar, og fjerde flygning i mars.

Men det skal ikke helt utelukkes at de går for last på tredje flygning. Det kommer jo i hovedsak an på hvor sikre de er på at tredje flygning vil gå bra. Hvis destruksjonen av øvre trinn har en logisk forklaring som de mener de vil ha fikset på tredje flygning, sammen med masse andre forbedringer, så kan det hende at de er villige til å satse noen Starlink satellitter. Det ville også gi de muligheten til å debugge mekanismen for å slippe løs satellittene.

Det trenger de for øvrig ikke være i LEO for å gjøre, det er også et alternativ å ofre noen satellitter bare for å teste ut mekanismen på vei til Hawaii. Da gjerne noen som kanskje er utdaterte eller har feil som ikke lønner seg å utbedre.

Flyvning hver andre måned fremover, du verden det hadde vært noe! Hvor mange oppskytninger var det de hadde fått tillatelse til på et år fra Starbase Boca Chica? 4-5? Mener jeg også så noe om at de hadde kjørt inn et nytt tårn (stage 0), litt usikker på om jeg husker riktig her... i så fall kan det jo tyde på at de planlegger en betydelig opptrapping i oppskytninger.

Eric Berger ser ut til å tenke at det er gode sjanser for last på tredje oppskytning.

Quote

Getting any data from Starship on this test flight is a pretty big win for SpaceX, and surviving staging and most of the vehicle’s propulsive burn will set the company’s engineers up well for future success. They will learn so much from this. It would not surprise me if they take enough confidence away from this flight to put Starlink satellites as a payload on Starship's third flight.

https://arstechnica.com/space/2023/11/heres-why-this-weekends-starship-launch-was-actually-a-huge-success/

Lenke til kommentar

Staging var vellykket skriver mange...

Ja, boosteren ble atskilt fra Starship og Starship fortsatte en god stund.

Men boosteren overlevde ikke dette særlig lenger dersom jeg har forstått hendelsesforløpet riktig. Den eksploderte er ble sprengt kontrollert ganske rask etterpå. For meg kan det bety at boosteren ble skadet i aksjonen (les avgassene fra Starship) og sånt sett var aksjonen kun en suksess for Starship, ikke boosteren.

... om min analyse er riktig.

Lenke til kommentar
18 minutes ago, trikola said:

Staging var vellykket skriver mange...

Ja, boosteren ble atskilt fra Starship og Starship fortsatte en god stund.

Men boosteren overlevde ikke dette særlig lenger dersom jeg har forstått hendelsesforløpet riktig. Den eksploderte er ble sprengt kontrollert ganske rask etterpå. For meg kan det bety at boosteren ble skadet i aksjonen (les avgassene fra Starship) og sånt sett var aksjonen kun en suksess for Starship, ikke boosteren.

... om min analyse er riktig.

Det er usannsynlig at det var Starship som skadet Super Heavy. Man kan se flere motorer som eksploderer både på video og telemetri, og disse er jo ca 75 meter unna motorene til Starship, før separasjonen finner sted. Avstanden øker noenlunde raskt etter separasjonen skjer.

Jeg tenker at de mest sannsynlige scenariene er:

1. Oppstarten av de 10x Raptor i vakuum rett etter separasjonen gikk ikke helt bra. Dette forårsaket at motorer eksploderte, og man fikk brann og lekkasjer til så stor grad at Super Heavy ikke overlevde.

2. Rotasjonen av Super Heavy førte til at drivstoffet kom i bevegelse, og man fikk enten gassbobler inn motorene, eller at bevegelsen førte til rør som sprakk e.l. Brann og lekkasjer førte til at Super Heavy ikke overlevde.

SpaceX må undersøke akkurat årsaksforløp, men personlig tenker jeg at løsningen er noe av det følgende:

- Forbedringer på motorene til å gjøre oppstarten i vakuum mer skånsom.

- Endring i oppstartsekvensen av Raptorene ved separasjon.

- Endringer i akselerasjonen og rotasjonen Super Heavy utsettes for ved separasjonen.

- Forbedringer på røropplegg og tanker for å hindre at bevegelse av drivstoff oppstår, og fører til skader.

Endret av Espen Hugaas Andersen
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

The coming year in space flight is going to be wild

 

1. Vulcan, New Glenn, Ariane 6 debut

2. Lots of Starship tests

3. Multiple Moon landings

4. Manned lunar flyby (!)

 

2024 will be more impressive than 2023, and 2025 will be more impressive still. There isn’t an obvious end to this trend for the remainder of the decade.

 

Something to celebrate, but also something to adapt to. Russia likely can’t keep up, can Europe?

 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Vi får se. Det er også aktuelt med en test av overføring av drivstoff mellom forskjellige tanker. https://arstechnica.com/space/2023/12/nasa-wants-to-see-gas-stations-in-space-but-so-far-its-tanks-are-empty/

Det kan være at de stapper inn masse forskjellige tester. Om de har med Starlink så tror jeg det er mest sannsynlig i hovedsak for å teste pez dispenser metoden på å sende de avgårde. Jeg ville gjette på rundt fire stk.

Og det nærmer seg raskt at de er klare for neste flygning. De gjennomførte static fire på Starship i går:

Og i dag skal de forsøke seg på static fire av Super Heavy, ser det ut som:

 

Hvis den testen går bra så er det å gjøre de siste justeringene på raketten, plassere Starship oppå Super Heavy, og så er de egentlig klare. Jeg tror ikke de vil gjennomføre en ny WDR.

Det man da vil vente på er mishap rapporten som jobbes med fra andre flygning. Men den bør ikke ta ekstremt lang tid å gjøre klar. Jeg tror oppskytning i januar er veldig mulig.

Endret av Espen Hugaas Andersen
  • Liker 3
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...