Gå til innhold

Snart kan mobilbatteriene få dobbelt så høy kapasitet


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Gjest Bruker-245639

Doblet batterikapasitet betyr ikke nødvendigvis doblet batteritid. Produsentene benytter ofte den ekstra kapasiteten til å skru opp ytelser og lysstyrke, og redusere tykkelse slik at batteritiden kanskje ikke øker i det hele tatt.

 

Edit: Telefoner har såpass kort praktisk levetid at det ikke er stort poeng å kunne oppgradere. Elbiler derimot, burde kunne oppgraderes for å få økt praktisk verdi. Dagens ~25 kWh for de fleste mellomklassemodellene burde kunne dobles og dermed få et langt bedre og mer aktivt liv.

 

Hvordan blir produksjonskapasiteten og prisen på de nye batteriene? Blir det konkurransedyktig mot Gigafactory, BYD, Fuji Pigment med flere?

Vet ikke, min  mobil er nå fire år, og jeg skulle gjerne ha oppgradert batteriet den gangen jeg kjøpte nytt batteri for et snaut år siden.

Lenke til kommentar

- Inneværende år = 2016

- Neste år = 2017

- Starter produksjonen neste år = starter produksjonen innen 31. desember 2017. Slike uttalelser peker som regel mot helt i slutten av det lovnaden kan holde, regn derfor med at det er snakk om november/desember.

- Produksjonsstart er ikke det samme som salgsstart. Først må noe produseres, så monteres i diverse produkter, så må disse produktene lanseres og deretter starter salgtet.

- Dermed er det en ganske naturlig tolkning at du neppe ser disse i butikkhyllene før i 2018.

- Ellers så virker det som de satser på å levere til mobiltelefoner før de leverer til elbiler. Antagelig på grunn av oppskalering av produksjonskapasitet og at mobiltelefoner ikke krever spesielt høyt volum.

 

Eller som jeg og flere andre ville skrevet det:

 

- Inneværende år = 2016

- Kommende år = 2017

- Neste år = 2018

 

Har tidligere lest f.eks kommende / neste uke deffinert som neste uke er uken etter den kommende når man uttaler det i slutten av uken, mens neste uke er uken etter inneværende når man uttaler det i begynnelsen av uken, med dertil endring av betydningen av ordet "kommende"

 

Samme hva kommer man ikke utenom at "neste" er upresist når ordet er såpass uspesifisert, situasjonsbestemt, avhengig av eventuellt trykk på ordet ved muntlig anvendelse og når det brukes så inkonsekvent og forskjellig av forskjellige personer og i forskjellige situasjoner og så videre...

Lenke til kommentar

Edit: Telefoner har såpass kort praktisk levetid at det ikke er stort poeng å kunne oppgradere.

 

Stort sett har du nok rett i og med at det er fryktelig mange som "må" ha det nyeste ene og alene for å ha det nyeste, helt uavhengig av om de trenger noe nyere og bedre eller ikke. Men jeg og flere med meg har og bruker for eksempel en Samsung Galaxy Note 3 uten å ha behov for noe nyere, og jeg vet om andre igjen har Samsung Galaxy Note 2, SIII, SII og andre og ennå eldre telefoiner uten noe behov for oppgradering.

 

Problemet er mest at produsentene slutter å produsere batterier til telefonene. Derfor blir de etter hvert ubrukukelige hvis det ikke går å få tak i gode batterier fra "alternative" produsenter heller, men ikke nødvendigvis fordi telefonene blir utdaterte i seg selv.

Lenke til kommentar

 

Litt på siden, men Tesla tilbyr jo nå oppdaterte batterier til sine Roadstere. Vi får håpe de (og andre) gjør det samme for de øvrige modellene også.

 

Det samme gjør BMW til sin i3..

Jepp, BMW krever det hvite ut av øyet for jobben mens Tesla i tillegg skal ha skjorta... ;)

 

Eller der omkring..Roadsteren er såpass dyr og spesiell at det ikke overrasker at nytt og større batteri blir dyrt. For i3 sin del er ikke prisen klar ennå, £7k blir antydet men hva det blir i Norge vet ingen ennå.

 

Også ryktes det at Renault skal tilby bytte til dobbelt så store batterier for gammel zoe når de skal lansere ny zoe i oktober. Prisen er muligens £5k for de som leaser batterier men dette er *virkelig* i det blå..

Lenke til kommentar

Hvis ingen store selskaper lager disse batteriene, så tviler jeg på at vi står foran dobbel batterikapasitet på mobiler i 2017. Det hadde nok stått noe om Panasonic eller Samsung begynte å bruke denne teknologien til å lage batterier. Enten har de noe bedre, eller så er det et par negative punkter her som ikke blir nevnt. Hvis en skulle tro alle slike nyheter, så hadde vi hatt mobiler som varte en uke, selv om de var kun 4 mm tykke.

 

Kunne du hatt dette i en toppmodell som selger 10 millioner, som ellers tilfredsstiller alt det en toppmodell gjør i dag (også fortjeneste) så er det nok bra. Om dette kommer i MIT sine egne testtelefoner, basert på et eller kinesisk selskap sitt design derimot. Universiteter lager mye selv, som ikke er brukbart kommersielt. Hvis det er brukbart kommersielt så er det få som lar sjansen til å lisensiere ut patenten og tjene penger gå fra seg. Veldig mange slike prosjekter er og i samarbeid med et selskap, som da ofte får rett til å bruke patenter, eller får patentene selv, avhengig av avtale.

Lenke til kommentar
Det hadde vært storveis å kunne kjøpe nytt elbil-batteri med dobbelt rekkevidde om fem år. Dessverre kommer det ikke til å skje. Bilprodusentene gjør aldri slike ting; de tjener mer penger på å selge deg en ny bil. (Profitt trumfer miljø).

 

Dessverre. Men det hadde vært fint da.

 

 

EU gjorde noe veldig stort for min mobilhverdag; påtvungen lading via micro USB (er ikke alt EU tvinger gjennom som er bra, men dette var det). Kanskje neste trinn er at de tvinger gjennom en 3-4 standardbatteripakker som SKAL brukes i forbrukerelektronikk? Kan være en ønskedrøm, men hadde helt klart økt min kjøpelyst mot et kraftig og godt batteri. Mange mobiler har jo integrerte batterier i dag, men det finnes unntak. Jeg er så lei av å ha ett batteri i kameraet, ett i mobilen, ett i headsettet, ett i fjernkontrollen, ett i det trådløse tastaturet osv. Når man så kaster én gjenstand, kunne man flyttet batteriet over i neste device. Miljøet ville vært meget fornøyd og min teknologihverdag ville blitt vesentlig bedre.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

EU gjorde noe veldig stort for min mobilhverdag; påtvungen lading via micro USB (er ikke alt EU tvinger gjennom som er bra, men dette var det). Kanskje neste trinn er at de tvinger gjennom en 3-4 standardbatteripakker som SKAL brukes i forbrukerelektronikk? Kan være en ønskedrøm, men hadde helt klart økt min kjøpelyst mot et kraftig og godt batteri. Mange mobiler har jo integrerte batterier i dag, men det finnes unntak. Jeg er så lei av å ha ett batteri i kameraet, ett i mobilen, ett i headsettet, ett i fjernkontrollen, ett i det trådløse tastaturet osv. Når man så kaster én gjenstand, kunne man flyttet batteriet over i neste device. Miljøet ville vært meget fornøyd og min teknologihverdag ville blitt vesentlig bedre.

 

Man måtte nok hatt fler enn tre-fire standard batteripakker men i prinsippet er jeg enig med deg. Dette er noe jeg også har tenkt på lenge. Og i tillegg til enhetene som du listet opp burde det også være noen relativt få standard batteripakker til bærbare PC-er.

 

I tillegg til fordelene du nevnte tror jeg at det også ville ha hjulpet på både prisene og tilgjengeligheten: Prisene ville trolig sunket når man kan bruke batteripakker fra andre merkevareprodusenter og trolig fra flere alternative produsenter enn nå.

 

Dessuten ser jeg for meg at tilgjengeligheten ville ha vært høyere og over lenger tid. Det ville blit mer attraktivt å produsere batteripakker i lenger tid, slik at batteripakker var tilgjengelige lenger etter at enhetene de passer til ble tatt ut av produksjon.

Lenke til kommentar

Tja. Eg veit ikkje kor mange år (tiår?) eg har høyrt at jau, no er det ein revolusjonerande ny batteriteknologi rett rundt hjørnet som skal gjere alt så mykje betre. Likevel så sit me der den dag i dag med "det same gamle", med nokre små forbetringar.

 

Å nei, eg ventar til noko revolusjonerande faktisk er i produksjon og mogeleg å få tak i for oss vanlege folk før eg jublar så alt for høgt...  :grin2:

Nyvinninger blir gjerne annonsert lenge før de kan brukes i praksis. Dette er diverse forskere eller gründere som er på jakt etter investorer. Det betyr ikke at det de lager ikke dukker opp, men nettoeffekten av forbedringene blir mindre merkbare siden mellom da du hører om noe som skal gi mye bedre batterier og til det faktisk dukker opp har diverse andre nyvinninger som du kanskje har hørt om men glemt alt gjort sitt inntog og gradvis forbedret batteriene.

 

Realiteten er imidlertid at batterier blir bedre og ikke i en helt ubetydelig fart. En 18650 lithium ion celle kostet ca US$10 å produsere i 1994 og hadde en kapasitet på 1100mAh. I 2001 hadde kapasiteten økt til 1900mAh og kostnaden falt til US$3. Dagens 18650 har en kapasitet på godt over 3000mAh og er enda billigere*

 

Den presenterte innovasjonen er fin for kapasitet pr. volum, men jeg tror ikke den gjør like mye for kapasitet pr. vekt eller kapasitet pr. $ siden det man har kvittet seg med er hovedsaklig de billige og lette matrialene.

 

 

*Jeg har ikke nøyaktige tall, men tesla påstås å produsere ferdige pakker av 18650 til US$200 pr. kwh, og det kreves 80-90 celler for 1kWh, og siden en pakke har mye mer enn bare celler må kjøpsprisen være nær eller mindre enn US$2, og produksjonsprisen mindre enn det igjen.

Lenke til kommentar

Ingen her som har tenkt på at morgendagens mobiltelefoner skal benytte 5G-nett. For at det skal bli en realitet er produsentene nødt å bruke bedre batterier (i tillegg til effektiv elektronikk & "smart" bruk av deriblandt antennene). Var på EuCap2016 og så hvor mange utfordringer forskerene har på å få til 5G, det er ikke få. Å sløse bort ny batterikapasitet på ikke-viktig funksjonalitet er dumt, så vi får se hva som skjer. :)

Lenke til kommentar

Om batteriene skal være lette å skifte, blir apparatene større, tyngre, mer klompete og mindre solide og mindre vanntette.

Sørgelig men sant.

 

Jeg har ultraportable laptoper og vanntett mobil og nettbrett.

Det hadde vært kjekt å kunne bytte batteri, men det er ikke øverst på prioriteringslista.

 

Jeg for min del ville skrevet det stikk motsatte: Ingen av mine telefoner eller bærbare PC-er (jeg har riktignok ingen ultraportable bærbare PC-er) oppfatter jeg som for store selv om det kan byttes batteri på alle sammen. Smarttelefonene mine synes jeg snarere er for små til å holde sikkert uten veske.

 

Vanntetthet er LANGT ned på prioriteringsdlisten min for enheter som skal brukes under vanlige forhold. Ingen av mine telefoner har fått vannskader selv om de kortvarig og unntaksvis har blitt brukt under fuktige forhold og i regn. Da er det for meg MYE viktigere å selv kunne bytte batteriet som bare har 18 måneders garanti, tatt i betraktning at telefonen har to års garanti, og fem års reklamasjonsrett.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Tja. Eg veit ikkje kor mange år (tiår?) eg har høyrt at jau, no er det ein revolusjonerande ny batteriteknologi rett rundt hjørnet som skal gjere alt så mykje betre. Likevel så sit me der den dag i dag med "det same gamle", med nokre små forbetringar.

 

Å nei, eg ventar til noko revolusjonerande faktisk er i produksjon og mogeleg å få tak i for oss vanlege folk før eg jublar så alt for høgt...  :grin2:

Forskjellen er at det eksisterer prototyper, at disse prototypene ble produsert med allerede eksisterende utstyr, og beviselig med akseptable produksjonskostnader. Tidligere utsagn er oppdagelser som viser seg å kreve totalt ny infrastruktur, materiel som er mangelvare/for dyrt, som ikke skalerer godt nok eller på andre måter upraktisk for privat marked(f.eks. krav til spesifikk temperatur).

Endret av Vizla
Lenke til kommentar

Større batteri, medfører at batterikapasiten er veldig mye bedre også etter et års bruk.

 

Hvem gidder da og bytte mobil hvert år ?

På langt nær så mange av oss som bytter nå, fordi de må lade mobilen flere ganger hver dag.

 

Hvem taper på at vi ikke bytter mobiltelefon hvert år ?

 

Blir nok tynnere eller lettere mobiler tenker jeg....

Lenke til kommentar

Batteriene har blitt bedre.

Nokia 3310: 1000 mAh

iPhone 6s: 1715 mA·h

 

Men dette er ikke en veldig stor forbedring, sammenliknet med hvor mye mer strøm komponentene krever.

4K HD-skjerm, 4G, kraftig prosessor og mer minne krever mer strøm enn før.

 

Nexus 6P: 3450 mAh

Lenke til kommentar
×
×
  • Opprett ny...