Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Papirer på elektrikerarbeid


Anbefalte innlegg

Hei,

 

Har kjøpt bolig nettopp. Alt er i orden, men det mangler papirer på noe av det elektriske arbeidet (stikkontakter, lysbrytere). Har sjekket med en elektriker og alt ser ut til å være installert perfekt. Selger forteller meg at dette er gjort av tidligere eier, men jeg har mine mistanker om at dette ikke stemmer.

 

1. Kan jeg undersøke dette på noe vis? Nummer på selve komponenten?

2. Når det viser seg at alt er greit, og et elektrikerfirma godkjenner det elektriske arbeidet, bør jeg gjøre noe? 

 

Det blir vel mange runder med forsikringsselskapene til meg og selger - lurer bare på hva dere synes jeg bør gjøre?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Spørs hvor lenge det er siden endringene ble gjort. I tillegg til at instalatør sender samsvarserklæring til eier av anlegget er også instalatrø pliktig til å oppbevare en kopi en stund. Tror det var 5 år, men vil tro mange firma som lagrer slikt digitalt har det lengere. Finn ut hvilken instalatør forrige eier brukte og hør med dem om en kopi.

Lenke til kommentar

Selv om et firma sier det er greit bør du få dette dokumentert i form av samsvarserklæring. Tidligere eiere er pliktige til å oppbevare slik dokumentasjon men det spørs om det er noe å hente ved å ta det igjennom forsikringsselskapet. Vi måtte gjøre en del utbedringer (blant annet manglende dokumentasjon) eller en kontroll av El-tilsynet men siden det "bare" kostet 10.000 kunne vi se langt etter å få noe ut av forsikringsselskapet da dette var ganske lite beløp sammenlignet med kjøpssummen.

Lenke til kommentar

Jeg fikk ikke samsvarererklæring, men har tatt vare på faktura med delelister og timeoversikt. Vil det være tilstrekkelig dokumentasjon ved salg av bolig?

 

Nei. Som det sies er samsvarserklæring og rapport fra sluttkontroll et minimum. Samsvarserklæringen er det viktigste enkeltdokumentet. Det er her installatør sier at anlegget er i samsvar med gjeldende regelverk, og tar på seg ansvaret for anlegget med den bekreftelsen.

Lenke til kommentar

Jo, såklart. Men det er samsvarserklæringen som er verdipapiret i den sammenheng, og jeg finner det merkelig at du ikke fikk samsvarserklæring hvis du har kjøpt tjenester av en installatør. Joda, går det rettens vei så får man kanskje forsvart sin sak med timelister og materiallister og lignende. Men med et juridisk bindende dokument, som en samsvarserklæring er, står man mye stødigere.

Lenke til kommentar

Jeg fikk ikke samsvarererklæring, men har tatt vare på faktura med delelister og timeoversikt. Vil det være tilstrekkelig dokumentasjon ved salg av bolig?

 

Nei, men det bør være tilstrekkelig dokumentajon for å få installatøren til å utarbeide den samsvarserklæring som han har plikt til å utarbeide når han har utført jobben.

 

Hvis installatøren ikke ønsker det så vil kanskje det lokale eltilsynet, DLE (i praksis ofte den lokale elleverandøren) kunne være den rette adressen for å ta opp saken.

Lenke til kommentar

Takk for svar. Har ikke fått svar på det jeg faktisk lurer på dog. Kan jeg på noen som helst måte se på stikkontakten når den er installert? Finnes det et nummer? Jeg tror tidligere eier har gjort det svart eller gjort det selv - altså ingen kvittering/samsvarserklæring, men vanskelig for meg å bevise det?

Lenke til kommentar

Muligt det er trykket produksjonsdato på noen merker. Sjekket noen kontakter fra Elko jeg hadde liggende her og de har ikke noe jeg fant nå i farta.

 

De er påtrykket det jeg antar er et serienummer eller produksjonsnummer som mulignes Elko kan oversette til når de er produsert. Antar andre produsenter har et lignede system for å kunne spore eventuelle feil tilbake.

 

Men ikke sikkert dette hjelper da du kun finner når den er produsert. Alt etter hvem som selger og hvordan de sørger for omløp av varer kan sikkert noen kontakter ligge lenge før de selges.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...