Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Følger huskestativ med bolig ved kjøp/salg?


Anbefalte innlegg

Vi har snart overtakelse på huset som vi har solgt. Vi har et stort og sliten huskestativ ute i hagen som vi hadde tenkt til å la stå igjen. Men de som flytter inn har ikke barn og er sikkert ikke interessert i at det står der. Plikter vi å fjerne huskestativet? Eller kan et huskestativ likestilles med flaggstenger og lekestuer som står på listen over løsøre som følger med boligkjøp?

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg mener det sånn at hvis det sitter fast og var der på visning så følger det med kjøpet. men du kan jo snakke med kjøper og bli enige om hva dere gjør. Hvis det er ett frittstående huskestativ som "enkelt" kan flyttes på så ville jeg kanskje tatt med meg og kastet det på egenhånd, hvis ikke kjøper gjerne vil gjøre det.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Faste utearrangement skal som hovedregel følge med boligen, gjelder både plattingar, flaggstenger, utepeiser, tørkestativ, hagebelysning, osv.

 

Men ein kan alltid avtale og spesifisere eventuelle unntak.

 

 

I dette tilfellet så har nok kjøparen også kjøpt huskestativet, men det treng ikkje å bety at kjøparen vi ha det.

 

Dette blir løyst enkelt med ein telefon til kjøparen der du spør om dei ønsker å beholde huskestativet, eller om du skal fjerne det når du likevell har container og driver å rydder tomta.

 

 

 

 

Edit: Dette betyr at med mindre anna er avtalt så har du inga plikt til å fjerne huskestativet. Kjøparen har kjøpt både hus og tomt, så det er kjøparen som no er ansvarlig for alt fast inventar både inni og utanfor huset.

Endret av The Avatar
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Takk for svar. Jeg tror huskestativet er av trykkimpregnert trevirke så da koster det også penger å levere det på gjenvinnings-stasjonen i kommunen. I tillegg må jeg låne henger fordi det er såpass høyt at jeg ikke får plass i bilen med mindre jeg sager det opp i flere deler... Med andre ord blir det litt arbeid, men kommer kanskje til å gjøre det for å unngå å irritere kjøper på overtakelse...

Lenke til kommentar

Det er gratis å kaste impregnert materiale, er bare egen kontainer for det. I hvertfall her i vestfold. Men siden det er såpass huskestativ så er det kjøper sitt. Hadde det vært ett huskestativ i aluminium som bare står lett på bakken så hadde det vært ditt.

 

Sånn med tanke på hvem som eier hva i overtakelsen:p

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Eg tenker som sagt at det viktigaste er at du ikkje starter arbeidet med å kvitte deg med huskestativet før du har snakka med huskjøparen.

 

Det er etter min meining heilt klart at dette huskestativet er eit fast utearrangement som skal følge med boligen. Du må derfor være sikker på at det er greit at du fjerner det før du foretar deg noke meir.

 

Her er det fort gjort at du går deg på ein kjempesmell med å både legge mykje tid, arbeid og pengar i å kvitte deg med huskestativet, og at du samtidig får erstattningskrav frå kjøparen som krever at du skaffer eit tilsvarande huskestativ fordi det skulle følge med boligen.

 

At dei som flyttar inn ikkje har barn er ingen god grunn til å berre anta at dei ikkje vil ha huskestativet. Kanskje har dei tenkt å få barn, kanskje har dei barnebarn, osv. Det kan til og med være dei gode leikefasilitetane som gjorde at dei valgte å kjøpe akkurat ditt hus.

Så ikkje ta det på deg sjølv å rydde tomta for alt som du trur kjøparen ikkje vil ha, mykje av det er reint faktisk kjøparen sin eigendom, og du kan bli erstattningsansvarlig for å øydelegge slike ting.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Ring kjøper ja. Jeg er forresten i motsatt situasjon, jeg har kjøpt hus med blandt annet huskestativ, og selv om jeg ikke har barn forventer jeg jo at det står der da barn på besøk kan bruke det og man vet jo ikke hva fremtiden bringer.

 

Er ikke alltid lurt å være snill og fjerne noe du tror de ikke vil ha :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Slik jeg oppfatter TS, er det ikke avtalt om dette skal følge huset eller ikke. Det som skal følge ved salg er det som er lovfestet, og det som er avtalt i tillegg (som man ofte gjøre ved en egen befaring etter at kontrakt er skrevet). Alt som ikke omfattes av det som er inkludert her skal fjernes av selger før overtagelse. Selger og kjøper må bli enig om det skal følge eller ikke, og dersom kjøper ikke vil ha det, må selger fjerne det. 

Lenke til kommentar

Det som skal følge ved salg er det som er lovfestet, og det som er avtalt i tillegg (som man ofte gjøre ved en egen befaring etter at kontrakt er skrevet). Alt som ikke omfattes av det som er inkludert her skal fjernes av selger før overtagelse. Selger og kjøper må bli enig om det skal følge eller ikke, og dersom kjøper ikke vil ha det, må selger fjerne det. 

 

Avhendingsloven §3-4 sier følgende;

Så langt ikkje anna følgjer av avtale, skal eigedomen for ikkje å ha mangel, ha slike ting og rettar som tilhøyrsle som er nemnt i andre ledd og §§ 3-5 og 3-6. Når det er tvil om noko er tilhøyrsle, skal det leggjast vekt på om det gjeld noko som er uhøveleg å flytte, som er nødvendig til bruk på eigedomen, eller som best kan nyttast der.

Jeg vil uten et fnugg av tvil si at et huskestativ i impregnert treverk, som kanskje også er enten nedgravd, eller boltet fast til støpte fundamenter, i hagen, er noe som både er uhøvelig å flytte og/eller best kan nyttes der, og som altså etter loven skal høre til eiendommen (som kjøper har befart, uten å ønske det fjernet, i alle fall uten å nevne det...) om ikke annet er avtalt. Om det ikke er spesifikt avtalt at det skal fjernes, så skal ting som "høyrer til eigedomen" heller ikke fjernes, selv om de kanskje ikke er nevnt på eiendomsmeglerforbundets "standardliste" over ting som skal følge med.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...