Gå til innhold

God Jul - Rasisme - Politisk korrekthet


Anbefalte innlegg

Er det rasistisk å si god jul til en person som man tydelig ser at er utenlandsk? Rettere sagt, tydelig arabisk/ midtøsten el.l opphav.

 

Du står i kassa på Rimi, sier man da god jul til alle eller regnes det som rasistisk hvis man slenger ut god jul til en dame med burka eller en mann med turban?

 

Hvor langt strekker den politiske korrektheten seg?

 

Hva med jøder? Eller andre som går med kalott?

 

Endret overskriften siden det sporet av i en litt spennende retning med linken til Allostasis ;) Da tar vi med temaet om politisk korrekthet rundt julen også. Mange vil jo være politisk korrekte for å ikke støte noen etc og det er vel ofte religiøse og kulturelle grunner bak det.

 

Glemte å slenge inn linken gitt http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/12037525/University-of-Tennessee-bans-Christmas.html

Endret av Belphegor
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet-376f9

Amerikanerne har for lengst funnet en politisk korrekt løsning.

 

seasons-greetings.gif

Bortsett fra en liten detalj: snømannen. Noen muslimer kan reagere på snømannen, fordi den er en avbildning av et levende vesen, noe som ikke er helt ok.

Lenke til kommentar

Jula er jo en kristen tradisjon så jeg funderer på om det er like ille som den "korsdebatten". Hvis folk blir støtt av kors og andre religiøse symboler som ikke er deres så burde det jo være en blodfornærmelse å få kastet god jul etter seg :hmm:

Tror de fleste her i landet som feirer jul ikke er kristne. Uansett er vel jula opprinnelig norrønsk.

Lenke til kommentar

Jula er ikke opprinnelig kristen  norrønsk , men mange tror det pga Jõl (tror det er riktigish skrevet) https://no.wikipedia.org/wiki/Midtvinterdagen det skal jo sies at kristendommens krigere ikke var dumme så å "konvertere jula/ Jõl" og ikke skifte navn til "Krist messe" eller noe slik var et skikkelig bra trekk :)

 

Flott skrivefeil der :p

Endret av Belphegor
Lenke til kommentar

Jesus er en viktig profet for muslimene også, den nest viktigste kan man vel si. På dommedag kommer han også tilbake og skal regjere verden i en periode som konge.

 

Så av den grunn kan man ønske muslimene god jul. På den annen side, er persondyrkelse og feiring av bursdager ikke tillatt for noen sekter innen Islam, så vet ikke helt.

 

Angående jødene ser de på, i følge Talmud (den muntlige lære), Jesus som en spesielt begavet rabbi (scholar på norsk) som hadde evnen til å utføre mirakler slik at han fikk store tilhengerskarer. Han var riktignok ikke Messias, men er fortsatt en viktig person og kanskje den meste kjente jøden noensinne. 

 

Når det kommer til hinduer og buddhister, tror de på både reinkarnasjon og spesielt buddhister må være åpne for Jesus som en spesiell skikkelse som sannsynligvis nådde Nirvana. 

 

Jeg tror at du kan ønske god jul til dine mørkhudede bekjentskaper med god samvittighet uten at det sårer noen av de andre religioner. Ateister, derimot, kan ha noen problemer med dine lykkeønsker :D!

Lenke til kommentar

Jul var en midvintersfest og har ingenting med den kristne julefeiringen i dag å gjøre. Eneste som gjør at jul regnes som norrønt av noen er navnet som de kristne lot være igjen.

 

"Selve navnet jul stammer fra norrønt jól eller jólablót, fra den opprinnelige norrøn offerfeiringen av midtvinterdagen i Norden, som var lagt til 12. januar. Håkon den gode påbød på 900-tallet at landet skulle feire jul den 25. desember, samtidig med når den kristne høytiden ble feiret over hele Europa, og søkte å stoppe det hedenske offerritualet, som en del av en politisk prosess i å kristne Norge. Derfor fikk den kristne høytiden overta det gamle navnet «jul»"

Lenke til kommentar

Såvidt jeg vet er første juledag og andre juledag godt innarbeidet i kalenderen som offisielle fridager i Norge, og julefri er normalt på mange arbeidsplasser. Omtrent som påskedagene hvor det også er offisielle fridager her i landet. Hvis noen tar seg nær av en oppfordring eller ønske om å ha det godt i friperioden er de kanskje litt i overkant hårsår.

Lenke til kommentar

Jeg spør igjen. Hvorfor skal dette scenarioet være rasistisk?

 

Det er det jeg også lurer på siden alt mulig annet kan regnes som rasistisk så hvorfor ikke en god jul hilsen? Har lest mange innlegg her inne der ting som ikke har noe med rasisme å gjøre blir tolket som rasistisk. Slengte med politisk korrekthet i tråden også så blir det mer interresant :)

Lenke til kommentar

Du konkluderer med at det er naturlig for noen at dette kan virke rasistisk, uten å vise til noen som faktisk gjør det eller vise til en forklaring som kan forklare hvorfor de skulle mene dette. Debatten er derfor helt meningsløs. Det du snakker om er utvanning av et begrep, men snakk om å møte seg selv i døra. Å legge til "politisk korrekthet" i tråden så satte du egentlig bare prikken over i'en, og derav et nytt lavmål.

Endret av Quote
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...