Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Selge domene med "open-source"-nettbutikk


steini777

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Jeg driver firma og selger blant annet domener beregnet for nettbutikk.

 

Men ettersom domenene er uten innhold, har jeg erfart at slike domener er svært lite attraktivt å kjøpe.

 

Jeg ønsker derfor å installere et open-source nettbutikk-system slik som ZenCart eller osCommerce, og så selge/overføre domenet (og selvfølgelig webhotellet) med ferdig nettbutikk satt opp.

 

Det jeg lurer på, er om jeg har lov til å selge et domene med en nettbutikkløsning som i utgangspunktet er gratis. Jeg tenker da å presisere at jeg tar betalt for domenet og for jobben med å sette opp nettbutikken, og ikke at jeg tar betalt for nettbutikkløsningen.

Endret av steini777
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet-Pqy3rC

"Open source" lisensene har lite å gjøre med kostnader, egentlig.

 

De fleste lisensene forteller kun at dersom du gjør endringer på kildekoden må også din versjon av kildekoden legges opp som open source (du kan altså ikke lage en lukket versjon av orginalkoden eller deler av denne). Du kan normalt sett heller ikke kreve penger for din versjon av kildekoden, om noen ønsker denne, annet enn et begrenset admin. gebyr.

 

Dersom du ønsker å selge open source programvare, eller tjenester i forbindelser med dette, så er det fritt frem.

 

Men også jeg vil anbefale og sette den inn i lisensene tilknyttet akkurat de produktene du leverer slik at du er sikker.

Endret av Slettet-Pqy3rC
Lenke til kommentar

Takker for svar folkens :) jeg skal få lest lisensen før jeg eventuelt begynner å selge.

 

Når du sier selger domenenavn, vil det si at dere kjøper inn domenenavn som blir registrert, og så selger dere disse videre til kunder?

Det stemmer, men det kan så og si hvem som helst gjøre, det er derfor jeg ønsker å selge ferdig oppsatt nettbutikk, eventuelt inkludert logo, ulike design etc.

Endret av steini777
Lenke til kommentar

Høres ut som en særdeles lite smart måte å drive butikk på.

 

Når en kunde/bedrift skal ha seg ett domenenavn så ser de etter _ledige/uregistrerte_ domenenavn. Når dere har registrert det så har dere allerede signalisert til potensielle kjøpere at domenet er opptatt.

Dersom dere selger domenenavnet videre igjen for en høyere sum enn kostpris så er dette domenehaivirksomhet, og i strid med de fleste registrarene sine retningslinje, om ikke alle.

Forskjellige bedrifter ønsker forskjellige domenenavn skrevet på forskjellige måter, og ofte inkludert firmanavnet. Dere må ha ganske stor flaks for å treffe rett når dere bestiller domenenavn.

Bedrifter vil gjerne ha en del innflytelse i design og oppsett av innholdet på ei webside, også nettbutikk. Da kan det være greit å ikke ha dette satt opp i forkant med ha kunden med i prosessen.

 

Den normale måten dette blir gjort på er at dere registrerer ett domenenavn som kunden ønsker, og setter opp løsningen slik kunden ønsker den fra start av. Enten ved å lage alt selv eller ved å bruke ferdige løsninger som dere kan bruke og evnt tilpasse. Pengene her ligger i arbeidet som dere selger kunden for å få satt opp løsningen slik de ønsker, pluss service, support og vedlikehold i ettertid.

Lenke til kommentar

 

Dersom dere selger domenenavnet videre igjen for en høyere sum enn kostpris så er dette domenehaivirksomhet, og i strid med de fleste registrarene sine retningslinje, om ikke alle.

 

Er det slik med salg av telefonnummer / gullnummer også? Har ikke hørt noe om at det ikke er lovlig

Lenke til kommentar

http://www.norid.no/navnepolitikk.html

 

 

15.6 Før søknad inngis plikter søker å undertegne på en egenerklæring (vedlegg G) hvor søker blant annet innestår for at registreringen eller bruken av navnet etter søkers kunnskap ikke medfører urettmessige inngrep i tredjemanns registrerte eller uregistrerte rettigheter til navnet, og ikke er i strid med norsk lov, som diskriminerende, injurierende, pornografisk eller ulovlig på annen måte og ikke uberettiget gir inntrykk av å angå offentlig forvaltning eller myndighetsutøvelse. I egenerklæringen samtykker søker til at registreringsenheten skal kunne trekke tilbake et tildelt domenenavn når det er åpenbart at tildelingen er i strid med forhold som er nevnt eller regelverket på annen måte. Egenerklæringen signeres og sendes per faks, som skannet vedlegg til e-post eller ordinær post til en registrar som plikter å oppbevare denne. Hvis kopi sendes, må søkeren oppbevare originalen selv. Søkeren plikter å framlegge originalen på forespørsel fra Norid.

http://no.wikipedia.org/wiki/Domenehai

http://www.aftenposten.no/digital/nyheter/Stopper-domenehaier-6618261.html

 

Nå vet ikke eg hvilke toppnivåer dere registrerer og selger videre, men de fleste har tilsvarende regelverk, om noe mer omfattende og tidkrevende.

 

Personlig vil eg påstå at dette må være en ganske så dårlig forretningsmodell av årsakene nevnt tidligere. Skal dere fremstå som seriøse og med kompetanse på området bør dere faktisk sette dere inn i hva dere jobber med og selger.

Lenke til kommentar

Du bommer på regelverket, nomore. Tanken er ikke at man registrerer et domenenavn XYZ.no, setter opp en nettbutikk og så håper bedriften XYZ tar kontakt. Det som gjøres her er helt vanlig (om en ikke nødvendigvis kjempelett å tjene masse penger på): Man lager et konsept med et nytt navn, men man ønsker ikke å drive dette selv og vil selge det videre.

Å kjøpe/selge domenenavn er helt vanlig, om enn sett på som litt uetisk om man ikke skal bruke navnet selv. Men det er som regel fullt lovlig all den tid man med viten og vilje ikke kjøper et domenenavn som krasjer med eksisterende bedrifters navn.

Lenke til kommentar

Om man kjøper ett domenenavn som man ikke har tenkt å bruke selv, men tenkt å selge videre for en høyere sum så er ikke dette lov. Dette er domenehaivirksomhet i praksis.

 

Selger man domenenavnene til kostpris er det ikke noe problem, men man har jo nesten allerede kvittet seg med kunder siden domenenavnet er registrert allerede.

Lenke til kommentar

Det står ikke spesifikt at man ikke kan selge ett domenenavn til høyere pris enn kjøpt, men når man gjør dette til en vanlig praksis så er det standard domenehaivirksomhet, og det reagerer Norid på.

 

Er det helt generiske domenenavn som ikke er knyttet til navn, firmanavn, bransje eller noen form for tredjepartsrettigheter så snakker vi om såpass lite interesant nisje og snevert kundemarked at man kanskje treffer på en hvert tiår. Og da skal man ha flaks.

Lenke til kommentar

Personlig vil eg påstå at dette må være en ganske så dårlig forretningsmodell av årsakene nevnt tidligere. Skal dere fremstå som seriøse og med kompetanse på området bør dere faktisk sette dere inn i hva dere jobber med og selger.

Bedriften er en bare et enkeltpersonsforetak og det drives ikke primært med domenesalg. Jeg ønsker bare å utforske hvilke muligheter som finnes og hva som er lovlig.

 

Godt mulig begrepet blir strekt litt, men eg vil påstå det er innenfor dersom det er korrekt oppfattet at trådstarter registrerer domenenavn som vedkommende ikke har rettigheter til, men kun det formålet for å selge til de de som kan ha rettigheter til det eller interesse i det. :)

Hvis det skulle vise seg at noen andre har rettigheter til navnene jeg registrerer, vil jeg avregistrere domenet.

Lenke til kommentar

Hvis noen skal gjøre noe ulovlig så må man bryte reglene i en lov eller i en forskrift.

 

For å kunne vurdere om man bryter en lov eller en forskrift så bør man vel lese gjennom det regelverket som finnes.

 

Her må det vel formodentlig være Ekomloven og "domeneforskriften" som gjelder. Denne viser videre til "navnepolitikken".

 

https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2003-08-01-990

 

http://www.norid.no/navnepolitikk.html#link1

 

Ut i fra dagens navnepolitikk så kan hver "organiasjon" (inklusive personlig næringsdrivende) registrere opp til 100 domener som har en fritt omsettelig bruksrett.

 

Det kan med andre ord se ut som om den foreslåtte forretningsmodell er fullt ut lovlig. (Navnepolitikken var noe mer restriktiv for en tid tilbake.)

 

En annen problemstilling det er hvis man forsøker å bruke et innarbeidet merkenavn som sitt eget domene, det er ikke tillatt.

 

https://lovdata.no/artikkel/dom_i_hoyesterett_-_bruk_av_domenenavn/870

Endret av arne22
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...