Gå til innhold

Hva får dere i Super Pi? 1. innlegg oppdatert


Anbefalte innlegg

Siden trådstarter ikke holder til på forumet lengre så har moderator Simen1 tatt initiativ til å oppdatere dette innlegget.

 

Hva er SuperPi?

Det er et program som måler hvor lang tid en PC bruker på å regne ut tallet Pi (3,1415926535897932384626433832795....) med et gitt antall desimaler. F.eks 1 million desimaler. Programmet dukket først opp tidlig på 90-tallet. (link til mer historikk trengs)

 

Hvor kan SuperPi skaffes og hva koster det?

SuperPi er gratis (freeware) og kan lastes ned i to forskjellige versjoner:

Hvordan bruke SuperPi?

Selve programmet er svært selvforklarende. Man bare trykker i menyen "run test", og velger hvor mange desimaler man vil beregne Pi med. F.eks 1 million desimaler, som er det desidert vanligste å måle og stort sett det eneste som oppgis som resultater i denne tråden. Når dere oppgir resultatene her i tråden så kan dere fint bare poste resultatet, f.eks 40,000 sekunder, og det er underforstått at det er 1M-testen (1 million desimaler) som er kjørt. Hvis dere tester med et annet antall desimaler så MÅ dere fortelle hvor mange desimaler for å ikke skape missforståelser og kaos i tråden.

 

Systemkrav:

  • 386 eller nyere CPU
  • 4MiB ram eller mer
  • Windows 3.1 eller nyere

Forberedelser til kjøring av testen

Det er noen forberedelser man bør gjøre først: Lukk alle andre progammer, også bakgrunnsprogrammer som virusfjerner etc. så ikke disse tar opp en del av ytelsen og dermed ødelegger litt for resultatet. (Det finnes sikkert en rekke flere triks som jeg bør oppdatere dette avsnittet med)

 

Resultater (1M):

17,625 s med en Pentium 4 3,8GHz @ 7,47GHz Bilde

27,516 s med en Opteron 148, 2,2GHz @ 3,08GHz

31,328 s med en Athlon64 3000+ 1,8 @ 2,7 GHz

32,969 s med en Athlon64 3700+ 2,2 @ 2,78 GHz

33 s med en Athlon XP M @ 3,1 GHz

37,156 s med Pentium 4 3,0 @ 3,76 GHz

40,907 s med Athlon XP barton ? @ 2,45 GHz

53,110 s med en Celeron D 2,66 @ 3,30 GHz

52 s med en Athlon XP 1700+ 1,47 @ 1,9GHz

58 s med en Pentium M 1,7 GHz

1 minutt, 10 sekunder med en Athlon XP 2200+

3 minutter, 23 sekunder med en Duron 700 MHz

1 time, 3 minutter, 41 sekunder med en Pentium 75 MHz

 

Forumets topp-lister:

SuperPi 32M

SuperPi 1M

 

Hva påvirker resultatet og hva kan vi tolke ut av det?

  • Høyere klokkefrekvens på en gitt CPU gir bedre resultat. Testen kan altså ansees som en komplisert måte å måle antall MHz på like CPU'er.
  • SuperPi bruker stort sett flyttallsdelen (x87-delen) av CPU'en og gir dermed et visst mål på hvor ytelsen til flyttallsdelen av CPUen.
  • Algoritmen som brukes er dessverre en uvanlig og inneffektiv måte å beregne Pi på så det er en metode som ikke brukes til noe i praksis. SuperPi måler altså ikke ytelsen i noen vanlige eller uvanlige arbeidsoppgaver.
  • SuperPi ble laget på begynnelsen av 90-tallet og har med en ubetydelig modifikasjon for få frem 3 desimaler vært uendret siden da. Dvs. at programmet ikke tar i bruk moderne instruksjonsutvidelser som SIMD, MMX, SSEx, 3DNow!, 64bit , viritualisering, eller flertråding som HyperThreading eller flere CPU-kjerner. Forbedringer i disse delene av prosessorene har altså ikke noen innvirkning på resultatet. Dette er også noen av grunnene til at SuperPi ikke gir noen indikasjon på hvordan CPU'en yter i moderne programmer (som utnytter disse instruksjonsutvidelsene.)
  • Mer L2 cache gir bedre resultat inntil et vist punkt fordi kjernen av programmet er svært lite og kan passe i en L2 cache på 1MB. (mer enn dette vil ikke gi noen merkbar resultatøkning fordi programmet ikke trenger mer plass). Dette er også en faktor som gjør at resultatet ikke kan sammenlignes med ytelsen i vanlige programmer. Vanlige programmer bruker som regel mye mer plass enn 1MiB så SuperPi-resultater fra CPU'er med over 1MiB L2 cache vil ikke kunne sammenlignes med virkelige programmer siden SuperPi ikke bremses av flaskehalsene FSB, brikkesett, minnebuss osv på samme måte som vanlig programvare.
  • Større minnebåndbredde (MB/s) kan gi bedre resultat hvis L2 cachen er under 1 MiB.
  • Lavere tilgangstider (Cas Latency, RAS, CAS to RAS, latency i brikkesettet ++) kan gi bedre resultat på CPU'er med mindre enn 1 MiB L2 cache.

Kan SuperPi brukes til noe fornuftig?

Tja.. Det spørs hva man legger i ordet fornuftig. Det kan ikke brukes til stresstesting for å finne ut om CPUen er stabil på en viss hastighet. Grunnen til det er at kun en liten del av prossessoren stresses og om denne delen kjører stabilt betyr ikke det at resten av prosessoren kjører stabilt på samme hastighet og høy belastning. Det kan derimot brukes som underholdning ved å "konkurrere" mot andre om hvem som har best resultater. Litt som dragracing. Siden systemkravene er ekstremt lave så er det også litt underholdningsverdi i det å sammenligne resultater fra moderne prosessorer med resultater fra 10-15 år gamle prosessorer. Dette er det svært få andre benchmarks som kan. Ellers har ikke resultatet noen meningsfull betydning. (Pi er beregnet med trilliarder av desimaler fra før så det er ikke noe nytt eller nyttig programmet finner ut. Ikke at jeg vet om noen praktisk bruk at hverken en million eller en trilliard desimaler heller)

 

Dette innlegget oppdateres for tiden av Simen1, og det trengs sikkert en rekke rettelser, bedre forklaringer osv. Jeg blir glad for en hver rettelse og bidrag :yes:

Endret av Simen1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...