Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Leid enebolig, ikke blitt opplyst om nylig dødsfall og ubehageligheter


SuperBlackBird

Anbefalte innlegg

Har seg slik at jeg i starten av denne måneden leide meg en enebolig i et nabolag i ei lita bygd. Skrev under kontrakten 01.02.13

 

Så på eneboligen og skrev under, da dette er mitt første bosted utenfor familien så er jeg uerfaren på dette feltet. eneboligen er nesten helt ny, så det hele gikk mest i å fotografere og dokumentere småskader i dørlistene som forrige eier har påført med flytting av møbler.

 

Merket at eneboligen hadde blitt røyket i, men utleier lovde meg at leiligheten skulle vaskes ned skikkelig. Er fortsatt en bitteliten anelse av røyklukt, men den har tatt av veldig i forhold til slik den var.

 

Har bemerket meg på gåturer og slikt at jeg og kjæresten blir uglesett av naboene, og ene gangen overhørte vi at noen barn som sa at det hadde flyttet inn en mann og en dame der. Stemningen blant dem var litt slik "å herregud".

 

Har forsøkt å hilse på eller smile til naboene, med det resultat at de har vendt ryggen til eller såvidt sagt hei tilbake og det hele føltes uvanlig kleint.

Tankene begynte å komme når jeg fikk høre at en ungdom hadde dødd av overdose på en fest i eneboligen jeg har leid. vi visste hvem personen som døde var da det var en gammel kjenning fra ungdomstiden, men visste ikke at han døde i denne eneboligen da de har malt om eneboligen til en annen farge. På alle dørene ut av eneboligen og uteboden, så er der fortsatt tape som politiet har satt på som står "VOID" på, jeg kobla ikke når jeg så dem for første gang, men nå vet jeg hvertfall hvorfor de var der.

 

Saken er den at jeg har fått med litt mer i leia enn jeg hadde lyst til, da dette var eneboligen til et narkovrak som har festa mye i eneboligen og laget mye kvalme for nabolaget. Jeg syns vertfall at det burde blitt informert at en ung mann døde her bare et par måneder (oppsigelsestiden på leien) i forveien.

Jeg er ikke av den overtroiske typen, men finner det høyst merkverdig at elektriske apparater til tider starter av seg selv, og at det blir en fryktelig ubehagelig følelse i boligen.

 

Det jeg lurer på er, hvilke rettigheter har jeg dersom jeg ønsker å komme meg herifra så fort som mulig? Skulle ikke jeg som leietaker ha blitt informert om at det har vært en hendelse her nylig? Syns heller ikke noe om de ubehagelige følelsene som dukker opp til tider, liker heller ikke å bli uglesett av naboene. De stirrer hver gang de går forbi, hver gang vi går ut, hver gang vi kommer hjem og det er ikke noe hyggelig.

 

Har jeg noe å slå i bordet med? For jeg ville ikke ha dette med i leien. (Vil ut før oppsigelsestiden!)

Endret av SuperBlackBird
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det vil nok kunne være vanskelig å komme seg ut av ein slik leigeavtale dersom det berre er begrunna i slike forhold, sjå f.eks:

Spøkelser er ikke mangel ved huset

 

Opplysningsplikta til selger er går nok mest på reint objektive ting, du har også ei viss plikt til å skaffe deg informasjon. Du burde nok ha spurt utleiger om kvifor det var sperreband på alle dørene.

 

 

 

Eg vil også anta at du leser litt meir inn i situasjonen enn kva det eigentleg er grunnlag for. Det er heilt normalt at naboane ser litt ekstra nøye på nye personer som flytter inn i nabolaget, utan at dette nødvendigvis treng å være noke negativt.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

Virkelig utrolig at du blir uglesett av naboene pga. forrige eier. Folk er ikke gode...

Hvordan vet vi at det er pga forrige eier?

Kan være TS, kan være at de missliker at noen bor i huset, kan være ett dårlig nabolag.

 

At naboene ikke liker deg er nok ikke noen grunn, heller ikke subjektive ting.

 

Om elektriske ting slår seg på automatisk kan du sikkert klage på det til huseier for å få noen til å sjekke strømmen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Virkelig utrolig at du blir uglesett av naboene pga. forrige eier. Folk er ikke gode...

Jeg synes ikke det er utrolig i det hele tatt. Kanskje naboene forbinder så mye vondt med den kåken at de helst kunne trengt en liten pause før den fikk nye beboere. Eller kanskje de rett og slett tror at det er en kommunal bolig som alltid vil være bebodd av slaurer. Uansett er nok den eneste medisinen å være åpen, ta en tur i nabolaget, introdusere seg for folk. Vi nordmenn er ikke kjent for å være overdrevet høflige, så du kan ikke forvente å få noe hils tilbake fra folk som ikke vet hvem du er.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Hvordan vet vi at det er pga forrige eier?

Kan være TS, kan være at de missliker at noen bor i huset, kan være ett dårlig nabolag.

At naboene ikke liker deg er nok ikke noen grunn, heller ikke subjektive ting.

Fair enough. Men om man tar utgangspunkt i at dette stemmer er det usmakelig oppførsel, men sikkert ikke uvanlig..

 

Jeg synes ikke det er utrolig i det hele tatt. Kanskje naboene forbinder så mye vondt med den kåken at de helst kunne trengt en liten pause før den fikk nye beboere.

Joda, men det trenger ikke gå utover nye eiere.

Endret av Occi
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg skjønner hva dere mener om at folk kikker litt ekstra når det er nye folk i nabolaget og slikt, men når vi er ute og går tur så ser/hilser ikke folk på den måten. Det skal ikke mange antennene til for å skjønne at det er en viss negativitet i holdningen deres ovenfor oss. Jeg kan ikke skjønne hvorfor det skal være slik, for vi er begge oppegående arbeidende folk, og vi stikker oss ikke ut på noen måter. Greit nok at f.eks bilen vår som står parkert utenfor ikke akkurat skriker status for å si det sånn, men den er ikke sjuskete på noen måte. Hadde jeg kjørt rundt i et lite rustent vrak med frieksos så skjønner jeg godt at førsteinntrykket hadde kunne vært litt dårlig. Det er en slik bygd der "alle ser på hverandre", og det er jeg vant med fra før, og vet tydelig forskjellen på når det er som vanlig eller at man blir sett på med spydighet! Dette ville også hver og en av dere merket hadde det vært dere.

 

Når det gjelder de ubehagelige følelsene så dukket de for første gang opp dagen etter vi flytta inn. Jeg slappet av alene i stuen mens fruen var på jobb, jeg var på friperiode. Da fikk jeg en følelse av at jeg måtte ut derifra og bare ta meg en tur med bilen, uten mål og mening. Tok meg en tur, kom tilbake og så på tv ca. et kvarter før jeg måtte ut og bare gå en tur.. Merkelig, for har ikke for vane å kjøre uten at det er nødvendig.

 

De første par ukene hadde vi ingen anelse om at det hadde vært noen slik hendelse. Når det gjelder at elektriske apparat skrur seg på så har det allerede nå skjedd to ganger at barbermaskinen min som ligger i vinduskarmen på badet slått seg på å begynne å dure mens vi satt i stuen begge to. Når vi legger oss så skrur vi av alt som går på strøm utenom det som må stå på. Har hendt en gang at tv'n stod på når vi sto opp, og flere ganger opplevd at ventilasjonsviften i taket har stått på selv om den var slått av når vi gikk til sengs. Viften er av den enkle typen som IKKE skal starte av seg selv, den aktiveres med en snor "Full-Lav-Av". Har bare valgt å se på det hele som feil på el.nettet, uten at jeg har så mye peiling at jeg vet hva som kan forårsake det. Men når det gjelder barbermaskina, så har jeg svært vanskelig for å skjønne hvorfor den skal slå seg på av seg selv...

Endret av SuperBlackBird
Lenke til kommentar

Jeg er ikke av den overtroiske typen,

 

 

"Da fikk jeg en følelse av at jeg måtte ut derifra"

 

"elektriske apparat skrur seg på så har det allerede nå skjedd to ganger at barbermaskinen min som ligger i vinduskarmen på badet slått seg"

 

"Har hendt en gang at tv'n stod på når vi sto opp, og flere ganger opplevd at ventilasjonsviften i taket har stått på selv om den var slått av når vi gikk til sengs"

 

 

Jeg vil si at du er av den overtroiske typen. Strømfeil får ikke en vifte med snor til å gå fortere, ei skrur det på tv'en din.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Eg vil tru at det at ein tidligare bebuar har tatt livet sitt i leilegheita er ein vesentlig opplysning som utleigar burde ha fortalt om. Det er mange som ikkje har lyst til å bu i ein sånn leilegheit, spøkelse eller ikkje.

 

Den er jeg selvsagt helt enig i. Er selv fra en gård der flere mennesker har sovnet inn, men blir noe annet når noen tok sitt eget liv. Men man kommer nok ingen vei med å indirekte si at det spøker.

Lenke til kommentar

Jeg ville forhørt meg litt om den boligen. Det kan være at den er kjent i bygda for å være et sted hvor det skjer uforklarlige ting fra langt tilbake i tid. Kanskje naboene kjenner til dette, og vil ha minst mulig kontakt med dem som bor der siden det bare fører negativt med seg.

Lenke til kommentar

I dom 28. februar 2011 fastslo Borgarting lagmannsrett at det at selger ikke hadde opplyst om et trippeldrap i boligen ga grunnlag for heving. Fra lagmannsrettens begrunnelse:

 

Etter lagmannsrettens syn er det et « omstende » ved en eiendommen som kjøper har grunn til å regne med å få opplyst at det er begått et så vidt dramatisk og mye omtalt trippeldrap på tre søstre, den ene bare 13 år gammel, for kun noe over to år før salget. Det vil ta en god stund før en slik bolig i nabolaget ikke lenger forbindes med hendelsen, selv om minnet om hendelsen nok raskere vil blekne dersom eiendommen som her i en mellomperiode har hatt ny eier. Opplysningsplikten bør i denne situasjonen verne om kjøpers mulighet til å oppnå trivsel og ro i sin nye bolig også på et følelsesmessig plan. Lagmannsretten kan ikke se at hensynet til privatlivets fred tilsier at det ikke foreligger noen opplysningsplikt i denne saken. Det bemerkes at hensynet til privatlivets fred imidlertid kan tilsi forsiktighet ved valg av framgangsmåte når opplysningen gis.

Det er ikke tvilsomt at opplysningen etter sin art er egnet til å virke inn på ønsket om å kjøpe eiendommen. Lagmannsretten finner det tilstrekkelig å vise til opplysningene om meglerpraksis og til at også senere interessenter trakk seg eller reduserte budet da opplysningen ble kjent. Det er heller ikke tvilsomt at den har vært avgjørende for at Bergersen og Lande ikke ville kjøpe eiendommen. Lagmannsretten nøyer seg med å vise til det som er opplyst fra Bergersens og Landes forklaringer om hvordan de reagerte da opplysningen ble kjent.

 

Selger har bestridt at unnlatelsen av å opplyse om eiendommens nære historie er en vesentlig mangel som gir grunnlag for heving.

 

Lagmannsretten finner det klart at mangelen i dette tilfellet gir grunnlag for heving. Mangelen representerer dels et fravær av muligheten til å oppnå trivsel i boligen og dels en potensiell minusverdi. Det er bare den potensielle minusverdien som kan avbøtes ved prisavslag. Det andre aspektet ved mangelen vil være sentral for en ikke ubetydelig gruppe, herunder Bergersen og Lande, og representerer fravær av en kjernekvalitet ved eiendommen som ikke lar seg avhjelpe ved prisavslag. Mangelen må da anses som vesentlig og kjøper kan velge heving.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

I dom 28. februar 2011 fastslo Borgarting lagmannsrett at det at selger ikke hadde opplyst om et trippeldrap i boligen ga grunnlag for heving. Fra lagmannsrettens begrunnelse:

 

Regner med denne kan overføres til leie og ikke kjøp... blir jo samme situasjon.

 

 

Er vel ganske klart at det er naboene som er problemet her og ikke boligen. Om man er såpass idiot at man bebreider nye leieboere for ting som har skjedd i/ved boligen tidligere da er man passe blåst i skallen.

 

At "alle" naboer oppfører seg slik synes jeg virker merkelig... da tror jeg nok heller det mer TS som føler det slik enn at det er virkeligheten.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

I dom 28. februar 2011 fastslo Borgarting lagmannsrett at det at selger ikke hadde opplyst om et trippeldrap i boligen ga grunnlag for heving. Fra lagmannsrettens begrunnelse:

 

Betyr dette at ein bolig effektivt kan miste all salgs/utleige verdi dersom ei forferdelig hendelse skjer i boligen?

 

Vil huseiger kunne kreve kompenasjon for dette frå f.eks mordaren?

Lenke til kommentar

Betyr dette at ein bolig effektivt kan miste all salgs/utleige verdi dersom ei forferdelig hendelse skjer i boligen?

 

Vil huseiger kunne kreve kompenasjon for dette frå f.eks mordaren?

 

Nei... dersom det skjer noe skal det bare opplyses om, det er vel forskjell på det og gi bort boligen gratis.

 

Dersom det antas og være en mangel som det ikke opplyses om så kan kjøper kreve avslag eller heve kjøpet.

Endret av Nasciboy
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...