Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Navn endring


Nithog

Anbefalte innlegg

Heisann. Dette er mitt første innlegg på diskusjon.no.

 

Det er bare noe som jeg irriterer meg grenseløst over, og det er at Norge nå skal bestemme hva jeg får lov til å hete og ikke hete.

 

Jeg er ikke født i norge, og har utenlandske fornavn og etternavn. Søkte da om å fjerne fornavnet mitt og bytte ut etternavnet mitt.

 

Fikk avslag fra folkeregisteret.

 

"Navn som 200 eller færre personer her i riket har som etternavn, kan bare tas som etternavn dersom alle som allerede har det som etternavn, samtykker."

 

Etternavnet jeg ville ha, er altså beskyttet.

 

Dette synes jeg er complete and utter bullshit - i og med at navnet jeg søkte om faktisk ikke er "beskyttet" i det hele tatt.

 

Det er utrolig få som har dette etternavnet, og de som har det er ikke opprinnelig norsk. Navnet er ikke koblet opp i mot store merkenavn eller lignende.

 

Navnet har personlig betydning for meg, det er absolutt ikke et kjent internasjonalt etternavn, og det er grunnen til at jeg valgte nettopp dette navnet.

 

Men betyr altså dette at hvis det er 10 stykker som har dette navnet som etternavn, og én av de nekter å gi meg samtykke om å ta navnet i bruk, uansett grunn, så kan jeg ikke få søknaden godkjent, uansett hva?

 

Vet dere forresten om jeg må få skriftlig samtykke fra folk med dette etternavnet?

 

Tusen takk for svar på forhånd.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Reglar er reglar. Får du ikkje samtykke frå dei som har namnet så kan du ikkje ta det. Eg meiner å ha lese at du kan få det dersom du har hatt forfedre som har hatt det, men fant ikkje noko i farten.

 

Du må ha samtykke frå samtlege som har det. Det kan vere alt frå 1 til 200 personar. For at du skal kunne vise til at det er blitt godkjent må du nødvendigvis ha underskrifter.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Fra navneloven:

§ 3. Frie, beskyttede og nye etternavn

 

Navn som flere enn 200 personer her i riket har som etternavn, kan tas som etternavn av andre uten samtykke fra dem som allerede har det.

 

Navn som 200 eller færre personer her i riket har som etternavn, kan bare tas som etternavn dersom alle som allerede har det som etternavn, samtykker. For barn under 18 år gis samtykke av den eller dem som har foreldreansvaret.

 

§ 4. Avledede etternavn

 

Uavhengig av begrensningene i § 3 kan følgende navn tas som etternavn: 1. navn som er eller har vært en av tippoldeforeldrenes, oldeforeldrenes, besteforeldrenes eller foreldrenes etternavn eller mellomnavn. Dette gjelder ikke tidligere navn som er ervervet ved ekteskap eller samboerskap.

2. en av foreldrenes fornavn med ending som viser slektskapet, eller når navnet har en tradisjon i en kultur som tillater det, en av besteforeldrenes fornavn med ending som viser slektskap.

3. navn som er eller har vært en av foreldrenes eller besteforeldrenes fornavn, når navnet har en tradisjon i en kultur som ikke skiller mellom fornavn og etternavn.

4. navn som er eller har vært ektefellens etternavn eller mellomnavn, og som ikke er ervervet ved et tidligere ekteskap eller samboerskap.

5. ektefellens fornavn når navnet har en tradisjon i en kultur som ikke skiller mellom fornavn og etternavn.

6. navn som er en av steforeldrenes eller fosterforeldrenes etternavn eller mellomnavn, og vedkommende samtykker.

7. etternavn eller mellomnavn som vedkommende har hatt tidligere, og som ikke er ervervet ved ekteskap eller samboerskap, eller mellomnavn som vedkommende har.

8. navn på et gårdsbruk som vedkommende eller en av dennes foreldre eier og har eid i minst 10 år, eller som vedkommende eller en av foreldrene bruker og har brukt i minst 20 år eller har brukt i minst 10 år og har en bruksrett til som er fastsatt for en av foreldrenes eller vedkommendes livstid. Dette gjelder ikke dersom navnet på gårdsbruket er valgt etter 1. januar 1947 og strider mot lov 18. mai 1990 nr. 11 om stadnamn § 3 bokstav a.

9. etternavn eller mellomnavn som vedkommende for øvrig har en særlig tilknytning til.

 

At du synes det er complete and utter bullshit er ganske irrelevant - så lenge et navn er i bruk av mellom 1 og 200 mennesker er det beskyttet. Dette er for at man ikke skal kunne "snike" seg inn i slekta til folk. Lik det eller ikke, sånn er det.

1-8 er mer eller mindre objektive vilkår - kan du vise til slektstilknytning av ett eller annet slag kan du ta navnet. Alternativt kan du få innvilget navneskifte dersom du har en "særlig tilknytning" til navnet du ønsker å bruke. Hva dette er vet jeg ikke. Vil tro noen i folkeregisteret kan fortelle deg hva som eventuelt må til.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Ok takk for hjelp folkens.

 

Off topic så syns jeg disse lovene er hinsides teit. Jeg er da altså stuck med mitt navn resten av livet, eller blir nødt til å velge et vanlig navn som feks. 'Smith'.

 

Å bestemme hva folk får lov til å hete og ikke hete - jeg har ikke ord. Snakk om å kontrollere folk.

 

Å akseptere regler som dette blindt uten å stille spørsmålstegn og bare si "regler er regler", blir for dumt.

 

Men, nevertheless, takk for svar.

Lenke til kommentar

Det er ikkje snakk om å kontrollere folk, det er snakk om å verne om etternamn som få personar har. Det kan samanliknast litt med eit verna merkenamn. Du kan ikkje opprette eit firma med namnet Freia.

 

Det finnes sikkert mange andre namn du kan ta, som er sjeldnare enn "Smith", men samtidig ikkje så sjeldan at under 200 personar har det.

 

Blir det for dumt å lese kva som står i loven og innsjå at det ikkje er alt ein får lov til her i livet? Du kan jo prøve å få eit parti til å ville endre loven, for deretter å stemme på dei for å få dei inn på Stortinget.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Min kone og barn og barnebarn er de eneste i landet som har sitt etternavn. (Det er et gammelt slekts-/stedsnavn og gikk som så mange navn fra kystnorge ut av bruk nå folk flyttet til byen og valgte "-sen"-navn for ikke å røpe sitt opphav.) Det er allikevel endel som har lignende etternavn med samme opprinnelse. Hun måtte be disse skriftlig om lov, selv om hun kunne dokumentere rett nedadstigende slektskap til de siste som hadde navnet i opprinnelig skrivemåte.

 

Vi synes det var et styr mens det stod på, men hun synes det var verd det.

 

Geir :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det finnes sikkert mange andre namn du kan ta, som er sjeldnare enn "Smith", men samtidig ikkje så sjeldan at under 200 personar har det.

Og du, eller rettere sagt han (trådstarter) kan også finne seg et helt nytt navn som ingen andre har. Da kan han også (som den naturlige konsekvens av "samtykke <200-regelen") nekte alle andre å ta det etterpå, med de begrensninger som følger av §4 (som stort sett handler om slektskap til personer som har hatt navnet tidligere, og dermed irrelevante for et helt nytt navn) ...

Lenke til kommentar

Hugs og at du i utgangspunktet ikkje kan endre namn sånn heilt utan vidare etterpå.

 

Er du over 18 år, kan du i utgangspunket ikke ta, endre eller fjerne fornavn eller etternavn mer en én gang hvert tiende år. Likevel finnes det unntak.

 

Om du har tatt, endret eller fjernet et navn, kan du likevel innen 10 år...

ta etternavnet til en ektefelle eller en samboer som du har bodd sammen med i minst to år, eller som du har barn sammen med.

ta et etternavn som du har hatt tidligere.

ta etternavnet til steforeldre, fosterforeldre eller adoptivforeldre.

endre fornavnet tilbake til det fornavnet du hadde før du endret det.

ta, endre eller sløyfe fornavn eller etternavn dersom det foreligger særlige grunner.

http://www.skatteetaten.no/no/Person/Folkeregister/Endre-navn/Hvor-ofte-du-kan-endre-navn/

 

Tenk deg godt om før du vel, og unngå dumme namn. :p

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...