Gå til innhold

Kan jeg bli russ når jeg er ferdig med yrkesfag?


Spenis

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

etter 2 år yrkesfaglig er man svartruss (liksomruss) trollface.jpg

 

Svartruss ok, men d e liksomruss det ja, vil det si at knutene vi tar ikke har noen betydning?

 

Men vi kan vel få:

 

* Russebukse

* Russekort

* Russehatt

*Russebevis?

Ja, ja, ja og ja.

 

Uttrykket liksomruss kommer fra selvhøytidlige russ på allmenn. Du kan være russ når du er ferdig med VG2. Du kan også være russ når du er ferdig som lærling. Opp til deg.

 

Det varierer litt fra sted til sted for hvilken farge man velger. Svartruss er hovedsaklig for yrkesfag. Grønn for naturbruk. Blå for SSP med økonomi. Rød for SSP. Her hvor jeg bor er alle røde.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Tidligare var det vel slik at allmen og idrettsfag var raudruss, øk.ad var blåruss, yrkesutdanningane var svartruss (etter vg1) og landbruksstudentane er grønnruss.

Ellers så finnes det oransje og rosa russ for henholdsvis ungdomskule og barnehage, men dette er lite utbredt.

 

Men no har det blitt meir vanlig å ikkje la seg styre av desse klassiske fargevalga, spesielt dei som går yrkesutdanning og landbruk velger no ofte raud for å ikkje stikke seg så mykje ut.

Er for øvrig ingenting som nekter personer som ikkje er russ i å kjøpe inn russeeffekter i forskjellige farger heller.

 

 

Grunnen til at svartruss ofte har blitt omtalt som liksomruss er fordi dei feirer russefeiringa si eit år på forskudd (etter andre året, når dei er ferdig med dei teoretiske faga, men ikkje lærlingtida). Dette gjer då at russekullet for svartrussen normalt sett er i aldersgruppa 17-18 år i mai. Sidan ikkje alle er fylt 18 år blir ikkje svartrussen invitert til så mange fester fordi det er rett og slett enklare å arrangere fest med berre 18 åringar.

Sidan svartrussen ikkje er tilstades på dei samme festane så blir dei omtalt som liksomruss.

 

Ein anna ulempe med dette er at mange svartruss ikkje har eigen russebil då det er forholdsvis få av dei som fyller 18 i perioden 1 januar til 1 mai som rekker å ta oppkjøyringa i løpet av denne perioda. For raud/blå/grønn-russen er ikkje dette eit problem då dei fleste har hatt god tid til å ta sertifikatet.

Lenke til kommentar

Det finnes yrkesfaglige linjer som går opp til VG3 også ;)

De skal da egentlig være svartruss, ettersom det er yrkesfaglig.

 

Er de fortsatt liksomruss da?

 

Vil nok variere alt etter kven du spør.

Mange vil nok fortsatt rekne dei som liksomruss fordi dei har "feil farge" og det ikkje er noken automatikk i at dei er minst 18 år gamle.

For raud, blå og grønnrussen er det svært skjeldan nokon er russ utan å være minst 18 år, skjer vel berre for elever som har foreldre som har søkt om at eleven starter på skulen tidligare eller søker om å hoppe over klassetrinn.

Lenke til kommentar

Er det rasistisk å være svartruss? En må være passe stor i kjeften for å få gjennom noe sånt, russefargene har ingenting med rasisme og gjøre slik jeg ser det.

 

Tror ikke alle kan bli russ - du må være avgangselev ved en videregående skole, tror jeg. Da jeg var russ (2009) måtte jeg oppgi skole og klasse da jeg bestillte russeklær. Men jeg kunne fritt velge farge.

 

Og vi annså ikke svartrussen som ordentlig russ - mange av de hadde ikke fyllt 18 år, og de skapte en del problemer for oss på et arrangement en gang. Men de får kjøpt russeklær, de får russekort, tror de også får russebevis, så russ, det er de.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...