Gå til innhold

Import av spill fra utelandske butikker


Anbefalte innlegg

I forbindelse med "Billige spill for Xbox 360 og Playstation 3"-trådene i konsollforumene, er det stadig vekk spørsmål om hvilke lover og regler som gjelder ved import av spill fra utlandet, deriblant tollgebyrer og betaling av merverdiavgift. Bruk denne tråden til å spørre spørsmål, før du oppretter din egen!

 

Tollgebyr og betaling av merverdiavgift

 

logo.jpg

 

Tollvesenet har utarbeidet veiledninger for hvordan reglene er, men for de som ikke gidder å sette seg inn i det er reglene rundt dette i utgangspunktet veldig enkle:

 

Spill og DVDer fra utlandet er tollfrie, men ikke fritatt for betaling av merverdiavgift!

 

Først og fremst må du regne om den utenlandske valutaen til Norske kroner. Bruk en valutakalkulator eller Google til å regne ut (Google-tips: Bruk søkestrengen "20£ in NOK", så får du opp 20 engelske pund i Norske kroner).

 

Den magiske grensen er 200 kr:

  • Koster spillet MINDRE enn 200 kr etter omregningen, vil det IKKE komme ekstra gebyrer.
  • Koster spillet MINDRE enn 200, men frakten fører til at det blir over 200 kr, vil det IKKE komme ekstra gebyrer.
  • Koster spillet OVER 200 kr etter omregningen, må du betale et forenklet tollbehandlingsgebyr (103 kr) + norsk merverdiavgift (25%) av spillets pris OG frakt.

Men, det er et MEN her også: Tollvesenet har sine egne omregningkurser. Denne oppdaterer de en gang i uken, og det KAN være at spillet som ved kjøpet kostet 198 Norske kroner, nå koster 201. Og da skal staten ha sin bit av kaka.

 

Derfor: Før du kjøper et spill fra utlandet, må du se ann prisen på spillet. Spillet som var så billig, kan plutselig bli veldig dyrt... Om spillets pris er 170-180 kroner har du ingenting å frykte. Om spillet koster 195-199 kroner må du vurdere om du vil ta sjansen.

 

Jeg tar et par eksempler på hvordan dette kan bli:

  • Du kjøper et spill til 34,99£ fra en engelsk nettbutikk, pluss 1£ i frakt. Totalt 36£ i Norske Kroner blir ca. 360 kroner iflg. dagens valutakurs. Totalpris på spillet: 360 kr + 25% (360*1,25) = 450 kr + 103 (forenklet tollbehandlingsgebyr) = Totalt 553 kr.
  • Du kjøper et spill til 17.99£ fra en engelsk nettbutikk, ingen fraktkostnad. 17,99£ i Norske Kroner blir ca. 180 kr med dagens valutakurs, og er under den magiske 200kr-grensen. Ingen gebyr, ingen mva.

Forskjeller i butikkene

  • Play.com: Sender hver vare i separate forsendelser og har gratis frakt til Norge. Det vil si at en bestilling med 4 spill/filmer blir 4 pakker i postkassa. Det viktige her er å sørge for at hver enkelt vare koster mindre enn 200 Norske Kroner, for i verste fall risikerer du å betale både behandlingsgebyr (103 kr) og merverdiavgift 4 ganger. Supportmail om nødvendig: [email protected].
  • TheHut.com: Sender alle varer samlet. Koster 0,99£ for frakt til Norge. Sørg for at spillets/varens verdi er under 200 Norske Kroner for å unngå Norske avgifter.
  • Play-Asia.com: Selger mye spill med PAL til Xbox 360 selv om de er lokalisert i Asia, og shipping på rundt $3. Selger også NTSC-J spill, men sjekk om det virker først! Du kan bruke denne listen for å kontrollere kompatibiliteten. Må be de sette prisen på pakken ned, ellers påløper det mva. og gebyrer. Husk at Xbox 360 ikke er sonefri, og du må derfor kjøpe de sonefrie spillene. PS3 er sonefri, se info under Soneinndelinger.
  • Videogamesplus.ca: Shipping på rundt CAD $7, men her kan man også få de til å sette prisen lavere på pakken. VGP oppgir alle prisene i canadisk dollar, som kan være litt høyere i kursen enn amerikanske dollar. Husk at Xbox 360 ikke er sonefri, og du må derfor kjøpe de sonefrie spillene. PS3 er sonefri, se info under Soneinndelinger.
  • eBay.com: Varierer fra selger til selger, men om du finner en vare du vil ha - gjelder de samme reglene for fortollingen her også. Om mulig, få selgeren til å merke pakken med Gift og en verdi under 200 kr. Mange selgere skriver om dette i beskrivelsen under shipping.
  • eBay.co.uk: Den engelske utgaven av eBay. Større sjangse for å finne kompatible spill, og som oftest mindre porto da de ikke må sendes interkontinentalt.

Soneinndelinger

  • Micorosft Xbox 360: Er soneinndelt, og Norske, umodifiserte konsoller kan (med noen unntak) kun spille av spill merket med PAL. Merk: Mange spill kan være merket både PAL og NTSC, og vil derfor virke på begge systemer. Sjekk denne listen for kompatibilitet.
  • Sony Playstation 3: Alle spill er sonefrie, men multiplayerdelen i spillet KAN være soneinndelt. Kjøper du et spill fra Amerika, kan det være at du kun kan spille mot andre amerikanere. Kjøper du et fra Japan, spiller du med Japanere. Kjedelig, om du er litt rusten på japansk...
  • Nintento Wii: Er soneinndelt, og Norske, umodifiserte konsoller kan kun spille av spill merket med PAL. Dette inkluderer spill fra Australia som også hører til PAL-området. Det er mulig å omgå regionsperren med Freeloader, men denne fungerer ikke om du har oppdatert konsollen til firmware versjon 3.3 eller senere (oppdateringen kom 16. juni 2008). Denne oppdateringen har så langt vært frivillig, og ingen spill så langt krever at du har den. (Takk til Gawain, som bidro med info om Wii).

Betaling til utlandet

 

Felles for alle nettbutikker i utlandet, er at du må bruke debetkort eller kredittkort for å betale (VISA, MasterCard etc.). Det er også noen få nettbutikker som lar deg betale med VISA Electron, men de er i stort mindretall. Kan også nevnte at spesielt eBay, men også andre nettsteder, benytter ofte PayPal. PayPal er å anbefale så langt det er mulig, og regnes som å være en av de sikrere metodene for å betale over nett. Ikke alle nettbutikker lar deg bruke PayPal. Dersom du oppretter eller har en PayPal konto - sørg for å få verifisert kortet ditt!

 

I de fleste nettbutikker (play.com, thehut.com osv) må du betale direkte med et betalingskort (VISA/MasterCard), og som oftest blir beløpet trukket fra konto først når pakken sendes fra butikken. Ved bestilling blir beløpet kun reservert, ikke trukket fra konto. Beløpet er ikke disponibelt for deg, men dersom det går en liten stund før pakka blir sendt (pre-order, mangelfull lagerbeholdning) blir denne reservasjonen trukket tilbake. Når pakka til slutt sendes, vil beløpet trekkes helt fra din konto/kredittkort.

 

Tråden utvides og oppdateres etterhvert, og bidrag om butikker, betaling og endringer tas gjerne i mot! :)

Endret av magnusalex
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...