Gå til innhold

Nikon D90 seriefotografering


Anbefalte innlegg

Emnet har vært opp i forbindelse med D7000, men jeg har enda ikke blitt helt klok på mitt D90.

Har hastigheten på minnekortet noe med hvor mange bilder en klarer å ta i full hastighet ?

 

Problemet er at jeg ikke klarer å oppnå det antallet bilder, som det etter tabellen i bruksanvisningen, kameraet skal klare å ta i full hastighet.

Iht tabellen skal bufferet ha plass til 25 bilder ved følgende oppsett:

- JPEG fine

- ISO 200

- Støyreduksjon v/høy ISO AV(skal egentlig ikke ha noe å si ved ISO 200)

- Støyreduksjon v/lang eksp. AV

- Aktiv D-lightning AV

 

Infoen om antall bilder det er plass til i bufferet viser 13. Det som er litt rart er at antallet ikke endrer seg ved å slå Aktiv D-lightning av eller på.

 

Er det noen som har en ide om hva jeg ikke har fått med meg ?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du må huske at spesifikasjonene er alltid tatt under de beste optimale forholdene,det er mye som kan gå galt for og ikke klare og oppnå samme tall.

Nikon har ofte gjort det sånn at man må ha på et batterigrep for og oppnå full skyting,vet ikke om det gjelder D90.

 

Selv om Nikon sier at bufferminne skal klare 25 bilder før det er fullt så begynner det og skrive over til minnekortet med en gang,det er når skrivehastigheten ikke rekker og overføre fort nok at bufferminne blir fullt og det skjer på ca 25 bilder,så riktig type minnekort er viktig.

Lenke til kommentar

Nå må du huske (i denne mørke årstiden) at hvis lukkertiden blir lengre enn 1/50s eller så, vil den påvirke seriehastigheten mer enn noe annet. Så hvis du tester dette innendørs, vil du "aldri" få noe fart på sakene. Fokusering vil også påvirke dette. Du er vel også sikker på at du ikke har kamera på "continuous-low"? Den skal stå på high.

Lenke til kommentar

Dette er det teoretiske antall bilder som kameraet viser at det skal være plass til i bufferet. Dvs før ev. autofokus eller andre faktorer kommer inn.

 

Om kameraet står på cont. high eller low har vel ikke innvirkning på bufferstørrelsen. Antall bilder det er plass til i bufferet vises uansett hva slags "skytemodus" en velger.

 

Jeg bruker vanligvis Sandisk Extreme 20MB/s, men prøvde med ett gammelt mikroSD i adapter som garantert er mye tregere. Bufferstørrelsen som vises forblir det samme.

Lenke til kommentar

For å konkretisere litt:

Ved å trykke ned utløserknappen halvvegs vises det i displayet + søkeren hvor mange bilder det er plass til i bufferet feks (r 13).

 

Det er denne verdien jeg ikke får til å stemme med bruksanvisningen.

 

Jeg har ikke gjort noen nøyaktige praktiske forsøk, men merker jo at hastigheten faller drastisk etter at bufferet er fullt.

Lenke til kommentar

Meeeen, hva som står i dokumentasjon og hva som fungerer i praksis er vel kanskje to forskjellige ting :p

 

Står i Nikons D90 dokumentasjon (Norske og Engelske) at den med "2GB Panasonic Pro HIGH SPEED" kan buffre opptil 25 bilder ved JPEG Fine (6.0MB) setting.

 

I Thom Hogans "Complete Guide to the Nikon D90" står det JPEG Fine L, Normal 13, High Iso NR 5, Long exp NR 10.

 

Ved praktisk test, D90/batterigrep, Sandisk Extreme III 30MB/s kort får jeg følgende :

 

Jpeg FINE, Image Size Large 4288x2848, Active D-Lightning OFF, Long Exp NR OFF, High ISO NR OFF, manuell focus, 1/1000s lukkertid, 200 ISO ...

 

D90 viser da maks 13 bilder i buffer, ved continuous high shooting så faller buffer fra 13>12>11>10 og holder seg stabilt på 10 inntil den stopper ved 100 bilder.

 

Samme innstillinger men kun NEF så viser den maks 9 bilder og teller fra 9->2>1-buffrer-2-1-buffrer ...

Lenke til kommentar

Det ser ut som det er noen praktiske tester som må til for at jeg skal kunne vite hva jeg har å forholde meg til.

 

Prøvde kjapt og bufferstørrelsen sank sakte fra 13 til 5 og holdt seg der til jeg hadde tatt ca 100 bilder.

 

Så da er jeg egentlig fornøyd. Da er det bare å passe på å stille inn kameraet så det viser at det har plass til ca 13 bilder så klarer kameraet i praksis 100 bilder med 4,5 b/s.

Lenke til kommentar

Når du tar seriebilder med store filer på full guffe, så fylles bufferet. Dette har ganske lite med skrivehastigheten til kortet å gjøre - har du et kjapt kort, så får du kanskje klemt av et skudd eller to ekstra i serien før bufferet er fullt og kameraet skyter langsommere.

 

Der kortet derimot har mye å si, er skuddhastigheten når bufferet er fullt, og hvor lang tid det tar å tømme bufferet til kortet, så bufferet er klart for ny dyst.

 

Har du "små" nok filer, så bufferet klarer å skrive ned til kortet like fort som det kommer nye bilder inn i bufferet, så kan du skyte på full hastighet så lenge du vil. Tyngst blir å skyte i RAW + beste kvalitet jpeg samtidig.

 

Undersøk hvilke kort som gir best skrivehastighet på ditt kamera - hvis du har behov for ekstrem skrivehastighet, så se om et kjappere kort gir deg mer. Hvis resten av kameraet klarer å henge med og skrive fra bufferet ned på kortet så fort kortet klarer, da.

 

 

Men - 4.5 bilder i sekundet, som du også opplever, er "full pupp" - så fort kameraet klarer. I jpeg fine, med kjapt nok kort, så fylles aldri bufferet helt, og du kan skyte så lenge du vil i maks hastighet. Se tabellene hos dpreview.

Lenke til kommentar

Det som dpreview skriver om her er jo akkurat det jeg opplevde. Kameraet klarer å opprettholde ledig plass i bufferet til det har tatt 100 bilder. Dvs at kameraet egentlig burde 4,5 bilder/sek til minnekortet er fullt.

 

Dpreviews kommentar:

"The camera will shoot very comfortably at its advertised rate for the first 100 frames, then stop, for no apparent reason - the buffer counter suddenly runs to zero and the camera stops."

 

Men, som sagt(skrevet), 100 bilder eller ca 22 sekunder med 4,5 b/s holder for meg.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...