Gå til innhold

Den kalde kaféen


Anbefalte innlegg

Kjappt spørsmål. Det er vel mulig å bruke stock bakplate fra r9 290x DCII ilag med vannblokk?

Er vel bare EK som har blokk og til det kortet sikkert?

 

Er vel ikke mye kjøleforskjel på vram\vrm fra stock til EK sin bakplate? Men skal vertfall ha på

thermal pads om det ikke er. Bør det da være 0,5mm eller 1mm tjukke? + en flekk pasta så klart.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Bakplate har nok ikke den største kjøleeffekten, da det sitter en PCB-plate, og noen relativt tykke termiske skiver, og ellers som regel luft mellom plata og varmekilden. Det er nok mest esstetisk, men aller mest for å stive opp kortet. Ikke at det er noe problem med vannblokk da.

 

Samt at vannblokker som regel har overlegen VRM-kjøling og mer enn god nok minnekjøling. Om de passer har jeg dog ingen anelse, da det vil komme ann på skruene som er brukt fra før.

Lenke til kommentar

Den hjelper jo litt på minne kjølingen på baksiden, men er der og for looks å avstivning.

Men vi som liker å vannkjøle vil jo ha det så kaldt som rå. Synn Aquacomputer sin active å passive bakplater sikkert ikke passer.

 

Er jo ett bilde her av hvor mye en bakplate kjøler. Om mann skal tro helt på det da

Ser det er for 2920 bare, men bør vel være ganske likt på 290x å

 

4DWyMqi.png

Lenke til kommentar

Kjappt spørsmål. Det er vel mulig å bruke stock bakplate fra r9 290x DCII ilag med vannblokk?

Er vel bare EK som har blokk og til det kortet sikkert?

 

Er vel ikke mye kjøleforskjel på vram\vrm fra stock til EK sin bakplate? Men skal vertfall ha på

thermal pads om det ikke er. Bør det da være 0,5mm eller 1mm tjukke? + en flekk pasta så klart.

Brukte stock KPE-bakplate på EK-blokk. Skruehullene er jo på samme plass, bare å finne skruer som passer det :)

Lenke til kommentar

Det var imponerende stor forskjell. Det hadde jeg aldri trodd. :)

Kan liksom ikke skjønne hvordan VRMene kan være så varme i utgangspunktet når du har vannkjølt dem. :huh:

46 grader høyere enn kjølemediumet uten bakplate, og 40 grader med bakplate, det er jo voldsomt. Og at AC sin bakplate var såpass god som at den senket tempen ytterligere ned til 28 grader, og da gjennom PCB'en og alt, er jo nesten magisk.

 

Edit: Etter litt mer nøye studering, så er det jo noe som ligner på MOSFETs til VRMen på baksiden av kortet også, og om de målte tempen på disse, så kunne det jo hjulpet en god del om det går større strømmen gjennom de. :hmm:

Endret av Andrull
Lenke til kommentar

Når man "copper heatpipes" som inneholder noe væske av noe slag (som kanskje skal fordampe inni der og lede varmen bort), er dette bedre enn bare massivt kobber? Og er kobber så mye bedre enn aluminium?

 

 

Og får man egentlig ledet mer varme igjennom en tykkere plate/rør? (nå tenker jeg på massivt metall uten kjølevæske inni.)

Endret av Tåkelur
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hentet fra Wiki:

 

 

The effective thermal conductivity varies with heat pipe length, and can approach 100000 W/(m⋅K) for long heat pipes, in comparison with approximately 400 W/(m⋅K) for copper.

Noe som også gir mening, for om du har et så tynt og langt kobberrør som det vi her snakker om, så ville ikke varmeledningen blitt særlig god. For ikke å snakke om den økte vekta.

Når det kommer til kobber VS aluminium, så kan du f.eks se her:

http://www.engineeringtoolbox.com/thermal-conductivity-d_429.html

For kobber så er den 401 W/(m.K) ved romtemperatur (400 for ved 125 grader som nevnt over)

Mens for aluminium, så er den 205 W/(m.K). Og følgelig så pleier man som regel å forenkle det hele ved å si at kobber er dobbelt så god varmeleder. Noe som kan ha mye å si i praksis, spesielt helt inne ved en prosessorkjerne, hvor det er svært kritisk å fordele varmen uten 'tap'. Det finnes derfor også de ekstreme tilfellene hvor sølv har blitt brukt, som har 0-10 % høyere varmeledningsevne enn kobber (kommer an på legeringen, da sølv er ganske mykt i ren tilstand), og som kjent også MYE høyere pris.

 

 

 

Og får man egentlig ledet mer varme igjennom en tykkere plate/rør? (nå tenker jeg på massivt metall uten kjølevæske inni.)

Varmeledningsevnen er lineær med tverrsnittet på lederen. Aka. har du en dobbelt så svær leder (f.eks massivt kobberrør), så vil den termiske motstanden halveres, og tapet blir tilsvarende mindre. Men på samme tid, så er det også motsatt proposjonalt med lengden. Skal varmen ledes dobbelt så langt, så dobles den termiske motstanden.

 

MEN, prosessoren sin overflate er jo konstant, og økende tykkelse vil også kunne bety økende lengde som varmen må gå.

 

Se f.eks for deg at du tar en 10mm tykk kobberplate, som er 100x100m bred. Denne setter du rett oppå CPUen (se bort fra IHS). Du ønsker nå å overføre varmen fra prosessoren så effektivt som mulig bort fra CPUen gjennom kobberplata og over til andre siden av plata, slik at du får den lavest mulige totale termiske motstanden. Aka. maksimal varmeledningsevne, ofte oppgitt i W/k (altså jo mer effekt du overfører, jo høyere temperaturdifferanse fra inn i blokken som ut av blokken, som igjen gir lavere kjøleytelse)

 

Spørsmålet: Er det bedre å øke tykkelsen på denne plata, eller senke tykkelsen?

- Senker du tykkelsen, så vil lavere tykkelse ("lengden" for varmen) synke, som gjøre veien kortere, og varmen overføres mer effektivt. Men siden fordelingen ikke bli like god, og det blir bare midten av plata som står for det meste av varmeledningen, så vil et mindre tversnitt øke motstanden igjen.

- Øker du tykkelsen, så vil varmen fordeles jevnere, og du utnytter deg av hele tversnittet (100x100mm), men tykkelsen ("lengden") øker også, som gjør at motstanden også går noe opp.

 

Så hva er korrekt? Begge har sine fordeler, og negative sider. Og akkurat hva som gir sweet-spot er jeg faktisk ikke helt sikker på, sånn fra stående fot, og uten å regne på det. Men tror kanskje at en kube ville være optimal form på plata/blokken. Og så skalere det opp, etter hvor langt du trenger å overføre det. Kun sett fra et teoretisk og varmemessig perspektiv.

 

Det blir dog, fort svært upraktisk, og sannsynligvis svært lite å tjene på å "optimalisere" slik i praksis. Men ut fra det så tror jeg nok at man fint kunne økt tykkelsen på de fleste kobberbaser der ute, for å hente ut litt ekstra. Men det koster selvsagt, og ikke sikkert at kostnaden og vekta er verdt forbedringen når du f.eks kommer til 1cm tykk plate og oppover.

Endret av Andrull
Lenke til kommentar

Varmeledningsevnen er lineær med tverrsnittet på lederen. Aka. har du en dobbelt så tykk leder (f.eks massivt kobberrør), så vil den termiske motstanden halveres, og tapet blir tilsvarende mindre. Men på samme tid, så er det også motsatt proposjonalt med lengden. Skal varmen ledes dobbelt så langt, så dobles den termiske motstanden.

Takk, dette var viktig info.

 

Men jeg lurer fortsatt på om massive kobber-kabler er bedre enn (passive) rør med noe fordampbar væske i, der dampen skal stige bort til kjølepunktet, slippe varmen, og renne tilbake.

 

Edit: Og hva er forskjellen på "thermal conductivity" og "thermal diffusivity"?

 

Når kobber koster mer, er det rett og slett fordi det er mindre av det på jorda?

Endret av Tåkelur
Lenke til kommentar

Lot wikipedia svare på det sist gang i sitatet, hvor du kan se at det kan være opptil 250 ganger bedre. Og heatpipes KAN være en MYE mer effektiv leder enn kobber i seg selv. Men dette vil variere etter hvor langt du skal lede, og hvor tykt rør du sammenligner med. Jo lengre, jo mer vil du tjene på en slik løsning kontra rent kobber. Men å kalkulere hva som er best i hver situasjon er nok ganske så komplisert, for heatpipes vil jo variere etter tykkelse og være forskjellig innvendig de også.

Men generelt sett over korte avstander og tykke rør/plater så vil nok rent kobber være best. Jo mer plass/tykkere du kan bruke, jo bedre vil rent kobber gjøre det.

 

Det er 1600 ganger mer aluminium i jordskorpa i forhold til kobber. 8 % VS 50 PPM (parts per million)

Samt at kobber er ganske så ettertraktet. :) Ikke siker på hvordan de gjør det fra oksidert form til metall, men aluminium er ganske så energikrevende, noe som gjør at forskjellen nok fort ikke blir SÅ stor.

 

Termisk diffusitet har jeg ikke vært mye borti, da det kombinasjonen av ledeevnen og kapasiteten. Hvor sistnevnte er hvor mye energi som trengs for å varme opp en gitt mengde av det. Da det ikke har så mye å si for min del. :)

Endret av Andrull
Lenke til kommentar

Jeg har en liten hailea water chiller som kan brukes til å kjøle ned loopen. Vil det være smart å koble til en radiator før chillern, slik at vannet kjøles ned før den når chillern? Da kommer det et annet problem, når vannet blir kaldere enn romtempen, vil radiatoren være med å varme opp vannet til romtemp, som igjen vil gi chillern mer jobb. Noen som har erfaring rundt dette?

Lenke til kommentar

Du har vel egentlig på mange måter svart litt på det selv.
Det har nok ingen vits å slenge andre radiatorer i loopen, i hvert fall slik jeg ser det i ditt tilfelle.

1. Hvis chilleren ikke klarer lasten, og varmen går noe særlig over romtemp, så vil chilleren fort bli meningsløs. Da kunne du like så godt bare brukt en vanlig radiator, og spart deg strøm og støy.
2. Hvis Tempen går under romtemp, så vil radiatoren bli som en last, og dermed blir den igjen, meningsløs.
3. Hvis tempen med lasten er akkurat på romtemp, så vil radiatoren ikke utgjøre noen forskjell (verken kjøler eller varmer). Og igjen, blir meningsløs.

 

4. Eneste en slik radiator ville hatt noe for seg, var om du befinner deg i en kombinasjon av alternativ en og to. Altså at du ønsker litt under romtemp til vanlig bruk/idle, men er i en situasjon hvor kompressoren ikke klarer full last, og tempen sniker seg et stykke over romtemp. Det er ikke en helt heldig situasjon, men kunne blitt brutk som en litt rar nødløsning. Fordelen er at du kanskje kunne vunnet noen Hz mer i benchmarking, da du i starten, før vannet varmer seg opp pga. last er litt kaldere enn romtemp.

nedsiden er selvsagt at det blir mye sløsing av strøm, og at det blir mye støy for lite futt.

5. Hvis kompressoren ikke klarer lasten, så anbefaler jeg heller å kjøpe en ekstra, eller slenger noen peltierelementer i loopen. Som da vil hjelpe med å fjerne varmen. Du trenger da enten et separat vannkjølesystem til de, eller bare bruke noen ekstra kjøleribber/prosessorkjølere du har til overs.

 

 

Endret av Andrull
Lenke til kommentar

Man kan eventuelt bare bruke radiatoren med normalt bruk. Til benching så kan man skru av viftene på radiatoren og bare bruke chillern. Dette her må prøves ut, hehe.

 

Nå som vinteren er her, så er varmen ikke et problem. Til sommeren er chiller et godt tilskudd for kaldere komponenter. Ikke kjøre så aggresiv kjøling, vannet blir kjølt ned av radiatoren, som igjen blir kjølt ned av chillern. Må nesten finne en gylden middelvei her.

Endret av samye83
Lenke til kommentar

Husk på at det som regel ikke er store forskjellen på temperaturene i selve loopen, med god nok sirkulasjon. Så det er ikke slik at radiatoren kjøler ned noe spesielt før det går inn i chilleren. Så du ender nok som regel opp med alternativ 1 eller 2.

 

Om du skal variere hva du skal bruke, så anbefaler jeg mye heller at du tar å investerer i en ventile og to Y-ledd. (selges på alt fra biltema til de fleste steder som selger vannkjøling) Og så kobler du bare radiatoren og chilleren i parallell, ved siden av hverandre. Og så åpner og lukker du bare ventilen til radiatoren, slik at du styrer hvor vannet skal gå.

 

Alternativt bare bruke QD3/QD4 hurtigkobling, som du kobler fra når du ikke ønsker å bruke radiator.

Endret av Andrull
Lenke til kommentar

Gpu blokka mi ser sånn ut nå. Tør ikke å tenke på hvordan cpu blokka ser ut, siden den kommer før gpu blokka. Må få kjøpt aqua computer filter asap. Kun 3 uker siden jeg rensa hele loopen. Tempen var ok da, bencha med 3970x@5ghz maks 60 grader og 290 @ 1320/1700 1.4v maks 54 grader på core.

 

Parallel loop med y ledd hørtes bra ut. Med hurtigkobling så kan man få det til å se ryddigere ut. Takk for tipsene :D

post-74183-0-09458800-1414773932_thumb.jpg

Endret av samye83
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...