Gå til innhold

Fordeler ved å faste?


Anbefalte innlegg

Nå som Ramadan er her, så lurer vel mange på hva muslimer tenker på når de ikke spiser i hele dag?

 

Det kan umulig være sunt, spør de sikkert.

 

Her har jeg en god artikkel som kan hjelpe med å forstå:

 

http://www.islamic.no/no/index.php/en/2007...av-a-faste.html

 

Hjem Grunnpilarer i Islam Fordelene av å faste

Fordelene av å faste

Thursday, 06 September 2007 01:00

 

Av Dr. Ebrahim Kazim som er lege, og grunnleggeren og direktøren av det Islamske Akademiet i Trinidad.

 

Den opprinnelige meningen av ”sawm” er ”å være i hvile”. Vi hviler mage-tarmkanalen, de reproduktive organene, tungen, øyne og ørene, osv. Tiden det tar for mat å komme fra munnen til slutten av tykktarmen er ca. 14 timer. Under denne tiden på 14 timer faster vi og hviler magen og fordøyelsesorganene fra stimuli.

 

Faktisk er det slik at å faste er et tilleggstiltak for kroppens gjenoppbyggende prosesser. Kroppens, hjernens og hukommelsens reparasjonsprosesser foregår når kroppen hviler, særlig i fasen av dyp søvn. Søvnen i Ramadan er mye dypere enn i de andre månedene. To timers søvn under ramadan er mer tilfredsstillende og oppkvikkende enn flere timers søvn ellers.

 

Fasten øker den dype søvnen betydelig og reduserer drømmetiden som foregår under såkalt ”Rapid Eye Movement” (REM)-søvn. Det er derfor fordelaktig for de eldre å faste ettersom deres normale søvntimer i dyp søvn er mindre i en ikke-fastende tilstand.

 

Fasten er en gudommelig ordinasjon fordi Allah befaler dette i Koranen. Ettersom den islamske fasten ikke overskrider ca. 14 timer, opprettholdes kroppens normaltilstand som resultat av kroppens fysiologiske (normale) mekanisker. Av denne grunn er også nesten alle biokjemiske prøver (blodprøver) normale ved undersøkning i laboratoriet.

 

 

Under fasten øker blodets magnesiumkonsentrasjon. Magnesium er et kroppssalt som har flere fordeler:

 

* Magnesium har hjertebeskyttende effekter og blir brukt i forebyggelsen og behandlingen av hjerteinfarkter.

* Magnesium har egenskaper som hindrer levring av blodet og forhindrer dermed videre dannelsen av blodpropper.

* Magnesium er en membranstabilisator/spennings-stabilisator og forhindrer dermed hjernens og hjertets elektriske rytmeforstyrrelser.

* Gjennom magnesiumets gunstige effekter forhindrer fasten også dannelsen av fettavleiringer og oppløser fettfortettninger som er ansvarlige for hjerne og hjerteinfarkter. Fasten bidrar dermed aktivt i å holde kroppen vital gjennom flere mekanismer.

* Magnesium øker også blodets såkalte fibrinolytiske aktivitet, noe som fører til oppløsning av nydannede blodpropper.

 

Ramadan kombinerer et sunt sinn med en sunn kropp. Under fasten er det en økt utskillelse av veksthormon fra hypofysen (hormonlagrende kjertel i hjernen). Dette er et kroppsoppbyggende hormon for syntesen av proteiner og bindevev som fører til en positiv nitrogenbalanse. Hormonet stimulerer også nydannelsen av bindevev og erythropoiesen, dvs nydannelsen av røde blodceller som transporterer oksygen.

 

Under fasten, bønnen og de ulike åndelige opplevelsene i ramadan, frigjøres visse stoffer fra hjernen og ryggmargen til kroppen. Disse stoffene kalles ”opioider” og inkluderer bl.a enkefaliner og endorfiner. Disse opioidene er ansvarlige for følelsen av eufori og sinnsro i slike perioder.

 

Endorfiner og enkefaliner er kroppens naturlige smerterstillende midler. Endorfinene er ansvarlige for ”god-følelsen” som mange opplever etter kraftig trening. Endorfiner og enkefaliner utvikles fra et stoff som kalles ”beta-lipotropin”. Når beta-lipotropinet frigjøres spaltes det i tre deler: Met-enkefalin, gamma-endorfin og beta-endorfin.

 

Beta-endorfine er det mest aktive og er ca. 20 ganger mer potent enn morfin. I tillegg til deres smertelindrende egenskaper fører disse opioidene til en generell godhetsfølelse (eufori). Dette er følelsen som delvis er ansvarlig for den mentale drivkraften til visse personer som faster. Andre mekanismer reduserer smertefølelsen ved å blokkere ledningen av smertestiumuli til hjernen.

 

For å endre på smerteopplevelsen løslater hjernen og ryggmargen som sagt opioider (endorfiner og enkefaliner). Disse kjemikaliene forstyrrer den vanlige smerteimpuls-trafikken ved å hindre at smerteimpulsene blir overført fra en nervecelle til en annen. Gjennom denne mekanismen fører opioidene til betydelig mindre opplevelse av smerte. Under ekstreme forhold kan disse substansene til og med føre til at alvorlige skader oppleves som smertefrie.

 

I likhet med en idrettsutøver som skader seg i en konkurranse, eller en soldat som blir skadet i kamp, vil en person som faster takle en belastende/skadende situasjon med mindre smerter pga hjernens unormalt høye opioid-utskillelse under disse forholdene. Hjernens og ryggmargens produksjon og utskillelse av endorfiner og enkefaliner øker når kroppen blir utsatt for intens fysisk og psykisk stress eller faste.

 

Fasten og bio-rytmer

 

Muslimer som har fastet regelmessig siden barndommen har blitt eksponert for ulike sove/våkne mønstre og dag/natt-sykluser på daglig basis iløpet av et årlig måneomløp. Det er dermed lettere for slike personer å raskere synkronisere sin egen døgnrytme med den månedlige og årlige rytmen under ulike forhold.

 

Det er derfor forventet at muslimer som faster regelmessig med mindre sannsynlighet vil lide av tretthet under lange flyreiser fra øst til vest (jet-lag), og at helseproblemer hos muslimske skiftarbeidere ville være på et minimum. Den sentrale biologiske ”døgnklokken” er lokalisert til en cellegruppe bestående av ca 10.000 nerveceller i hjernen kalt ”nucleus suprachiasmaticus”. Disse cellene befinner seg til siden for midtlinjen over synsnerven ca. 3 cm bak øyet.

 

Innstillingen av kroppens døgnrytme skjer på 1-2 timer/dag for å tilpasse en endret døgnrutine. Det finnes store individuelle forskjeller på tiden det tar for å gjentilpasse sin døgnrytme. Muslimer som faster regelmessig og som har et forstyrret våkne/sove-mønster iløpet av et årlig måneomløp, kan tilpasse seg mye raskere til forskjellige tilstander under internasjonale reiser. Dette hender når man reiser over forskjellige tidssoner, og man slipper å gjennomgå de negativene effektene av ”jet-lag”.

 

Det er også observert at så snart ramadan er slutt, etableres den normale døgnrytmen hos den fastende muslimen veldig raskt, allerede ved neste måneds første dag. Dette betyr at Eid-festens døgnrytme bør være lik døgnrytmen før ramadan.

 

Normalt tar det ca. 3 uker for å gjentilpasse sin døgnrytme hos skiftarbeidere. Den fastende muslimen stiller inn tilpassningsprosessen i overkant av 4 uker i ramadan. Som skiftarbeider vil denne personens helseproblemer være ubetydelig. Hans synkroniseringsprosess vil være raskere både i ramadan og til alle andre tider.

Fordelen av lange nattlige bønner

 

Den sosiale kontakten under tarawih og qiyam (lange nattlige bønner) og andre sosiale og åndelige aktiviteter bør fungere som en ”zeitgeber” (tysk for ”tidgiver”). Dette er det som regulerer enhver desynkronisert biologisk rytme.

 

Iløpet av året gjennomfører en muslim sine daglige obligatoriske og valgfrie bønner. Dette utgjør en lett mosjon som involverer de fleste muskler i kroppen. I tillegg til dette kommer 8-20 rak’ah (bønne-enheter) som utføres hver natt i fastemåneden. Det forbrukes ca. 200 kilokalorier (kcal) iløpet av qiyam for disse 20 rak’ah.

 

Denne fysiske aktiviteten forbruker de ekstra kalorier som har blitt inntatt ved iftar (måltidet for å bryte fasten) og utføres ca 1-2 timer etter måltidet. Det forøkte blodsukkeret som er inntatt ved måltidet oksideres dermed til vann og karbondioksid iløpet av bønnen.

 

De fysiske bevegelsene som utføres under qiyam forbedrer fleksibiliteten, koordinasjonen og kroppens avslappningsrespons. Den minsker også automatiske stressreaksjoner i normale personer og letter angst og depresjon. De fysiske anstrengelsene under qiyam øker utskillelsen av stoffer som adrenalin og noradrenalin. Disse kjemiske forbindelsene øker dynamikken som nå kombineres med sinnsroen man får fra utskillelsen av opiodiene.

 

Dette gjør nattbønnen unik i den forstand at den kombinerer dynamiske bevegelser med en opplevelse av eufori, sinnsro og verdighet i individet. Effekten av adrenalin og noradrenalin er åpenbare, ettersom man fortsetter å være våken og aktiv etter de lange nattlige bønnene. Det er faktisk slik at kun tanken av å utføre qiyam er nok til å aktivere det sympatiske nervesystemet og dermed frigjøre adrenalin og noradrenalin. Personer som utfører qiyam rapporterer at de føler seg bedre og sunnere.

 

Gjentatte og regelmessige bevgelser av kroppen iløpet av bønnen forbedrer muskeltonus og styrke, senestyrke, leddfleksibilitet og øker hjerte og kar-kapasiteten. Kroppens bevegelser forebygger benskjørhet hos eldre menn og hos postmenopausale kvinner.

 

Belastningen på underarmen når man løfter kroppen fra bakken under knelingen i bønnen, øker underarmens benmineralisering og styrker benet. Den varierende belastningen på kroppen i bønnens ulike stillinger har en smørende effekt og øker strømmen av leddvæske til leddhulene. Leggmusklene aktiveres også og virker som en blodpumpe som forhindrer proppdannelser i benets dype vener. Stagnasjon av blod i dype vener er en vanlig årsak til kroniske bensår hos eldre.

 

Mosjon forhindrer kransåresykdom, øker karbohydrat-tåleransen og forbedrer type-2 diabetes (aldersdiabetes). Veksthormonutskillelsen som er forøket under fasten blir ytterligere forøket av mosjonen man får under de nattlige bønnene. Ettersom dette hormonet er viktig for bindevevsdannelsen, kan dette være en viktig faktor i den forsinkede rynkedannelsen i huden hos fastende muslimer som utfører qiyam.

 

Utførelsen av qiyam forbeder humøret, tankene og atferden. Korttidshukommelsen forverres med alderen. Bønnen forbedrer hukommelsen hos de eldre gjennom konstant resitasjon av vers fra den hellige Koranen og andre bønner om Allahs storhet. Dette hjelper også sortere innkommende tanker til hjernen.

 

Gjentakelse av bønnen, dhikr (ord som lovpriser Allah) eller muskelaktivitet som virker sammen med passiv ignorering av eksterne påtrengende tanker fører til en avslapnignsrespons. Dette fører til nedsatt blodtrykk og oksygenforbruk, samtidig som hjertefrekvensen og pustefrekvensen går ned.

 

 

Qiyam fører til sinnsro. Den islamske bønnen er unik i den forstand at man bygger opp spenning i musklene under de fysiske bevegelsene i bønnen pga økt adrenalin og noradrenalin-utskillelse. Samtidig blir denne spenning løsnet på et mentalt nivå pga følelsen av eufori og sinnsro formidlet gjennom utskillelsen av ulike opioider fra kroppen.

 

Alle personer som utfører qiyam føler seg mer våkne og aktive, også etter pensjonsalderen. De kan imøtekomme livets uforventede utfordringer, som f.eks å løpe etter bussen, på en bedre måte. Dette bedrer deres kondisjon, og deres selvstendighet øker deres selvfølelse og selvsikkerhet.

Endret av Juden
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Copy/paste artikkel :thumbdown:

 

Synest ein del av det som er nemt som gode ting eigentleg ikkje er så bra.

De fysiske bevegelsene som utføres under qiyam forbedrer fleksibiliteten, koordinasjonen og kroppens avslappningsrespons. Den minsker også automatiske stressreaksjoner i normale personer og letter angst og depresjon. De fysiske anstrengelsene under qiyam øker utskillelsen av stoffer som adrenalin og noradrenalin. Disse kjemiske forbindelsene øker dynamikken som nå kombineres med sinnsroen man får fra utskillelsen av opiodiene.

 

Beveglse og mosjon er bra, men ikkje på tom mage vell?

 

I likhet med en idrettsutøver som skader seg i en konkurranse, eller en soldat som blir skadet i kamp, vil en person som faster takle en belastende/skadende situasjon med mindre smerter pga hjernens unormalt høye opioid-utskillelse under disse forholdene. Hjernens og ryggmargens produksjon og utskillelse av endorfiner og enkefaliner øker når kroppen blir utsatt for intens fysisk og psykisk stress eller faste.

Når kroppen begynder å skille ut endorfiner og enkefaliner(?) så er ikkje det eit godt tegn, det betyr at kroppen er i trøbbel og at smerter på grunn av sult må dempast for å kunne overleve lenge nok til å finne mat.

Dette blir litt som å skade seg sjølv i arma for å kurrere migrene, riktig nok så vil du ha mindre vondt i hode sidan det gjer mest vondt i arma, men nokon kur er det ikkje.

Lenke til kommentar
Ebrahim Kazim høres ut som et Islams navn, om det er tilfelle så ville jeg likt og sett en anne kilde også, en litt mer upartisk en.

 

Blir som å kunn lese om evolution fra kreationister, eller om div spekulative vitenskapelige teorier kunn fra skaperen av teorien.

 

At Ebrahim Kazim er "grunnleggeren og direktøren av det Islamske Akademiet i Trinidad" hjelper nok ikke mye på objektiviteten jeg forventer meg.

Lenke til kommentar

Det er ingenting som tyder på at ramadan er noe særlig sunt.

Godt mulig det kunne være sunt å trappe ned på spisingen en måned, men det er jo ikke det som skjer under ramadan.

 

 

De fleste muslimer reklamerer for Ramadan med fanen: ”Sunnhetens måned” og de mener at fasten er sunn. De er overbevist om at fordøyelsessystemet jobber et helt år, men i Ramadan hviler det. Man spiser ikke, og dette gir magen en ferie.

De er helt overbeviste om dette argument.

 

Men dette er kun et bedrag, fordi når man faster, spiser man ikke om dagen, men om natten – fra solnedgang til morgengry. I praksis spiser man i Ramadan mye mer enn ellers: Ramadans gjestebud er kjent for en rikelig mengde av mat med mer enn en rett. I tillegg spiser man kaker og søtsaker. Man sitter våken om natten eller står opp grytidlig for et siste måltid før solen skinner, slik at man ikke sulter om dagen.

 

TV-kanalene har mange råd til folk i Ramadan, og leger forklarer på TV at fordøyelsesproblemer er et vanlig fenomen i Ramadan fordi folk spiser mer enn vanlig. Statistikken i muslimske land viser at import av matvarer, sukker, mel og olje øker i Ramadan. Søte kaker som drypper sirup og olje, er en del av Ramadans ingredienser mens andre type kaker, er vanlige i andre land.

 

Istedenfor at man sover og hviler om natten, tilbringer man tiden med å spise og be hver natt i en hel måned. Moskeene er åpne om natten, og høytalene resiterer bønn og lovsanger. Dette gjør at folk blir sultne om dagen, og trøtte samtidig. De fleste tilbringer tiden etter jobben med å sove, da slipper de å føle at de er sultne, og alle oppgaver om dagen, som å passe på barn, tilbringe tid med familien, blir borte. De gjennomfører ikke arbeidet på jobben på en skikkelig måte. De blir sinte på hverandre, men kan unnskylde seg med at de faster.

http://www.fritanke.no/KOMMENTAR/2009/Da_j..._ut_av_Ramadan/

 

"I couldn't concentrate in school. I had nasty heart burn all morning, because we'd wake up at an ungodly hour to gorge! [...] There are many women in my life and some of them are extremely old with various medical conditions. They all feel compelled to fast. It drives me insane!"

 

http://nimbu.wordpress.com/2007/09/14/its-a-strange-ramadan/

Endret av Strappado
Lenke til kommentar

Det jeg har ført iallfall er at de fleste på forumet bare er ute etter å kritisere Islam. Ingen av dere har noe positivt å si, med unntak "Prettyboy" og noen fler og det er fordi de er muslimer.

 

Er litt trist at dere hakker ned på islam og andre religioner og samtidlig sier at religion er noe av idiotiske som finnes...

 

Har ikke man lov til å tro på noe uten at noen kaller det for idiotisk????

Lenke til kommentar
Det jeg har ført iallfall er at de fleste på forumet bare er ute etter å kritisere Islam. Ingen av dere har noe positivt å si, med unntak "Prettyboy" og noen fler og det er fordi de er muslimer.

 

Er litt trist at dere hakker ned på islam og andre religioner og samtidlig sier at religion er noe av idiotiske som finnes...

 

Har ikke man lov til å tro på noe uten at noen kaller det for idiotisk????

Man kan tro på hva man vil, men når man skal begynne å faste og påvirke samfunnet sitt med en religion fra en annen verdensdel, da blir det for dumt mener jeg. Om det hadde vært helsemessige fordeler ved å faste så er jo det topp! Men muslimer faster ikke på grunn av hva som er sunt, de faster fordi det står i koranen.

Lenke til kommentar
Det jeg har ført iallfall er at de fleste på forumet bare er ute etter å kritisere Islam. Ingen av dere har noe positivt å si, med unntak "Prettyboy" og noen fler og det er fordi de er muslimer.

 

Er litt trist at dere hakker ned på islam og andre religioner og samtidlig sier at religion er noe av idiotiske som finnes...

Dette er ikke argumenter. Dette er ad hominem.

At folk er mer negative enn du liker er ikke en måte å parere innleggene på.

 

Har ikke man lov til å tro på noe uten at noen kaller det for idiotisk????

Her presenteres det som fakta at det er sunt med ramadan, uavhengig av om Gud finnes. Da er det ikke et spørsmål om tro lenger, men et spørsmål om fakta.

Lenke til kommentar
Har ikke man lov til å tro på noe uten at noen kaller det for idiotisk????

 

Joda, men når grunnen til at man tror er at det står i en bok -- og troen ikke deles av noen andre enn dem som har vært i kontakt med dem som har lest boken, så består ikke den litmustesten.

 

(Kun når mennesker oppdager det samme og tror det samme uten å være i kontakt med hverandre eller bygge på samme kilde kan vi bli helt sikre på at noe er sant.)

 

...

Uansett så er ikke ramadan bra for kropp eller hode.

Men du kan jo fremdeles tro at det er bra for sjelen eller ånden eller noe.

Endret av Andre1983
Lenke til kommentar

Hvordan faster en muslim som bor i kirkenes? Solen går jo pokker ikke ned om sommeren der jo, så hvordan fikser de den "biffen", bokstavelig talt..?

 

Hvis fasten kun gjelder når solen er oppe mener jeg.... En skulle jo tro at en stor trollmann som denne islamistiske profeten som skrev dette (tullet) skulle ha hatt fremsyn nok til å finne på noe som dekket midnatts sol også, så jeg venter spent på svaret.

 

Hvordan faster en muslim når solen aldri går ned?

 

:)

Lenke til kommentar
Hvordan faster en muslim som bor i kirkenes? Solen går jo pokker ikke ned om sommeren der jo, så hvordan fikser de den "biffen", bokstavelig talt..?

 

Hvis fasten kun gjelder når solen er oppe mener jeg.... En skulle jo tro at en stor trollmann som denne islamistiske profeten som skrev dette (tullet) skulle ha hatt fremsyn nok til å finne på noe som dekket midnatts sol også, så jeg venter spent på svaret.

 

Hvordan faster en muslim når solen aldri går ned?

 

:)

Tror de følger nærmeste storbys tider da.

Lenke til kommentar
En skulle jo tro at en stor trollmann som denne islamistiske profeten som skrev dette (tullet) skulle ha hatt fremsyn nok til å finne på noe som dekket midnatts sol også,

Muhammed og alle andre muslimer var ørkenfolk som aldri hadde sett snø og knapt reist særlig langt nord heller.

 

Tviler på at de visste at Kirkenes eller andre nordlige områder eksisterte.

Endret av Abigor
Lenke til kommentar

My point too!

 

:)

 

Hadde gudvært forutseende (både allah og den kristne guden) så hadde de kunne forutsett slike ting som midmatts sol og internett og atombomber, befolkningsvekst, hungersnød, krig osv osv osv, men klarte de det? Nei!

 

Når man da på toppen av dette skal faste fordi en bok sier det blir det bare dumt. Like dumt som de som tror at planetene bestemmer horoskopet sitt, da det vi ser fra disse stjernene er lys som ble emitert fra stjernene flere millioner år FØR de ble født og ikke har en dritt å gjør med deres "horoskp" :no:

Lenke til kommentar
Hvordan faster en muslim som bor i kirkenes? Solen går jo pokker ikke ned om sommeren der jo, så hvordan fikser de den "biffen", bokstavelig talt..?

 

Hvis fasten kun gjelder når solen er oppe mener jeg.... En skulle jo tro at en stor trollmann som denne islamistiske profeten som skrev dette (tullet) skulle ha hatt fremsyn nok til å finne på noe som dekket midnatts sol også, så jeg venter spent på svaret.

 

Hvordan faster en muslim når solen aldri går ned?

 

:)

Fasten er som dere vet avhengig av soloppgang og solnedgang. Når man bor i et området hvor soloppgang/nedgang ikke er vanlig kan man følge systemet til den nærmeste byen som har soloppgang og solnedgang daglig. Et alternativt er å følge klokken i Mekka. I så fall faster man så og så mange timer etter klokken og ikke etter solgang.

 

Dette gjelder også de fem daglige bønner.

Lenke til kommentar

Dr. Ebrahim Kazim

 

Graduate from Grant Medical College with M.B.; B.S. degree - 1948

 

Obtained D.T.M. & H. from the school of Tropical Medicine, Liverpool - 1952

 

Member of the Royal College of Physicians, Edinburgh (M.R.C.P.) – 1962

 

Hon. Consul General for the Republic of Senegal – 1965

 

Fordeler ved å faste:

 

Opprettholdes den naturlige avgiftningen i kroppen mens tilgangen reduseres.

 

Det gir en redusert giftmengde i kroppen.

 

Energien som normalt går med til fordøyelsen, brukes nå til immunforsvaret, cellevekst og reparasjon og eliminasjonsprosesser.

 

Belastningen på immunforsvaret er betydelig redusert og eventuelle betennelser i tarmene på grunn av matreaksjoner blir borte.

 

Kjemikalier lagret i fettvev som plantevernmidler og medisiner frigjøres.

 

Man blir mer følsom for virkninger av kostholdet og man blir også mer oppmerksom på hva som skjer i egne omgivelser.

 

På grunn av disse virkningene av faste, kan en vel gjennomført fasteperiode hjelpe deg til å bli fortere frisk, rense lever, nyrer og tarm, rense blodet, hjelpe til med vekttap og vann i kroppen, skylle ut giftstoffer, gjøre øyne og tunge rene og klare, og rense pusten.

Lenke til kommentar

Men så er du den eneste ekte muslimen jeg vet om også da... :)

 

De andre muslimene vi ser må jo være dårlige kopier, ihvertfall hvis en skal tro dere "rett troende", som kun lever etter hva koranen sier. Rart egentlig at folk kan bli så forskjellig av å lese den samme boken, syntes du ikke? Så enten må de andre være retttroende og du ikke eller omvendt, som nevnt, i min bok. En kan ikke være begge deler når det spriker så mye som islam faktisk gjør, banna bein.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...