Jump to content

Terje2k

Medlemmer
 • Content Count

  17
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 :)
 1. Bridgemode med telia-modem som du beskriver fungerer fint her i dag og det er korrekt, du skal få offentlig ip rett ut, min boks får 84.x.x.x IP fra modemet. Hos meg er det sånn at min boks får 192.168.1.x IP når modemet ikke har kontakt med sentral. En ting jeg har slitt med er stabilitet og at de ofte gjør endringer, før var 192.168.100.1 tilgjengelig som du er inne på (selv når jeg har offentlig IP), etter i sommer en gang når nettet gikk ned og de oppdaterte programvare sluttet det å fungere. Jeg har vært i kontakt med de og varslet at det forsvant og saken skulle bli eksalert til "linje2" eller noe sånt før jeg ikke hørte noe mer... jeg har siden slitt så mye med nettet at jeg har gitt opp hele Telia, møkkanett! Forøvrig i steden for normal "adminstrasjonsside" på 192.168.100.1 har de åpnet opp noe som heter "spectrum analyzer" eller noe sånt...
 2. Da er problemet ditt mest sannsynlig at fibermodem (hvit boks fra altibox) kun leverer ut en ip-adresse (public) og har ingen ruter/brannmur/nat funksjon. Derfor vil det kun være mulig med "en klient" koblet direkte til fibermodem. Slik det er satt opp i dag så håndterer Asus denne funksjonaliteten, derfor kan du ha mange klienter på trådløst. Løsningen din her vil dermed bli å kable alle andre klienter bak "LAN" portene på Asus eller skaffe deg en egen separat ruter. Hvis det er muligheter for to patchekabler til/fra der ASUS router står kan du gjøre noe ala dette: Altibox --> Port 10 --> Asus Router (WAN) Og Asus Router (LAN) --> Port X (9?) --> Kabel tilbake til TP-Link switch (grønn pil) Kobler du det slik kan du nå koble flere kablede klienter inn i TP-Link, disse vil da være på samme nettverk som trådløse klienter.
 3. Er dette et bedriftsabonnement? Er Asus Ax-68U satt opp i "trådløs rutermodus" som du skriver, eller "Tilgangspunkt-modus (AP)" som skjermbilde viser?
 4. Hvis du går hit: https://www.kamstrup.com/no-no/stroemloesninger/smartestroemmaalere/meters/omnipower-three-phase-meter/documents Og ser på "Datablad" for "OMNIPOWER® three-phase meter (en-GB)", side 9, ser du at selve målekretsen inne i Kamstrup bruker <0.1W / 0.4VA. Dette er riktignok uten kommunikasjonsmodul som kan trekke litt, men finger opp i lufta og ta grovt i, så burde ikke måleren trekke mer enn 5w, selv med egen 2G/4G radio. Jeg vil tippe lavere enn dette også. Hva en slik måler trekker er dokumentert via. spesifikasjoner og kan måles med korrekt utstyr. Dessuten tilsier fysikken at de kan ikke trekke 30-50w, da de ikke har kjøleløsning for å "bli kvitt" den energien. Jeg vil tippe at dette er enten: A) Det er noe annet du har "glemt" som fortsatt får strøm i din hytte B) Måleusikkerhet shelly greiene du har, uten å vite modellnummer kan ikke vi hjelpe deg noe, men jeg har ville sjekket spesifikasjoner på det.
 5. At måleren skal trekke 30-50w høres usannsynlig høyt ut, hvor skal den energien bli av? (måleren blir vel ikke så varm?) Kan det være innenfor måle(u)sikkerheten til det du måler med? Hvis det er "current-clamps" som kan gå opp til 16-30-50-100A en plass, er de ofte ikke presise ved lavt strømtrekk med mindre analogkretsen som konverterer til digitalt er veldig dyr.
 6. Jeg mener jeg leste det i ett av de papirene fra NVE når jeg gravde litt om HAN Port. Det er en av grunnen til at det er "så lite effekt" tilgjengelig på HAN porten (argumentet var at det er det nettselskapet som betaler for eller noe sånt). Jeg prøvde å finne kilden nå i farta men gjorde ikke det, skal se på det senere om jeg finner den igjen når jeg er på data'n!
 7. Ut fra det jeg vet så skal selve strømtrekket (inkl. HAN port og kommunikasjonsmodul) til måleren ikke telles som forbruk på måleren (altså det er nettselskapet ditt som "betaler" for den strømmen). Men igjen, til slutt er det jo alle kundene som betaler for det over nettleia.
 8. Jeg er usikker på om det går, for meg virker det som at bedriftslinjene leveres på en helt annen infrastruktur enn privatkundene. Hvor "dypt" eller langt inn det strekker er jeg ikke sikker på. De bruker nok sikkert samme kjernenett, men forskjellig aksessnett, alle nye privatkunder leveres over "GPON" (delt fiberlinje), mens alt av bedriftskunder får "Active Ethernet" eller tilsvarende (dedikert fiberlinje). Så selv om fiberkabelen er "den samme" hjelper det lite for deg om den sentralen du har fiberkabel til, ikke har utstyret for privatkunder.
 9. Jeg kan ikke helt se/følge argumentasjonen din her? For hvem som helst kan jo bruke eget utstyr med andre simkort (feks. mobilt bredbånd, eller vanlig abonoment) på samme sektor/celle. Og når det er FWA, utstyret flytter lite på seg, er det nok mye lettere for operatørene å se hvem som skaper problemer, sende melding/sperre deg om de ser at ditt utstyr som skaper problemer (?). Eller tar jeg helt feil her? Hele poenget med forslaget mitt "FWA med eget utstyr" var jo nettopp slik at operatør ikke skal overselge kapasitet. Selg meg en fast maks hastighet og lokasjon, men med mye romsligere data-cap. Dermed kan de selge kun etter hva/hvilken kapasitet de har i backhaul og hva sektor/celle har igjen av kapasitet. Faktisk den basestasjoen jeg er koblet på, vet jeg har radio-link backhaul, så der er det jo definitivt en "begrenset ressurs". Og dermed er det jo bedre å ha de faste kundene på FWA enn at de har mobilt bredbånd med "peak hastighet". Telenor tilbyr meg 30Mbit i dag, bruker jeg mobilen får jeg 150-200. Altså jeg kan jo få MYE raskere nett om jeg hopper over til Mobilt Bredbånd, men da får jeg maks 100-200 GB data-cap... Og hvis jeg gjør det, belaster jeg nok sektor/celle/bakhaul (periodevis) mye mer enn med 30Mbit FWA...
 10. Takk for svar og ikke minst det du har bidratt til i OpenWrt prosjektet! Har selv holdt på mye med OpenWrt, men lite med LTE/5GNR/QMI + OpenWrt. Okei, greit å vite. Er jo i bunn og grunn enig med deg, at det er litt meningløst. Det er jo ikke sånn at det på liv og død er *jeg* som må oppdatere firmware, helt supert at Telenor kan ordne det. Også helt supert/nødvendig at Telenor gir default IP-Passthrough, så man kan ha egen router med VPN etc. Men jeg skulle ønske meg at de i det minste hadde latt det være en "semi-static" side der man kan faktisk få se signalstyrke/dekningsforhold og dermed kan loggføre dette over tid. Slik som det har vært på DSL/DOCSIS-modem i en årrekke. Det er egentlig "my only wish, read-only, no write". La oss si feks. en superenkel "statisk" webside som et script internt oppdaterer med X intervall, da har man redusert relativt kraftig risikoen for Telenor (trenger ikke fancy-pancy UI med tonn av scripts, login, etc...), men samtidig gjort noe info tilgjengelig som kan være nyttig i flere scenario. Her hvor jeg har denne antenna, er det ekstremt utfordrende miljø, og det hadde vært fint å logge hvordan vær og til dels tidevannet påvirker dekningsforholdene over tid. Dette er ute ved kysten hvor det er mye hav, øyer og radiolinker. Det kan være smååå justeringer av antenna, men som får betydelig utslag på forholdene når det er dårlig vær. Ved å ikke ha noe som helst info, sikter jeg i blinde hvis jeg skal flytte på den, og når den ble montert var det godt vær, så blir spennende å se utover høsten/vinteren. For morroskyld kjøpte jeg meg en ekstra antenne på finn jeg også. Ser jo telenor kjører opp både MQTT og TR-069, så blir fort litt som du sier, for mye styr, for lite gevinst, bare så trist at Telenor låser ned helt elementær informasjon for å kunne følge med på sin egen nettlinje. Og sitte igjen med 200GB data-cap hvis jeg betaler mer enn for dagens "FWA"(?). Det gir ikke mening. Altså hvorfor skal jeg måtte velge et mobilt bredbånd abonoment, når abonomentet skal kun brukes på en adresse, men for å kunne bruke egen firmware / se dekningsforhold... Da skulle Telenor heller ha hatt et alternativ, "FWA med eget utstyr" hvor de leverer SIM-kort, (hvis nødvendig kan de godt også parre det til en IMEI som man kan oppgi under bestilling) og som har samme vilkår for bruksadresse og at den kun fungerer mot basestasjon i nærheten.
 11. Jeg har sjekket litt mer, mye nyttig info på openwrt forum. Ut fra det jeg leser her, skal det være mulig å konvertere en antenne med telenorfirmware til openwrt (alternativt zyxel). Men, er det noen som vet om man må bruke Telenor firmware når man har FWA / Trådløst bredbånd fra de? Og denne kommentaren gir litt innsikt i hvordan det normalt sett er (Telenor har 100% kontroll over enheten, de gjør oppdateringer osv.. og dermed null web-ui for oss :/). Og dette gjør meg usikker på om det i det heletatt vil virke med stock firmware / open wrt firmware + FWA.
 12. Takk, det er grei info å vite, jeg har heller ikke den originale strømforsyningen. Så det blir jo problematisk, hmm.
 13. Noen som vet om det er mulig å få tilgang til web-ui på Trådløsantennen Telenor leverer? Det er en Zyxel NR7101 med Telenorlogo på forsiden. Jeg bruker egen ruter i dag og får WAN ip direkte fra antennen, så det er egentlig helt topp!. Men jeg ønsker å få tilgang til signalstyrketall og gjerne SNMP eller lignende.
×
×
 • Create New...