Gå til innhold

Forumets uoffisielle gitar-tråd...


SGE7000

Anbefalte innlegg

Mesa er bra saker. Jeg er kjempefornøyd med min Nomad 45. Skal selge den allikevel, den er litt for kraftig for mitt bruk. Har lyst på en Lonestar Special som kan switches fra 30 helt ned to 5 watt etter behov, men den er litt for dyr. Mer enn litt faktisk...

 

Engl-forsterkerne har jeg ikke prøvet selv, men de får mye skryt. :thumbup:

 

Lonestar Special:

Lonestar-fade.jpg

 

Gitaren din er skikkelig lekker!

 

Geir :)

Endret av tom waits for alice
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Prisen er hemmelig. ^^

Kjøpte den brukt da, men ny ligger den rundt 38.000 (trur eg det var) med det "tilbehøret" som eg har på min. (Flammetopp, bird-inlays, tremolo blabla.)

5535808[/snapback]

 

Hm. Driver og lurer på om det er mest økonomisk å leie en leiemorder eller kjøpe en ny. :hmm:

 

Allikevel, jeg kjøper en fender nå. Fender har en spesiell "spak" lyd som knitrer litt og er litt "tynn". Noen vil kanskje si at dette vil være grunn til å ikke kjøpe en gitar, og det erklart at til Black Metal passer ikke denne typen lyd så godt. Allikevel, om man hører ordentlig godt etter til Dire Straits eller Pink Floyd.. Der har man en sound man vanskelig skal kunne oppdrive uten en Fender. Det er denne lyden jeg elsker. Denne lyden som kan få blues-licks til å høres ut som Halleluja-koret for en dypt kristen...

 

*glede seg*

Lenke til kommentar
Nei ikke akkurat det. Den er custombygget, (av Henki hos Eugen Guitars her i Bergen), men det var før jeg visste om Aerodyne-bassen. Den er egentlig inspirert av BB King.

 

Og den er lakket med nitro, Aerodyne er ganske alminnelig poly...

 

http://www.mcarecords.com/MCAImageUpload/1119639-Full.jpg

 

Geir :)

5536958[/snapback]

 

Ok. Den er uansett veldig fin (å se på ihvertfall, aner jo ikke noe om hvordan den er å spille på ;) )

 

Hva er forskjellen på nitro og poly?

Lenke til kommentar
Ok. Den er uansett veldig fin (å se på ihvertfall, aner jo ikke noe om hvordan den er å spille på ;) )

 

Hva er forskjellen på nitro og poly?

5536989[/snapback]

Når Fender begynte å lage gitarer rundt 1950 brukt de bil-lakk til finishen, fordi den var lett å få tak i, i datidens populære farger. Bilene den gangen ble lakkert i noe som heter nitrocellulose-lakk. Problemet var at den var ømfintlig for vær og vind, ble fort slitt og sprakk lett. Det er opplagt dumt for en bil som skal kjøre ute i vind og regn og snø. I tillegg er nitrocellulose et niitrat, som navnet antyder, og dermed nokså brennbart før det tørker. Og sist men ikke minst, det er fullt av uheldige stoffer som fordamper under sprayingen, så det er ikke spesielt miljøvennlig.

 

Så lakkprodusentene begynte å eksperimentere med ulike poly-forbindelser, som polyurethane og polyestere. Polyurethane er slitesterkt, det sprekker aldri, du må gi det et direkte treff før du skader det, og da går det gjerne av i "flak".

 

Men polurethane er ingen lakk, det er en helt død finish, det er som å legge et lag plast over treverket. Mange mener at det demper lyden i en gitar. personlig tror jeg ikke det er et stort problem med heltre (solid body) gitarer, hvor resonansen er minimal i alle fall. I akkustiske gitarer derimot er det som en tvangstrøye.

 

Og blir en polyuerthane finish først skadet er den vanskelig å reparere. En lakk kan du slipe ned og lakke over, og den gamle og nye lakken vile binde seg med hverandre. Det går ikke med poly.

 

her ser du et eksempel på hva som skjer når en poly-finish får en smell (min strat dette):

 

StratChip.JPG

 

I tillegg er noe av sjarmen med en gammel gitar at den slites og eldes. Slik skal en gammel gitar se ut:

 

Blonde63.JPG

 

Når den ble laget i 1963 var denne gitaren hvit. Den kunne jeg tenkt meg. (Men den ble solgt for langt over 100 000 kroner for et par år siden!)

 

Geir :)

Endret av tom waits for alice
Lenke til kommentar
Hva slags lakk er det som blir brukt på Fender sine Highway 1 gitarer og basser? Er det matt poly, kanskje?

Jeg har hørt at de slites raskere, og får den tøffe "brukt"-looken.

5537879[/snapback]

De er sprayet med akryl-lakk. Den er mer slitesterk enn nitro, men Highway modellene er sprayet veldig tynt nettopp for å "eldes" raskere.

 

Den andre fordelen med akryl er at den tørker mye fortere enn nitro, så når man skal masseprodusere en gitar sparer man tid og plass.

 

Geir :)

Endret av tom waits for alice
Lenke til kommentar
I tillegg er noe av sjarmen med en gammel gitar at den slites og eldes.

Till en viss grad kanskje! I fjor hadde jeg vikar på kulturskolen der jeg går en gang i uken (Bergen), og han syntes nå jeg hadde en fet gitar. En brukt Fender Strat som jeg kjøpte av en slektning for noen år siden, selv syntes jeg den var litt gammel, 10 år.

"Neida, gitarer blir bare bedre med årene" svarte han og dro opp sin '73 Fender Telecaster som tydeligvis hadde vært med på 5 gigs for mye. Kvalitetsmessig var den kanskje grei nok, han hadde jo byttet pickups og diverse et par ganger, men den var så slitt og teipet at den bare var stygg!

 

edit: jeg sier ikke at en gitar fra '73 ikke kan være pen og kul og alt det der - men det avhenger jo selvsagt av bruksområdet. Er du ute og spiller mye gigs, har bare en gitar og den har du hatt hele din gitarkarriere som nå har vart en stund, så er det slett ikke sikkert dette er en direkte vakker gitar etter hvert.

Endret av surbz00r
Lenke til kommentar
De er sprayet tynt fordi det er billig, også _kaller_ de det for en finish som lar gitaren puste, resonere og se kul ut...

5537957[/snapback]

Det er selvsagt et poeng, men hvis de ville gjøre det billig kunne de jo bare dyppet den i poly. Spraylakkering er mye mer tidkrevende, og derfor kostbart uansett. Men de sparer jo på den korte tørketiden da.

 

Geir :)

Endret av tom waits for alice
Lenke til kommentar
Till en viss grad kanskje! I fjor hadde jeg vikar på kulturskolen der jeg går en gang i uken (Bergen), og han syntes nå jeg hadde en fet gitar.

5537975[/snapback]

Da har jeg kanskje sett deg spille, hvis du var med på en av de elevkonsertene på 1880 eller noe sånt. Junior spilte også der... :cool:

 

Geir :)

 

Edit: 1880 heter det vel kanskje...

Endret av tom waits for alice
Lenke til kommentar

Det er ingen debatt. De gjør det fordi det er billigere. Av samme grunn bruker de billig "vintage"-hardware på samme gitarer og billigere (døve) pickups uten fasevendt midtpickup. Har ikke så mye til overs for Highway strattene (selv om jeg har testa i alle fall èn som var super). Telecaster'ne, derimot, synes jeg kler den matte finishen mye bedre. Kan godt tenke meg en Highway 1 tele i matt blond finish med et par gode Duncans eller Rio Grande eller noe i den duren. :)

Lenke til kommentar
Till en viss grad kanskje! I fjor hadde jeg vikar på kulturskolen der jeg går en gang i uken (Bergen), og han syntes nå jeg hadde en fet gitar.

5537975[/snapback]

Da har jeg kanskje sett deg spille, hvis du var med på en av de elevkonsertene på 1814 eller noe sånt. Junior spilte også der... :cool:

 

Geir :)

5537987[/snapback]

1880 mener du? Nei, jeg har ikke spilt der, men jeg har spilt et par ganger på Garage. Vi er et par stykker som muligens skal danne et band snart (trenger bass og trommer), så kanskje blir det 1880 på oss etter hvert :)

 

edit: for så vidt jeg har forstått kan bortimot hvemsomhelst spille der? :hmm:

Endret av surbz00r
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...