Gå til innhold

Artikkel: Når maskinen tar fyr


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Selv om brann i selve PCen er veldig sjelden så bør folk tenke på hvor de henter strømmen til PCen i fra. Mange bruker nok en eller to skjøteledninger for å få koblet strøm til både PC, skjerm, skriver, høyttalere, osv... Og kanskje de slenger på en varmovn for å varme beina også? Det er ingenting i veien for å bruke skjøteledning, men en skal tenke litt over hva en kobler på. Feil bruk av skjøteledninger for å få strøm til PCen har nok en mye dårligere statistikk enn brann i selve PCen.

 

Når det gjelder støvsuging av PCen så er det ikke å anbefale. Bruk av støvsuger kan gi utladninger av statisk elektrisitet, og dermed ødelegge PCen. Bruk trykkluft.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Eneste branntilløpet som har vært i en PC som jeg kjenner til er PSUer fra billige merker (Les Q-Tec) og sist men ikke minst, MSI hovedkort har en historie over dette.

Riktignok skal det sies at den brannen startet mens eieren var ute av huset og kom hjem til røyklagt rom, men da hadde brannen dødd ut og hadde forholdt seg på innsiden av kabinettet.

 

Maskinen var toast, men huset stod fortsatt.

 

Ellers hører det med til historien at dagens CPUer begynner å throttle når de går varme, det vil si at de dropper hastighet og spenning for å motvirke varmeutviklingen.

Fortsetter den øke selv om den throttler så stopper CPUen helt opp, da fryser programvaren du kjører og varmeproduseringen går i null, så sånn sett er en maskin relativt trygg.

Har selv sett slik ekstrem throttling i aksjon på en laptop.

Endret av 007CD
Lenke til kommentar

Mange har problemer med å rangere ulike farer opp mot hverandre og kan endre opp med å gjøre irrasjonelle avgjørelser om hvor de setter inn tiltak mot brann. Jeg skulle likt å sett en tabell over hvor brannfarlig andre ting er i forhold til branner i elektrisk kontorutstyr. F.eks noe a la dette:

 

Brann i kasseroller: 20 ganger flere branner

Kaffetraktere og vannkokere: 10 ganger flere branner

osv.

 

Et par eksempler fra noe helt annet som ofte overrasker folk: Det er noe sånt som 100 ganger større risiko for å dø i trafikken enn å dø i flykræsj.

___________________________

 

Angående forsikringer så synes jeg man bør tenke på at disse "kasko"-forsikringene som elektrokjedene prakker på folk er urimelig dyre i forhold til hvor lite de dekker (kun ett eneste produkt) i motsetning til en innboforsikring som dekker tusenvis av gjenstander samtidig. Har du f.eks kjøpt en skriver med påprakket forsikring fra en elektrokjede og den tar fyr og ødelegger seg selv, PCen, skrivebordet, PC-skjermen, osv så dekker forsikringen kun selve produktet. Egenandelen er riktignok ofte ganske liten (500kr) så man ender ofte opp med et ubetydelig beløp. Da er det mye smartere å bruke innboforsikring som kan dekke det ødelagte skrivebordet, PCen, skjermen, skriveren og alt annet som gikk med i branntilløpet. Egenandelen er større, men er også forsikringsutbetalingen. Selve innboforsikringen er svinebillig hvis du regner pris per år per forsikret produkt. Har du 1000 produkter hjemme og betaler 1000 kr i innboforsikring så betaler du 1 kr per produkt per år. Finn en elektrokjede-forsikring som kan konkurrere med det!

 

Hvis man føler av innboforsikringen har for stor egenandel så kan man som regel kjøpe utvidet innboforsikring og få mye lavere egenandel og langt bedre vilkår.

 

PS. Selgere i elektrokjeder vet som regel for lite om forsikringene de selger. Noen av de kan komme med påstander som er for gode til å være sanne. F.eks "Du kan kaste mobiltelefonen i veggen og få ny på forsikringa". Noe som selvsagt ikke stemmer. Selgerne er bare interessert i å selge forsikringen og få sin provisjon. Om kunden ikke har lest avtalen og går med urealistiske forventninger er ikke deres problem. Det blir et problem for forsikringsselskapet og ofte blir kundene forbannet på forsikringsselskapet - ikke butikkselgeren.

 

For ikke å snakke om hvor dyrt og hvor mye jobb det ville blitt å forsikre et innbo bestående av 1000 produkter via sånne forsikringer. Et papirhelvete uten like.

 

Reklamasjonsrett og evt. garantier dekker det aller meste av det folk føler er rettferdig.

 

Husk også poenget med forsikringer: At privatøkonomien skal overleve kostbare ulykker. Forsikrer man tastaturet sitt så gjør man noe unødvendig. Et ødelagt tastatur velter ikke privatøkonomien. Brenner huset ned så er det svært få som klarer å håndtere det økonomisk. Derfor forsikrer man huset og ikke tastaturet (annet enn gjennom generell innboforsikring).

Lenke til kommentar

Bra artikkel!

 

Tror nok det er minimal fare for brann i større omfang ifra PC og laptop, kanskje med unntak av gamle batteri til bærbare.

Nyere batteri har innebyd vern for temperaturer kortslutning og slikt, men man ser jo stadig at det blir tilbakekalt partier. Det er jo ikkje utenkelig med produksjonsfeil heller.

 

Sjekk vanligste brannårsakene her :

http://www.brannvernforeningen.no/Brannver...e-brannarsakene

 

Når det gjelder elektriske branner er årsakene ofte:

- Billige vann/kaffekokere uten timer!

- Billige krølltenger og andre duppedingser som tar tid å varme opp.

- Billige vaskemaskiner, tørketromler og oppvaskmaskiner.

- Billige varmeovner

 

Et godt tips må vel være å ikkje kjøpe billige produkt som skal håndtere varme! Styr unna!

Lenke til kommentar
Husker at det var reklame på elkjøp for "støvrensing" for en stund siden, men ærlig talt, er det nødvendig å lure folk for å tjene penger? Så lenge du bruker pc-en jevnt og trutt, blir jo støvet borte.

 

Så lenge du bruker pc-en jevnt og trutt blir det jo mere støv. Støvrensing er viktig. Det er en helt nødvendig del av elektronisk vedlikehold. Du holder cpuer og chipper kaldere som øker stabilitet og levetid, og minsker risikoen for brann.

Lenke til kommentar

Husker da skjermkortet mitt tok fyr etter at kjølevæske fra vannkjølinga hadde lukket ned på kortet (sprekk i CPU-blokka).

Sinnsykt "gnistfokk". Tok ikke mange sekundene før fikk flippet av hovedbryteren på PSU, men ganske skummelt om jeg ikke hadde vært tilstede.

Endret av Patz
Lenke til kommentar
Så lenge du bruker pc-en jevnt og trutt, blir jo støvet borte.

Hadde det bare vært så vel... ;)

 

Jeg bruker bare støvsugeren i bunnen av maskinen, men takket være støvfilter i innsuget foran blir det ikke så mye. Jeg lar den komme i kontakt med kabinettet slik at evt. statisk elektrisitet blir utladet. I tillegg lar jeg ikke støvsugeren komme i fysisk kontakt med skjøre komponenter som hovedkort, minne etc. Tror det er rimelig trygt, har ikke ødelagt noe på den måten enda...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...