Gå til innhold

Guide: Slik slipper du NRK-lisensen


Anbefalte innlegg

Jeg skjønner du får litt kalde føtter da, men noen burde ta det til retten. Jeg mener dette grenser til grov svindel i mangemillionersklassen og er en lett match for rettsapparatet da forskriften er temmelig krystallklar. En sak som potensielt kan slanke ansatteregisteret ganske kraftig hos lisensavdelingen og kan gi tusenvis av nordmenn det lisensfritaket de har krav på. Gang det opp med lisensbeløp og antall lisensperioder så får man nok et 7-8 sifret beløp på hvor mye lovlydige nordmenn er svindlet.

 

Jeg har dessverre ikke tid eller penger til en rettsak, men jeg har kontaktet to forskjellige jussorganisasjoner som gir gratis juridisk rådgivning. Jeg skal legge ut eventuelle svar fra dem her.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Tolker jeg det riktig som at NRK har klart å "fiske" til seg informasjon fra deg som de ikke har krav på. Angående dette med at de ønsker å vite hva mottakeren brukes til nå, og du informerte om at den brukes til PC.

 

Da har de klart å "lure" til seg informasjon som de nå bruker mot deg for alt det er verdt.

 

Ganske utspekulert.

Lenke til kommentar

Jeg sendte denne eposten til Nrk, tok 2-4 uker så fikk jeg melding om at jeg herved var slettet fra registeret.

 

"Jeg henviser til forskrifter om fjernsynsmottagere §9 og melder herved skriftlig til NRK om at fjernsynsmottageren min ikke er i bruk fra og med neste termin (fra og med 1.1.2012) og erklærer at den ikke vil bli tatt i bruk igjen før NRK er underrettet om det i henhold til §6. Vedlagt er arbeidsrapport om utført plombering av antennekontakt.

Inneværende termin er betalt som normalt.

Med dette betrakter jeg mitt kundeforhold til dere som avsluttet fra og med 1.1.2012 og forventer ingen framtidige krav fra dere.

Jeg ber om bekreftelse på at e-posten er mottatt og at jeg er fjernet fra lisensregisteret.

Mvh.

Lisensnummer : 0000000"

 

Hadde da på forhånd fått en tv reperatør/elektriker til å skrive en skriftlig arbeidsrapport på at antennekontakt var plombert.

Endret av K_7
Lenke til kommentar

Eg prøver meg og har både tid og ressurser til å krangle med lisenskontoret.

 

Eg har vurdert å kvitte meg med lisensen. Ser nesten aldri på TV og i dei fleste tilfelle finn eg det på nettet.

 

Eg bur i burettslag der ein kabel-TV-pakke frå Canal Digital er inkludert i husleiga. Eg vil ikkje kunne unngå å betale for abonnementet. Internett går over kabel og, men signalet blir splitta ved vegguttaket.

 

Planen er å pakke ned CD-dekoderen. Nokon som har prøvd dette eller trur det vil fungere? Eg har altså ikkje tenkt å lure meg unna, eg vil kvitte meg med tilgang til TV-kanalar og spare 4500 i året (har ein ekstrapakke på abonnementet). Eg har i tillegg eit antenneuttak i veggen som sikkert får inn NRK, men då får heller NRK plombere TV-en om dei absolutt vil.

 

Er det eventuelt nok å seie at eg har pakka ned og vekk dekoderen? Eg veit andre har gjort det med TV-apparat og liknande som ikkje er i bruk.

 

Ut frå forskriften burde det vere nok å pakke den ned.

 

Eg synest § 9 er ganske klar på dette området.

 

§ 9. Mottaker ikke i bruk

 

Når mottaker ikke lenger er i bruk, må skriftlig melding sendes NRK straks og før ny termin begynner. I motsatt fall må avgift betales på forskriftsmessig måte.

Det gis ikke refusjon for innbetalt kringkastingsavgift.

Ønsker en fortsatt å beholde fjernsynsmottakeren, må det i meldingen gis erklæring om at den er satt bort og ikke vil bli tatt i bruk igjen før NRK er underrettet om dette, se § 6.

Dersom NRK ønsker det, skal det også være adgang til å plombere mottaker og/eller antenneinntak.

 

Eg har ein dekoder og eit TV-apparat, som begge er klassifisert som "mottaker". Når eg pakkar ned dekoderen og ikkje pluggar TV-apparatet i veggen så er mottakarane per definisjon ikkje lengre i bruk. Det står og ganske klart at du kan behalde mottakaren, men at du må gje melding om du tar den i bruk igjen. NRK kan få lov å plombere om dei vil. Forskriften er veldig enkel og klar. Problema kjem når dei spør etter all mogleg informasjon som ikkje er relevant.

Lenke til kommentar
Ikke glem at de også spør etter informasjon du allerede har oppgitt. :p

Det er mykje snodig ute og går i epostane.

 

Kan eg få tak i lisensnummeret mitt på eit eller anna vis? Har avtalegiro på lisensen og ingen papirkopiar av giroen. Kan eg evt. droppe lisensnummeret når eg sender epost, er namn og adresse nok?

Lenke til kommentar

Jeg fikk dessverre ikke noe nyttige svar av de to jussorgansiasjonene jeg kontaktet. De var derimot begge enige at bestemmelsen om plombering er både misvisende og urimelig.

Jeg har nå skrevet brev til Medietilsynet, og håper at dette vil føre fram. Her er brevet:

KLAGE OVER VEDTAK

Klagen ønskes behandlet av Medietilsynet. Jeg er uenig i NRK sitt vedtak om å opprettholde deres krav om kringkastningsavgift. Jeg ønsker å klage på følgende to punkter:

  • NRK sin definisjon av «fjernsynsmottaker» er for vid. Slik jeg forstår det definerer NRK en fjernsynsmottaker som enhver innretning som inneholder avgiftspliktig teknologi. Dermed smitter lisensplikten over til hele TV-apparatet, siden det inneholder en avgiftspliktig dekoder. Et moderne TV-apparat består av flere deler, bl.a. en skjerm og en dekoder, og disse kan brukes uavhengig av hverandre. Fjernsynsmottaker burde være definert som den delen som faktisk tar i mot signaler, altså dekoderen.

    Jeg ønsker kun å bruke TV-apparatet som monitor. Dekoderen er altså ikke i bruk og vil ikke bli tatt i bruk igjen. Dette har jeg meldt fra om til NRK tidligere. Med NRK sin nåværende definisjon av fjernsynsmottaker kan de si at «mottakeren er i bruk» selv om det kun er skjermen - som ikke inneholder avgiftspliktig teknologi - som er i bruk. Det er urimelig å kreve lisens for dette.
  • Det er urimelig at jeg skal betale for plombering av TV-apparatet. I Forskrifter om fjernsynsmottakere § 9 står det «Dersom NRK ønsker det, skal det også være adgang til å plombere mottaker og/eller antenneinntak.» At jeg må gi NRK adgang til plombering betyr ikke at plomberingen skal utføres på min regning. Det er misvisende og urimelig å tolke dette på noen annen måte enn at jeg må gi NRK tillatelse til å utføre plombering. Denne tillatelsen har jeg gitt NRK tidligere.
Jeg har oppfylt alle vilkårene § 9 nevner og ønsker med dette å meldes ut av lisensregisteret og at tilsendt faktura med fakturanummer XX strykes.

Vennlig hilsen
NN

Vedlegg: Full korrespondanse mellom NRK og meg.

 


Se her for tidligere korrespondanse.

 

Oppdatert 24.11.2013:
Svaret fra Medietilsynet finner du her.

Endret av zfc
  • Liker 5
Lenke til kommentar

Veldig bra! Full applaus fra meg for saklig godt skrevet klagebrev. :thumbup:

 

Håper du oppdaterer oss på klagesaken så vi kan få en styrende presedens fra Medietilsynet på de to punktene. Det burde kunne løse mange sine saker på en enklere måte, ved bare å henvise til Medietilsynets vedtak. Så fremt de er enige da. Hvis ikke så bør noen "anke" en slik sak til rettsapparatet.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det er nok liten sjanse for å nå frem med klagen, medietilsynet er nok lite interessert å ta en konflikt med NRK eller noe annen statlig virksomhet.

Særlig siden det er fullt mulig å bli kvitt lisensen på en forholdsvis enkel måte, dvs plombere TV. Det kommer nok et svada-svar fra Medietilsynet og tiden går og i mellomtiden betales det lisens.

 

Vi får se, men jeg er ganske sikker på at denne klagen IKKE fører frem.

Lenke til kommentar

Husk at en klage til medietilsynet sendes til NRK for gjennomsyn slik at de kan eventuelt snu i saken eller videresende klagen til medietilsynet. Sånn kan de enkelt ha rent "rulleblad" der "vanskelige" kunder får det som de vil mot at rullebladet forblir rent. NRK kan også slippe gjennom klager som de mener er soleklart til deres fordel slik at medietilsynet kan ha en svært NRK-vennlig avgjørelsefordeling selv om de behandler sakene nøytralt.

 

Hele prosessen stinker. Det er så udemokratisk og på grensen til korrupt at det er til å bli kvalm av.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Du har ett poeng der, men konsekvensene kan bli svært store med å imøtekomme denne klagen.

 

I forskriften står det at NRK kan forlange å få mottakeren plombert, skjønner at kommunikasjonen fra NRK har vært uklar, likevel.. Det er forskjell på Kong Salomo og Jørgen Hattemaker - eller makta rår :-)

 

Udemokratisk vil si at flertallet av folket stemmer på et parti som vil kutte NRK-lisensen og det har vel ikke skjedd ennå :-)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...