Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Har skolen lov til å overvåke meg!?


Glasscola2

Anbefalte innlegg

Seriøst; it-ansvarlig skal på ingen måte være politi. Hvertfall ikke gå direkte på person og kjefte. Han skal melde dette til rektor som kan finne en passende straff.

 

Litt avhengig av hva slags kontrakt elevene har skrevet under, p2p-programmer er ikke ulovelig. Kanuca kan for alt vi vet ha delt en linux-distro...

Jeg tror Kanuca skal være glad for at IT-ansvarlig bare kom inn og kjeftet for bruk av p2p-program istedet for å gå til rektor for og finne en passende straff.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Når jeg logger meg på skolen's nett så forstår jeg jo at jeg blir "overvåket", men til hvilken grad?! Er det slik at de kan se at jeg er på nettet, eller se hvilke URL'er jeg åpner, hastigheten, hvor mye båndbredde jeg tar(altså om jeg bruker det raske skolenettet til nedlastinger :innocent: ). Kort sagt; hvor mye kan de overvåke?! IT-ansvarlig er en liten kødd, jeg vil gi han smekk på pungen for å komme i timen og skjelle meg ut for å ta for mye båndbredde når jeg faktisk ikke lastet ned, bare seedet...

Hvordan greide han å spore deg? Var det skolens PC?

Lenke til kommentar

han har sett at du bruker mye kapasitet ja.

er jo ikke akkurat mye overvåking at han ser hvem som bruker hvor mye kapasitet.

mulig han merket at linja gikk veldig treigt og dermed sjekket det ut.

det beste er egentlig å la han slippe noe mer pes med deg ang at han kjeftet på deg, resultatet blir gjerne ikke så alt for bra.

kan f.eks sperre alle pc`r som ikke er skolen sin ute fra nettet, sette opp en streng brannmur for å hindre det, eller noe annet lurt :p

Lenke til kommentar

husker i fjor på vgs, jeg var en gang alene om å ha nettet de to første timene på mandag med en nedlastnings hastighet på 7,1mb/s (skrev ikke feil). grunnen til at jeg lastet ned var at jeg var helt alene på skolen. en annen gang husker jeg at det tokk 5 minutter å åpne google, og da gikk nettet tregt siden alle noob'san spilte wow osv...

Lenke til kommentar

Da jeg gikk ikt var det full overvåkning av alle tastetrykk, url'er, msn-samtaler, osv. Dette uten at elevene var informert om det. Kom fram ved en tilfeldighet da læreren åpnet inboksen til mailen sin på prosjektoren og siste mail het "keylog 2ikt" og var på over 40MB

 

Senere lærte vi "tilfeldigvis" hvordan man kunne installere keyloggers på dataer ved bruk av silent install i login-scriptet

 

Kan ikke si jeg likte det

Lenke til kommentar

Da jeg var elev på VGS var jeg også irritert på en del regler, men etter å ha jobbet to år som lærling ved en VGS-skole skjønner jeg godt hvorfor ting er strengt. Hvis elever bruker maskiner som eies av skolen fører hvert eneste ekstra program til mer arbeid mtp. oppdatering og sikring. Virus er det jo også mye av, så alt av sperring hjelper.

 

På den andre siden er keylogging og logging av f.eks IM-samtaler er forkastelig. Det samme gjelder å "kjefte opp" elever midt i klasserommet. Hvis vi har en elev som bryter regler blir han tatt inn til en samtale med sjefen min, med beskjed om å skjerpe seg. Gjør han ikke det blir eleven sperret ute for en viss periode. Det fungerer veldig bra så lenge IT-avdelingen styrer hvem som kan bruke nett etc. Vi har f.eks en egen WPA-nøkkel på WLAN'et som kun vi vet. Elever med private maskiner må logge seg inn med brukernavn og passord før de kan surfe, og gjester får times-koder fra administrasjonen.

 

Alt i alt gjelder sunn fornuft. Er du helt sikker på at du ikke gjør noe galt, går du til rektor. Om du derimot bryter reglene iblant, kan du drite i det, for så se om bråket fortsetter.

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

greit nok, du burde aldri ha brukt slike programmer når du er på skola, men måten den ansvarlige håndterte saken på var helt på trynet.

 

Jeg mener han har ingen rett til å skjelle deg ut hva du har foretatt deg enten lovlig eller ulovlig foran andre.

 

Jeg tror faktisk du kan klage på dette, jeg er usikker på om det omfatter noen lov-verk rundt dette, men det kan være noe i personvernloven, eller datatilsynet som kan hjelpe deg der.

 

 

Men den itansvarlige burde heller ha stengt brukeren din, og sendt deg en epost og forklart at han blir å holde brukeren din stengt, til du stopper med nedlasting. og bruker unødvendig båndbredde.

 

Men på en annen side, er det heeeeelt banalt at de ikke legger sperrer for slike program på skolenettet.

 

Kort sagt: du burde egentlig aldri ha brukt slike program, og itansvarlige har ingen etisk rett til å skjelle deg ut foran andre uansett hva det gjelder. Men på en annen side, fortjener egentlig den itansvarlige at slike ting skjer, når de ikke har kompetanse til å sette opp et skikkelig nettverk.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...