Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Er Coca Cola Zero skadelig for kroppen?


JFM

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det er verre enn å drikke vann, for å si det sånn. ;) Aspartam er omtrent enstemmig frikjent av forskerne, men du har syreangrepet, og det er ting som tyder på at kunstig søtningsstoff har innvirkning på blodsukkeret og fører til søtsug. Dessuten gir sukkerfri brus lettere sure oppstøt enn vanlig. Det er altså ikke "gratis" som navnet kanskje vil ha oss til å tro. Hvis du likevel skal drikke brus, er det nok uansett sunnere enn vanlig Cola.

Lenke til kommentar
Er Coca Cola Zero skadelig for kroppen?

 

Det blir med dette som det meste i livet; måtehold er det beste. Så hvis du ikke overdriver mengden tror jeg ikke du trenger å bekymre deg, men jeg ville ikke ha drukket så mye som en liter hver eneste dag iallfall. Syremengden (det skjer en usynlig etsing av tennene) er kanskje det værste.

Lenke til kommentar

Cola Zero inneholder fortsatt koffein og fosforsyre, som all annen cola. Og som sagt skader cola tennenene.

 

Det er óg gjordt undersøkelser som viser at sukkerfri brus også kan føre til fedme. Altså samme virkning på kroppen som sukkerholdig brus.(Har ingen kilde. Bruk google).

Lenke til kommentar

Kunstige søtningsstoff kan vell også påføre deg sukkersyke?

 

Litt info om sukkersyke fra lommelegen:

Diabetes er en sykdom som har mange forskjellige konsekvenser for kroppen. Ikke bare blodsukkeret og insulinbalansen er forstyrret, men også mange andre systemer i kroppen kommer ut av balanse. Spesielt er fettstoffskiftet annerledes hos personer med diabetes - og kolesterolverdiene må kontrolleres.

 

Vi vet nå at det ikke bare er blodsukkerverdiene og god regulering av disse som påvirker risikoen for hjerte-karsykdom, men også reduksjon av høyt blodtrykk, røykeslutt og normalisering av unormale fettstoffverdier er viktig.

 

Større risiko for hjerte- og karsykdommer

Personer med type-2-diabetes har opp til 4 ganger så stor risiko for hjerte-karsykdom sammenliknet med personer uten diabetes 2.

 

For lite av det gode kolesterolet

Vanligvis har diabetikere høye verdier av såkalte triglyserider og lave verdier av HDL-kolesterol, det såkalte "gode" kolesterolet. Denne kombinasjonen er spesielt ugunstig med tanke på risiko for hjerte-karsykdom. Triglyserider fraktes rundt om i kroppen i såkalte VLDL-partikler. Triglyseridene er altså fett som forbrennes og gir energi. Etter hvert omdannes disse partiklene til LDL (dårlig kolesterol), som inneholder lite triglyserider og mye kolesterol.

 

Insulin bremser VLDL

Insulin bidrar til å bremse produksjonen av VLDL, og har man nedsatt følsomhet for insulin (insulinresistens), vil kroppen overprodusere VLDL. Denne ubalansen forplanter seg i hele systemet og man ender opp mye VLDL med mye triglyserider, mye LDL med "dårlig" kolesterol, og lite HDL.

 

En slik fettsammensetning i blodet er svært ugunstig for blodkarene, og celler i blodkarveggen tar opp fettpartikler og danner "plakk" eller åreforkalkning. Slike forandringer vil leire mer og mer på seg, og til slutt kan det være så trangt i karet at det ender med angina eller infarkt, og deler av plakket kan løsne og fare av gårde, som for eksempel en blodpropp til hjernen. På denne måten vil diabetes øke risikoen for hjerte-karsykdom betraktelig.

 

Hva gjør man så med dette?

 

* Vektreduksjon. Det er en forutsetning at diabetes behandles med livsstilstiltak eller medisiner slik at blodsukkernivåene er mest mulig normale. En livsstilsendring som gir 5-10 % vektreduksjon vil gi økt HDL og redusert mengde triglyserider. Sammenhengen mellom overvekt og diabetes er ikke helt klarlagt, men det er bevist at vektreduksjon bedrer fettstoffverdiene i blodet.

* Medikamenter. I tillegg er det dokumentert at diabetikere med ugunstige fettstoffverdier i blod har nytte av forebyggende behandling med medikamenter mot forhøyet kolesterol. Dette gjelder spesielt såkalte statiner. Disse reduserer LDL-verdiene med 20-55 %, litt avhengig av preparat og dose. I tillegg øker HDL med 5-8 %, og verdien av triglyserider reduseres.

 

Diabetikere bør ha lavere kolesterol

For den som har diabetes bestemmes indikasjonen for behandling gjennom en total risikovurdering, der diabetes i seg selv regnes som en høy risikofaktor. I de europeiske retningslinjene (European guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice) anføres at kolesterolbehandlingen hos diabetikere bør være spesielt ambisiøs, og at type 2-diabetikere bør ha et totalkolesterol under 4,5.

 

Hvis du har diabetes type 2 er det gode grunner til å kontrollere kolesterol- og triglyseridnivåer med jevne mellomrom, minst en gang i året. Snakk med legen din om dette.

 

Var det dette du mente med utdyp? :p

Lenke til kommentar

Har vel vært endel studier i det siste årene som viser at lettbrus gir økt risiko for diabetes, overvekt og hjerteproblemer.

 

Alt med måte er det noe som heter. Og med tanke på de mengder Cola Zero trådstarter tydeligvis tyller i seg så tror jeg det er noe av det beste rådet han kan få her...

Lenke til kommentar
Er Coca Cola Zero skadelig for kroppen?

Den er jo sukkerfri.

 

Men kan man "skade" helsa av det? Kan man få diabetes av det? Tar tennene skade av brusen?

 

Eller er brusen helt ufarlig?

 

Jeg føler meg tryggere med sukker enn med alle mulige slags sukker-erstatningene som finnes i light-produkter. Syntes det blir feil for en som tenker på helsen å kjøpe light-produkter, det blir en holdning omtrent som "jeg har dårlig samvittighet men klarer ikke å leve sunt"..

Men det er jo noen som velger light-produkter for smaken sin skyld, jeg syntes for eksempel Sprite Zero smaker bedre enn vanlig Sprite.

Lenke til kommentar
  • 2 år senere...

Tennene er det siste du skal tenke på når det gjelder lettbrus.

 

For det første inneholder Cola Zero et tilsetningsstoff som heter Aspartam. Et av stoffene som blir tilsatt Aspartam er metanol, også kalt malingsfjerner og kan forårsake blindhet. Når dette er sagt, er det jo selvfølgelig i små mengder, men likevel.

 

For det andre, er det så mange andre tilsetningsstoffer i lettbrus, man ikke er klar over bivirkningene på langtidsbruk, derfor er det MYE bedre å drikke en "ekte" cola i ny og ne, enn å demle sukkerfri brus. (Ingen har godt av å drikke for mye brus heller, så se på det som noe positivt)

Lenke til kommentar

Du gjenoppliver en tre år gammel tråd for å komme med en påstand Isbilen allerede har adressert? Som Isbilen sier, all forskning viser at aspartam i (godt over) normale mengder er ufarlig. Ja, aspartam brytes ned til metanol, men i så små mengder at kroppen klarer å bryte det ned uten at det er farlig. Hvis du kan komme med seriøse indikasjoner på at aspartam er farlig, så kom med det, men det kan du ikke..

 

(Med seriøse mener jeg fagfellevurderte artikler i medisinske tidsskrifter. Jeg utelukker selvfølgelig ikke at enkelte kan få allergiske reaksjoner på aspartam, men for folk flest er det bevist at det er ufarlig.)

Endret av the_last_nick_left
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...