Gå til innhold

Snedige ting du lurer på V.2


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Når folk får for mye penger, mister de sin verdi.

Har du en million i banken, gidder du ikke jobbe for 50 kr/t.

 

 

En tryllekunstner som besøkte LA Ink nå nettopp bøyde en gaffel med tankekraft. Det var som kokt spagetti.

 

Deretter ristet han på gaffelen, og den rettet seg ut. Men tennene på gaffelen sprikte i alle retninger.

 

Jeg tror ikke de har fått med seg Discovery sine kameramenn på spøken. Jeg antar at det er ekte.

Men hva har han gjort med gaffelen?

Er den laget av tyggis? Minnemetall? Elektronikk?

Endret av Mannen med ljåen
Lenke til kommentar

Jeg har bare basic-kunnskaper rundt temaet og for et bedre svar får dere nesten høre med økonomidelen av forumet.

 

Oljepenger er penger Norge i utgangspunktet har grav opp av bakken. Dermed blir det tilført kapital til landet da den selges.

Og pengene vi bruker fra oljefondet vil ende opp i hendene på det norske folk, viá økt handel og økte lønninger.

Om Norge levde i en liten boble hadde ikke dette gjort noe, da dette ville balansert seg ut ved at varer blir dyrer osv.

Men siden vi vet at det går å importere fra utlandet, ville importen økt, noe som ville ført til at pengene forsvant ut av landet, og norske bedrifter ville hatt store problemer med utenlands konkurranse.

 

Edit;

 

Og inflasjon er jo nettopp at våre lønninger og betalingsevner øker i forhold til andre land.

 

Det er mange som ikke helt ser at å ta ut noen milliarder fra oljefondet vil føre til inflasjon. Men disse pengene som blir brukt til f.eks veier, vil føre til at entreprenørene får mer penger, som de igjen bruker på butikker rundt om kring. Pengene blir jo ikke borte, selv om vi bruker de på veien.

Endret av lockdog
Lenke til kommentar

Så for meg at inflasjon var når du trykte opp flere penger enn det man har, og dermed blir pengene vært mindre.

Når man graver opp olje, så graver man opp verdi, så verdien på pengene blir høyere..

Men når man blander inn import osv fra andre land, så stemmer det sikkert, kan veldig lite om dette...

Men kan forhåpentlig vis litt mere nå :p

Lenke til kommentar

Kvifor er det slik at eg hugsar betre ansikta til folk eg har sett ganske få gongar samanlikna med t.d. familie og vennar? Viss eg skulle ha teikna eit bilete av ein person eg hadde sett 10-15 gongar samanlikna med ein venn eller ei syster trur eg at teikninga hadde vorte meir nøyaktig av den "ukjende" personen samanlikna med personen eg ser nesten kvar dag. Dette er likt dersom eg tenkjer på ein person og prøver å hugse korleis personen ser ut. Er dette normalt? I teorien burde det vel ha vore omvendt...

Endret av Anders Voldsund
Lenke til kommentar
Hvis man utsetter øynene for sterkt lys, hvorfor hjelper det som regel å lukke igjen det ene øyet for å unngå å se bort?

 

Svarer med et spørsmål tilbake:

 

Hvis noen slår deg på armene. Hvorfor blir det bedre om du tar bort den ene armen slik at kun den andre blir slått?

Lenke til kommentar
Og inflasjon er jo nettopp at våre lønninger og betalingsevner øker i forhold til andre land.

Det er nok ikke helt sånn det fungerer. Inflasjon betyr ikke nødvendigvis økende betalingsevne ovenfor utlandet - ofte stikk motsatt selv om ikke det heller er noen fasit.

 

Har lest flere innlegg her på forumet at dersom man bruker mer penger av oljefondet, vil det etterhvert utvikles inflasjon. Hvorfor er det slik?

Staten ønsker å bruke pengene på innenlands prosjekter som vei, sykehus, sykehjem, offentlige bygg, forsvar osv. Med andre ord ikke utenlandske varer, men innenlandske tjenester. Siden vi har svært lav arbeidsledighet her i landet (et par prosent) og en del av disse ikke ønsker noen jobb eller har ferie mellom to jobber så har vi praktisk talt ikke flere menneskelige ressurser å ta av. I hvert fall ikke særlig mye kvalifisert personell i de ønskede fagområdene.

 

Hvis staten pøser på med penger vil vi altså ikke få flere arbeidere eller mer utført arbeid i de nevnte bransjene. Det eneste som skjer er at de som etterspør arbeidskraften får mer penger å rutte med. Tjenestetilbyderne (selskaper og arbeidstagere) skjønner at de kan kreve mer fordi etterspørselen etter deres tjenester øker.

 

Bruker man 10% mer oljepenger så kan det altså resultere i en prisgalopp som øker prisene på tjenestene med 10%. Resultatet er at man får brukt 10% mer penger og ikke får utført mer arbeid. Det er rimelig bortkastede penger. Verdien av norske kroner i forhold til utenlandske vil falle med 10% slik at vi ikke får kjøpt mer enn i dag fra utlandet. (NB. Det er noe forenklet forklaring og tallene er i realiteten ikke helt proporsjonale.)

 

Nå skal det også sies at å bruke penger på varer og tjenester fra/i utlandet ikke fører til inflasjon. I hvert fall ikke for produkter som Norge forbruker en forsvinnende liten del av i global sammenheng.

Lenke til kommentar

Hva skjer egentlig om man putter huet i en mikrobølgeovn og starter den? Mister man all hjerneaktivitet, bevissthet osv. på sekundet man starter den eller noe? Finnes det noen undersøkelser på dette?

 

Edit: Tenkte litt at den siste setningen kanskje kunne få innlegget til å virke "trollete". Men jeg er dønn seriøs i mitt spørsmål, dette er noe jeg har lurt veldig mye på!

Endret av Iguil
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...