Gå til innhold

Gla' guiden til muskjøp for gamere


Anbefalte innlegg

Innledning:

Siden det på dette underforumet florerer av spørsmål om akkurat det samme om og om igjen, tenkte jeg at jeg skulle så snill å skrive en kjapp liten guide om de vanligste valgene av mus og musmatter for oss som spiller mye spill. Hvis dere har sett på flere av de andre underforaene her på hardware-forumet, ser man at det finnes kjøpeguides for alt mulig annet. Så hvorfor ikke lage en om her?

 

Målet er ikke å kåre noe som er best eller dårligst, men snarere å informere om hva som er verdt å se på på markedet i dag. Vil også komme til å putte inn eventuelle nye ting som måtte dukke opp så langt det måtte la seg gjøre. Dere må gjerne komme med flere gode tips, innspill og vurderinger så skal jeg oppdatere denne posten om det er noe vettugt. Jeg vet en del, men langt fra alt

 

Mus

Vel, la oss starte med første del, mus, jeg velger å ikke ta med trådløse mus for det er ikke så egnet gaming etter min mening. Om noen vil lage en guide på trådløse mus, feel free, men jeg kommer ikke til å omtale en eneste en.

10612689.jpg

 

Så godt som alle mus som selges i dag til gamere er optiske, og med optisk menes at man bruker en eller annen form for lys til å lyse opp underlaget, og har en sensor som leser av bevegelsene. Noen har en diode med rødt lys, andre bruker IR-lys og en god del bruker laser-lys (sågar også IR-laser). Ofte omtaler man diodemusene som "optiske" og lasermus som "laser". Kulemusene er så godt som helt utgått blant gamere, i hvert fall som alternativ om man skal kjøpe noe nytt.

 

De fleste mus med ledning for gamere kommer i dag kun med mulighet for USB-tilkobling. Noen kommer med overgang til den gamle PS/2-porten, men jeg anbefaler ikke å bruke den på grunn av lav overføringshastighet av signaler fra musa. En USB-mus som plugges rett i en PC uten drivere vil virke helt fint og overføre 125 signaler i sekunder (125Hz). For noen er dette bra nok, men andre vil gjerne ha høyere hastigheter. Flere mus i dag støtter hastigheter opp til 1000Hz overføring gjennom driverne som lar deg sette dette. Om du ikke har muligheten til dette i driverne, finnes det en USB Mouserate switcher som lar deg sette USB-hastighet rett i windows ved å "hacke" usbport.sys (NB! Brukes på eget ansvar).

 

Noe som slo ned som en "bombe" blant gamere og deres oppfatning av hva som var "bra" mus til gaming, var den svært omtalte ESReality Mouse Score 2007. De var de første til faktisk å måle hvor høy hastighet en mus kunne takle før den begynte å "skippe" / lese feil. Egentlig er dette kun viktig for dem som spiller med svært lav sensitivitet på musen og bruker store raske bevegelser når de spiller ("low sense gamer").

 

For dem som bruker svært høy sensitivitet er det kanskje viktigere at musen har høy "DPI" = Dots Per Inch, et mål på hvor mange punkter en mus er i stand til å lese av pr tomme (2,54 cm). De beste musene i dag på dette området klarer å lese over 2000 punkter pr tomme, og det er gjerne her lasermusene er best. Personlig vil jeg hevde at man vel egentlig har mer enn god nok presisjon fra og med 800dpi og høyere (vel, her er det mange meninger blant de "lærde"), men strengt tatt er det kun en aktuell gamermus som selges med lavere DPI enn dette.

 

Form og farge på mus har blitt endret drastisk de siste årene. For få år siden var de fleste mus grå, og hadde du en sort mus var dette "drit tøfft". Stort sett laget man alle mus i glatt plast og i fasonger som førte til musesyke og trøtte håndledd. I dag bruker man fremdeles for det meste plast, men også gummi og lakkering som gjør at musen er bedre å holde i. Man er faktisk kommet ganske langt på ergonomi og komfort på dagens mus. Uansett er kanskje det viktigste at du prøver hvordan en mus ligger i hånden din før du går til innkjøp av en.

 

En kan i dag grovt skille mellom "håndmus" og "fingermus" når det gjelder fasong. En "håndmus" er av typen der en lar hele hånden hvile på musen, mens på en "fingermus" holder man musen med fingrene og lar hånden hvile mer ned på underlaget. Dessverre finnes det ikke så mange gode alternativer for kjeivhendte i dag, og ingen aktuell mus er laget i egen venstrehåndsutgave så vidt jeg vet. Eneste alternative er dem som er speilsymmetriske.

Hva farger angår, kommer fler og fler mus med diverse belysning innebygget. Noen synes dette er kult, andre synes det er harry og glorete. Heldigvis kan man skru av dette lyset i driverne på en del mus.

 

De aktuelle musprodusentene for gamere er stort sett 4 forskjellige: Logitech, Razer, Microsoft og Creative. Jeg kommer foreløpig kun til å se på modeller fra disse. Vel, nok pjatt, over til "the good stuff", aktuelle mus:

 

Logitech MX-518

6401_4.jpg

DPI: 1600

Sensor: Optisk

USB: 125Hz (fungerer helt fint med 1000Hz fix)

Pris: nesten 400kr

 

Dette er etterfølgeren til de populære optiske spillemusene MX500 og 510, som har nøyaktig lik fasong, men en bedre sensor og mulighet for å bytte DPI direkte på musen (må ikke forveksles med det å skifte sens, selv om det er litt det samme). Takket være en enormt god score på ESreality sin musetest, er denne musen blitt et meget populært valg blant spillere, selv om den begynner å bli "gammel".

 

+god all-round sensor for alle typer spilling

+godt grep

 

-Føtter av plast som kan slites av og ikke er så glatte som teflon.

-Litt glatt skall som kan bli litt "svett" (gi den en omgang med 800 sandpapir!)

-Kun for høyrehendte

 

Logitech G5

7890-120x80.jpg

DPI: 2000

Sensor: Laser

USB: 500Hz

Pris: 450-500kr et sted

 

Dette var superspillemusen Logitech som skulle ta over for den noe "simplere" MX518, og den ble derfor utstyrt med en lasersensor og et vektsystem som skulle gjøre den mer egnet for tilpassning til den enkelte spiller. Men dette er også musen man enten liker eller hater, noen på grunn av at den var nærmest overpriset ved lansering, andre for det at den manglet en av de to tommelknappene, noen for at scrollhjulet på den oppførte seg rart, samt at det i begynnelsen var en del trøbbel med QPad (fikset i nyere firmware). Denne musen, og laserteknologien genrelt fikk som kjent et skudd for baugen da ESreality lanserte sin "Mousescore". Musen er også lansert i en "2007 Edition", som på mange måter egentlig bare er G5 innmat i et MX518 skall.

 

+Høy dpi

+Vektsystem

 

-Dårlig valg for "low sense gamers"

-En tommelknapp (det er 2 på 2007 utgaven)

-Kun for høyrehendte

 

Razer Diamondback (3G)

hrddmndbckmsfst_l2_4.jpg

DPI: 1600 (1800 for 3G)

Sensor: Optisk (IR for 3G)

USB: 125Hz (1000Hz ultrapolling for 3G utgaven)

Pris: Ca 400kr (ca 500kr for 3G)

 

Som sin forgjenger, Viper, kom denne musa også med Razers "on the fly sens" justering, som lot en endre sensitivitet på musen trinnløst mens man spilte. Alle kanppene på musen er programerbare, men dog er kanskje sideknappene litt kronglete plassert. Dette er også en mus en enten hater eller elsker på grunn av den lave fasongen og fingergrepet. Musen har gode brede knapper foran, samt scrollhjul av gummi. En av de første musene på markedet med føtter av teflon, noe som senere er blitt standard på alle Razer-mus.

 

+god sensor for "low sense gaming"

+ekstremt lett

+passer venstrehendte

 

+/- lyser godt opp

 

-teite "vippebrytere" av noen sideknapper (ser ut som de har blitt litt forbedret på 3G utgaven; de stikker litt mer ut)

-fasongen ikke alle blir venn med

 

*** Oppdatert 6.11. ***

Diamondback er nå lansert i 3G utgave, med samme IR-sensor som Death Adder, dvs man får antagelig de beste tracking egenskapene på markedet. I praksis er det vel egentlig DA innmat med et DB skall. Fint for venstrehendte :thumbup:

 

Razer Copperhead

i_291873-120x80.jpg

DPI: 2000

Sensor: Laser

USB: 1000Hz

Pris: 500kr

 

Dette var Razers første bidrag på lasermusfronten. 2000 DPI og en typisk lav fingermus slik som forløperen Diamondback med de fordeler og ulemper det har. Kraftig forbedrede tommelknapper og drivere (men fremdeles ikke perfekt). Dessverre har musen en lasersensor som ikke helt henger med på raske bevegelser. Dog er den ekstremt presis og har mulighet for on-the-fly-sens.

 

+ekstremt lett

+passer venstrehendte

+føtter av teflon

 

-fasongen ikke alle blir venn med

-sensor som ikke egner seg for "low sense"

-kranglete drivere

 

Microsoft Habu

i_178777-120x80.jpg

DPI: 2000

Sensor: Laser

USB: 1000Hz

Pris: ca 400kr

 

Denne musen er det første resultatet av at Mircosoft og Razer har begynt å samarbeide om "gamer"-produkter, samt at markedet ettesprute Razers presisjon og en mus med fasong som Intelli 3.0. Ja, Habu er basert på fasongen til 3.0 Intellimouse, mens innmaten er så godt som identisk til den i Copperhead (man kan faktisk flashe den med Copperhead firmware). Det følger faktisk med 2 sett tommelknapper som kan byttes ut på denne musen. Dessverre har den ikke helt slått an, antagelig for Razer-fansen heller sverger til Copperhead og Diamondback, for det Intelli 3.0-fansen omtrent samtidig fikk den relansert, og kanskje litt siden den fikk en smule slakt av ESreality?? Eller var det det at den ble lansert for kloss på DeathAdder?? Uansett var det starten på en ny trend fra Razer, nemlig "håndmus" som kun er beregnet for høyrehendte.

 

+2 sett sideknapper

+Intelli 3.0 fasong

+/- optisk lik Copperhead

 

-sensor som ikke egner seg for "low sense"

-kranglete drivere

 

Razer Deathadder

i_238878-120x80.jpg

DPI: 1800

Sensortype: 3G IR-optisk

USB: 1000Hz

Pris: Ca 500kr

 

Dette er det siste nye store fra Razer, som ble etterfølgern til Habu. Etter at laser-sensorene fikk sitt pass påskrevet, har Razer hoset opp en ny type IR-sensor som slo alle rekorder hos ESReality og de fleste andre steder den ble testet. Fasongen på denne musa er også en avart av Intelli 3.0, men den er helt kledd i gummi på toppen. Er kun litt plast igjen på sidene som fingrene får kontakt med. De utskiftbare tommelknappene til Habu er borte. Denne musen har det man trenger, i tillegg til det jeg har nevnt over kan det nevnes drivere som faktisk ser ut til å virke, razers on-the-fly-sens og føtter av teflon. Den er vesentlig lettere enn G5, Habu og MX518, mend en har ikke noe vektsystem.

 

+bra valg uansett spillerstil.

+antagelig markedets beste optiske sensor

+helt gummibelegg på toppen

 

-kun for høyrehendte

-litt buet under, kan kreve padsurfers el.lign. for ikke å subbe nedi musmatten

 

Microsoft Intellimouse 3.0

intelli-o-3-2.jpg

DPI: 400

Sensor: Optisk

USB: 125Hz (men fungerer bedre med 1000Hz fix)

Pris: fra 250 kr

 

En gammel traver som første gang ble lansert i 1999 og raskt ble populær blant mange FPS-spillere. Oppfølgeren Intelli 4.0 floppet og en stund var ikke Intelli 3.0 tilgjengelig i butikker til mange gameres store frustrasjon. Men heldigvis ble musen nylig relansert med nøyaktig samme innmat som i 1999. Er mange som fremdeles sverger til denne, selv om den på mange måter er "gammeldags".

 

+prisen

+legendestatus (?)

 

-ikke for venstrehendte

-lav dpi

-ikke spesielt egnet til "low sense gaming"

 

Creative Fatal1ty 2020

hires_lasermouse_pdt-120x80.jpg

DPI: 2400

Sensor: Laser

Pris: n/a

 

Til tross en av markedets høyeste DPI-verdier, ble aldri denne musen noen hit. Den er etterfølger til en modell 1010 på 1600 dpi og er en del av Creative's gamersatsning under Fatal1ty-brandet. Egentlig vet jeg svært lite om denne musen, annet at den har vektsystem slik som G5 og at den har et grep som en "klo".

 

+svært høy DPI

+vektsystem

 

+/- uvanlig grep

 

-vanskelig å få tak i (?)

-dårlig valg for "low sense"

-Ikke for venstrehendte

 

Support:

Siden så mange spør om drivere, firmware o.l. til mus fra Razer og Logitech:

Razer support

Logitech mus support

Endret av Krapfoss
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Musmatter - på godt og vondt

 

Musmatten er nesten like viktig som selve musen for gamere. Til tross for dette er det nok av dem som hevder at det å kjøre musa rett på pulten eller med en musmatte på 15x20cm fra Ikea eller Clas Ohlson er mer enn bra nok. Jeg mener dette er tull og fanteri, og at disse personene neppe han ha prøvd en ordentlig musmatte. Utvalget av matter for gamers man finner i dag er langt større enn mus som duger, men veldig mange er svært like hverandre. Jeg kommer bare til å nevne de (antatt) mest vanlige.

 

Vi har 2 typer musmatter som er vanlige i dag, de harde i materialer som plast, glass, metall og de myke som har tekstil på toppen og et skumgummi/neoprene materiale under. Mange av de harde anbefaler gjerne at du også setter på såkalte "skatez"/padsurfers som er ekstra føtter / tape for å skåne (eller erstatte) de orginale museføttene og gi mindere friksjon (de glir som regel bedre). Men det skader ikke på visse myke matter heller og sette på glattere føtter.

På harde matter kan en også bruke "glidemiddel" å polere matten slik at den blir enda glattere, man får både spray og "magiske" dråper som en gnir på med en liten svamp. Dette fungerer faktisk veldig bra på plast og metall matter (men ikke på Icemat) :thumbup:

 

Noen forskjellige musematter

Utvalget her er dessverre enormt, så det er ikke mulig å få med flere gode gamer matter som hadde fortjent en plass her...

 

Harde

 

Razer eXactmat (Razer Propad)

boksbilde-full-300x200.jpg

Musmatte i aluminium belagt med svært glatt lakk. Veldig glatt og fin i kombinasjon med mus som har føtter av teflon. En ulempe er aulminiumen som kan bli bøyd om man hopper på den på vei til et LAN elns. 4 solide føtter holder den godt på plass. ProPad er bare en hvit utgave, tiltenkt å matche Mac.

 

fUnc - F-series

332_2005_07_19_01.jpg

Matter i plast med grovt (F30) eller fint (F10) mønster som er moderniseringer av den gamle 1030. Laget i plast og kommer i flere størrelser også. De har også en klips på kanten til å holde fas musledningen så man slipper å dra i den. Akkurat som sin forgjenger 1030. 1030 var opprinnelig en ganske liten rektangulær matte med gummi under og rundt kanten. Man kunne snu plastbiten slik at man enten hadde grov eller fin flate, noe som var genialt. Det mest irriterende med denne matten var når man kom ut på kantene og borti gummikanten rundt og musen ble "hengende". Personlig byttet jeg til den fine siden da jeg fikk min første Razer-mus med teflonføtter.

Men heldigvis har fUnc forstått at man vil ha større matter og ingen gummikant så de har laget dem større og med en mer riktig fasong.

 

Qpad XT-R

i_218983-300x200.jpg

Ny hard glatt plastmatte fra Qpad. Matten har en ergonomisk fasong og gir svært liten funksjon med f.eks. mus som DeathAdder. Men ru plast er nå en gang ru plast, det funker bra som musmatte, men slites litt ned etter en stund.

 

Steelpad SX

1054-1264.jpg

Ny anodisert aluminium musematte med silikon coating på, som sies skal være utrolig rask.

 

Icemat (2nd)

icemat1_s.jpg

Musmatte i glass som er elsket og hatet. Mange mener denne er kjempe bra, men andre mener at den er kald, støyende og spiser museføtter (derfor følger det med padsurfers). Men ikke minst ser denne estetisk pen ut, og er nå lansert i 2nd edition i hvertfall 7 forskjellige farger så den kan matche mus & tastatur / kontoret. 2nd edition skal også ha vært laget med en glattere (gammel utgave) og en mindere glatt overflate.

 

Myke

 

Qpad lowsense/highsense/midsense.

i_121406-300x200.jpg

En meget populær musmatte med et ganske glatt kunstfiber tekstil på toppen og med naturgummiskum under. Benevnelsen med hi/low/mid-sense går på størrelsen på matten. Midsense passer de fleste, og lowsense er enorm. Før fikk man dem i 1mm og 4mm tykkelse, men nå tror jeg de kun selger 4mm-utgavene, siden 1mm ble litt tynne og "lefsete" (?). Alle Qpads kommer nå med "ball/kule" motivet. Når du kjøper en ny qpad, kommer den pakket i en rull, så den kan ofte trenge et par dager på å bli ordentlig flat.

 

Steelpad 5L

3149.jpg

Denne matten er egentlig mer en hybrid mellom hard og myk matte. Den består av 5 lag materialer (derav navnet 5L :p ), på toppen et tynt plastbelegg som er oppå lag 2 som er en eller annen glatt tekstil. Under tekstilen har man ca 1mm med neoprene gummi skum, limt fast på en ca 2mm tykk plate av plast som gjør matten stiv og rigid. Under plastplaten er det sprutet på en masse latexgummi som gjør at matten skal ligge stødig på bordet. Matta er relativt stor, et sted mellom Qpad mid- og highsense. Eneste ulempe med denne matten er at kanten på den kan bli litt slitt der håndleddet ligger (skaff håndledsstøtte!), men det er ikke i stor grad.

PS: 5L-matten skal i følge SteelPad være ekstra godt testet mhp kompabilitet med lasermus.

 

Steelpad QcK

1057-1267.jpg

Meget populær serie myke musmatter i forskjellige størrelser og tykkelser fra Steel Series. Skal etter sigende være mer tekstil-aktig overflate enn på 5L (der man nesten ikke ser fibrene), og den har en glatt og rask og bruke selv uten plastbelegg av fibrene.

 

 

 

Annet artig tilbehør

Nyttig tilbehør til mus og matter kan være håndleddsstøtter og museledningholdere. Begge deler kan spare en for musesyke og øke brukerkomforten.

 

Av museledningsholdere har jeg kun sett 2 typer (minus klipsen på fUnc):

Den ene typen er en massiv klump metall, som Steel hvor en klemmer ledningen fast under en flat skrue. Og Razer Armadillo der ledningen går gjennom klumpen. Ulempen er at ledningen ligger langs bordet og kan komme i veien for musen og hvis man har dratt ut "slakken" mellom holder og mus er det bom stopp.

Den andre typen er Mouse Bungee som både løfter ledningen opp fra matten med en fjærbelastet arm som gir en litt mer fleksibilitet når slakken på ledningen er brukt opp.

 

Håndledsstøtter kommer i flere varianter, men det vanligste er enten noe man tar på seg som en handske eller et "svettebånd", eller en pute man legger på foran matten og hviler håndlettet på. Noen eksempler på ting en tar på seg er Steel Gaming Glove og Qpad wristbands. Gel-puter er noe en egentlig kan få tak i på de fleste steder som selger kontorrekvisita, dog er den lille typen til musebruk ikke så vanlig som de lange pølsene til tastaturbruk.

 

Oppdatert. Håper bildelinkene holder...

Endret av Krapfoss
Lenke til kommentar

Forstår ikke at du fjernet guiden din; den var jo kjempebra. Kan du ikke legge den inn igjen?

:-)

 

EDIT:

Hvis det noen gang har vært på internett, er på det internett :!:.

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
Innledning:

Siden det på dette underforumet florerer av spørsmål om akkurat det samme om og om igjen, tenkte jeg at jeg skulle så snill å skrive en kjapp liten guide om de vanligste valgene av mus og musmatter for oss som spiller mye spill. Hvis dere har sett på flere av de andre underforaene her på hardware-forumet, ser man at det finnes kjøpeguides for alt mulig annet. Så hvorfor ikke lage en om her? (er selvsagt avhengig at noen *snille* forummoderatorer er villige til å gjøre denne tråden "sticky")

 

Målet er ikke å kåre noe som er best eller dårligst, men snarere å informere om hva som er verdt å se på på markedet i dag. Vil også komme til å putte inn eventuelle nye ting som måtte dukke opp så langt det måtte la seg gjøre. Dere må gjerne komme med flere gode tips, innspill og vurderinger så skal jeg oppdatere denne posten om det er noe vettugt. Jeg vet en del, men langt fra alt

 

Mus

Vel, la oss starte med første del, mus, jeg velger å ikke ta med trådløse mus for det er ikke så egnet gaming etter min mening. Om noen vil lage en guide på trådløse mus, feel free, men jeg kommer ikke til å omtale en eneste en.

(IMG:http://img.kelkoo.com/pdb/34001/large/10/61/26/10612689.jpg)

 

Så godt som alle mus som selges i dag til gamere er optiske, og med optisk menes at man bruker en eller annen form for lys til å lyse opp underlaget, og har en sensor som leser av bevegelsene. Noen har en diode med rødt lys, andre bruker IR-lys og en god del bruker laser-lys (sågar også IR-laser). Ofte omtaler man diodemusene som "optiske" og lasermus som "laser". Kulemusene er så godt som helt utgått blant gamere, i hvert fall som alternativ om man skal kjøpe noe nytt.

 

De fleste mus med ledning for gamere kommer i dag kun med mulighet for USB-tilkobling. Noen kommer med overgang til den gamle PS/2-porten, men jeg anbefaler ikke å bruke den på grunn av lav overføringshastighet av signaler fra musa. En USB-mus som plugges rett i en PC uten drivere vil virke helt fint og overføre 125 signaler i sekunder (125Hz). For noen er dette bra nok, men andre vil gjerne ha høyere hastigheter. Flere mus i dag støtter hastigheter opp til 1000Hz overføring gjennom driverne som lar deg sette dette. Om du ikke har muligheten til dette i driverne, finnes det en USB Mouserate switcher som lar deg sette USB-hastighet rett i windows ved å "hacke" usbport.sys (NB! Brukes på eget ansvar).

 

Noe som slo ned som en "bombe" blant gamere og deres oppfatning av hva som var "bra" mus til gaming, var den svært omtalte ESReality MouseScore 2007. De var de første til faktisk å måle hvor høy hastighet en mus kunne takle før den begynte å "skippe" / lese feil. Egentlig er dette kun viktig for dem som spiller med svært lav sensitivitet på musen og bruker store raske bevegelser når de spiller ("low sense gamer").

 

For dem som bruker svært høy sensitivitet er det kanskje viktigere at musen har høy "DPI" = Dots Per Inch, et mål på hvor mange punkter en mus er i stand til å lese av pr tomme (2,54 cm). De beste musene i dag på dette området klarer å lese over 2000 punkter pr tomme, og det er gjerne her lasermusene er best. Personlig vil jeg hevde at man vel egentlig har mer enn god nok presisjon fra og med 800dpi og høyere (vel, her er det mange meninger blant de "lærde"), men strengt tatt er det kun en aktuell gamermus som selges med lavere DPI enn dette.

 

Form og farge på mus har blitt endret drastisk de siste årene. For få år siden var de fleste mus grå, og hadde du en sort mus var dette "drit tøfft". Stort sett laget man alle mus i glatt plast og i fasonger som førte til musesyke og trøtte håndledd. I dag bruker man fremdeles for det meste plast, men også gummi og lakkering som gjør at musen er bedre å holde i. Man er faktisk kommet ganske langt på ergonomi og komfort på dagens mus. Uansett er kanskje det viktigste at du prøver hvordan en mus ligger i hånden din før du går til innkjøp av en.

 

En kan i dag grovt skille mellom "håndmus" og "fingermus" når det gjelder fasong. En "håndmus" er av typen der en lar hele hånden hvile på musen, mens på en "fingermus" holder man musen med fingrene og lar hånden hvile mer ned på underlaget. Dessverre finnes det ikke så mange gode alternativer for kjeivhendte i dag, og ingen aktuell mus er laget i egen venstrehåndsutgave så vidt jeg vet. Eneste alternative er dem som er speilsymmetriske.

Hva farger angår, kommer fler og fler mus med diverse belysning innebygget. Noen synes dette er kult, andre synes det er harry og glorete. Heldigvis kan man skru av dette lyset i driverne på en del mus.

 

De aktuelle musprodusentene for gamere er stort sett 4 forskjellige: Logitech, Razer, Microsoft og Creative. Jeg kommer foreløpig kun til å se på modeller fra disse. Vel, nok pjatt, over til "the good stuff", aktuelle mus:

 

Logitech MX-518

(IMG:http://images.gfx.no/26/26003/6401_4.jpg)

DPI: 1600

Sensor: Optisk

USB: 125Hz (fungerer helt fint med 1000Hz fix)

Pris: nesten 400kr

 

Dette er etterfølgeren til de populære optiske spillemusene MX500 og 510, som har nøyaktig lik fasong, men en bedre sensor og mulighet for å bytte DPI direkte på musen (må ikke forveksles med det å skifte sens, selv om det er litt det samme). Takket være en enormt god score på ESreality sin musetest, er denne musen blitt et meget populært valg blant spillere, selv om den begynner å bli "gammel".

 

+god all-round sensor for alle typer spilling

+ekstremt god grep

 

-Føtter av plast som kan slites av og ikke er så glatte som teflon.

-Litt glatt skall som kan bli litt "svett"

-Kun for høyrehendte

 

Logitech G5

(IMG:http://images.gfx.no/104/104518/7890-120x80.jpg)

DPI: 2000

Sensor: Laser

USB: 500Hz

Pris: 450-500kr et sted

 

Dette var superspillemusen Logitech som skulle ta over for den noe "simplere" MX518, og den ble derfor utstyrt med en lasersensor og et vektsystem som skulle gjøre den mer egnet for tilpassning til den enkelte spiller. Men dette er også musen man enten liker eller hater, noen på grunn av at den var nærmest overpriset ved lansering, andre for det at den manglet en av de to tommelknappene, noen for at scrollhjulet på den oppførte seg rart, samt at det i begynnelsen var en del trøbbel med QPad (fikset i nyere firmware). Denne musen, og laserteknologien genrelt fikk som kjent et skudd for baugen da ESreality lanserte sin "Mousescore". Musen er også lansert i en "2007 Edition", som på mange måter egentlig bare er G5 innmat i et MX518 skall.

 

+Høy dpi

+Vektsystem

 

-Dårlig valg for "low sense gamers"

-En tommelknapp (det er 2 på 2007 utgaven)

-Kun for høyrehendte

 

Razer Diamondback

(IMG:http://images.gfx.no/69/69992/hrddmndbckmsfst_l2_4.jpg)

DPI: 1600

Sensor: Optisk

USB: 125Hz (skal virke fint med 500/1000Hz usb-fix)

Pris: Ca 400kr

 

Som sin forgjenger, Viper, kom denne musa også med Razers "on the fly sens" justering, som lot en endre sensitivitet på musen trinnløst mens man spilte. Alle kanppene på musen er programerbare, men dog er kanskje sideknappene litt kronglete plassert. Dette er også en mus en enten hater eller elsker på grunn av den lave fasongen og fingergrepet. Musen har gode brede knapper foran, samt scrollhjul av gummi. En av de første musene på markedet med føtter av teflon, noe som senere er blitt standard på alle Razer-mus.

 

+god sensor for "low sense gaming"

+ekstremt lett

+passer venstrehendte

 

+/- lyser godt opp

 

-teite "vippebrytere" av noen sideknapper

-fasongen ikke alle blir venn med

-driverkrøll i starten (som alltid med Razer)

 

Razer Copperhead

(IMG:http://images.gfx.no/291/291873/i_291873-120x80.jpg)

DPI: 2000

Sensor: Laser

USB: 1000Hz

Pris: 500kr

 

Dette var Razers første bidrag på lasermusfronten. 2000 DPI og en typisk lav fingermus slik som forløperen Diamondback med de fordeler og ulemper det har. Kraftig forbedrede tommelknapper og drivere (men fremdeles ikke perfekt). Dessverre har musen en lasersensor som ikke helt henger med på raske bevegelser. Dog er den ekstremt presis og har mulighet for on-the-fly-sens.

 

+ekstremt lett

+passer venstrehendte

+føtter av teflon

 

-fasongen ikke alle blir venn med

-sensor som ikke egner seg for "low sense"

-kranglete drivere

 

Microsoft Habu

(IMG:http://images.gfx.no/178/178777/i_178777-120x80.jpg)

DPI: 2000

Sensor: Laser

USB: 1000Hz

Pris: ca 400kr

 

Denne musen er det første resultatet av at Mircosoft og Razer har begynt å samarbeide om "gamer"-produkter, samt at markedet ettesprute Razers presisjon og en mus med fasong som Intelli 3.0. Ja, Habu er basert på fasongen til 3.0 Intellimouse, mens innmaten er så godt som identisk til den i Copperhead (man kan faktisk flashe den med Copperhead firmware). Det følger faktisk med 2 sett tommelknapper som kan byttes ut på denne musen. Dessverre har den ikke helt slått an, antagelig for Razer-fansen heller sverger til Copperhead og Diamondback, for det Intelli 3.0-fansen omtrent samtidig fikk den relansert, og kanskje litt siden den fikk en smule slakt av ESreality?? Eller var det det at den ble lansert for kloss på DeathAdder?? Uansett var det starten på en ny trend fra Razer, nemlig "håndmus" som kun er beregnet for høyrehendte.

 

+2 sett sideknapper

+Intelli 3.0 fasong

+/- optisk lik Copperhead

 

-sensor som ikke egner seg for "low sense"

-kranglete drivere

 

Razer Deathadder

(IMG:http://images.gfx.no/238/238878/i_238878-120x80.jpg)

DPI: 1800

Sensortype: 3G IR-optisk

USB: 1000Hz

Pris: Ca 500kr

 

Dette er det siste nye store fra Razer, som ble etterfølgern til Habu. Etter at laser-sensorene fikk sitt pass påskrevet, har Razer hoset opp en ny type IR-sensor som slo alle rekorder hos ESReality og de fleste andre steder den ble testet. Fasongen på denne musa er også en avart av Intelli 3.0, men den er helt kledd i gummi på toppen. Er kun litt plast igjen på sidene som fingrene får kontakt med. De utskiftbare tommelknappene til Habu er borte. Denne musen har det man trenger, i tillegg til det jeg har nevnt over kan det nevnes drivere som faktisk ser ut til å virke, razers on-the-fly-sens og føtter av teflon. Den er vesentlig lettere enn G5, Habu og MX518, mend en har ikke noe vektsystem.

 

+bra valg uansett spillerstil.

 

-kun for høyrehendte

-litt buet under, kan kreve padsurfers el.lign.

 

Microsoft Intellimouse 3.0

(IMG:http://images.gfx.no/5/5061/intelli-o-3-2.jpg)

DPI: 400

Sensor: Optisk

USB: 125Hz (men fungerer bedre med 1000Hz fix)

Pris: fra 250 kr

 

En gammel traver som første gang ble lansert i 1999 og raskt ble populær blant mange FPS-spillere. Oppfølgeren Intelli 4.0 floppet og en stund var ikke Intelli 3.0 tilgjengelig i butikker til mange gameres store frustrasjon. Men heldigvis ble musen nylig relansert med nøyaktig samme innmat som i 1999. Er mange som fremdeles sverger til denne, selv om den på mange måter er "gammeldags".

 

+prisen

+legendestatus (?)

 

-ikke for venstrehendte

-lav dpi

-ikke spesielt egnet til "low sense gaming"

 

Creative Fatal1ty 2020

(IMG:http://images.gfx.no/217/217210/hires_lasermouse_pdt-120x80.jpg)

DPI: 2400

Sensor: Laser

Pris: n/a

 

Til tross en av markedets høyeste DPI-verdier, ble aldri denne musen noen hit. Den er etterfølger til en modell 1010 på 1600 dpi og er en del av Creative's gamersatsning under Fatal1ty-brandet. Egentlig vet jeg svært lite om denne musen, annet at den har vektsystem slik som G5 og at den har et grep som en "klo".

 

+svært høy DPI

+vektsystem

 

+/- uvanlig grep

 

-vanskelig å få tak i (?)

-dårlig valg for "low sense"

-Ikke for venstrehendte

 

__________

.. vel, denne guiden ble ikke så liten alikevel. :hmm: Og det er sikkert nok skriveleifer :cry: Del II om musmatter følger ...

Endret av xNINJA
Lenke til kommentar
Du mangler MX Revolution. Teh best evah!!1

8712325[/snapback]

Trådløst egner seg ikke til spill. [/bastant påstand]

 

EDIT:

Innså akkurat hvor bastant jeg var, men jeg mener det fremdeles :p. Ta det med en klype salt.

Endret av xNINJA
Lenke til kommentar

Jeg har Icemat (2nd) med Razer Copperhead på, det funker kjempe fint, har hatt det slik i nesten et år faktisk. Men nå de siste ukene har musen begynt å

henge seg opp, en kompis av meg kom med et utsagn som først hørtes idiotisk ut, trodde jeg. "Siden Copperhead'en er laser mus, og Icemat'en er i glass, så er de sikkert ikke kompatible. Først tenkte jeg hadde det var tull, men nå som jeg har tenkt meg litt om. Kan det stemme?

Lenke til kommentar

Høres merkelig ut at kompabilitetsproblemer bare dukker opp sånn plutselig. Hadde det vært et problem ville du merket det fra dag 1. Men jeg tror nok heller det er elektronikken i musa di som holder på å ta kvelden. Det er ikke uvanlig med Razer-mus.

 

Har du prøvd musen med en annen matte / rett på bordet?

Lenke til kommentar

Jeg har ikke merket noe problem i OS. Det er når jeg spiller, det hender ikke så ofte heller. Jeg bruker bare å blåse litt inn i laseren, da funker den igjen. Jeg antar det har med støv. Ikke noe verre egentlig. Men det har aldri skjedd før, og jeg har en del timer med musa! :)

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...