Gå til innhold

Den Store Aksjetråden


Anbefalte innlegg

Børsuken har utviklet seg mye mer positiv enn jeg trodde på forhånd. Tror 188 var bunnen. Først nå føler jeg meg relativt trygg på å kjøpe. Kan vanskelig se for meg en ny 30% nedgang selv med ganske dårlige nyheter. Tror børsen ender på rundt 250 poeng ved årets slutt da jeg har tro på en noe økt oljepris.

 

I 2009 kan jeg se for meg en 50% økning, altså til 350-400 ved årsskiftet 2009/2010, selv om de realøkonomiske virknignene da slår inn for fullt (markedet ligger som kjent foran den reelle utviklingen). Deretter vil OSE igjen gå inn i en mer normal veksttakt. Ny ATH circa 2012.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er en veldig positiv administrasjon Obama har valgt. De beste folkene fra Clinton administrasjonen, de smarteste hodene i USA, de som har skjønt at USA har vært på feil kurs lenge, samtidig som han har valgt Paul Volcker til å lede et rådgivende utvalg som også har med seg Warren Buffet på møtene. Volcker er mannen som advarte mot denne krisen før den kom og er den mest respekterte sentralbanksjefen i USA sin historie. Han fikk inflasjonen under kontroll med å øke rentene til 21 % når han bestemte seg for å brutalt kontrollere pengemengden for å få kontroll på inflasjonen.

Endret av festen
Lenke til kommentar

Neste steg mot stagflasjon og mer inflasjon er om Kina revaluerer renminbi i et desperat forsøk for å få fart på økonomien sin. Om de greier det vil dollaren umiddelbart falle kraftig samtidig som oljeprisen vil gå opp igjen. En revaluering kan være fra 10-50 %.

 

På 70 tallet var det når Japan begynte å la Yen styrke seg at inflasjonen virkelig ble stor. Yen er inne i en sterk trend mot dollar. I forhold til dollar fungerer gull som yen bortsett fra at gull beveger seg sterkere i samme trend.

 

Det er ikke sikkert de kan øke verdien på renminbi fordi undervurderte valutaer har tidligere vært en "hype", holdt oppe av "hotte" penger som har endt med devaluering når disse pengene har vendt hjem. Om Kina må devaluere blir konsekvensene for Oslo Børs katastrofale.

Endret av festen
Lenke til kommentar
Det er en veldig positiv administrasjon Obama har valgt. De beste folkene fra Clinton administrasjonen, de smarteste hodene i USA, de som har skjønt at USA har vært på feil kurs lenge, samtidig som han har valgt Paul Volcker til å lede et rådgivende utvalg som også har med seg Warren Buffet på møtene. Volcker er mannen som advarte mot denne krisen før den kom og er den mest respekterte sentralbanksjefen i USA sin historie. Han fikk inflasjonen under kontroll med å øke rentene til 21 % når han bestemte seg for å brutalt kontrollere pengemengden for å få kontroll på inflasjonen.

Interessant og morsom lesning festen. Bra innlegg!

Lenke til kommentar
Tror dere vi skal ned å teste 180-bunnen, eller går det straka vegen nå?

 

Svingningene i markedet har vært ekstreme den siste måneden. Oslo Børs Benchmark Index har vært nede i 180 og oppe på 274 poeng bare de siste 30 dagene. Den som sier at bunnen er nådd er, i beste fall, veldig naiv. Alt kan skje. Fundamentale analyser gjelder ikke i en slik krisesituasjon som vi er i nå.

 

Fundamentale analyser går ut på å se på bokførte verdier og analysere markedstrender. Personer som f.eks benytter seg av pris delt på fortjeneste forhold(P/E ratio) er de som nå sier at bunnen er nådd. Selvsagt kan dette være riktig, men ingen vet svaret. Det er derfor markedet svinger så mye; volativiteten er ekstrem.

 

Det kan vise seg at de regneformlene som analytikere før brukte for å analysere gode kjøp i markedet på, ikke vil være gyldige fremover. For de som har lest finanspressen de siste månedene så vet dere at nesten hver dag har det vært en eller annen "ekspert" som har sagt at bunnen er nådd. Den har vært nådd på 230,220,215,210,200,190 og nå 180. Sammenhengen med disse uttalelsene er at de aller fleste kommer fra meglere som tjener penger på at folk handler. De får sin kurtasje uansett om markedet går opp eller ned.

 

Jeg tror vi har nådd en støttepunkt på 180, men det er ikke umulig at dette punktet blir testet de neste ukene.

Lenke til kommentar

Det er vel heller teknisk at bunnene er nådd på alle de store børsene.

 

En ting jeg syns er greit er at Japanske bankaksjer som er ekstremt lite påvirket av noe annet enn inflasjon fordi de er så billige er at MTU når børsen var på 99 var på 3,02, nå er det på ca. 5, forholdet mellom da og nå er 1,8.

 

Det er inflasjonen mellom 2003 og 2008 (1,8)

Endret av festen
Lenke til kommentar

Dette er syklusen som forklarer hvorfor Oslo Børs slår dow jones:

 

Oslo Børs er en "hard" børs. Fra 1965 til bunnen i 1974 var oslo børs dobbelt så bra som dow jones, akkurat som fra 2000-2008, men så sluttet det i 1974 og Oslo Børs våknet først i 1983. Denne gangen er det mer grunn til optimisme fordi Oslo Børs nå er blitt mye mer en råvarebørs.

 

http://www.nowandfutures.com/images/dow_go...900-current.png

 

http://www.nowandfutures.com/key_stats.html

 

En slik syklus som vi er i nå skal i snitt være 16 år. Stemmer det denne gangen er det 6 gode år igjen på Oslo Børs.

 

Grafen som viser pengebruken til federal reserve viser at de hittil i år har brukt 4,2 trillioner dollar.

 

Når Warren Buffet satset på COP, eller olje til en pris som tilsvarer oslo børs på mellom 350-400 og oljeprisen på 90-100 dollar sier det noe om hvordan han ser på denne syklusen.

Endret av festen
Lenke til kommentar

Jeg tror at Asia lenge nok har subsidiert sin egen økonomi for å mate feite amerikanere. Når dollaren og statsobligasjoner faller vil Asia reise seg. Når amerikanske statsobligasjoner slutter sin styrke vil Japan igjen bli et bra marked. Effekten av at USA prises vekk blir at Asia får tilgang på store ressurser.

 

Forholdet mellom 10 års amerikanske statsobligasjoner og råvarer er slik at statsobligasjoner svekkes når råvarer, og "emerging markets" øker i verdi. Forholdet mellom Nikkei og amerikanske statsobligasjoner er slik at Nikkei vil ligge på 25000 om rentene på 10 års statsobligasjoner er 9,2 %

 

Fra 1998 har råvarer økt i verdi, samtidig som statsobligasjoner også har økt, et er et brudd på trenden fra 1982. Det er en motsetning fordi statsobligasjoner som er papir må kombineres med økt kjøpekraft i form av råvarer for at dette papiret blir mer verdt i praksis. Når det ikke lenger har vært tilfelle etter 1998, må råvareprisene falle til et nytt nivå som er lavere sammenlignet med 1998, olje under 20 dollar, slik at statsobligasjonene kan kjøpe mer olje, eller så er statsobligasjoner en stor boble. Skulle amerikanske statsobligasjoner starte å bryte sammen, vil det føre til at shanghai indeksen tar av. De tingene som har størst potensiale om amerikanske statsobligasjoner svekker seg er de tingene som har økt mest i verdi fra 2003 frem til 2007, slik som gjødsel, olje, gull, sølv, jernbane, infrastruktur, sol, vind, batterier, råvarer som lithium, bly. Bunnen i pyramiden for statsobligasjoner er jernbane (som USA bygde rett etter de for første gang i historien solgte statsobligasjoner), eller gull. Alt sammen er deler av det som vil øke ganske dramatisk om amerikanske statsobligasjoner kommer under press.

 

CDS spread tilsier at USA og Mcdonalds er like trygge, mens Storbritannia sin gjeld er nesten bare halvparten så god som MCdonalds sin gjeld.

 

 

Det er litt vanskelig å se om vi vil følge et 1974-1980, eller et 1932-1950 scenario. Det spørs uansett hvordan det går for dollaren. Men uansett er det store muligheter for en økt offentlig pengebruk. Det som ligner er 1932, slik at privat pengebruk vil bli erstattet av offentlig pengebruk, bortsett fra at det kanskje kommer samtidig med en hyperinflasjon som under borgerkrigen i USA. Den røde kurven vil bevege seg oppover, den blå nedover. Til endel firmaer, jernbaneselskaper tror jeg dette vil komme som rene gavepakker fra myndighetene.

 

IMG0014_4969953.PNG

Endret av festen
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...