Gå til innhold

Den store øl-tråden


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

 

Ikke enig.

Det er egentlig ikke annet enn vannfjerning som gjøres med Whisky heller.......

 

Det er mulig at det har med måten vannet blir fjernet på. Whisky fjerner jo litt annet snusk også i destillasjonen. I frysedestillasjonen som "...bismarck" har blitt utsatt for (om jeg forstår det rett) så vil vel litt av snusket være igjen i det som ikke fryses?

Lenke til kommentar

Gårsdagens ølinntak, i rekkefølge:

 

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale: Fantastisk øl, med mye smak av de riktige juletingene. Noe stiv pris på DGN, men 0,75-flaske med 7,5% får forsvare den.

 

Anchor Brewing Company 2010 (juleøl): Også et nydelig øl, bortimot stout i konsistens og smak.

 

Nøgne Ø porter fra tapp: Er vel kommentert nok tidligere. Nudelig øl.

 

(I kombinasjon med sistnevnte: Glenmorangie singlemalt. Vet at mange av denne trådens faste brukere også frekventerer whiskytråden... )

 

Skulle egentlig hjem etter denne lille naboturen, men var i så godt humør at jeg avsluttet med en Porter og en Stout hos Mikrobryggeriet før jeg tørnet inn.

Lenke til kommentar

Siden multisitatfunksjonen ikke vil virke så får jeg bare svare samlet her.

 

Når det gjelder temperaturen på øl, så vil optimal temperatur variere etter hvilket øl det er du drikker. Et godt tips er at kvalitetsøl kan drikkes lunkne, uten at de smaker dritt. Forsøker du å drikke en av de vanlige pilsnerne, lunkne, så vil du raskt oppdage at det ikke er så godt. Drikker du på den annen side en bitter eller en stout så vil du oppdage at det fungerer bedre.

 

De store bryggeriene er ikke opptatt av å lage kvalitetsøl. De lager billig, smakløst øl som "alle liker". Desto kaldere du drikker ølet, desto mindre smak kjenner du av ølet. Når ølet blir temperert så kommer smaken frem, kulden skjuler smakene. De mindre bryggeriene må lage kvalitetsøl, for å kunne konkurrere mot de store. De peiler seg nemlig inn på et annet markedssegment. Mens Ringnes, Mack og Hansa og de andre store bryggeriene, lager billig øl til Ola Dunk, så lager Nøgne Ø og Haandbryggeriet kvalitetsøl, i mindre kvanta for de som liker øl og liker godt øl. Man må finne seg i å betale litt ekstra, men det er altså verd det.

 

Så er det da diskusjonen om Sink the Bismark er øl eller ikke. Det er øl og defineres av Vinmonopolet og myndighetene som øl. Det betyr at du kan ha med deg like mye Sink the Bismark over grensa, som du kan grønn tuborg. Definisjonen på øl, går nemlig ikke på alkoholprosent, men på måten det er fremstilt på. Så lenge det ikke er brent(som i destillering), så er det ikke sprit. Det er laget etter kunstens regler, med malt, humle, gjær og vann - slik øl er. Du må gjerne forklare hvorfor Sink the Bismark ikke er et øl.

Lenke til kommentar

Så er det da diskusjonen om Sink the Bismark er øl eller ikke. Det er øl og defineres av Vinmonopolet og myndighetene som øl. Det betyr at du kan ha med deg like mye Sink the Bismark over grensa, som du kan grønn tuborg. Definisjonen på øl, går nemlig ikke på alkoholprosent, men på måten det er fremstilt på. Så lenge det ikke er brent(som i destillering), så er det ikke sprit. Det er laget etter kunstens regler, med malt, humle, gjær og vann - slik øl er. Du må gjerne forklare hvorfor Sink the Bismark ikke er et øl.

Du vet ikke tilfeldigvis om reglene rundt innførsel av sterkøl er endret i nyere tid? Mener bestemt å ha lest for en del år siden at øl sterkere enn 7% går på vinkvota. Om jeg ikke har lest det, så har jeg uansett levd i troa om at så er tilfelle.

 

Føler meg egentlig litt snytt siden jeg hadde med både en flaske vin og fire flasker IPA sist tur til Norge. Trodde jo at jeg smuglet.

Lenke til kommentar

Jeg tenkte at det Nikka sa umulig kunne stemme, så jeg sjekket på toll.no:

Øl over 2' date='5 % (også sterkøl), eller rusbrus o.l. fra 2,5 til 4,7 % 2 liter.[/quote']..

 

At jeg kunne tvile.. :no:

 

Litt sur på meg selv for at jeg ikke fant ut dette før. Alle de gangene jeg har kjøpt kjip pils for å fylle kvoten og så kunne jeg ha kjøpt mye mer spennende ting!

Endret av the_last_nick_left
Lenke til kommentar

Så er det da diskusjonen om Sink the Bismark er øl eller ikke. Det er øl og defineres av Vinmonopolet og myndighetene som øl. Det betyr at du kan ha med deg like mye Sink the Bismark over grensa, som du kan grønn tuborg. Definisjonen på øl, går nemlig ikke på alkoholprosent, men på måten det er fremstilt på. Så lenge det ikke er brent(som i destillering), så er det ikke sprit. Det er laget etter kunstens regler, med malt, humle, gjær og vann - slik øl er. Du må gjerne forklare hvorfor Sink the Bismark ikke er et øl.

Du vet ikke tilfeldigvis om reglene rundt innførsel av sterkøl er endret i nyere tid? Mener bestemt å ha lest for en del år siden at øl sterkere enn 7% går på vinkvota. Om jeg ikke har lest det, så har jeg uansett levd i troa om at så er tilfelle.

 

Føler meg egentlig litt snytt siden jeg hadde med både en flaske vin og fire flasker IPA sist tur til Norge. Trodde jo at jeg smuglet.

Dessverre er det slik at ølkvoten inn i Norge ligger på max. 4,7%, så med mindre du vet hva du gjør så vil jeg ikke anbefale noen å ta med like mange "Sink the Bismarck" som de ville ha tatt med "Tuborg Grøn". "Sink the Bismarck" går under spritkvoten når du tar det med deg inn i landet.

Alt vanlig sterkøl opptil 22% går på vinkvoten, noe som selvsagt er latterlig da det er såpass mye utrolig bra øl som ligger i ømrådet 4,7 - 10% , mens det finnes vel i praksis ekstremt få gode viner i dette området.

 

Edit: Ser så sannelig at det faktisk står "sterkøl" på tollvesenet sine sider nå. Husker for en del år siden tilbake så bemerket en toller at jeg hadde med meg sterkøl, men gjorde ikke noe med det. Jeg tok det som et tegn på at dette var utenom den vanlige kvoten. Forhåpentligvis har jeg da også misforstått og kan med god samvittighet ta med sterkere øl enn 4,7% på ølkvoten. Men hvis dette faktisk er riktig så gir det jo ingen mening i at man kun kan ta med seg Vin opptil 22% mens det da er ok å ta med seg "øl" som inneholder 41% !!

 

Når det gjelder øl med overdrevne mengder alkohol (Feks.Sink the Bismarck som er det groveste eksempelet) så mener jeg personlig at øl som destilleres ikke burde bli kalt øl lenger. Da fraviker man fremgangsmåten for fremstilling av øl såpass mye at man får et nytt produkt. Rent teknisk sett så regner jeg med at det fortsatt offisielt sett kan kalles øl. På samme måte som man teknisk sett også kan kalle øl som er blandet ut med sitronbrus for øl.

Endret av Vice
Lenke til kommentar

Gjorde et par google-søk uten å finne ut noe om endringer, så det er mulig jeg hele tiden har misforstått. Sterkøl ser ut til å regnes som øl for kvoten man fritt kan ta inn til Norge - det er dog verdt å merke seg at om man blir tatt med for mye eller går på rødt, så regnes sterkøl som vin.

Lenke til kommentar

Når det gjelder øl med overdrevne mengder alkohol (Feks.Sink the Bismarck som er det groveste eksempelet) så mener jeg personlig at øl som destilleres ikke burde bli kalt øl lenger. Da fraviker man fremgangsmåten for fremstilling av øl såpass mye at man får et nytt produkt. Rent teknisk sett så regner jeg med at det fortsatt offisielt sett kan kalles øl. På samme måte som man teknisk sett også kan kalle øl som er blandet ut med sitronbrus for øl.

Man fraviker ikke fremstillingen av øl i noen prosess for å lage et øl på den måten som f.eks. Brew Dog gjør. Et bedre ord enn destillering er vel konsentrering. Man fjerner vannet og lar alt annet bli igjen. Alkohol og vann har jo to forskjellige koke- og frysepunkt, og det skiller prosessene. I destillering vil alkoholen fordampe først, og det er dette man bruker. Ved å fryse vil vannet bli til is, og da er "alle" andre komponenter i ølet fortsatt med. Dette blir en debatt på flisespikkeri, men interessant å få de forskjellige meningene på det.

 

Spesielt interessant er det hvis man kan ta inn like mye TNP eller STB som "vanlig" sterkøl.

 

For å gå inn på et annet tema så fikk jeg smakt både There Is No Santa og Paradox Isle of Arran. Sistnevnte var den beste, og flaske nummer to skal smakes på mer nøyaktig enn flaske én. There Is No Santa var interessant. Ikke noen typisk juleøl, og den var litt avbalansert, men den falt i smak. Skulle egentlig ha noen flasker Santa Paws på polet, men det hadde de ikke. Bare juleøl fra de største bryggeriene her på Lillehammer ...

Lenke til kommentar

Denne endringen kom 1.1.2010(eller var det 2009?). Det VAR andre regler før. Det morsomme er om man handler øl og forskjellige typer øl og ønsker å fortolle det.

 

La oss si at man handler øl med forskjellig alkoholstyrke, alt fra 4,7-15vp, fordelt utover 0.25, 0.33, 0.35, 0.4, 0.5, 0.6, 0.75 osv. De må da regne ut for hver flaske, hva avgiften kommer på om man overskrider de 27 litrene med forenklet fortolling. =)

 

Som man ser av teksten fra toll.no "Øl over 2,5 % (også sterkøl),eller rusbrus o.l. fra 2,5 til 4,7 %"

 

Så er det et meget fordelaktig komma, som åpner for innførsel av øl opp til 60% på ølkvoten. Logisk? Nei. Liker vi det? JA! Rusbrus er dog begrenset oppad, til 4,7vp.

 

Nå har jeg akkurat åpnet en Nøgne Ø - Sweet Horizon. Onomonom! =)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...