Gå til innhold

Den store øl-tråden


Anbefalte innlegg

Topp 5 Juleøl, Nikka? Jeg tenkte å handle inn litt, og du virker som en kar som kan litt (ikke pga siste innlegget der, men generelt). Både poløl og butikkøl er ønskelig.

 

Trodde Nøgne Ø var kjent for å være kremen av iskremen, en 2/6 og 3/6 fra VG virker da litt merkelig. (Full pott fra blabla, blant annet).

Det beste rådet til deg må egentlig bare være å ta en tur på polet og plukke ut noen tilfeldige øl. Ikke basér deg særlig på tester eller spesifikke råd fra andre da det er ekstremt liten sjanse for at du har akkurat samme smak som dem. Selv bittesmå smaksvariasjoner kan være som sol & måne fra person til person.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det beste rådet til deg må egentlig bare være å ta en tur på polet og plukke ut noen tilfeldige øl. Ikke basér deg særlig på tester eller spesifikke råd fra andre da det er ekstremt liten sjanse for at du har akkurat samme smak som dem. Selv bittesmå smaksvariasjoner kan være som sol & måne fra person til person.

 

Jeg vil anbefale å spørre en venn som har greie på øl, fortell vedkommende hva du liker og be om anbefalinger. Men det er som Vice sier, også et godt tips å stikke innom nærmeste pol og plukke med deg noen flasker. Jeg treffer vanligvis meget godt hos mine kompiser når jeg anbefaler øl til dem. For å komme med gode anbefalinger, så krever det selvsagt at man vet hva ting smaker og ikke slenger fra seg navn som er kule.

 

Cyperon:

Favorittene mine så langt er Gouden Carolus, Nøgne Ø - God Jul, Herslevs - Juleøl og Delirium Christmas.

 

Av butikkøl er det som vanlig Hansa Julebrygg som går av med en soleklar seier. Ingen over og ingen ved siden. Og det er ganske hardt for meg som trønder å si.

Lenke til kommentar

Var på juleøltesting hos Den Gode Nabo på søndag. Glad for at selv i en blindtest så kom min favoritt, Underlig Jul, på toppen av min karatergiving, dog må det sies at den er en av de som er enklest å kjenne igjen. Ellers kom Samiclaus og Anchor Christmas Ale høyt opp på lista. Det som var en av overrraskelsene var Borg Juleøl, som kom forbausende høyt på listene til både meg og de jeg var sammen med. Må smake det igjen, selv om jeg har vanskelig for å tro det ^^

Lenke til kommentar

Trodde Nøgne Ø var kjent for å være kremen av iskremen, en 2/6 og 3/6 fra VG virker da litt merkelig. (Full pott fra blabla, blant annet).

 

Gudene må vite hva VG hadde for seg der.

Ristet de flaskene og serverte dem iskalde?

 

Nøgne Ø gjorde det også bra hos Aperitif

http://www.aperitif.no/index.db2?id=137594

http://www.aperitif.no/index.db2?id=137595

http://www.aperitif.no/index.db2?id=137596

 

og hos meg, men jeg har ikke funnet Julesnadder på butikken ennå.

Sjekker en ny ICA i morgen.

Har også fått satt til side et par Jacobsen på det eneste polet i Bergen som hadde slike igjen.

Lenke til kommentar

Da sitter jeg her og feirer at jeg har første feriedag i morgen. Det feirer man selvsagt med øl av høy kvalitet. Jeg har sprettet en Nøgne Ø - Dark Horizon 3. edition. Her er mine betraktninger ...

 

Batch nr. 373, brygget 03/07/2008, BBF: 03/07/2008 - 15,5vp og 100IBU

 

Utseende:

Kullsvart, fint skum, synlig fizz. Kremaktig skum i denne, som er tydelig mørke brunt.

 

Lukt: Grovbrød, kaffe, syrlighet, sjokolade og lakris. Finner også tydlige humletoner her - vet ikke hva det er, men det minner meg tydelig om kinesisk soyasaus ...

 

Smak: Hva skal man si? Dette MÅ du bare smake ... Dette er rett og slett, ubeskrivelig godt! jeg er glad jeg har 11 flasker stående fortsatt. Kiler på tunga, her er det tunge, tunge, TUNGE smaker. Kraftig søtsmak, men tydelig bitterhet. Masse saltlakris, nesten som speiderhagl, som man fikk på slike sølvgrå poser, med en jeger som hadde våpen i hånd som jeg husker fra da jeg var liten. Kaffepreg, meget tydelig kaffepreg. Mørk sjokolade er et tydelig innslag her. Jeg vil strekke meg til å si at dette er MYE bedre enn 2. edition.

 

Dette er en sjeldenhet fra meg, men her er scoren: 100/100

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Takk, da vet jeg hvor jeg skal lete.

 

Ang. besøk var det mest en spøkefull vinkling på at du fortsatt har 11 flasker stående, og at det hørtes umåtelig godt ut. Hva var prisen på de?

 

Ellers hadde det vært trivelig det, alltid koselig med folk som setter pris på godt øl.

 

Sånn ca 100 kr per flaske på 0.25L.

 

Joda, men disse sakene skal jo lagres, ikke drikkes. Joda, ølhunder er alltid hyggelig. :)

Lenke til kommentar

Flaskefermentert øl vil fortsette å utvikle seg.

Det at ølet er flaskefermentert betyr at prosessen hvor karbohydratene blir omgjort til alkohol og karbondioksid ved bruk av gjær, foregår inne i flasken. Dette er forholdsvis uvanlig for masseprodusert øl, og slike øl finnes nesten ikke i norske dagligvarebutikker. Denne fermenteringen forutsetter at det blir tilsatt gjær i flasken, og dette forblir bunnfall i ølet. Alle(?) bryggene til Nøgne Ø er flaskefermentert, og om du ikke vil ha med bunnfallet blir det dermed annbefalt å la flasken stå rett-opp-og-ned i noen dager, og tømme forsiktig. Det er ikke bra å drikke gjær, men noen øl gjør godt av det medfølgende bunnfallet - f.eks Erdinger Weissbier - hvor bunnfallet som regel blandes i ølen. Dette gir den også et tåkete utseende som er karateristisk for ufermentert, upasteurisert og flaskefermentert øl.

Du får peke på eventuelle feil i min forklaring, Nikka ;)

 

 

Forøvrig gleder jeg meg forferdelig til å sprette en Westvleteren 12 i romjulen. Apropos flaskefermentering, noen som vet om Westvleteren er flaskefermentert? Vanskelig å se, flasken er så mørk.

EDIT: Den var flaskefermentert :)

Endret av Aak1
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Tenkte akkurat glass/bokslagret øl oppførte som omtrent som whisky, altså begrenset med utvkling så lenge det, vel, ikke er på fat. Jeg tar gjerne feil. :)

 

Når du sier gjær på de, mener du da gjærrester i flasken? Mente jeg så noe slikt i en Nøgne Ø havrestout (mener jeg). Det er vel ikke noe som gjelder for "vanlig" butikkøl?

 

"Vanlig" butikk øl er pasteurisert. Dvs varmet opp for å drepe bakterier noe som også dreper gjæren. Den andre årsaken er at de ikke er flaskekarbonert.

 

Når øl lages (vørter) er det ikke bare gjæren som ønsker å sette tenna i godsakene, det er også et eldorado for bakterier. Dette stiller store krav til renslighet, og er ikke minst en stor risiko. Dette løses som regel kommersielt ved å pasteurisere ølet slik at alle bakterier dør. Dette går da også utover smak!

 

Når øl tappes på flasker har gjæren gjort jobben sin og ligger i dvale(gjeder ikke pasteurisert øl). Ved å tilsette litt sukker/malt i ølet(uten kullsyre) fører det til at gjæringen igjen starter, men denne gangen i en lukket flaske. Det bygger seg da opp et trykk og man får kullsyre! Gjæren faller så i større eller mindre grad ned på bunnen etter endt tjeneste!

Endret av Dundersalt
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...