Gå til innhold

Tråden for aktive kaffedrikkere!


Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en  

1 099 stemmer

  1. 1. Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en

    • "Espresso"
      123
    • Cappuccino
      137
    • Café au lait
      18
    • Café Latte
      120
    • Café creme
      4
    • Americano
      110
    • Caffé Macchiato
      17
    • Caffé mocha
      105
    • Caffé Ristoretto
      2
    • Caffé Corretto
      3
    • Ordinær filterkaffe
      346
    • Presskanne
      71
    • Annet (gjerne spesifiser type i tråden)
      47


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Vi lever i en tid hvor maskiner kan gjøre stadig flere oppgaver bedre enn mennesker, spesielt når det gjelder konsekvent og presis utførelse. Hvorfor lager da automatiske espressomaskiner dårligere kaffe enn mennesker?

Utrolig interessant spørsmål.

 

Jeg jobber et sted hvor vi lever av å "håndbrygge" kaffe.

Jeg syns så og si alt vi produserer er bedre enn kaffe fra trakter og særlig helautomatiske maskiner, men det er mange variabler ved "håndbrygging" som i teorien er alt for ustabile til å brygge "perfekt" kaffe. Dette er vanskelig å måle og forklare, men jeg tror at blant annet ustabil temperatur (en god trakter sørger for stabil temperatur under hele bryggeprosessen) er en fordel ved "håndbrygging". Du har høyere temperatur i starten av brygget og lavere i slutten. Som vi vet ekstraheres syre først når vi lager kaffe, så sødme, og til slutt bitterhet (veldig grovt forklart), temperatur skal i teorien øke ekstraksjonene. Kanskje gjør lavere temperatur mot slutten av bryggingen at resultatet er mer behagelig? I god kaffe er gjerne høy syre veldig godt og ettertraktet. Dette er selvfølgelig bare én variabel vi må ta stilling til, men dette er den jeg har tenkt litt på i det siste.

 

Jeg tror kanskje noe av det viktigste er at ulike kaffer bør ekstraheres forskjellig, og dermed brygges forskjellig. Maskiner gir oss sjelden fornuftig kontroll over parametere som vannstand, ekstraksjonstid, temperatur, malingsgrad, bloom-tid, osv. De er derfor kalibrert for én type kaffe og alt annet blir ikke like "perfekt". Antageligvis er det den største fordelen med "håndbrygging".

 

EDIT: Så nå at du egentlig spurte om espresso. (fakk) Det er en helt annen story. Skulle gjerne forklart det foran en espressomaskin, så stikk innom Mathallen hvis du er i Oslo en gang. ;)

Endret av Barista Bob
  • Liker 1
Lenke til kommentar

I tilfellet håndbrygg: Kompliserte kjemiske prosessanlegg er fullstendig automatiserte, med utmerket kontroll av temperaturer, til- og frastrømming av væsker, trykk, bevegelse i kammeret og annet. Jeg tror at det skal være fullt mulig å lage en maskin som kontrollerer alt dette veldig godt underveis, også hvis den skal være programmerbar for å håndtere forskjellige typer kaffe. De største problemene jeg ser er at den ville vært dyr, vanskelig å renholde og komplisert å bruke. Det spørs også hvor stort markedet er, jeg hadde antageligvis ikke betalt 15000 for en maskin som lager kaffe tilsvarende den jeg selv lager i AeroPressen, selv om det frister veldig med utmerket kontroll over alle parametre.

Lenke til kommentar

 

 

Supert innlegg! Vil det si at kaffebønner som oppbevares i beholdere over kaffetrakteren vil få markant dårligere kvalitet om det går flere dager før neste påfylling? Har også hørt at bønneposer som er åpnet bør lukkes og oppbevares i kjøleskapet. Det er vel en fin mellomløsning.

Lenke til kommentar

 

 

 

Supert innlegg! Vil det si at kaffebønner som oppbevares i beholdere over kaffetrakteren vil få markant dårligere kvalitet om det går flere dager før neste påfylling? Har også hørt at bønneposer som er åpnet bør lukkes og oppbevares i kjøleskapet. Det er vel en fin mellomløsning.

 

Kopi av tidligere innlegg:

 

"Jeg bruker denne vakuum boksen til vanlig:

http://www.tableking...acuum-Pump.html

Jeg har en mye mindre modell, og som har mørkebrun plastikk (kjøpt for 100 år siden).

Kaffeguruene Scott Rao og James Hoffmann anbefaler å fryse bønnene ved lengere tids oppbevaring, men de må "tines" godt før bruk. Jeg tiner bønnene uten lokk for å unngå kondens."

 

De samme "guruene" anbefaler å ikke bruke kjøleskap. Kaffebønner inneholder litt vann/fuktighet. Om du tar kalde bønner ut umiddelbart før bruk kommer du til å få kondens i/på bønnene. Bruk heller en skikkelig vakuum boks. Samme hva du gjør er det ubestridt faktum at kaffebønnene skal brukes så fort som mulig.

Lenke til kommentar

"Jeg bruker denne vakuum boksen til vanlig:

http://www.tableking...acuum-Pump.html

Jeg har en mye mindre modell, og som har mørkebrun plastikk (kjøpt for 100 år siden).

Kaffeguruene Scott Rao og James Hoffmann anbefaler å fryse bønnene ved lengere tids oppbevaring, men de må "tines" godt før bruk. Jeg tiner bønnene uten lokk for å unngå kondens."

Jeg er interessert i å oppbevare kaffe trygt, men jeg er også litt mistenksom til hvor bra slike oppbevaringsløsninger fungerer. Kunne du tenke deg å være med på noen små eksperimenter for å teste vakuumet? Det beste hadde vært å få målt trykket direkte med en vakuummåler, men en enkel og upresis måte å gjøre det er å legge et par marshmallows i boksen, pumpe ut luften som best det går og se hvor små de blir, samt hvordan de utvider seg over tid. Jeg er såklart villig til å ta alt av utgifter som måtte oppstå :)

 

Edit: Etter litt googling og sånt ser det ut til at det er for mye styr å skulle måle trykket i boksen med vakuummålere uten å ødelegge den, og fullt så nysgjerrig er jeg ikke. Jeg er likevel villig til å donere en pose marshmallows til vitenskapen.

Endret av Han Far
Lenke til kommentar

 

Jeg er interessert i å oppbevare kaffe trygt, men jeg er også litt mistenksom til hvor bra slike oppbevaringsløsninger fungerer. Kunne du tenke deg å være med på noen små eksperimenter for å teste vakuumet? Det beste hadde vært å få målt trykket direkte med en vakuummåler, men en enkel og upresis måte å gjøre det er å legge et par marshmallows i boksen, pumpe ut luften som best det går og se hvor små de blir, samt hvordan de utvider seg over tid. Jeg er såklart villig til å ta alt av utgifter som måtte oppstå :)

 

Edit: Etter litt googling og sånt ser det ut til at det er for mye styr å skulle måle trykket i boksen med vakuummålere uten å ødelegge den, og fullt så nysgjerrig er jeg ikke. Jeg er likevel villig til å donere en pose marshmallows til vitenskapen.

Marshmallows :-)

Dette kan bli et nam-nam prosjekt. Kjøper i morgen! Det er også noen som oppbevarer kaffebønner på vinflasker og bruker vakuumpumpe som er tilpasset til å konservere åpnet vin.

Lenke til kommentar

 

 

 

 

Supert innlegg! Vil det si at kaffebønner som oppbevares i beholdere over kaffetrakteren vil få markant dårligere kvalitet om det går flere dager før neste påfylling? Har også hørt at bønneposer som er åpnet bør lukkes og oppbevares i kjøleskapet. Det er vel en fin mellomløsning.

 

Kopi av tidligere innlegg:

 

"Jeg bruker denne vakuum boksen til vanlig:

http://www.tableking...acuum-Pump.html

Jeg har en mye mindre modell, og som har mørkebrun plastikk (kjøpt for 100 år siden).

Kaffeguruene Scott Rao og James Hoffmann anbefaler å fryse bønnene ved lengere tids oppbevaring, men de må "tines" godt før bruk. Jeg tiner bønnene uten lokk for å unngå kondens."

 

De samme "guruene" anbefaler å ikke bruke kjøleskap. Kaffebønner inneholder litt vann/fuktighet. Om du tar kalde bønner ut umiddelbart før bruk kommer du til å få kondens i/på bønnene. Bruk heller en skikkelig vakuum boks. Samme hva du gjør er det ubestridt faktum at kaffebønnene skal brukes så fort som mulig.

 

 

Takk for svar :) En fungerende vakumbeholder vil vel være det optimale innenfor å ta vare på åpnet kaffe, så jeg vil definitivt se på mulighetene. Jeg kan derimot ikke helt skjønne problemet med å oppbevare en åpnet pose (med lukker) i kjøleskapet. Det vil definitivt ikke hindre oksygenet da den allerede er blandet, men at kaffebønnene skal ta skade av den lille kondensen som 3 celsius forårsaker klarer jeg ikke helt å forstå, selv umiddelbar bruk.

 

Hva er det snakk om her, kan mannen i gata smake forskjellen på romtemperert oppbevarte bønner og kjøleskapsbønner?

Lenke til kommentar

Drikk Kaffen innen tre uker etter brenning, en uke etter at forseglingen er brutt og oppbevar Kaffen i lystett pose med zip lock, så er mye gjort.

 

Det stemmer at man kan fryse kaffe, men denne oppbevaringen er bare gunstig hvis du skal oppbevare kaffen i veldig lang tid. Vi snakker seks måneder og lenger.

 

Det aller beste for kaffen, deg og din lokale kaffebutikk er at du handler bønner ofte i små kvantum.

Lenke til kommentar

 

Marshmallows :-)

Dette kan bli et nam-nam prosjekt. Kjøper i morgen! Det er også noen som oppbevarer kaffebønner på vinflasker og bruker vakuumpumpe som er tilpasset til å konservere åpnet vin.

 

Kult! Jeg er for så vidt også ganske skeptisk til de vakuumpumpene til vin, jeg synes at det var alt for lett å ta av lokket dagen etter til at det kan ha vært noe særlig med undertrykk der. Men det er mulig at kaffeboksen har tettere forsegling. Er for så vidt enig med Barista Bob, en lufttett pose med det meste av luften trykket ut vil være bra, siden det er den totale mengden oksygen som kan komme i kontakt med bønnene som er viktig.

Lenke til kommentar

Heihei!

 

Først og fremst: for en sabla fin tråd - har leita etter noe ala dette ei god stund! Har skummet gjennom de siste sidene, og ser det er mange anbefalinger for Oslo-folket i forhold til hvor å kjøpe kaffen sin. Nå har det seg sånn at jeg bor i distrikts-Norge, Trondheim hvor jeg ikke har tilgang til den mengden kaffe som finnes i storbyen.

 

Te og kaffehuset har vært veldig skuffende så langt, og ellers har jeg prøvd kaffen til Dromedaren, S&H (som ofte er litt gammel når den når hyllene) og så Kaffebrenneriet.

 

Er det noen fra Trondheim som kjenner til et skikkelig bra kaffebrenneri/utsalgssted?

Lenke til kommentar

Heihei!

 

Først og fremst: for en sabla fin tråd - har leita etter noe ala dette ei god stund! Har skummet gjennom de siste sidene, og ser det er mange anbefalinger for Oslo-folket i forhold til hvor å kjøpe kaffen sin. Nå har det seg sånn at jeg bor i distrikts-Norge, Trondheim hvor jeg ikke har tilgang til den mengden kaffe som finnes i storbyen.

 

Te og kaffehuset har vært veldig skuffende så langt, og ellers har jeg prøvd kaffen til Dromedaren, S&H (som ofte er litt gammel når den når hyllene) og så Kaffebrenneriet.

 

Er det noen fra Trondheim som kjenner til et skikkelig bra kaffebrenneri/utsalgssted?

Te- og Kaffehuset er de eneste i Trondheim jeg vet om som selger S&H og vet brennedato. Har ofte hatt stort hell der, så lenge jeg plager dem litt før kjøp. Ellers kjøper jeg oftest kaffe på Kaffebrenneriet, siden jeg har opplevd at de stort sett har ferskere kaffe enn Dromedar, og bedre utvalg.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...