Gå til innhold

Dahle's guide for nybegynnere - versjon 1.0


Anbefalte innlegg

Om det å kjøpe seg ny PC.

 

 

Mange av oss går til stadighet å vurderer seg en ny PC. Enten er de førstegangskjøpere eller kanskje avanserte brukere som kan bygge PC'n selv.

Jeg skal prøve å sette dere inn i en verden der man må kunne det grunnleggende når man skal bygge seg en PC.

 

Hva skal jeg kjøpe - ferdig bygd eller bygge selv.

 

Mange tror at en ferdigbygd PC bare kan kjøpes på steder som f.eks Dell eller Elkjøp. Dette er dog en stor feil. Alle webshopper setter sammen PC'n for deg mot et lite mellomlegg som ikke er den store utgiftsposten. Fordelene med dette er jo at du får det profesjonelt satt sammen, det ser delikat ut, alt funger og sist men ikke minst du får som regel med en garanti over flere år.

 

Om du velger å bygge selv eller la webshoppen bygge for deg, er dette en artikkel du fortsatt kan lese videre.

 

 

Sette sammen PC selv eller kjøpe "komplett PC".

 

For det første kommer det helt an på hvordan bruker du er. Svigermor og bestefar har kanskje ikke mer behov enn å bruke nettbank og lese mail, mens andre bare må kunne spille det nyeste spillet i høyeste oppløsning og gjerne ha 10 programmer løpende i bakgrunnen.

 

For mange og kanskje store deler av befolkningen er Dell eller Elkjøp akkurat det de trenger. Disse butikkene kjøper så store kvanta at produktene blir så billig at det ikke er mulig å få til noe som er av samme standard uansett hvor flink du er.

Jeg har selv anbefalt venner PC som selges på COOP, da prisen rett og slett ikke kunne konkureres med.

 

De fleste store Norske webshops har også ofte tilbud på sine egne komplette PC'er. Disse tilbudene er også ofte svært bra, da de presser prisene for å lage et produkt som er bedre enn konkurentene sine.

 

Er du en av de som er helt nybegynner eller er av eldre årgang er ofte tilbudene her det beste kjøpet du kan gjøre.

 

Men noen av oss er jo helt idioter og vil sette sammen delene selv, slik at vi har den unike maskina som er optimalisert for oss :D Noen bestiller bare delene, mens andre lar webshoppen bygge den for seg. Selv har jeg gjort begge ting. Sistnevnte gir deg trygghet, mens å bygge selv er jo litt ekstra av gleden.

 

Denne artikkelen går ikke inn på hvordan å bygge PC - da hw allerede har en slik guide liggende her.

 

 

For å forstå det grunnleggende, må du forstå hvordan ting fungerer.

 

Her kommer Dahle's første bud:

 

Temperatur er kanskje det viktigste å forstå - ellers kan det fort gå en kule varmt.

 

 

Ja, temperatur er noe av det mest grunnleggende vi har i data verden. Og da er det viktig at du forstår at vi snakker om varmt eller kaldt. Og hvis du ikke visste det så stiger varm luft og utvider seg, mens kald luft gjør det motsatte. Det er derfor de øverste setene i en badstue alltid er okkupert av fete mennesker som tror de kan smelte bort fettet.

 

Men ok, vi skal fortsette om tempraur for den er nemlig den verste fiende du har når du driver med data. Mange brukere opplever at PC'n slår seg av og da spesielt i sommeråret. Det er da med stor sannsynlighet at varmen er årsaken.

 

Mange tror at man har samme temperatur i rommet året rundt, vinter som sommer. Og da er det kanskje greit å vite at med bare noen få grader økning i rommet (kanksje bare 5 grader) så er man i kristisk tempratur i PC'n.

 

Så ha det i bakhodet når du skal bygge. Vi må tenke temperatur, da vi nesten hele året ligger på det kristiske nivået på hva en PC tåler.

 

 

Som de fleste skjønner produserer så og si alle delene i en PC varme, og den varmen må vi bli kvitt. Tenk derfor også deg litt om når du plasserer PC'n din.

Denne grunnleggende kunnskapen er dessverre et stort savn for de som lager de mange PC pultene du ser rundt om på møbelbutikker.

 

Dahle's andre bud:

 

PC'n kan ikke plasseres hvor som helst.

 

Så tenkt deg om! Ikke plasser den inni et bitte lite skap som ikke har lufttilførsel.

 

 

 

Nå som det grunnleggende er dekket - dundrer vi videre.

 

Velg deler som passer sammen. Jeg kan med hånd på hjertet si at det i dag er vanskliger å bygge PC enn noen gang. Det er ikke lett å velge de riktige komponentene i et system. Alt skal være optimalt og alt skal fungere sammen. En Intel basert prosessor passer dårlig med et hovedkort som er lagd for AMD prosessorer.

 

Så er du helt grønn kan du:

 

1) Be en venn hjelpe deg

2) Ringe til en webshop

3) Bruke forumet

4) som ikke er et alternativ - bestille på måfå (du kan jo være heldig)

 

 

Men de fleste webshopper har oppgitt hvilket hoverkort som passer din drømmeprosessor.

 

Ok, hittil har det vært barnemat for de fleste. Her begynner morroa:

 

 

En PC består av flere ting. Jeg gjør oppmerksom på at jeg ikke dekker tastatur/mus, skjermer og andre dibedutter du trenger til maskina. Men om kunnskapen din er så elendig at du ikke vet at du må ha dette, hadde det vært minimal sannsynlighet at du leser dette.

 

Jeg tar meg allikevel friheten til å linke til en fabelaktig skjermguide for den kresne:

 

LCD guide skrevet at dataverdens vakreste menneske :D

 

 

Før du eventuelt begynner å plukke ut deler som du ønsker er det greit at du setter opp et budsjett. Selv prøver jeg å holde budsjettet, men sprekker som regel på en tusenlapp eller to. Det er nemmelig veldig enkelt å sprekke da det lille ekstra ikke er så mye i det hele og store. Men prøv i det minste å holde deg til budsjett. Derfor

 

Dahle's tredje bud:

 

Ikke bruk penger du ikke har.

 

Mange som sitter med havregrøt i ukesvis etter PC kjøpet. Jeg er selv en av dem :(

 

Vi starter så smått opp å velge deler:

 

 

Først og fremst bør du definere bruksområdet ditt, noen skal bruke den til musikk og andre skal bruke den til tung 3d grafikk. Når du har gjort det, kan du vektlegge krav du måtte ha. Eks skal den være stillegående, skal den se estetisk pen ut?

 

Dahles fjerde bud:

 

Vit hva du skal bruke den til og definer dine krav.

 

 

Jeg er selv en rimelig kravstor person og jeg bruker MYE tid på å finne det som passer meg.

 

 

Jeg vet at det ikke alltid er lett for deg som bygger å henge med hva som er bra og hva som ikke er bra i dataverden. Dette er kanskje det største problemet innen dataverden. Så hvis du ikke er 100 prosent sikker på hva som er bra og ikke, bør du ikke nøle med å spørre om hjelp. En ting som er sikkert er at du som person må ha kildekritikk til det du leser. Dette er så viktig at jeg setter det opp som

 

Dahles femte bud:

 

Ha kildekritikk.

 

De fleste produsenter skryter uhemmet av priser deres produkter vinner av tester. Men det er en sannhet at ikke alle kilder holder samme kvalitet. Jeg har selv testet testvinnere på andre nettsteder hvor jeg misstenker skribenten for å være tilbakestående.

 

 

For å gjøre dette underholdende viser jeg nå min tankegang når jeg bygger maskin:

 

 

NB!!

 

Dette er et oppsett for en stillegående maskin. Selv skal jeg bygge en PC til høsten og den kommer til å ha vannkjøling. Ergo går jeg ikke gjennom samme valg som jeg gjorde her. Dessuten finnes det kanskje bedre råd, men grunntanken er den samme hele veien.

 

Hentet fra denne tråden på forumet

 

 

 

begynner med Kabinett.

 

Her er det et utvalg å gå etter. Kona di kan jo sikkert ha litt påvirkning i denne saken også :) Men det som er VIKTIG er at vi har et kabinett som har 120 mm vifter. Dette fordi at store vifter flytter mer luft, ergo trenger du ikke sinnsyk hastighet på viftene :D

 

Regner med at du skal gå for et midi tower (størrelsen på kabinettet)

 

Her har du et driiiit dyrt, men ekstremt bra for deg som skal ha det stille

 

men det finnes andre kabinetter

 

Denne får mye ris

 

 

Du kan selv lete litt og få anbefalninger fra ulike folk.

 

 

 

Innmaten:

 

PSU - Powersupply.

 

Denne er ofte en kilde til støy. Her finnes det både vifteløse (ergo støyfrie) og med vifter som er det vanlige. Fordelen med en som har vifte er at den hjelper til med å holde kabinett kjølig, men bakdelen er at den støyer. Noen støyer mer enn andre.

 

 

En annen ting er at den må være kraftig nok til alt du senere skal putte inn i maskina

 

 

Denne lille saken er bare digg digg digg, og er drit dyr

 

Men linker og til en annen som kommer til å få diamanter og kryss i margen i tester den deltar i (kommer nok en på hw snart)

 

Ocz

 

Dette er noe av den råeste psu påarkedet til normal pris

 

Grunnen til at jeg anbefaller så store PSU'er er at man da bruker bare en del av hva den kan yte, og derfor ligger den å holder seg kjøling og dermed støyer den mindre.

 

Det finnes også andre alternativ som Mist 500 wattern. Er du i tvil kan du spørre enkelte om ulike merker.

 

da fortsetter vi med skjermkort.

 

Skjermkort er ofte en liten jævel når det kommer til støy. Siden du før eller siden skal ha to LCD skjermer tilkoblet er det vel et krav fra din side at den har 2 stk DVI kontakter. Du sier ikke noe om at du vil ha tv inn, men så og si alle skjermkort i dag har tv ut.

 

Så er da spørsmålet da: ati eller nivida. Gud som folk krangeler om dette. Sannsynligheten for at du merker forskjell på disse produsentene er vel minimal når vi snakker om bra kort.

 

ATI x800 gir mye for pengene. Her vet jeg det finnes passive kjølere på korta eks: dette

 

Men jeg er usikker på om disse har 2 x dvi :( Noen som er helt inni denne verden kan kanskje svare bedre.

 

Dog vet jeg at 6600 gt kort som dette finnes med passiv kjøler og har bra kraft og 2 x DVI :D

 

Hadde kanskje personlig vurdert sistnevnte chipsett om jeg var deg

 

 

Merk at det er litt dyrere med passsiv kjøler på kortet. En annen ting er at jeg velger å gå for PCI-e, men det er ikke noe i veien for at du kan gå for agp (min mening). Dette påvirker igjen valg av hovedkort da

 

 

Videre skal du ha tv inn bør vi ta det på skjermkortet og ikke et eget PCI tv kort. Bildet blir nok ikke av samme kvalitet, men følg med nå:

 

 

Vi skal ha så få komponenter som mulig inn i maskina di, da disse opptar plass og dermed minsker luftgjennomgangen. Dette medfører til at ting blir varmere og har behov for mer kjøling. Og det betyr igjen mer støy. Huff huff

 

 

Ok, da har vi dekt skjermkort, kabinett, psu og skjermer. Da begynner det morsomme:

 

Hardisker:

 

Jeg ser du har Seagate disker som er bra. Har disse selv og er kjmepe fornøyd. Dog har du en liten faen i din raptor disk. Hadde jeg vært deg hadde den gått på bruktmarked for den som vil betale for den ;) JEg ber deg om å ikke slenge den inn i maskina.

 

Men siden du har harddisker skal ikke jeg si mer enn at du bør få de som bygger den for deg til å henge de opp med strikkoppheng. Eventuelt kjøp en ny seagate eller samsung som de innstalerer for deg, så kan du sette inn dine når maskina kommer :D Da ligger kabler og alt klart for deg å bare smelle de inn.

 

 

CPU

 

Nå kommer vi til den virklig store korsveien. Skal vi gå for AMD eller Intel basert maskin?

 

Tja hw har jo en stor hærskare av AMD fans og det med sin fulle rett. Disse prosessorene gir deg mye bang for the bucks :D

 

Ikke tro alt tøvet om at AMD er ustabilt etc. Det er som regel samme ulla alt sammen. Og som en annen påpekte har nye AMD CPU'er Cool'n Quiet. Som forøvrig min kjære venn MAgnus har skrevet om her : Link

 

Men ok, la oss se på mulighetene. Du skal vel ikke ha noen rå super spill PC i det hele tatt tenker jeg. Eller er det slik at når madammen er vekk er HL2 umiddelbart på plass? Kanskje du er som gutter flest og elsker å spille. Påpeker her at du kanskje da ønsker å gå for litt sterkere skjerkort om så er tilfelle. Jeg for min del gleder meg til f.e.a.r og s.t.a.l.k.e.r kommer ut :D

 

 

Skal du gå for en lydløs maskin er nok Intel veien å gå, og da snakker jeg om Pentium M prossessorene. Disse er egentlig tenkt til bærebare maskiner, men stadig fler av oss setter de inn i den stasjonære. Og dette er CPU's som biter fra seg. Verdensrekorden i Super-PI holdes av disse CPU'ene.

 

Fordelen med en slik CPU er at den biter hardt og tåler så inni helvets mye varme. 100 grader og den smiler ennå. Dette betyr at du ikke trenger kjøling av typen monstervifte.

 

Velger du en av disse : Link så må vi også velge et hovedkort som støtter de.

 

denne er et bra valg syns jeg

 

 

Beklager at jeg linker til Netshop hele tiden, men det er den sjappa jeg bruker så den ligger lett tilgjengelig på mine favoritter

 

 

fører inn at:

 

Centrino er navnet på en 3-i-1 løsning med CPU + Brikkesett + WLAN.

Sonoma er kodenavnet på en ny 3-i-1 løsning som også har fått navnet Centrino.

 

Sonoma er dermed ikke en CPU men en 3-i-1 løsning som bl.a. kan benytte Dothan CPU. Forskjellene ligger hovedsaklig i brikkesettet

 

Sånn til opplysning før du klør deg i huet for mye

 

Men da må vi også plukke HK som passer,

 

Jeg har dette selv og er fornøyd. Her er grunnen til mitt valg : (Link)

 

Vet at TOr har skrevet en ren test om det på hw også, som du kan lese.

 

 

Vurderer du denne løsningen finnes kanskje bedre HK på markedet. Spør i forumet og du får supre svar

 

Bare nevner at vi skal baser oss på integrert lydkort

 

 

 

 

Vi skal nemmelig ha så lite inn i maksina som mulig for da slipper vi varmeproblemet.

 

Pentium M gir deg en helt spesiell maskin som er stille og yter godt.

Men noen snakker om fremtidsrettet hele tiden, og at denne ikke er det. Det kan sikkert stemme men her har du min mening:

 

Det går ikke an å prate om fremtidsrettet innen data. Neste gang man oppgraderer er sjansen stor for at oppgraderer flere deler samtidig. Jeg er ihvertfall slik. Dessuten kommer det hele tiden noe nytt.

 

Ok, jeg dundrer videre.

 

Du skal nå ha sett mitt valg Pentium M, og kanskje den frister mye. Dog er det en dyr løsning og gir ikke mye bang for det bucks.

 

Men en løsning som gjør dette er AMD baserte løsninger. Jeg antar at du ikke skal klokke, så det utelates denne gangen (selv om Pentium M er en helvetes klokker, her snakker vi top pf the hill).

 

Veien å gå er selvfølgelig en 64 bits løsning, som AMD tilbyr på så og si alle prosessorer av betydning i dag. Jeg utelater dual core og sånt, da jeg ikke tror du har behovet for dette.

 

Vi går for et socket 939 løsning og har du penger til det er denne cpuen en bra løsning. En billigere er : denne som også kanskje er den som gir deg mest bang for the bucks :D

 

 

Husker du jeg snakket om PCI-e og AGP i sted på skjermkort. Velger du Penitum M løsningen med mitt HK er nok AGP veien å gå, men spør litt rundt så finner du folk som har andre HK på denne løsningen med PCI-e kort.

 

 

I så fall skal vi ha et HK med passiv kjøler, og ellers alt stasj som trengs:

 

Har du råd så klin til , men det er nok ikke dette du TRENGER

 

dette er kanskje et bedre kort

 

At den har SLI betyr at du kan kjøre to stykk Nivida baserte skjermkort i tospann for bedre ytelse. Eks 6600 gt ;) Skal du gjøre det samme med ATI kort heter det CROSSFIRE. Viktig å ikke havne i kryssilden her.

 

 

Dog syns jeg dette er en superteit løsning fordi:

 

1) det opptar plass = mer varme

2) det produserer mer varme

3) Er ikke en optimal løsning

 

For å være helt ærlig er jeg usikker på hvilket HK som passer deg best, men du kan igjen spørre på forumet.

 

Vet ikke hvordan du har tenkt å kjøre tilkobling mot XBOX i stua, men det blir vel gjennom kabel. Pass på at kortet har dual lan

 

 

 

 

Ok, da kommer vi til minne.

 

AMD og valget er enkelt:

 

kort sakt det beste du kan kjøpe på markedet. RIktignok finnes det et par andre som er bedre for ekstrem klokkeren, men da trenger du kjøling på rammen etc...

 

Jeg gidder ikke finne andre ram til AMD maskina da disse sparker vettet ut av alt annet .D

 

 

Når det gjelder pentium rammen kan du basere deg på samme ram som meg. link

 

Men ram bør også velges med hvilket HK du velger. Det finnes brukere som er ekstremt gode på området her. Bare spør rundt.

 

 

 

Ellers anbefaller jeg viftekontroller for viftene i kabinettet. På varme dager trenger du litt mer kjøling enn på kalde.

 

 

Vi har gått gjennom:

 

skjermkort

Hk

CPU

PSU

Ram

Harddisker

Kabinett

 

Neste er kjøling.

 

Går du for amd er denne : Suveren Få montert en 120 mm vifte over den og du har en støyfri hverdag.

 

På Pentium versjonen bruker vi bare den spm følger med og setter hastigheten ned med 50%

 

 

 

Skal vi se og prøve og oppsumere mitt valg da:

 

(legg merke til at jeg skal spille litt også da)

 

 

Ellers hadde jeg personlig gått for en AMD versjon med en 3700 CPU, og jeg hadde notcha opp skjermkortet til 6800 ultra eller x800Xt :) Men da hadde jeg prøvd å finne passive kjølere, eller i det minste byttet ut vifteløsning på disse.

 

 

 

Sist men ikke minst hadde jeg plukket meg ut en websop som kan bistå med det du har lest jeg har sagt. Disse kommer med en super løsning til deg. Jeg kan trygt anbefale netshop, men har også god erfaring meg psdata, komplett og andre.

 

 

Helt til slutt:

 

 

Vurderer DU å kjøpe PC til høsten er det ikke dumt å følge med på hva nettopp jeg foretar meg. Skal dele min erfaring med dere da

 

 

So long suckers :fun:

 

Dahle's sjette bud:

 

Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves

 

#Endret tittel#

Endret av kennethdammyr
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Nå er denne guiden kansje ikke ment for meg, men for meg ble dette rotete, og komplisert.

Har sett deg skrive mye bedre, enklere og mer voksent :p.

I tilleg virker du på enkelte punkter usikker og sier ting som "men du kan jo spørre på forum". Oppsumeringen din er derimot for kort og konkluderer med et annet oppsett en du snakket om i store deler av artiklen.

 

Var det meningen at du skulle høres litt "n00b" ut? :p

 

Dette var ment som konstruktiv kritkk, alle vet at du er flink uansett. ;)

Endret av Hardfredd
Lenke til kommentar

Bra guide, oppklarer sikkert mange spm for de som ikke har kjøpt pc fler ganger før.

 

Enig i mange av løsningene dine, men synes en del av dem var overdrevne. Feks at du bare MÅ ha den rammen til 1750kr da de alle fleste brukere (i alle fall som leser denne guiden og bygger seg en pc basert på den) vil være akkuratt like fornøyd med feks denne rammen. Da er de også ca 800kr rikere. I alle fall hvis du ikke skal overklokke. (noe du heller ikke legger opp til).

 

Og du synes heller ikke at man bør ha fler komponenter i pcen enn høyst nødvendig. (ikke ekstra tv kort, helst ikke fler harddisker.) javell greit, det kan diskuteres, men isåfall er det heller ikke vitsi å kjøpe seg en psu til 1000kr heller.

En forton/source 350 eller 400w ville gjort jobben likebra.

 

Det som står over er mine personlige meninger. Andre folk kan være uening. Men det er kansje litt greit at pcen ikke kommer på et slikt budsjett at folk tenker at det er sikrere og bedre å bare gå for dell.

 

Edit: bør bli sticky ja :)

Endret av babbakaørn
Lenke til kommentar
Ha kildekritikk.

 

De fleste produsenter skryter uhemmet av priser deres produkter vinner av tester. Men det er en sannhet at ikke alle kilder holder samme kvalitet. Jeg har selv testet testvinnere på andre nettsteder hvor jeg misstenker skribenten for å være tilbakestående.

Jepp, holder meg alltid til steder som anandtech, tomshardware o.s.v hvis jeg er ute etter seriøse reviews..

 

STOL ALDRI PÅ SLIKE SIDER!!

- harderthanfuckhardware.com

- 2fuckingsCool.com

- GHz4u-palace.com

- superMonsterOC.com

- killerRigz4u.com

- CoolerThanHellHardware-overklokerz.com

 

....

Lenke til kommentar

En OK guide, dog den kan med fordel deles opp i klarere kapitler.

 

Konklusjonen var også noe kort, jeg ville gjerne sett noe mer.

 

Synes det er fint du linker inn endel produkter, dog jeg ville likt å se dette også lettere listet, f.eks:

 

CPU:

 

Info om CPU generellt

 

Link1

Link2

Link3

 

Kort info om Link 1

Kort info om Link 2

Kort info om Link 3

 

----

 

Men siden du tross alt bare har brukt 20min på dette, så er det rimlig bra. Håper du tar tiden til å forbedre den et par hakk, for det vet jeg du har egenskapen til. Gleder meg til å lese en ny og forbedret utgave.

Lenke til kommentar

Bare for å gjøre deg til en troende, må jeg vel sende deg min siste AC 80x80 vifte jeg har,, gjør at du slpper viftestyring og kabelrot. akkurat nå er det grisevarm her i stua, hvor maskinen , basert på samme kabinettet som din htpc, bare at den er kjølt med ac

 

Cpu kjøleren går på 1180 rpm , cpu temp er 35 C (AC ultra TC)

HDD temp er 36 C

Kabinettvifte 80x80 mm AC pro går på 1530 rpm, tempratur er 34 C (ikke hørbar fra hoisontalen på sofaen ca 2 meter borte,

 

og dersom du ikke har kvitta deg med den brøkebøtta av ei 60x60 mm vifte som fulgte med kabinettet , så er min mer stille en din, haaa. selv om du har den på 50%, har prøvd det også.

Endret av Osse
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...