Gå til innhold

Høyre vil ha vin i Butikk


Anbefalte innlegg

Som sagt så skulle jeg gjerne sett både øl og rusbrus på pol*, både fordi dette gir større og bedre utvalg og fordi jeg mener det er inkonsekvent å føre øl og rusbrus men ikke vin i butikken. Å ikke ha alkoholholdige varer i butikken kan være positivt for tørrlagte alkoholikere som da vil slippe å få slengt problemet sitt i ansiktet hver gang de skal handle brød og melk. Det kan forhindre at folk med et svakt alkoholproblem kjøper alkohol på impuls. Negativt så er det at jeg må gjøre en viss innsats for å kunne handle alkohol, men jeg mener de positive effektene veier tyngre enn de negative.

 

*) Med pol mener jeg her egne utsalg. Om det er vinmonopol, øl-utsalg eller rusbrus-utsalg er revnende likegyldig så lenge alkohol selges i egne utsalg.

 

Kan noen her benekte at polet og de høye prisene har ført til økt organisert kriminalitet og smugling i dette landet?

Jeg har ingen tall på det, men det stemmer sikkert. Men har vinmonopolet gjennom konsekvensen smugling/himkok ført til økt alkoholforbruk/misbruk?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kan noen her benekte at polet og de høye prisene har ført til økt organisert kriminalitet og smugling i dette landet?

Jeg har ingen tall på det, men det stemmer sikkert. Men har vinmonopolet gjennom konsekvensen smugling/himkok ført til økt alkoholforbruk/misbruk?

Har ikke tall på det. Men det kan godt være. Men bedre å ha et onde enn to.

Lenke til kommentar
Synes du kanskje vi burde solgt heroin på Rimi også? Det er tross alt min rett å kunne kjøpe ett skudd på Rimi til kaffen. Er ikke min feil at enkelte knarkere ikke takler omgang med heroin.

Enig.

 

En viktig grunn til det økende rusmissbruket mener jeg forøvrig er den ansvarsløsheten som velferdsstaten skaper. Individet blir frarøvet sin frihet og dermed også ansvaret.

Hør, hør.

 

Alkoholisme er en seriøs lidelse, ikke noe du velger selv.

Man velger selv om man ønsker å utsette seg for denne lidelsen.

 

For øvrig er det greit nok at økt tilgjengelighet gir økt forbruk og misbruk, men det forutsetter at alt annet holder seg konstant. Løsningen på alkoholproblemet er ikke offentlige reguleringer, men en endring i grunnleggende ideer. Årsaken til problemet er sammensatt, men i tillegg til velfersstaten, som [Protus] nevner, er det også min mening at kristendommens fall, sammen med det syn at altruisme er ansett som ensbetydende med moral, har noe av skylden. Altruisme er uoppnåelig, men kristne har en grunn til å forsøke likevel, ettersom de kommer til himmelen. Når man ikke lenger har slike beveggrunne, har man heller ingen grunn til å forsøke å være moralsk (det vil si altruistisk), all den tid det uansett er uoppnåelig. Dermed henfaller man til hedonisme. Løsningen på dette er ikke tvangskristne Norge igjen, men tvert imot å spre rasjonelle ideer.

Endret av PelsJakob
Lenke til kommentar
At de stjeler mer alkohol og drikker seg fra sans og samling i større grad enn nå ?

Er dette et argument mot vin i butikk?

 

Synes du kanskje vi burde solgt heroin på Rimi også? Det er tross alt min rett å kunne kjøpe ett skudd på Rimi til kaffen. Er ikke min feil at enkelte knarkere ikke takler omgang med heroin.

Hei, stråmann.

 

Hvordan blir det med utvalget da? Ender det opp med at alle drikker Hakon Rødvin og First Price Champagne?

En annen mulighet er at det oppstår dedikerte vinbutikker, hvor man kan få kjøpt den vinen man ønsker. Om folk ønsker å drikke 30-40 kroners Hakon-vin, ser ikke jeg problemet med det.

Lenke til kommentar

Dei kan vell godt selge vin på butikk visst dei held seg under 4,7% grensa. Når dei no selg øl, cider og sprithaldige drikkevarer på under 4,7% så kan dei vell slenge med vin også. Rett skal være rett, ser ingen grunn til å utelukke enkelte typer alkohol fordi dei er være eller bedre en andre typer.

 

Sjå berre slik som rusbrus, det er ei myte at det berre er ungdom som drikk rusbrus. Sanheita er at dei fleste som kjøper rusbrus er godt voksne damer. Ungdom har stort sett ikkje råd til å kjøpe rusbrus pga prisen per alkoholeinheit.

 

Samtidig så burde alkohol helst selgast på pol, slik at vi får eit størst mogleg utvalg og samla kompetanse for bruksområder på f.eks forskjellige vinar.

Lenke til kommentar

Så lenge det finnes mennesker som drikker vin, så kommer det frem sånne saker, nå skal ikke jeg si hva som er rett eller feil, men det er tross alt X antall hundre tusen over 18 år som har lov til å kjøpe vin

 

Og jeg ser da ikke noe galt i at feks jeg skulle dra på Rema og kjøpe meg en flaske vin, jeg er tross alt voksen, og kan kjøpe øl der.

 

Nå skal det vel også sies at disse menneskene som vil ha vin ute av butikken, sikkert har en drøm om at også alt ølet blir solgt på vinmonopolet, Mullah Høybråthen har ikke bare et korstog mot røyk.

 

Det er rart det, at motparter tiltrekker hverandre, Høyre og KRF er jo et gift par i regjeringen, men hver for seg vil den ene ha vin i butikken, den andre vil bare ha det i kirken :)

Lenke til kommentar

økt forbruk ja, men hvaslags forbruk? det må man tenke på!

 

hvis konsekvensen av at det selges VIN(ikke sprit) i daglivarebutikker er at flere godt voksne mennesker tar seg ett glass til middagen, ser jeg egentlig ikke problemet.

 

Hvor mange av ungdomen tror du kommer til å bytte til vindrikking istedet for sprit/øl hvis det selges vin i butikken egentlig?

Lenke til kommentar

 

Nå viser du oss bare hvor lite peiling du har. Det er som regels ikke ens egenfeil at en er deprimert, lei seg, føler seg utenfor, føler håpløshet eller kommer på kjøret osv. Ikke trenger det å være noen andres feil heller. Som regel er det et komplekst puslespill med alt ifra tragiske barndomsminner til diverse skeletons in the closet det er snakk om.... m.m.

Nå begynner du å trekke inn mellomligende variabler, noe jeg anbefaler å holde utenfor. Skal jeg tenke som deg kan jeg si at: Han hadde en vond barndom, ble utsatt for overgrep, vold, mobbing osv, så det var ikke hans feil at han drepte den mannen.

 

Selvsagt blir man påvirket av vond barndom, overgrep etc. men man er jo likevel ansvarlig for det man gjør, ikke sant? (Det kan jo forøvrig nevnes at vond barndom osv. faktisk kan bli lagt vekt på i rettsaker men det er en annen sak.)

 

Kanskje en grotesk sammenligning, men dette viser at det ikke går an å følge tankegangen din. :thumbdown:

 

Men jeg tror ikke vi blir mer enige her. Du og Olsen står fast på at det er hovedsaklig samfunnets, omgivelsene, mellomliggende variabler etc. sin skyld at noen blir alkoholikere/rusmissbrukere. Jeg er enig i at dette kan være ( kanskje sterkt) påvirkende, mens jeg mener likevel at individets egen dømmekraft hovedsaklig har skylden. Og jeg står fast på dette: Vi kan faktisk få til å ha alle typer alkohol i dagligvarehandelen til meget billige priser utenatt vi trenger å ha en eneste rusmisbruker. Hadde alle bare brukt hodet sitt så hadde rusmisbruk vært en saga blott i dette landet. Dessverre er det langt og lengre enn langt igjen til et slikt paradis-samfunn der alle individene tenker over hvilke konsekvenser ens handlinger får, og retter sine valg deretter. :(

 

Men nå foreslår jeg at vi diskuterer hvordan det vil bli med vin i butikken istedenfor :D

Lenke til kommentar
' date='17/01/2005 : 23:37'] Du og Olsen står fast på at det er hovedsaklig samfunnets, omgivelsene, mellomliggende variabler etc. sin skyld at noen blir alkoholikere/rusmissbrukere. Jeg er enig i at dette kan være ( kanskje sterkt) påvirkende, mens jeg mener likevel at individets egen dømmekraft hovedsaklig har skylden.

Så lenge du anerkjenner at folk påvirkes, er det godt nok for meg. ;)

Lenke til kommentar
Så lenge du anerkjenner at folk påvirkes, er det godt nok for meg. ;)

Selvfølgelig påvirkes kjøperen av vareutvalget - noe man ser i gjen på varetrykket i din lokale matvarebutikk.

 

Spørsmålet er om vi trenger å sy poser under armene på befolkningen, eller la befolkningen i større grad styre sine egne liv (og kjøpe chardonnayen sin hvor de vil.)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...