Gå til innhold

Støy fra prosessor


patro

Anbefalte innlegg

Høyfrekvent støy

 

Ved installasjon av nytt hovedkort og ny prosessor fikk jeg samtidig tildelt en veldig irriterende "elektrisk" støy. Den legger seg i rommet og metter ørene slik at man fort blir veldig sliten til tross for at den ikke er sterk. Du blir sliten som om du satt foran en veldig gammel TV i mange timer. Bortsett fra denne støyen er maskinen helt i orden - stabil, rask og stille.

 

Jeg har forsøkt å lokalisere den og har kommet frem til følgende. Den kommer fra prosessor-området på hovedkortet, og forsterkes ved enkelte typer arbeid. Det er særlig lett å høre den hvis jeg åpner et vindu og flytter vinduet på skrivebordet ved hjelp av musa. Da kommer det en elektrisk støy fra prosessoren, virker det som... Det som er verdt å merke seg er at nettopp den samme lyden også kom med et annet hovedkort. Da trodde jeg det var noe feil med kortet (MSI K8N Neo Platinum) og byttet det til mitt nåværende - men når det er helt lik støy også på dette tror jeg ikke det er noe feil på hovedkortet, eller prosessor, men snarere oppsettet mitt.

 

Dette har vært et problem en stund og jeg har lest de fleste tråder jeg kunne finne om emnet, både på dette forumet og andre. Men uten å finne årsaken. Her er en del av det jeg har forsøkt uten hell, samt en del utelukkelser. Men først spesifikasjoner:

 

Asus K8N-E Deluxe

AMD 64 3000+ (Artic cooling vifte)

Seagate Barracuda 7200RPM 160 GB IDE

Corsair Value S PC 3200 512MB

PSU: Aopen 300W-12AHNF +12V@14

NEC ND-3500AG IDE

LITE-ON LDW-401S

Point of View Nvidia Ti4200 128 MB (vifteløs avkjøling)

Temperaturen på prossesor/hovekort ved vanlig bruk - 45/33 grader C

 

 

Har holdt på spolene, både en og en og alle sammen, både hardt og løst, men dette påvirker ikke lyden.

Lyden blir sterkere når maskinen arbeider, altså motsatt av en del av trådstartene som forteller at lyden opphører når prosessoren arbeider 100%.

Npvk_X snakker sannsynligvis om det samme i denne tråden -

http://forum.hardware.no/index.php?showtopic=344759#

 

 

Det er ikke harddisken som sender ut denne lyden, selv om også den har en ganske lys, svak (men konstant) lyd.

Det er ikke relatert til lydkortet - problemet inntreffer også når det er avinstallert.

Det er heller ikke relatert til USB - bruker ikke portene og det hjelper ikke å ”disable” dem.

Har også avinstallert Firewire - uten hell.

Det er ikke LAN relatert – lyden blir ikke påvirket av nedlastning eller overførsel mellom maskiner.

Ikke minne relatert – har forsøkt med forskjellige minnebrikker uten at lyden hverken kommer fra dem eller at det gjør noen forskjell.

 

Lyden kommer helt klart fra prosessorområdet – jeg er nesten sikker på at den kommer fra selve prosessoren og ikke fra noen av komponentene rundt. Jeg hadde ikke denne lyden med miutt forrige oppsett (Asus sA hovedkort og AMD 1,3+ prosessor) og lurer på om dette er noe som forekommer på alle oppsett med den nye 64-bit proseesoren?

 

Lyden er altså ikke sterk, nesten ikke hørbar, men ligger i et frekvensområde som gjør den svært slitsom.

 

Håper virkelig noen har ideer...

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er snakk om en høyfrekvent tone som skifter frekvens av og til, og blir mer intensiv når maskinen blir hardt belastet? Har oppled samme greia på et annet Asus HK, samt på skjermkortet mitt fra Sapphire. Tror ikke det er noen annen kur en å bytte hovedkort. Er lyden så slitsom som du sier, burde det går under reklamasjon.

 

Edit: Jeg er ganske sikker på at lyden kommer fra noen spoler eller kondensatorer på kortet.

Endret av likferd
Lenke til kommentar

Takk for raske svar...

 

Likferd - du er ganske sikker på at det er spole/kondensator relatert -

som sagt har jeg forsøkt å holde på spolene - de tre som ligger nærmest inntil prosessoren. Dette har ingen virkning. Hvilke andre spoler/kondensatorer kan jeg forsøke å påvirke?

 

Castor - jeg har en gammel psu liggende, en som støyer forferdelig, men jeg skal forsøke med den og se om det forandrer noe.

 

Edit: Min gamle PSU kunne ikke brukes. Er likevel litt i tvil om det er den. Det er nemlig veldig lite arbeid som skal til for at lyden skal komme. Den inntreffer når man åpner et vindu etc - det kan vel ikke være "heavy load"?

Endret av patro
Lenke til kommentar

Harddisker -

 

den er helt ny denne Barracudaen, og veldig stille. Den har nok en lys, lys lyd den også men når maskinen står uten å arbiede er den irriterende frekvensen ikke tilstede. Harddisken jobber selvsagt også når jeg setter i gang noe, men denne lyden er en annen, svært svak og ikke ubehagelig. Som hos deg bråket min forrige noe forferdelig - og det var godt å få denne nye. Men så skiftet jeg hovedkort og prosessor...

Lenke til kommentar

Lyden avsluttes etter at prosessen er ferdig, etter at vinduet er åpnet. Spiller jeg av noe i MediaPlayer derimot, forsetter lyden så lenge programmet arbeider.

 

Du har et godt poeng, selv om også PSU'en er relativt ny (kjøpte denne fordi den var stillegående, men var ikke klar over at et nytt hovedkort/prosessor ville kreve over 300W).

Har muligens tenkt å kjøpe et Artic Cooling Silnetium kabinett som etter sigende har en god Seasonic 350W strømforsyning. Dette skal i følge Artic være nok - hva tror du, C4STOR?

Lenke til kommentar

C4STOR - jeg er, dessverre, sikker på at lyden ikke kommer fra selve PSU'en - den kommer fra området Likferd har merket av på bildet over, eller fra selve prosessoren. Dessverre fordi det ville vært mye lettere å bytte denne enn hovedkortet. Kan det likevel være slik at ulyden egentlig er en helt normal "prosessorlyd" som forsterkes fordi strømforsyningen ikke leverer godt nok? Eller må det da være hovedkort/prosessor det er noe feil med? Tanken var å forsøke to ting på en gang med dette nye kabinettet - både prøve å dempe lyden ved å sperre den inne samt gi den mer stabil strøm. Asus skriver i manualen at man minst ha 350W PSU, ser jeg nå. Om det er fordi du skal ha mulighet til å overklokke eller om det er fordi systemet minst trenger en slik mulig wattstyrke vet jeg ikke.

 

Takk for bildet, Likferd - det er i samme området jeg hører min lyd - hvis du tar med prosessorområdet. Har vært bortpå det meste med baksiden av en blyant uten at noe påvirket lyden. Slik var det altså også med det forrige hovedkortet - MSI Neo Platinum - lyden var den samme men gikk ikke vekk selv om jeg holdt på både kondensatorer og spoler. Så hvis det ikke er PSU'en må jeg kanskje levere inn dette også...

 

Men nå får jeg pleie familielivet. Vi skrives. Takk for hjelpa!

Lenke til kommentar

På MSIs forum om nForce3-hovedkort er det en lang tråd om folk som er drittirritert over høyfrekvent susing/piping fra hovedkortet. Dette kommer visst fra spoler rundt CPU-socket. Er flere på det forumet som har prøvd med elektrisk isolasjonslakk eller no, som visstnok har hjulpet. Da sparker du riktignok garantien langt oppi rumpa, men det kan hjelpe.

 

Jeg er ikke så kresen på støy, men har selv prøvd å sjekke om det blir mindre piping når jeg berører spolene på mitt hovedkort med en blyant. Jeg har MSI K8N Neo Platinum (Socket 754).

 

På et hovedkort er det MASSE forskjellige spenninger og elektriske busser som fyker frem og tilbake. En liten ustabilitet i spoler/kondensatorer kan nok uten tvil føre til støy.

 

Samme type støy som kan høres fra noen TV-apparater når man skifter kanal f.eks. Høyfrekvent og ubehagelig.

Lenke til kommentar

Har også fått med meg trådene på MSI forumet om støy fra spoler. Men siden jeg ikke får noen forandring frem når jeg berører dem er det ingen vits å pensle på lim eller hva nå det beste er. Det med TV-frekvens lyd er en bra sammenlikning - man blir sliten i hodet etter en stund foran maskinen - og det er ikke bra.

 

Dette med dårlige batchs fra Asus - gjelder det også K8N-E Deluxe? Asus har midlertidig stengt sitt forum, men før de gjorde det gikk jeg inn for å se om mange brukere hadde støyproblemer med sine kort. Betydelig mindre enn på MSI var min konklusjon. Det fikk meg til å kjøpe Asus. Men FAQ tjenesten hos Asus sier heller ikke noe om støy. Jeg kan jo vurdere å skrive til Asus i håp om at de kanskje har noen råd å gi selv om man gjerne forsvinner i mengden i sånne sammenhenger.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...