Gå til innhold

Prosjekt Sølvblokk - Avsluttet


Anbefalte innlegg

Mitt system:

 

DD Maze4

DD Z-chip

Magnum GPU

Black Ice Extreme

Hydor L20II

PVC slanger fra clas ohlson

 

Resultater:

 

CPU maks belastning @ 2545MHz 1.8V -> 40c (prime95 6timer)

Ambient temp (luft) 21c

 

Barton XP-M 2400+ @ stock = 35W , @ maks klokk (221x11.5 1.8V) ca 80W

 

40 - 21

19/80 = 0.2375C/W (fra luft)

 

Så jeg vil ikke kalle det dårlig nei, men der er klart rom for forbedringer (jeg har ikke målt vanntemp her ergo blir sammenligningen helt feil mht blokkens ytelse).

 

Og jeg vil tro forbedringen ligger i kontakt mellom CPU og blokk. Eventuelt i å gå over innsiden av blokken med dremel diamant-sak for å gi en "sandblåst" effekt.

 

Edit: WW har nok ikke 0.91CW termisk motstand, tenker det heller er 0.091 ;)

Endret av AveMORphine
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

cc: Denne artikkelen går ofte som en rød tråd gjennom bong-diskusjoner.. Her står det meste du trenger å vite, men kort sagt så fungerer en bong ved at vannet blir kjølt ved at kald luft passerer det varme vannet PLUSS at litt av vannet fordamper (og dermed bruker endel energi) som også gjør vannet kaldere..

 

Stikk en finger i munnen og blås så på den. Kjenner du at den blir kald? Samme prinsippet.. Vannet fordamper og drar varmeenergi ut av huden.

Lenke til kommentar

Men for å si det på en annen måte, det høres merkelig ut at du skal ha en temp som er såpass over vanntemp. Da jeg ved å kjenne på radiatoren kan kjenne at den er omtrent like varm som min hånd (dvs ca 30c).

 

Kan sikkert slenge oppi en temp måler etterhvert, men grunnet høy flow vil jeg ha problemer med å bare slenge den oppi tanken (spruten står da 3cm opp over kanten av min innovatek tankomatic -> noe som igjen betyr våt PSU :p).

Endret av AveMORphine
Lenke til kommentar

Genialt prosjekt.. tenkte bare at når jeg lagde en kjøle løsning for mitt "himkok" apparat brukte jeg ca 800 klinkekuler det er helt stille og kjøler ekstremt bra...

 

lykke til videre med prosjektet..

 

(nå har jeg lest i 1,5 timer. Kjett å dra på jobb til kl 07.00) :)

 

 

edit: han trykkleif er en klovn..

-Pezo

Endret av Pezo
Lenke til kommentar

Så... over til temperaturene (har endelig fått skaffe meg termometere! :thumbup: )

Rom: 22C, Vann: 25C, CPU: 40C. Alt 100% load, [email protected] ca.

Ikke så altfor ille med vannkjølinga altså... Men 15C deltaT på vann og cpu? Er ikke dette temmelig høyt? Nå mista jeg litt trua på blokken min her.. Hva mener dere? Riktignok er det MBM som melder CPU-temp'en da... men den er vel ikke helt på jordet heller? Mulig cpu-temp vil gå ned et par grader når AS5'en setter seg ordentlig også...

 

Edit: mer info

Morsomt å se at ting går fremover, og at det funker!

15 grader Delta T er vel i meste laget ja. Til sammenligning har jeg ca 7 grader, (avlest m. separate termometre) så det bør jo være mulig for deg å redusere dine verdier med 5-6 grader vil jeg tro?

Og som allerede sagt; MBM er jo slett ikke til å stole på, så det beste du kan gjøre er å plassere en egen føler tett inntil CPU-core.

 

Jeg observerer én ting på bildene; Slangene "henger" fra blokka og bort til bongen.

Tenk på at vekten av slanger og vann kan påvirke blokkas press mot core. Det er tross alt fjærer det er snakk om, og de gir seg jo ved belastning.

Foreslår at du forsiktig prøver å stramme de to øverste fjærene, og samtidig observere CPU-temperaturen. Synker den etter fjærstramming, så har du svaret på en slapp Delta T der.....

Lenke til kommentar

Jeg prøvde å stramme de to øverste skruene, Skrue ;) Men det ga ikke noe synlig resultat.. Har allerede strammet alle sammen temmelig hardt, og silikonslangene er jo som kjent ikke så belastende for blokka som pvc-slanger.

 

Får heller prøve å ta hele stasen av, rense, og på igjen. Mulig jeg var litt sparsommelig med AS'en... ville prøve å få til et supertynt lag, brukte barberblad og greier..

Lenke til kommentar

Vet ikke hvordan det er med de nye AS-variantene med min erfaring med AS er at det trenger 24-48 timer på å "gå seg inn". Føste gangen jeg hadde kjøpt sikkelig termisk pasta fikk jeg sjokk. Tempen gikk opp 5 grader i forhold til den gummien som satt på kjøleren ved kjøp. Men etter et par dager var selvsagt tempen mye bedre enn den noen gang hadde vært. Denne tilvenningsfasen er avhengig av tempen, og går raskere hvis man stresser cpu litt, men siden man kanskje også er litt usikker på kapasiteten til kjølesystemet bør det gjøres under nøye uvervåkning.

Lenke til kommentar
Jeg prøvde å stramme de to øverste skruene, Skrue ;) Men det ga ikke noe synlig resultat.. Har allerede strammet alle sammen temmelig hardt, og silikonslangene er jo som kjent ikke så belastende for blokka som pvc-slanger.

 

Får heller prøve å ta hele stasen av, rense, og på igjen. Mulig jeg var litt sparsommelig med AS'en... ville prøve å få til et supertynt lag, brukte barberblad og greier..

Hm, det var nesten rart. Har du prøvd å variere på de to andre også?

Min erfaring er i alle fall at det ofte kan være noe å hente på å "fin-tune" fjærene. På WW-blokka mi her tør jeg nesten ikke fortelle hvor stor forskjellen på tilstramminga er, men la meg antyde noe rundt 2-3 mm. Men fjærene som følger med i det settet er jo relativt myke i forhold til de du fikk av meg, og dermed blir ikke forskjellen dramatisk.

 

Har ingen erfaring med AS5 sjøl, så den kan jeg ikke si noe om. NOVEC har jo noen tips der ser jeg.

Som en "hurtiginnkjøring" av pastaen jeg bruker,(AS3), kjører jeg gjerne systemet omtrent uten vannflow, slik at CPU-temp øker en god del utover de vanlige 30-35 gradene. Dermed setter pastaen seg også fortere, noe som også gir 1-3 graders lavere CPU-temp etterpå.

 

Men som du også er inne på; Riktig mengde er også viktig! Men om du "bommer", så blir forskjellen uansett ikke voldsom...

Lenke til kommentar

Hmmm... Core-spenninga er helt sprø her.. Kjører på 2333 MHz her (166 x 14), 1.775v i BIOS. MBM viser spenninger 1.73v - 1.76v på idle, og 1.70v - 1.74v under load med prime95! Her er et par filmklipp for dem med bredbånd: Idle, prime95.

 

Bruker en F/S 350W PSU, og bare en HD, så PSUen er vel ikke problemet? Er det bare spenningsregulatorene som blir varme og slurvete?

Lenke til kommentar

Misforstå meg riktig, det er en fordel å ha mosfet kjølt, så dersom du har noen gamle chipset ribber eller lignende er det bare å kappe de opp å lime de på. Det samme gjelder SB.

 

Edit: men jeg som skal lage blokker til SB og Mosfet sliter litt nå etter jeg har limt på ribber :hmm:

 

En kan aldri kjøle for mye ;)

Endret av AveMORphine
Lenke til kommentar

E e ikke sikker på om e har helt skjønt d...

men du bruker et "dusj hode" i toppen ikke sant?

For me denne løsningen skal du jo kunne oppnå en alvere temp på vannet enn romtemperatur....

Helle påenget er jo at man skal "forstøve" vannet mest mulig slik at det gi fra seg mest mulig varme..... men,men kan jo være at e har misforstått d helt da....

 

 

AS5 inneholder ikke silikon. Væsken som sølvpartiklene er blandet i består av en spesiell blanding polysyntetiske oljer som sammen gjør at pastaen gjennomgår 3 forskjellige faser.

 

Fase 1: Når pastaen klemmes ut fra tuben har den en konsistens som gjør den lett å spre ut i et jevnt og tynt lag.

 

Fase 2: Under "innkjøringsperioden" blir pastaen mer tyntflytende slik at den lettere fyller ut de mikroskopiske ujevnhetene mellom prosessor og kjøler.

 

Fase 3: I den tredje og siste fasen, som vil vare fra 50 til 200 timer, blir pastaen gradvis mer tyktflytende inntil den inntar sin endelige konsistens som gir pastaen sin langtidsstabilitet. Prosessortemperaturen vil falle 2°C-5°C under denne "innkjøringsperioden".

:yes:

Lenke til kommentar

Prosjektet avsluttet

 

Velvel, for å rekapitulere litt her; Jeg klarte å støpe en blokk i sølv, og få den til å virke ålreit sammen med resten av vannkjølingssystemet mitt (det første jeg har laget).

 

En stor takk rettes til alle her som kom med tips, ris og ros, samt en ekstra stor takk til Skrue, som også hjalp meg i mekkeboden sin (og sågar donerte litt stæsj)! :thumbs:

 

Jeg kan vel konkludere med at sølvblokka mi ikke ble så aller verst, med tanke på at den er den første jeg har laget, men jeg tror nok designet ikke var helt i toppsjiktet, og at dette med god design teller mer enn sølv vs. kobber.

 

Når det gjelder bongen, så tror jeg rett og slett at den må belage seg på et liv vekk fra PCen om ikke så altfor lenge. Visst fungerte den (sikkert bedre enn de fleste radiatorer også), men etter litt tankevirksomhet har jeg funnet ut av at jeg setter helsa mi endel hakk over lav vanntemperatur - jeg tør rett og slett ikke ta risken med bakterier (les: legionella) i systemet.

 

----

 

Planene nå fremover vil bli å lage en eller flere blokker (hovedsaklig basert på kobber, men kanskje en i sølv og) basert på et litt modifisert cascade-design.

I tillegg har jeg lekt med tanken på å få laget et godt vannkjølingssystem i et SFF kabinett, helst Shuttle. Jeg vet at dette har blitt gjort før, med mer eller mindre hell, og at det vil være en utfordring å få det til bra! Altså frister utfordringen i seg selv ikke så rent lite! ;) Hvis noen her har et SFF-kabinett de kunne tenke seg å bli kvitt, i bytte mot penger, PM meg!

Starter ny worklog når ting skjer!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...