Gå til innhold

Er USA et skrekkeksempel på demokratiet som går fullstendig feil vei?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Godt spørsmål. 
Men hva er det du ønsker å unngå? 
At personer som Trump ikke skal få en plass i det politiske landskapet? 

I så fall, ville ikke det også vært et eksempel på et demokrati som gikk i feil retning?
Altså at man får et demokrati, men kun de som har "korrekte" meninger får lov til å representere oss? 

Hvis man tar utgangspunkt i Trump så har min påstand hele veien vært at Trump lærte seg reglene på en måte ingen yrkespolitiker der borte (eller her hjemme hos oss) har klart tidligere.

Han innså at dårlig PR rettet mot han selv var effektivt da det dro fokuset vekk fra motstanderen uansett hvor positivt de ble fremstilt. 

For eksempel husker jeg en episode under valgkampen i 2016 hvor han "fristet" alle store mediehus med en Livesending hvor han skulle dekorere noen personer fra militæret osv, også skulle han muligens beklage en eller annen beskyldning eller uttalelse han hadde kommet med tidligere. Alle stilte jo gladelig opp ettersom det var mange kontroverser rundt han, og de forventet at han skulle dumme seg ut. Det som faktisk skjedde var at han fikk typ 2 timer med livesending hos alle de store mediehusene hvor han snakket om draining the swamp, hvor ille Hillary var osvosv, og avsluttet med ca 3-5 minutter om det som var forventet at han skulle gjøre. (husker ikke helt detaljene rundt dette, men mener det var omtrent slik det skjedde) 

Det morsomme her er jo at eneste grunnen til at han hele veien har fått til slike ting er jo fordi mange av hans støttespillere er støttespillere fordi de føler at han blir motarbeidet av samtlige yrkespolitikere, justissystemet, media osvosv. 
Det kan jo stemme i varierende grad det, men jo mer "orange Drumph" osvosv man ser rundt om kring, jo sterkere blir jo hans posisjon. 

Dersom man istedenfor å motarbeide på den måten man har gjort absolutt hele veien så langt og heller bare gitt samme mediedekning som man har gitt til en "normal" person uten å forsøke å "bestemme" for velgerne at han er dum/inkompetent, så hadde ting sett litt annerledes ut. 

Eksempel: 

-Trump vil bygge en mur på grensen, og forventer at Mexico skal betale for den. 
Her vil de fleste (tror jeg) forstå at dette ikke kommer til å bli en særlig lett oppgave

-DrUmPh forsøker å bygge en mur til 6709426345 Millioner dollar, forsøker å tvinge Mexico til å betale og her er 5 kjedelige analytikere som forteller hvorfor han tar feil, aldri blir president og hvorfor vi aldri må gi han kodene til atomvåpen
Her mistenker jeg at Trump både fikk velgerne som trodde at det var mulig å få Mexico til å betale, men også de som faktisk ble ekstra trass fordi de rett og slett ønsket seg en mur mot Mexico og ikke brydde seg om hvem som betalte så lenge den faktisk ble satt opp. Bare at nå så måtte alle andre ta avstand til denne muren, så nå var alternativene å gå for Trump sin plan, eller ikke ha noen mur i det hele tatt. Klart han vant stemmer på det, for nå har han dreid hele fokuset over på en mur mot Mexico, og det er disse overskriftene folk leste i en lengre periode. 


Dette tror jeg vi kommer til å se hver gang man forsøker å "de-platforme" kjente personer, bruker all tid og energi på å prate om hvor inkompetente de faktisk er osv. 
 

Se bare i dag, etter typ 8 år med generell motbakke-løp for Trump, så er fremtidsutsikten at han kommer til å stille som presidentkandidat mot en person som åpenbart sliter med mental helse, kun fordi de ikke tørr å bytte ut Biden med noen nye av frykt for at Trump skal vinne. Det er ikke lengre snakk om å fremme egen politikk, det er snakk om å "vinne" over motstanderen. 

Og det er her man må starte for å opprettholde demokrati. 
La ytre høyre, ytre venstre og alle i mellom få kjøre sitt eget løp uten å bruke energi på å fortelle hvor mye verden kommer til å gå til helvete om man stemmer på motstanderen. For om det er ditt eneste argument har du ganske uinteressant politikk selv, og om du heller hadde brukt tiden på å forbedre egen plattform så forsvinner slike jokere som f. eks Trump ut døren av seg selv. Tenk hvor mye gratis PR han får nå bare pga dette med rettsaker, fjerning av navn fra stemmesedler osvosv. Er jo en gullgruve for samtlige som er misfornøyde med dagens situasjon. 

  • Liker 4
Lenke til kommentar

USA har blitt et veldig polarisert samfunn. Middelklassen krymper, folk sitter med følelsen av at staten ikke har noen verdi i deres liv. Utdanning er ekstremt dyrt. Hvis du spør et utvalg personer om hva de sist så av vitenskapsprogrammer på tv så vil sikkert en del svare "ancient aliens" og lignende. Pressen er like polarisert eller mer enn resten av samfunnet og massemedia mangler objektiv og uavhengig dekning av nyheter og politikk. De verste sidene ved organisert religion utnyttes på det groveste. Det politiske systemet er knapt fungerende og er rigget for å ende i deadlock, politikerforakten er stor. Sosiale medier er en kloakk av ekstremistiske ytringer, bots og skamløs utnytting av personer som ikke klarer å skille mellom fakta og påstander og ikke klarer å vurdere troverdigheten til ulike kilder.

Det er mye man kan lære av dette. Selv om situasjonen her i landet er ganske ulik så er det visse tendenser som er like. Håndtering av kildekritikk er noe som nå må inn i barnehagen, ikke høyere utdanning. De økonomiske forskjellene må holdes lave, utdanning og idrett må være lett tilgjengelig for alle i oppveksten. Antallet politikere som har begått lov- og regelbrudd de siste årene må være et midlertidig fenomen.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
ForTheEmperor skrev (18 timer siden):

Det vi vitner i USA med det politiske landskapet der med Trump og alt det fjølet der, er det noe som Vest-Europa bør lære og prøve å unngå hvis det er mulig? 

Nei, vi har fullt fungerende demokratier, det er USA som burde lære av Vest-Europa, USA er regnet som et "flawed democracy", det er det en grunn til, det er mye som bør rettes opp i det samfunnet spør du meg. 

Jeg mener vi absolutt bør innføre/lære mye mer kildekritikk i skolen å sette inn ressurser for å bekjempe falske påstander på internetten, det er skremmende å se hvordan GOP er blitt forvandlet til en gjeng med frihetshatende kommunister.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Trump er et resultat av to ting: Det ene er at de kun har høyreside i USA. Altså høyre og ultra-høyre. Den andre er at en minoritet blir undertrykket av majoriteten. Sistnevnte er i ferd med å skje i Norge og siden de fleste bor i byer og det er langt flere eldre enn yngre

Lenke til kommentar
Reg2000 skrev (3 minutter siden):

Det er ihvertfall et skrekkeksempel på hvordan desinformasjon kan ødelegge et samfunn, og hvordan nettet dessverre har blitt en større kilde til desinformasjon enn til informasjon. 

Det er også et skrekkeksempel på hvordan lobbyvirksomheten har gått til det ekstreme og klart å ødelegge mange av velferdsgodene USA var en forkjemper for, som fagforeninger og et godt dekkende helsevesen for hele landet.

Desinformasjonsproblemet er tydelig for å beskrive de siste årene, men man kan gå tilbake 40-50+ år for å forklare hvor USA begynte å gå bakover på mange vesentlige sosiale goder.

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Uenig med over

Det er dysunfksjonelt fordi de har 2 sider (partier)*, og da vil splittelsen bli større over tid. I tillegg så tjener de store mediene mye mer på "store hat" overskrifter. Som i tillegg over tid vil øke splittelsen. De to ekstreme sidene er dømt til å komme. 

Du får en mye mer enten er du med oss eller mot oss med bare to partier. Og mye vanskeligere å ha grupper som er for en middle-ground mellom de to partene (i tillegg hjelper ikke det at de to partiene er glade i å jobbe med hverandre innad, med utad mot hverandre)

 

* ja, det finnes "independent" men de er så små at de er ikke eksisterendes i USA

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...