Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Ugyldig vilkår i kontrakt om katte-kjøp?


Anbefalte innlegg

Heisann.

Har et par katter, og grunnet diverse omstendigheter, så lurer vi på å omplassere dem, eller selge som det også kalles.

Kontakten når vi kjøpte kattene er en standard kontrakt fra NRR (Norske Rasekattklubbers Riksforbund), og inneholder normal informasjon som navn og chipID og info om katten.

Det er også i et felt i standardkontrakten skrevet "Vend arket for betingslser". Og her begynner det jeg har spørsmål om:

Quote

Vedlegg til kjøpekontrakt for katt mellom oppdretter og kattekjøper:

Katten overdras som kjæledyr og familiemedlem som har rett på nødvendig omsorg og stell.

Oppdretter/selger forbeholder seg retten til å vederlagsfritt ta katten tilbake i tilfeller av enhver dyremishandling.
Mangel på adekvat omsorg, mat, husly eller nødvendige veterinærbehandling. Ved radikale inngrep som klofjerning mm. (Må aldri foretas unødvendige inngrep som reduserer katten)

Katten må under ingen omstendigheter bli gjenstand for forskning, testing osv.

Skulle de pga uforutsette omstendigheter bli nødvendig å omplassere katten skal oppdretter varsles og godkjenne kattens nye hjem. Katten må ikke legges ut for salg på fex finn.no, facebook osv.
Skulle katten ikke finne seg til rette i nytt hjem, forbeholder oppdretter seg retten til å ta katten vederlagsfritt tilbake for å bistå med å finne nytt hjem.
Ny eier er ansvarlig for å bringe katten tilbake til oppdretter hvis noen av nevnte forhold skulle finne sted.
Forsikring tegnes uten opphold og egenandeler dekkes av kattens nye eier.

Endel av det er helt greit, vi har passet på katten og de har det fint. Men det er også endel begrensninger i kontrakten som jeg lurer på om kan holde vann. Vi har kjøpt og betalt for en "vare", og i mitt syn burde vi stå fritt til å gjøre som vi vil med de (innenfor lovens rammer).
Jeg syntes det er lagt uforholdsmessige store begrensninger på kjøpet.

I kontrakten er det skrevet under av privatpersoner, så ikke noe firma. Og selger har ikke krysset av i kontrakten for at selger også er oppdretter.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Har også vurdert å kjøpe rasekatt, og må da ta de fra oppdretter. Men fy søren for en sær gjeng. Det er akkurat som om de selger levende gull. Spør å graver om alt mulig, som de egentlig ikke ha noe med. Hvorfor er oppdrettere sånn? Har også sett lignende kontrakt det som ble postet. 

Lenke til kommentar

Det er det samme med hunder. Mener diverse omplasseringorganisasjoner også har noe liknende.

mongojarle skrev (1 time siden):

Vi har kjøpt og betalt for en "vare", og i mitt syn burde vi stå fritt til å gjøre som vi vil med de (innenfor lovens rammer).

(Min uthevelse)

...og dette er årsaken til at slike betingelser er med. I lovverket og rettspraksis er kjæledyr definert som en hvilken som annen gjenstand, og ikke som et levende vesen. Du har dyrevelferdsloven som selvsagt dekker mye, men i akkurat en god del tilfeller så er kjæledyr dyr per definisjon en vanlig forbruksvare. En vanlig katt har f.eks. svært liten "markedsverdi" og fører til bruk og kast. Slike betingelser er dermed for å motvirke at dyret blir utnyttet eller brukt kun til profittjag, men at det heller skal få et stabilt og godt hjem. 

Betingelsene er der altså for kattene, og dere vil vel at de fortsatt skal ha et godt hjem...?

Endret av panzerwolf
  • Liker 3
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar

Høres jo ut som om løsningen er å avlive de, og ikke gjøre det hos vetrinær. Dette i frykt for etterfølgelse fra oppdretter.

(satt på spissen)

 

Kan vilkårene tilsvarende oppdretter sine overføres til andre områder, f.eks nettbutikker der man godtar kjøpsvilkår når man handler?

Det er min samboer som har underskrevet kontrakten. Kan jeg selge kattene uten å være bundet av klausulen?

Endret av mongojarle
Lenke til kommentar
mongojarle skrev (16 minutter siden):

Høres jo ut som om løsningen er å avlive de, og ikke gjøre det hos vetrinær. Dette i frykt for etterfølgelse fra oppdretter.

(satt på spissen)

 

Kan vilkårene tilsvarende oppdretter sine overføres til andre områder, f.eks nettbutikker der man godtar kjøpsvilkår når man handler?

Det er min samboer som har underskrevet kontrakten. Kan jeg selge kattene uten å være bundet av klausulen?

For å ta første og siste avsnitt først: man kan alltids, akkurat som man kan kjøre for fort også. Det hindrer ikke rettslig forfølgelse av deg og/eller din samboer i etterkant.

Ang kjøpsvilkår, så er det forskjeller på generelle vilkår og vilkår som er tydelige for et spesifikt kjøp. Hadde slike vilkår vært bortgjemt i en lang tekst som det er urimelig å anta at er der, hadde nettbutikken slitt med at det var gyldig. I en personlig kontrakt som også er lettfattelig, er det noe annet.

Det er jo heller ikke verre enn å høre med oppdretter eller NRR. Sjansen er stor for at de kjenner til noen som ønsker seg slike katter som dere har.

Eller legg de ut på finn.no med forbehold om at kjøper må godkjennes. For seriøse kjøpere er ikke det noe problem i det hele tatt og heller en sikkerhet for at alt er i orden.

Endret av panzerwolf
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Jeg antar at det her er snakk om denne standardkontrakten, og at selger har fylt inn sitt navn i punkt 2 og krysset av for "Nei" i punkt 3. 

Generelt sett skal kontrakter tolkes i samsvar med det begge parter mente da avtalen ble inngått. Her er det tatt inn vilkår som ikke er standardvilkår, og det har en veldig sterk presumsjon mot seg at man har tatt inn vilkår som ikke skal ha noen rettslig betydning, enten mellom partene eller til fordel for tredjemann. 

Hvis oppdretter forbeholdt seg slike rettigheter i kontrakten med sin kjøper (din selger), så kan selger være forpliktet til å videreføre vilkårene i kontrakten med ny kjøper (deg). Det vil da fortsatt være oppdretter som er berettiget etter vilkårene. 

Det er etter min mening ganske klart at vilkårene gjelder, men det kan stilles spørsmål om hvem som er berettiget etter dem. I alle tilfelle kan ikke du se bort fra dem uten videre. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...