Gå til innhold

Hastighetsforskjell nettfart.no vs speedtest


Anbefalte innlegg

Har i en tid følt at nedlastingshastigheten har vært treg på mitt fiberbånd. har begynt å måle.  Har 100 Mbps linje. Når jeg måler med nettfart.no er nedlasting på 10-16 Mbps, opplastingshastighet er ok med 90+.

Måler med speedtest - og nedlastingshastighet er på 90+ Mbps

Ved strømming av film føler jeg at hastighet er lav, samme ved nedlasting av store filer.  Levrandør påstår alt er OK.  Har rett ut av veggen (fiberboksen, kablet selvsagt) og etter router (kablet og trådløst). Alle viser samme trend, selv om roter forsinker litt (1-3 Mbps). 

Samme måling foretatt med ulike typer utstyr.  Bruker jeg samme utstyr på kobler til andre nett enn det hjemme er det samsvar mellom nettfart.no og speedtest.

Hadde tidligere nett fra Telenor.  Har skifta til Nextgentel, men det er på Telenor sin linje

Nextgentel påstår alt er som det skal... All den tid speedtest måler grei hastighet i forhold til det jeg abonnerer på kan jeg ikke motsi dem heller.

Mottakelig for tips for hva jeg kan gjøre, sjekke -  hvorfor er det slik?  Er det bare tull det jeg føler og nettfart måler, eller er speedtest korrekt?

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Har ellers hatt litt av inntrykket av at Nettfart.no ikke er helt til å stole på, og gjerne opplevd at ytelsen har vært lavere der enn som har vært for andre tjenester og hva jeg har opplevd med reell bruk. Har også erfart at Speedtest en periode gjerne ha halvparten av linjehastigheten når jeg hadde Altibox, mens f.eks. Fast.com ga linjehastighet, samt også at reell bruk (f.eks. nedlastinger av spill o.l. som klarer å fylle linja) var i samsvar med linjehastighet. Hvis jeg valgte en annen server hos Speedtest, kunne imidlertid resultatet bli et helt annet (altså i samsvar med linja).

Hvor kan man "føle" at hastigheten er lav ved nedlasting av store filer? Det vil jo for slikt være ganske enkelt å sjekke reell hastighet på denne typen reell bruk. 

NGT bruker Telenors aksessnett. Altså fiberen fra sentralen og ut til huset ditt. Fra sentralen og videre kan det være ganske så forskjellig, og ta andre veier. 

 

 

Lenke til kommentar

Speedtest er en store international anerkjent aktør. De lyver ikke.

For at du skal klare å laste inn nettsiden til diskusjon.no lynkjapt, trenger du god motorvei-hastighet hele veien mellom din mobil/PC, bort til den server-parken som leverer Diskusjon, og tilbake igjen. 

Det hjelper svært lite at du har kjapp linje frem til Speedtest sin nærmeste node, dersom du må over på trege kjerreveier for å komme frem til alle andre servere!

Nå skal jeg være forsiktig med å påstå at det er slik ståa er for deg, men dersom samtlige streams yter dårligere enn før, så er det jo nærliggende at noe har endret seg enten hos deg - eller hos de du streamer fra.

Kanskje NextGenTel betaler for billigere/tregere noder mot utlandet? 

Kanskje Telenor har en drøss med CDN og strømme-cacher i eget nett (og svir av milliarder på dette), til glede for egne kunder?

Vanskelig å vite. Men å måle nedlastingshastighet opp mot flere aktører gir jo et hint, for all del. Men du vil aldri få 100 Mbps hele veien fra Australia og inn i egen stue. Kjappest hastighet oppnår du på innhold (servere) som kan nåes kjapt (få noder, og god fiber). 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
2 hours ago, qualbeen said:

Speedtest er en store international anerkjent aktør. De lyver ikke.

Enig her med at dette er en annerkjent aktør med en plattform som nok er ganske så gjennomgått. Men ei heller her skal man stole blindt på resultatet etter min erfaring - i hvert fall ikke uten å teste litt forskjellige servere.

fast.com (Netflix sin speedtest-tjeneste) benytter så vidt jeg forstår de samme CDN-ene som de har innholdet for Netflix-tjenesten liggende på.

Lenke til kommentar
qualbeen skrev (På 24.8.2023 den 20.39):

 

Nå skal jeg være forsiktig med å påstå at det er slik ståa er for deg, men dersom samtlige streams yter dårligere enn før, så er det jo nærliggende at noe har endret seg enten hos deg - eller hos de du streamer fra.

 

Hos meg er ting uforandret. Merk at jeg også har målt "rett inn i veggen" - før router.

qualbeen skrev (På 24.8.2023 den 20.39):

 

Kanskje NextGenTel betaler for billigere/tregere noder mot utlandet? 

Kanskje Telenor har en drøss med CDN og strømme-cacher i eget nett (og svir av milliarder på dette), til glede for egne kunder?

 

Dette er noe jeg mistenker - men ingen vil kunne bekrefte.  Samtidig vil jeg overfor Telenor kunne si at det ikke vil hjelpe å gå tilbake som kunde til dem.  Det er jo "deres" nett jeg bruker nå.  

 

Ellers forventer jeg ikke 100 Mbps hele tida. men i følge nettfart.no ligger nedlasting kosntant på nesten 1/10 av den hastighet i jeg abonnerer på.  Vurderer å skifte hastighet opp eller ned for å sjekke hvordan målingene endrer seg.

Har sjekket fast.com, men kun på wifi. Har variert mye. Men vært høyere enn nettfart, lavere enn de andre verktøyene.  

All den tid speedtest gir "korrekt" hastighet skjønner jeg at jeg må innfinne meg resultatet slik det foreligger.  Så får man vurdere tiltak etterhvert.  Hadde besøk i sommer av noen jobber hjemmefra her.  Ikke at de krevde så mye hastighet - men de endte med å bruke mobilen som router for å kunne bruke PC og internett sømløst.  Hatighetene som nå.  Ellers mener jeg at du merker forskjell på hastighet på 10-12 Mpbs vs 85-100 Mpbs

Endret av abr133
Lenke til kommentar

Du kan gjøre en DNS trace for de forskjellige speedtest-alternativene du bruker, så vil du kunne se hvordan trafikken "hopper" rundt på nettet før den når målet sitt, og alle forsinkelsene som oppstår på veien. Dette er en stor grunn til at det kan oppleves veldig forskjellig hastighet avhengig av hva/hvor du forsøker å gjøre på nettet.

Lenke til kommentar
5 hours ago, abr133 said:

 

Dette er noe jeg mistenker - men ingen vil kunne bekrefte.  Samtidig vil jeg overfor Telenor kunne si at det ikke vil hjelpe å gå tilbake som kunde til dem.  Det er jo "deres" nett jeg bruker nå.  

Det er vel Telenors aksessnett du bruker, mens altså hvordan trafikken rutes fra sentralen og videre er i NGT sitt nett - eller på fiber som NGT har leid hos noen andre. Med andre ord, vil det vel kunne være en del forskjeller mellom NGT og Telenor selv om aksessnettet i "nabolaget ditt" er Telenors nett.

Hos Altibox og Telenor, går trafikken i eget kjernenett. GlobalConnect har vel også i stor grad eget nett så vidt jeg forstår. Hos NGT der de leier seg inn i andre aksessnett blir situasjonen potensielt ganske så forskjellig. De kan leie hos Telenor slik at det i teorien er Telenors fiber som brukes videre, men da leies vel en gitt kapasitet, før det på ett tidspunkt går inn hos NGT og videre vil være avhengig av hvordan dette er koblet videre mot NIX og andre forbindelser. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
abr133 skrev (5 timer siden):

Det er jo "deres" nett jeg bruker nå.

Du bruker ikke Telenor sitt nett hele vegen.
Du bruker Telenors nett til nærmeste Sentral hvor NGT selv eier utstyret.
Tipper maks 2 hopp.
Derifra er det eget backend nett som brukes.
Enten noe dem eier selv eller som dem leier hos andre.

NGT kan leie la oss for regnestykket si 10gig linje hos en tilbyder for eks telenor.
denne linjen må deles mellom alle kundene dem har i samme backend.
OM alle har 100mb linje så tilsvarer dette 100 kunder.
Mest sansynlig tenker dem at ikke alle bruker all kapasitet hele tiden (noe som er helt korrekt)
Så kanskje dem faktisk har 300kunder på denne linja.
Mens eier av linja kan være for eks Telenor eller Uninett og leier ut backhaul til andre.
Disse kan ha en kapasitet på det mangedobbelte.
Dem kan også ha Casher ekstremt nært, noe som gjør at strømming går smertefritt siden filene allerede ligger bare 2 eller 3 hopp fra bruker, mens NGT sin cashe er 10 hopp unna. hvor du da må dele kapasitet med flere brukere hvor Telenor sin er mye nærmere deg.

Så kommer det an på hvor i landet du bor. Nord i landet er du ofte prisgitt søta bror, siden det meste går over grensa, så sør og tilbake til NIX i Norge.

Så er det også hvor mye kapasitet leier NGT hos telenor i Koblinsboksen du er sentralisert?
Kanskje dem bare leier en kapasitet på 1gb men har 12 kunder?
Det er veldig mange variabler og så hensyn til.

Lenke til kommentar

I tillegg er det ikke slik at innholdsleverandørene har ubegrenset kapasitet på sine servere - det vil kunne være belastningstopper hvor antall samtidige kunder utfordrer hvor store datamengder de klarer å levere - og det løses gjerne ved å gå litt ned på kvalitet / båndbredde som hver enkelt kunde får.    Da hjelper det ikke hvor raskt mellomliggende nettverk er.

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...