Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Livsarving eller ikke?


BIGG

Anbefalte innlegg

For mange år siden hadde Per og Kari et kortvarig forhold, der resultatet ble en sønn, Ola. I en ulykke på 90-tallet døde Ola i en ulykke. Per fikk aldri flere barn, og er fortsatt ugift.

Nå har Per fått en diagnose som tilsier forventet kort levetid. Spørsmålet er om Kari vil bli arving på vegne av deres felles avdøde sønn? Av forskjellige grunner vil Per for all del unngå dette!

 

*navnene er konstruert...

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2019-06-14-21/KAPITTEL_2-1#KAPITTEL_2-1

 

Sitat

Hvis et barn er død, går dette barnets del av arven til barnets livsarvinger med lik andel på hver gren. På samme måte arver fjernere livsarvinger. Hvis et barn er død og ikke etterlater seg livsarvinger, går dette barnets del av arven til de andre barna eller deres livsarvinger med lik andel på hver gren.

Ser ut som om kun eventuelle livsarvinger kan arve via Ola.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
17 minutes ago, Mag ne said:

Nei. Livsarvinger er i direkte nedstigende linje.

Det stemmer for klasse 1, men dersom det ikke finnes direkte nedadstigende linje vil det i klasse 2 gå opp igjen til foreldre.

Kari er dermed livsarving etter Ola, men uten rett på pliktdelsarv (som jeg oppfatter at problemstillingen omhandler). Foreligger det testamente som tilseier en annen fordeling har Kari ikke rett på arv men er fortsatt klasse 2 livsarving etter arveloven.

https://jusinfo.no/arverett/hvem-arver-etter-loven/arverekkefolgen/

Endret av process
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Kari arver ikke Per. Kari er heller aldri livsarving til Per med mindre hun blir adoptert av ham - livsarvingene er arvelaters barn, og kun barna. 

I denne situasjonen er Ola livsarving etter Per. Men Ola får ikke arv, fordi det er et krav for å få arv at man lever (eller er unnfanget) når arvelateren dør, se arveloven § 66 annet ledd. Når Ola ikke fyller vilkårene for å arve, så er det ingenting for Kari å arve. 

Hvis Ola hadde barn så vil disse tre inn i Olas arv etter Per, se arveloven § 4 annet ledd (disse, Pers barnebarn, er Pers livsarvinger). Hvis Per hadde andre barn så vil disse arve ham (hadde han fire barn inklusive Ola deles arven på tre i stedet for fire, arveloven § 4 annet ledd). Hadde Per ingen andre barn vil hans foreldre (eller deres livsarvinger, dvs. Pers søsken/nieser og nevøer/etc) arve Per. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...