Gå til innhold

Kjøp av annen bolig - lån/sikkerhet


Gjest f3f68...5b7

Anbefalte innlegg

Gjest f3f68...5b7

Vi har i dag en gjeldfri eldre bolig (A), og vurderer å kjøpe en annen bolig (B) som er litt mindre, nyere og mer lettstelt.
Har ca 350k i oppsparte midler, som vi kunne tenkt oss å benytte til evt. oppussing/oppgradering av den nye boligen (om det skulle være behov for det).

Eksisterende bolig A er etter verdivurdering av megler (er ikke taksert enda) verdsatt til 4.000.000,-, hva salgsummen blir er selvfølgelig en helt annen sak, for det kan jo gå begge veier.
Ved kjøp av ny bolig B så tenker vi maks ca 4,5 - 5.000.000,- i kjøpesum for den, i et annet og billigere område. Slik at vi kan ende opp med en nyere bolig B som har en bedre/høyere energiklasse (helst A eller B) enn hva eksisterende bolig A har.

Så kommer noen spørsmål:

  1. Kan bolig A benyttes som sikkerhet for krav til egenkapital for kjøp av ny bolig B?
    Slik at vi kan beholde den oppsparte egenkapitalen vår og foreta de evt oppgraderingene det muligens er behov for i bolig B.
  2. Dette blir vel en form for mellomfinansiering, med en høyere rente for enten hele eller deler av lånesummen for kjøp av bolig B?
    Det lånet blir det jo betalt ned en god del på med en gang bolig A blir solgt.
    Tenkte det kunne være lurt å bo i bolig A, mens bolig B evt blir oppusset. Kanskje ikke den mest lønnsomme måten å gjøre dette på, men da slipper en i hvert fall å bo på en «byggeplass» den tiden en evt oppussing vil ta.
  3. Er det noen andre (økonomiske)løsninger noen her heller ville valgte en slik situasjon?
    Selge bolig A først, og så evt leie en annen bolig mens vi ser etter ny bolig B er ikke aktuelt. Vi flytter kun en gang.

Anonymous poster hash: f3f68...5b7

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

1. Ja. Bankene har formler på hva de anser boligen for å være verdt, det inkluderer typisk sikkerhetsmarginer så banken reduserer risiko for tap o.l.

2. Hvis du kjøper ny bolig før du selger den gamle, så blir det mellomfinansiering. Ja, mulig renten kan være høyere, men samtidig så burde dere forsøke å innløse lånet så raskt som mulig. Jeg hadde ikke gjort dette hvis dere ikke raskt kunne flytte inn i ny bolig når gamle er blitt solgt, eller det er høy risiko for at det vil ta lang tid å selge gammel bolig.

3. Dere må vurdere risiko når det gjelder kjøp og salg i disse markedene. Dere utelukker leie og slikt, et sted må dere bo, så da er det ikke mange muligheter igjen slik jeg ser det :)

Endret av Uderzo
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest f3f68...5b7

Takk for svar 😊

Den mellomfinansieringen vil bli bli nedbetalt mest mulig på med en gang vår eksisterende bolig blir solgt, og resten gjøres om til et boliglån. Vet jo at det er et lite «sjansespill» med tanke på hvor mye vi vil få for vår eksisterende bolig med tanke på hvor stort et boliglån vil bli, men heldigvis så er vi gjeldfrie fra før av, og boliger her vi bor blir solgt ganske raskt og gjerne etter noen budrunder som også har løftet salgsummen litt.

Det hele har jo med å kunne kjøpe en ny bolig når den kommer på markedet, og ikke måtte være avhengig av å ha solgt vår eksisterende bolig først.

Så vi får ta en tur til banken og forhøre oss hvordan vi skal gjøre det hele, slik at vi ikke gjør noen kostbare feil i den prosessen.

Anonymous poster hash: f3f68...5b7

Lenke til kommentar
Gjest f3f68...5b7

Takk for svar 😊

Jeg er selvfølgelig helt enig i at det ideelle er å ha solgt eksisterende bolig først, uten tvil. 
Men når en først har solgt sin egen bolig så vil mest sannsynlig kjøper overta denne boligen så fort som mulig, og vi vil enten få hastverk med å finne ny bolig eller stå uten bolig.
Selvfølgelig kan overtagelse avtales en stund frem i tid, men da kan det også være at flere potensielle kjøpere ikke vil være interesserte i og med at overtagelsen vil være en stund frem i tid (uten en helt konkret dato på nåværende tidspunkt).

Har ikke lyst til å flytte 2 ganger, og det er jo heller ikke så enkelt å finne en leiebolig som en bare skal ha i en overgangsperiode vil jeg tro, både flytting og leie koster jo også. Lagring av en del ting vil en mest også mest sannsynlig måtte løse med et lagerrom elns og det blir enda en ting som koster.
Men totalt sett så kan det selvfølgelig både være verdt kostnadene og den ekstra flyttingen for å vite helt konkret hva eksisterende bolig blir solgt for, slik at ikke en får et mer kostbart lån en egentlig hadde sett for seg.

Får ta en prat med både megler, takstmann og bank, så får en se hvordan det mest fornuftig bør løses.
En ny bolig er i hvert fall foreløpig ikke funnet.

Anonymous poster hash: f3f68...5b7

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...