Gå til innhold

Nettverkskabler av ulik kvalitet?


Lyncs

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

alt fra cat5e og oppover bør holde til ditt bruk. Siden du spør regner jeg med du ikke trenger mer enn 1gb på en kabel lengre enn 100M. Høyere kategorier er relevant ved høyere hastigheter.

 

Er kabelen for dårlig/for lang så vil en 1Gb port forhandle seg ned til 100Mb. Når det er sagt så får man fint kjørt 10Gb på cat5 så lenge kabelen er kort nok.

 

Ang. tykkelse på kobberet, så er det en faktor, men nesten viktigere hvor tett kobberparene tvistet(antall tvister pr. meter). Eksempel er "cat6a thin" kabler der kobberet er tynnere enn i vanlige cat6 kabler.

 

Utfordringene med kobberkabler er ikke først og fremst at du mister signalet, men at signalet i en kobbertråd forstyrrer signalet i en annen kobbertråd. Derfor parene tvinnes sammen i spesifikke par for at korrekt "minus"ledning skal ta opp(jorde) elektromagnetisk støy fra tilhørende "pluss"ledning i paret slik at det paret ikke forstyrrer et nabopar. mulig noen vil hakke på denne beskrivelsen, men er forsøkt forklart enkelt. 

 

Videre løsninger på problemer med kobberpar som støyer for hverandre er at de fysisk adskilles inne i kabelen med skillevegger som du ser på bildet her:

Schneider Cat 6 Patch Cable - 305Mtr - Buy Schneider Cat 6 Patch Cable ...

og til slutt(så vidt jeg vet) løser de signalstøy med å skjerme hvert enkelt par(krever jording i ene enden av kabelstrekk for effekt) som på denne cat.7-kabelen. 

200Ft Cat7 Ethernet Copper Bulk Cable Blue - Cables4sure - Direct ...

Du kan også få lavere kategorikabler som er skjermet, noe som er med på å gjøre det litt utfordrende å orientere seg i kabeljungelen. og som tidligere beskrevet er det behov for å jorde den ene enden av kabelen når den blir installert for å kunne ha effekt av skjermingen.

 

Her ser du hvilke forskjellige TP-kabler du har og hva de er sertifisert for:

Twister-pair-cable-categories.png

Jeg vil også legge til at det er utstyret og ikke kablene som bestemmer hastighet. Kabelen er der kun som overføringsmedium og må kun være god nok. Så lenge den er god nok har du ingen effekt av å kjøpe en bedre/dyrere kabel.

 

 

Endret av vitty
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ja, det kan ha betydning om man kjøper en rimelig eller dyr nettverkskabel.

En rimelig nettverkskabel kan ha en lavere kvalitet på materialene som er brukt, og dette kan føre til dårligere ytelse og mer ustabil tilkobling. En dyrere nettverkskabel vil vanligvis ha høyere kvalitet på materialene som er brukt, og kan dermed gi bedre ytelse og mer pålitelig tilkobling.

Tykkelse og lengde på lederne kan også ha en innvirkning på overføringshastigheten. Kortere kabler vil ha mindre signalforstyrrelser og bedre overføringshastighet. Tykkelsen på lederne kan også ha betydning for signalstyrken og hastigheten, men dette vil avhenge av lengden på kabelen og spesifikasjonene for enheten som kabelen skal brukes med.

I sum, når man velger en nettverkskabel, er det viktig å vurdere behovene og kravene for den tilkoblede enheten, og å kjøpe en kabel som er tilpasset disse kravene.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...