Gå til innhold

vitty

Medlemmer
  • Innlegg

    535
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av vitty

  1. Hei Jobber med nettverk. Anbefalte starlink til mine foreldre. De er kjempefornøyd. Du får kjøpe en adapter slik at du får ethernet og kan bruke andre routere. Jeg har satt opp en router og 2 stk. Aksesspunkt bak starlink og bruker starlink i bridge. De hadde noe problemer med mye snø forrige uke men det ordnet seg etter at de skrudde på varme i antennen som står på hele tiden og ikke på automatisk. Er ikke noe kapasitetsproblem i Norge ennå er ihvertfall min erfaring. Tror ikke det kommer til å bli det heller med tanke på hvor fort de skyter opp flere satelitter. I dette tilfellet var alternativet 4g med dårlig dekning.
  2. Wifi løsninger fra best til dårlig: 1. kable opp trådløse aksesspunkt(Det er en grunn til at det er sånn bedrifter gjør det). 2. triband mesh. eks. asus xt8/tplink deco xe75 3. vanlig meshnett, men her får du dårligere ytelse. 4. router med extender. Anbefaler ikke denne løsningen i det hele tatt.
  3. Nøyaktig samme problem jeg hadde. GC løste problemet relativt raskt men ba om at jeg koblet opp modem under feilsøking.
  4. Hva slags enhet er det snakk om? Den enkle løsningen vil jo være en wifi usbdongle hvis enhet støtter dette.
  5. om kabelen er skjermet eller ikke spiller vel ingen rolle så lenge du ikke jorder den. Jorder du den får du potensielt en "bedre" kabel, men det spiller jo ingen rolle så lenge uskjermet kabel er godt nok for signalet du skal dytte igjennom. Dette er data... så lenge de samme 0ene og 1erne kommer ut som du dytter inn i andre enden er det godt nok og da tåler man en del støy. På analoge signaler tar man inn svært mye forskjellig slik at kravet til kabelen blir noe helt annet. Primær fordel med vanlig skjermet kabel er for å unngå støy fra andre kabler hvor det går mye strøm eller fra enheter som trekker mye strøm(elektrisk heismotor fks.). fordel med å skjerme hvert par er at du gjerne kan kjøre høyere hastighet på kabelen uten å risikere "cross talk" mellom parene eller du kan klare å sende signalet litt lengre. Skjerming kan ha svært stor betydning på kortere strekk i miljøer der det er svært mye elektromagnetisk støy. Dårlig ide å trekke en 5/10m uskjermet kabel rundt heismotor. sjeldent et problem i vanlige hjem, men ting endrer seg. Dårlig ide å legge en uskjermet kabel på 50 meter i samme rør som elbillader fks. Prinsippet med skjerming er veldig enkelt. Faradaybur...
  6. du får noen få ekstra cm. monterer rj45-plugg direkte på kabelen for så å koble denne inn i en sånn her: https://www.dustinhome.no/product/5011202988/keystone-rj45-rj45-cat6-utp?gclid=CjwKCAjwloynBhBbEiwAGY25dCqxNV-ifrQtzXqv_Ufyjv9TutTgC8YfjOzkCehJMyxBOGuGKLey2BoCKcsQAvD_BwE for så å montere denne i en elkoboks av ny type som ble linket til her eller gammel type elko som denne: https://www.elektroimportoren.no/rs16-mod-innfelt-3xkeystone-tom/6941281/Product.html?Referer=googleshopping&gclid=CjwKCAjwloynBhBbEiwAGY25dHC3Dd2lNOMpemkqIHYhgTMg08fH2GNfsR8bYI6ROEhhKUiF2EahdBoCRHwQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds
  7. Kanskje terminere enden med en rj45plugg og så gå for keystone? Da har du litt mer å gå på.
  8. Eller du kan beholde asus-routeren din som router og sette opp ubiquiti aksesspunkter med mesh. Eller andre billige meshløsninger. eget aksesspunkt for utleiedel og meshoppsett til deg selv.
  9. Mitt inntrykk er at hjemmesentralen utfører NAT og gir Globalconnect en mulighet til å monitorere om linjen er oppe eller nede. Sånn er det hos meg ihvertfall. Jeg trenger offentlig IP på min gateway så har koblet den bort, men har ved 2 anledninger måttet koble opp hjemmesentral i forbindelse med feilsøking med global connect.
  10. Gratulerer med godt valg av meshnoder. meshnettverk finnes i mange farger og fasonger. Tribandmesh som du har er et godt valg. dual band mesh er noe helt annet. jo flere noder du har jo bedre blir det. Når det er sagt så er det en øvre grense der også. På vanlig mesh så lønner det seg med så få noder som mulig. På en tribandløsning så har du et eget bånd som "backhaul". Det vil si at all trafikken mellom meshnodene kjører på en frekvens som ikke forstyrrer trafikken mellom enhetene dine og meshnodene. Derfor kan du ha ganske mange meshnoder før det begynner å gå ut over ytelsen. Den beste løsningen er fortsatt kabel til hvert "aksesspunkt" men Triband mesh er et godt kompromiss.
  11. Varierer basert på område og hastighet. Jeg har 1Gb og sparer 100-200kr i måneden. bandt meg til 1 år, men uten binding er det fortsatt billigere
  12. kommer ann på hva slags tjeneste de leverer oppå og hva slags fiber Telenor leverer. Jeg har dessverre GPON hjemme og bruker infrastrukturen til Telenor før jeg kommer inn i Globalconnect sitt nett. Er det mørk fiber Globalconnect leverer så bør tjenesten være den samme på eid som på leid fiber. Jeg hadde en runde med noe trøbbel før jul men etter det har det vært helt stabilt.
  13. jeg ville heller sett på de forskjellige 4grouterne. 4g er ikke 4g. De er delt inn i forskjellige kategorier etter hvilken generasjon det er snakk om. Går ihvertfall til cat.19. https://www.cablefree.net/wirelesstechnology/4glte/lte-ue-category-class-definitions/
  14. Bra og billig løsning som krever litt egeninnsats er å legge en "utekabel" mellom hus og garasje. Da får du god hastighet, god båndbredde og god brukeropplevelse.
  15. finn en rimelig Huawei b818 på finn.no. De ble pushet ut i stort antall av Telenor ifbm. nedleggelse av kobbernett.
  16. alt fra cat5e og oppover bør holde til ditt bruk. Siden du spør regner jeg med du ikke trenger mer enn 1gb på en kabel lengre enn 100M. Høyere kategorier er relevant ved høyere hastigheter. Er kabelen for dårlig/for lang så vil en 1Gb port forhandle seg ned til 100Mb. Når det er sagt så får man fint kjørt 10Gb på cat5 så lenge kabelen er kort nok. Ang. tykkelse på kobberet, så er det en faktor, men nesten viktigere hvor tett kobberparene tvistet(antall tvister pr. meter). Eksempel er "cat6a thin" kabler der kobberet er tynnere enn i vanlige cat6 kabler. Utfordringene med kobberkabler er ikke først og fremst at du mister signalet, men at signalet i en kobbertråd forstyrrer signalet i en annen kobbertråd. Derfor parene tvinnes sammen i spesifikke par for at korrekt "minus"ledning skal ta opp(jorde) elektromagnetisk støy fra tilhørende "pluss"ledning i paret slik at det paret ikke forstyrrer et nabopar. mulig noen vil hakke på denne beskrivelsen, men er forsøkt forklart enkelt. Videre løsninger på problemer med kobberpar som støyer for hverandre er at de fysisk adskilles inne i kabelen med skillevegger som du ser på bildet her: og til slutt(så vidt jeg vet) løser de signalstøy med å skjerme hvert enkelt par(krever jording i ene enden av kabelstrekk for effekt) som på denne cat.7-kabelen. Du kan også få lavere kategorikabler som er skjermet, noe som er med på å gjøre det litt utfordrende å orientere seg i kabeljungelen. og som tidligere beskrevet er det behov for å jorde den ene enden av kabelen når den blir installert for å kunne ha effekt av skjermingen. Her ser du hvilke forskjellige TP-kabler du har og hva de er sertifisert for: Jeg vil også legge til at det er utstyret og ikke kablene som bestemmer hastighet. Kabelen er der kun som overføringsmedium og må kun være god nok. Så lenge den er god nok har du ingen effekt av å kjøpe en bedre/dyrere kabel.
  17. Ikke hatt noen positiv opplevelse med Jensen her heller. Opplever at boksene tilfeldig(flapper) bytter mellom 2.5 og 5ghz. Uten at jeg trengte å flytte på meg.
  18. Hei, Du mister MIMO(multi-in multi-out) som betyr at du ihvertfall halverer ytelsen. Mulig det er godt nok for ditt bruk, det vet jeg ikke.
  19. Husk også at du må ha samme kategori på konnektor som på kabel. Dette fordi det er forskjellig tykkelse på kobberkablene ut i fra hvilken kategori det er snakk om. Regner med at du skal ha rj45punker på veggene og ikke en kabel løst. Da finnes det også verktøyløse veggkontakter slik at du slipper plintverktøy. Uannsett viktig å teste med en enkel kabeltester slik at du er sikker på at du har fått kontakt med kobberet og at du har lagt kabler riktig. https://www.kjell.com/no/produkter/nettverk/installasjonsmateriell/verktoy/dibotech-verktoyveske-for-nettverksinstallasjon-p38194 Et sånt sett fungerer helt fint og er verdt investeringen.
  20. Har ikke prøvd med noe annet enn telenor, men ikke kjent med noen operatørlås korrekt.
  21. deco m5 er en svak meshløsning. de forstyrrer sitt eget signal da de bruker samme radiobånd til å sende signal mellom seg selv og til enhetene som kobles til. Skal du ha en god meshløsning som gir deg tilnærmet kablet nett trenger du en meshløsning som støtter triband, fks. Asus xt8. Der er det et eget wifibånd til å sende trafikk mellom enhetene som ikke forstyrrer wifibåndet som brukes av enhetene i nettverket ditt. Alternativet er selvfølgelig å legge ethernetkabel fra routeren din helt opp.
  22. 4g leveres i forskjellige kategorier. Høyere tall er bedre. det selges fortsatt cat.4 routere som gir en teoretisk makshastighet på 150Mb. I praksis får du halvparten under ideelle forhold og stort sett vesentlig mindre. At en mobil router bare støtter wifi5 er ikke noe stort problem. Ingen kvantesprang fra wifi 5 til 6. I teorien så kan du oppnå bedre hastighet fordi du kan bruke mer av wifibåndet til 1 SSID, men i praksis gjør du ikke det og praktisk fordel er litt bedre ytelse med flere enheter. Er du fornøyd med ytelsen på iphonen i dag så vil du uannsett få en mye bedre opplevelse med en router. Til slutt kan det være greit å tenke på at raskere router gjør at du bruker mer data. Strømmetjenester stiller seg inn ut i fra hvor mye båndbredde de har tilgjengelig(frem til maksimal kvalitet er oppnådd selvfølgelig). En god 4grouter du kan få tak i billig er Huawei B818. Denne får du billig på Finn. Den har LTE cat.18 som som gir en teoretisk hastighet på over 1Gb. I praksis har jeg sett 150-300Mb. Alternativt så kan du gå for en batterirouter som du også kan ta med på hytteturer, men de har gjerne dårligere antenner, og svakere CPU, slik at du får litt dårligere dekning og begrenset med antall brukere. eksempel: https://www.kjell.com/no/varemerker/tp-link/nettverk/rutere/4g-ruter/tp-link-m7450-4g-ruter-med-modem-ac1200-p61671. TP-link m7450 er cat.6 som gir en teoretisk makshastighet på 300Mb. I praksis får du 40-150Mb, som er bra.
  23. kabeltypen er riktig. Ingen praktisk forskjell på patchekabler og andre ethernetkabler annet enn lengden. Det som er viktig her er å vite hva som er hva. Er boksen fra Altiboks en router eller en mediaconverter(modem)? Jeg mistenker at du får en offentlig ipadresse fra Altiboks inn på asusboksen din? Det ser du hvis den starter på noe annet enn 192.x.x.x, 172.x.x.x eller 10.x.x.x. OBS: Ikke del din ipadresse her forresten. for at annet utstyr skal fungere bak denne løsningen må du koble switchen din på en av "LAN"portene til Asus router. Slik jeg har tolket det vil det da fungere, men kommer helt an på om mine antakelser stemmer. Hvis ipadressen på "WAN" til din Asus boks starter på noe annet enn det jeg har påpekt i første avsnitt så stemmer det ikke. Lettere hvis du hadde hatt mer informasjon. Hvis du får en ipadresse som begynner på 10.x.x.x, 172.x.x.x eller 192.x.x.x på "WAN" av Asus routeren din så ville jeg flyttet kabelen som i dag går til Asus routeren fra Asus til switch for å så koble ASUS "WAN" inn på en ledig port på switch. Siden dette er et bedriftsnett så ville jeg tenkt meg om noen ganger ekstra hvis det er noe sensitiv informasjon på dette nettverket og hyret inn noen til å segmentere nettet og sette opp en skikkelig brannmur. Hvis det er et typisk gjestenett så er det vel sikkert ok selv om det heller ikke er å anbefale.
×
×
  • Opprett ny...