Gå til innhold

LAN, får ikke koblet til NAS via hostname (smb://hostname), men IP-adresse fungerer (smb://ip). Hvordan tilkoble med hostname?


Anbefalte innlegg

Hei,

Har et LAN med flere VLAN. Hovednettet er på x.x.10.x, serveren (NAS) er på x.x.30.x. I min forrige bolig hadde jeg ingen VLANs og å tilkoble NAS med hostname (SMB://hostname) var ukomplisert fra min laptop. Etter å ha flyttet inn i ny bolig (OG satt opp VLANs..) fungerer ikke dette lenger. Jeg får koblet til via IP-adresse (smb://x.x.30.x), men skulle gjerne likt å få koblet til via hostname.

NASen er en Synology-nas. SMB fungerer altså helt fint, og i settings på NASen står det at jeg kan tilkoble via hostname (si NASen heter "solan", da står det på Synologyen at jeg kan skrive "smb://solan"), men dette fungerer altså ikke.

1. Fungerer ikke hostnames på tvers av VLANs?
2. Hvordan kan jeg få dette til å fungere?
3. Er det en kommando i Terminal (jeg bruker Mac) jeg kan bruke for å sjekke hva slags hostname som er assigned de forskjellige IP-adressene på lokalnettet?

 

Takk for hjelpen!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Bonjour/mDNS er ikke designet til å virke utenfor lokalt IP subnett...

Du kan legge til navn og IP-adressse til Synologyen din på maskinens lokale hosts fil, da vil maskinen kunne finne Synologyen på navn også. Fordrer at du setter fast IP-adresse på Synologyen da. Alternativt, ser ut til at det skal være mulig å få Synologyen til å også være DNS server så det er jo en mulighet men krever litt mer konfigurering.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
25 minutes ago, NoBo said:

Bonjour/mDNS er ikke designet til å virke utenfor lokalt IP subnett...

Det er mulig å gjøre noe med det så lenge ruteren  støtter det.  Kjører du avahi.daemon på ruteren så er det så enkelt som å slå på enable-reflector i konfig-fila,

Se f.eks https://blog.christophersmart.com/2020/03/30/resolving-mdns-across-vlans-with-avahi-on-openwrt/

Men nå vet vi jo ingenting om hva som ruter mellom VLANene her, så det er jo ikke så godt å vite om dette er støttet.

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Takk for gode svar! 

Årsaken til at jeg ønsker få det til er at jeg har NASen lagt til i Finder på min Mac. Nå står det "xxx.yy.zz.ææ" i listen, i stedet for "solan" som ville vært mye mer stilrent. Ved å trykke på denne kommer jeg altså inn på min NAS når jeg er på lokalnettet (eller via vpn når jeg er borte). Jeg liker rett og slett bedre at det står "solan" og ikke en IP-adresse..

at Bonjour/mDNS ikke går på tvers av VLAN forklarer jo saken. 

 

Null: Nei, jeg forsøkte dette. "solan.local" fungerer ikke.

NoBo: Sitat: "Du kan legge til navn og IP-adressse til Synologyen din på maskinens lokale hosts fil, da vil maskinen kunne finne Synologyen på navn også.". Kan du forklare meg hvordan jeg gjør dette?

bork: Jeg har et UniFi Nettverk (UDM-Pro ruter og en Unifi swith og APs) om det da kan fungere?

barfo: Takk 😃
 

Lenke til kommentar
Anterialis skrev (12 timer siden):

NoBo: Sitat: "Du kan legge til navn og IP-adressse til Synologyen din på maskinens lokale hosts fil, da vil maskinen kunne finne Synologyen på navn også.". Kan du forklare meg hvordan jeg gjør dette?

Se f. eks. https://kinsta.com/knowledgebase/edit-mac-hosts-file/ for info om hvordan finne og legge til i HOSTS-filen på Mac. (Tilsvarende artikkel hvis du har Windows PC i tillegg til Mac-en din.)

Dersom ruteren din støtter videreformidling av mDNS/Bonjour-pakker som beskrevet over så er nok det den greieste veien til mål 😊

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...